Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Možná umírám a chci se rozloučit! Dojemný vzkaz, po kterém motorkářka Anička (†18) zemřela

Autor: ljš - 
17. května 2018
11:02

Dlouhé roky bojovala s krutou nemocí a nechtěla se vzdát. Na prahu smrti ale osmnáctiletá Anička z východočeského Žamberku napsala vzkaz plný loučení a zároveň naděje, při jehož čtení se derou slzy do očí. Čtyři dny poté bohužel zákeřné chorobě podlehla.

Lékaři Aničce, která byla vášnivou motorkářkou, před lety diagnostikovali cystickou fibrózu. Jde o dědičné, nevyléčitelné onemocnění, které postihuje převážně trávicí a dýchací soustavu, kde se usazuje abnormálně hustý hlen. Projevuje se také cystami ve slinivce. Polovina pacientů s tímto onemocněním se bohužel nedožije 32 let. Statečná studentka s ním bojovala dlouhé roky, v poslední době se ale bohužel její stav horšil.

Právě proto zřejmě v pátek napsala z nemocnice svým blízkým vzkaz. „Možná umírám, možná ne. Přátelé, rodino… Strašně ráda bych se s vámi všemi chtěla »rozloučit«, ale nemohu osobně, tak to udělám aspoň touhle cestou… I když mám teda v plánu nakopat svojí nemoci prdel a prostě budu dál žít!“ vzkázala prostřednictvím Facebooku.

V té době se zřejmě rozhodovalo o dalším postupu léčby. „Musím dnes udělat rozhodnutí, vybrat si jednu, nebo druhou cestu boje a u obojího výběru cesty boje můžu umřít dnes, zítra nebo za pár dní a nebo taky vůbec. V co doufám…,“ vysvětlila.

„Každopádně chci poděkovat všem z Vás, které jsem měla možnost potkat a užívat si život s Vámi se všemi… Mám vás všechny strašně moc ráda, a i když nevím, jaká je ta druhá strana řeky… Nebojte se, dávala bych na Vás pozor! Děkuju za krásný život… P. S.: Hodlám v něm pokračovat a boj vyhrát!!!“ dodala.

I přes obrovské odhodlání Anička nakonec bohužel nerovný boj s cystickou fibrózou prohrála. Zemřela o čtyři dny později, v úterý 15. května ráno. Pohřbena bude v sobotu. Do žamberského kostela se s ní přijde rozloučit nejen rodina a spolužáci, ale také motorkáři, kteří ji v jejím boji s nemocí podporovali.