Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Petrovi (†46) vysychala část mozku, až skončil na vozíku: Po šesti letech hledání léčby zemřel

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ljš - 
20. dubna 2018
18:05

Byl to nadaný umělecký kovář, skvělý člověk a milující táta a manžel. Petr A. z Hradce Králové byl ale především velký bojovník. Vzácná nemoc, která způsobila, že mu začal vysychat malý mozek, byla ale bohužel silnější než on. Před několika dny po šesti letech hledání učinné léčby zemřel. Bylo mu pouhých čtyřicet šest let.

Nemoc se u Petra, jehož příběh mapoval deník Právo, začala projevovat před šesti lety velmi nevinně. Nejprve se mu na žebříku zamotala hlava, až spadl z malé výšky do sněhu. Pak se ale závratě stupňovaly a přidalo se brnění nohou a rukou, špatná motorika a únava. Nemoc postupovala rychle. Muž nejprve musel využívat chodítko a posléze i vozík. V posledních letech začal ztrácet zrak i sluch.

Lékaři si dlouho nevěděli rady, a dokonce ho v počátcích podezírali, že ohledně příznaků přehání, až přišli na krutou diagnózu – spinocerebelární ataxie. Jde o onemocnění, kdy malý mozek, který ovládá svalové napětí, začne vysychat a ztrácet se. Lékaři bohužel pro nemoc neznají účinnou léčbu.

Petr se ale se svou obětavou manželkou nechtěl vzdát a zkoušeli různé metody. Nedávno se rozhodli pro pokusnou léčbu kmenovými buňkami v Číně a následnou terapií v Izraeli. Rodina i dárci, kteří mu na jeho naději přispěli, doufali, že se tak nemoc zastaví, případně buňky dokonce dorostou.

Pacient léčbu stihl nastoupit, výsledků se ale bohužel už nedožil. O jeho smrti Právo informovala jeho manželka.

Zobrazit celou diskusi