Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Babiš nosí Pradu: Na demonstraci brojil kvůli důchodům, bundu za 35 tisíc mu koupila Monika

Aktualizováno -
30. března 2023
17:00
Autor: ČTK, for, Mii - 
29. března 2023
08:21

Zatímco je kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) na cestách, před jeho sídlem proběhla demonstrace, kde měl promluvit opoziční politik Andrej Babiš (ANO). Ten dorazil v bundě značky Prada, kterou mu manželka Monika koupila na Vánoce před pěti lety za 35 tisíc korun, jak sám Babiš prozradil na twitteru.

Podle dokumentu, který minulý týden získala ČTK, by se mohl v letošním roce rozpočet univerzit na odměňování pedagogů mimořádně navýšit zhruba o 901 milionů korun. Na vzdělávání na veřejných vysokých školách je letos podle ministerstva školství určeno 30,9 miliardy korun, tedy o 2,3 miliardy víc než loni. Kvůli odměňování vyučujících humanitních a společenskovědních oborů v úterý protestovala část vysokoškolských pedagogů.

Snížením počtu provozovaných poboček České pošty z 3200 na 2900 se vláda dnes zřejmě nebude zabývat. Český telekomunikační úřad, který návrh nařízení vytvořil, totiž ještě nedokončil vypořádání připomínek z meziresortního řízení, vyplynulo v úterý z informací ministerstva vnitra a ČTÚ. 

Video  Fiala: Je potřeba šetřit. I když to není příjemné a bude to bolet  - Úřad vlády ČR
Video se připravuje ...

Než ve 14:00 začne jednání vlády a navazující schůzky, ministři absolvují v Olomouckém kraji vlastní program. Například premiér Petr Fiala (ODS) se chystá na kontrolní den obchvatu Bludova na Šumpersku, navštíví Horské lázně Karlova Studánka a setká se se starostkou Jeseníku Zdeňkou Blišťanovou (Jeseník srdcem).

Babiš: Pradu nosí ďábel a já

Kabinet nebude v Praze v termínu, který si určili odboráři nejpočetnějšího svazu KOVO ke svému protestu před sídlem vlády. Protest začal v poledne a vystoupilo několik politiků, například expremiér Andrej Babiš (ANO), předseda ČSSD Michal Šmarda či šéfka komunistů Kateřina Konečná

 Andrej Babiš přišel kvůli relativně nízkým teplotám teple oblečen. Jak si všimli lidé na sociální síti twitter, neúspěšný kandidát na prezidenta si oblékl bundu značky Prada. Bundy od této značky stojí přibližně od 50 do 100 tisíc korun.

Svou oblibou v módních značkách je známá zejména jeho manželka Monika Babišová, která si např. k soudu ke kauze Čapí hnízdo vzala legendární kabelku Birkin od Hermès, která stojí astronomické částky a čeká se na ni i roky.

„Toto je nejslavnější bunda Prada České republiky. Pradu nosí ďábel a Babiš,“ uvedl ve čtvrtek na twitteru šéf ANO. „Tady paní ředitelka Prady mi dohledala a zjistila, že moje paní mi tu bundu dala na Vánoce před 5 lety a stála tehdy 35 tisíc, ne 130, jak si to vymyslel ten pán. A i dneska by stála 47. Takže se omlouvám, že jsem byl na demonstraci v této bundě, mám ji rád a budu ji nosit stále a ještě dlouho, protože jsem konzerva,“ uvedl Babiš ve videu.

„Zvali jsme i zástupce vlády, ale ti mají z nás strach. Nechtějí slyšet pravdu. Přišli jsme jim dnes sdělit, jak se lidem žije a co si myslí o jejich krocích. Proto pan premiér dnes doslova utekl na druhý konec republiky do Jeseníku,“ řekl na začátku protestu předák svazu KOVO Roman Ďurčo. Podle něj kabinet „kašle na sociální dialog“, ministři na jednání tripartity vždy nechodí a vypouštějí testovací balonky k reformním návrhům. „Počínaje dneškem se začínáme hlasitě ozývat a říkáme takovému dialogu ne. Chceme, aby vláda plnila své sliby, které slíbila před volbami,“ řekl šéf svazu. Vládu označil za asociální.

Odboráři nesouhlasí se zvyšováním důchodového věku na 68 let a proti podobě důchodové reformy. Požadují dřívější penzi pro náročné profese bez krácení pobírané částky. Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) minulý týden řekl, že návrh zákona s dřívějšími důchody pro náročné profese předloží ve druhém pololetí a s uzákoněním věku na 68 letech ve svých návrzích nepočítá. Odborům vadí také emisní norma Euro 7. Obávají se rušení pracovních míst. Podle normy by od roku 2035 neměl být možný prodej nových benzinových a naftových aut. Spalovací motory by se dál mohly využívat, ale se syntetickými palivy.

Před sídlem vlády bylo podle pořadatelů na začátku akce více než 2000 lidí. Další přicházeli. Podle policistů bylo na místě několik tisíc účastníků.

Odboráři měli s sebou kromě vlajek svých svazů také trumpety, řehtačky, píšťalky či bubny. Vybavili se také cedulemi proti normě Euro 7 či transparenty s odmítnutím důchodu v 68 letech. Kousek od pódia stála skupina komunistů s rudými vlajkami. Vidět bylo i velké množství národních vlajek. Na pódiu se střídali vedle odborářů i politici opozičních hnutí a mimosněmovních stran. Jako první vystoupili šéf poslanců SPD Radim Fiala a předseda ČSSD Michal Šmarda. Mluvili o minimální penzi, inflaci či cenách potravin. Kritizovali vládu. Následovala šéfka komunistů Kateřina Konečná a lídr ANO Andrej Babiš.

Své kolegy z KOVO přijeli podpořit odboráři z automobilky Škoda z Mladé Boleslavi. Před sídlem vlády byli také zástupci svazů veřejné sféry. „Přišli jsme vyjádřit podporu. Týká se to i nás, hlavně našich dětí,“ řekla ČTK místopředsedkyně zdravotnických odborů Jana Hnyková. Rozčarování naopak neskrývali někteří odboráři z veřejného sektoru. ČTK řekli, že jim vadí vystoupení politiků. Odbory tak podle nich ztrácejí „poslední zbytky legitimity“.

Někteří účastníci se nevyvarovali vulgarismů. Na velké plachtě nedaleko pódia stálo: „Česká vládo, pokud s námi nechceš jednat, táhni do prdele“. Na podomácky vyrobeném transparentu zas bylo: „Nejsme ve válce, jsme v prdeli“.

Fiala: Těžko říct, proti čemu se protestuje

Premiér Fiala před dnešním zasedáním v Jeseníku řekl, že nechce snižovat význam žádných protestů, ale demonstrace před úřadem vlády v sobě nese určité absurdní rysy. „Strany, které nevyhrály minulé volby, budou na této demonstraci vystupovat a myslím, že trochu zneužily odbory pro své politické cíle,“ uvedl. Zdůraznil, že s odbory kabinet vede pravidelný dialog o všech tématech včetně reformy důchodů.

Paradoxní podle něj je i to, že protest se týká reformy, která se teprve dotváří. „Těžko tak říct, proti čemu se protestuje,“ uvedl. Dalším důvodem protestů je podle odborů emisní norma Euro 7. V tomto případě považuje Fiala demonstraci spíš za podporu vládních postojů, protože kabinet s normou nesouhlasí a díky svému počínání má šanci, že se podaří ji pozměnit do přijatelné podoby.

Video  Prostor X: Rozhovor s Marianem Jurečkou  - Videohub
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

LuCo ( 31. března 2023 13:43 )

Babiše zavřít!Místo bundy ze sekáče se promenáduje v bundě zakoupené ve značkové prodejně!

JaNat ( 31. března 2023 11:47 )

JaNat ( 31. března 2023 11:45 )

Závist je velká.

JaNat ( 31. března 2023 11:45 )

deratizater ( 30. března 2023 23:02 )

v Lídlu je pěkná housenková bunda už za pět stovek.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa