Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Česká pošta zruší přes 2 tisíce míst. Rakušan slibuje, že jim podnik najde práci

Autor: ČTK, for - 
23. března 2023
13:13

Česká pošta zruší od 1. července maximálně 2269 pracovních pozic. Některé z nich jsou nyní neobsazené, nejde tak o přesný počet propuštěných zaměstnanců. Propouštění souvisí s připravovaným rušením asi 300 poboček pošty z celkového počtu 3200. Podle Rakušana počty lidí nejsou finální a uvedl,  že pošta lidem pomůže najít práci. Hejtman Martin Netolický (3PK/ČSSD) ČTK řekl, že v Pardubickém kraji se týká rušení poboček pěti měst.

Šéf Odborového hnutí České pošty Evžen Dvorský už počátkem týdne uvedl, že v půlce roku by se mělo propustit až 4000 ze zhruba 25 tisíc zaměstnanců podniku. „To byl předběžný výpočet. Teď už je to oficiální a už to mají i úřady práce, že k 1. 7. skončí 2269 lidí. S ukončením poměru k 30. 6.,“ řekl Blesku Dvorský s tím, že jeho organizace – prý jako jediná – už vstoupila do stávkové pohotovosti.

Údaj Blesku potvrdil také mluvčí České pošty Matyáš Vitík. „V úterý odešlo úřadu práce a také zástupcům odborových organizací oznámení. Nejedná se však o počet lidí, ale o typové pozice. Tedy i takové, které jsou dlouhodobě neobsazené,“ řekl Vitík.

Mladá fronta Dnes (MfD) s odkazem na dokument o hromadném propouštění, který Česká pošta adresovala úřadu práce, dnes napsala, že pošta v létě propustí 1388 lidí na přepážkách, 511 doručovatelů a 320 pracovníků nižšího managementu.

Podle Vitíka jde o maximální možný počet typových pozic, kterých se propouštění může týkat. „Řada pozic je neobsazená, tak tato místa budou zrušena, ale nebudou se z nich propouštět zaměstnanci,“ vysvětlil. Kolik rušených pozic je v současné době neobsazených, neuvedl.

Podle dřívějších informací by měla pošta zrušit 300 poboček ze současných 3200, návrh Českého telekomunikačního úřadu je nyní v meziresortním připomínkovém řízení. Ministerstvo vnitra už dříve uvedlo, že rušení se má dotknout větších měst, v kterých je více poboček. Rušení konkrétních poboček by měla pošta v dubnu projednat se zástupci měst a obcí.

Rakušan: Pošta jim pomůže najít práci

Pošta tak už o chystaném hromadném propouštění informovala úřad práce. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) přitom ve středu uvedl, že podnik vytvoří seznam rušených pozic až po jednání s obcemi. Proč pošta informovala úřad práce už nyní, zatím podnik nekomentoval.

Podle Rakušana se lide s hledáním práce pomůže. „Už v tuto chvíli je aktivně nabízíme logistickým firmám. Nabízíme je provozovatelům pošt Partner, je o ně ve velké míře zájem. Nabízí se jim placená rekvalifikace. Pan ministr (práce a sociálních věcí Marian) Jurečka má zájem o tyto lidi na úřady práce, kde se zaměstnanců naopak nedostává. Budeme se zabývat každým jednotlivcem, nebude propuštěna matka samoživitelka nebo někdo ve větších ekonomických problémech,“ uvedl Rakušan.

Podle dokumentu, o němž dnes informovala MfD, se propouštění dotkne všech krajů. Například 302 pracovních míst se zruší ve Středočeském kraji, 258 v Moravskoslezském, 238 v Jihomoravském kraji a 236 v Praze. O práci by neměli přijít doručovatelé balíků, řidiči, třídiči, vyšší a nejvyšší management.

Počet rušených míst nebude takový, jaký se uvádí v médiích, ruší se hlavně neobsazená místa, dodal ministr. V Pardubickém kraji se podle hejtmana týká rušení poboček České pošty pěti měst – Pardubic, Svitav, Chrudimi, Ústí nad Orlicí a České Třebové.

V posledních letech Česká pošta hospodaří v červených číslech. Předloni snížila ztrátu o polovinu na 681 milionů korun. V předchozím roce vykázala propad 1,37 miliardy korun. Ministr Rakušan ve středu oznámil, že náklady na transformaci České pošty zřejmě přesáhnou osm miliard Kč. Plán transformace, jehož součástí je i snížení počtu poboček a propouštění, bude podle něj hotový do konce letošního června.

Výsledkem transformace má být v roce 2025 státní podnik provozující pobočkovou síť, který bude poskytovat základní služby definované státem a finanční služby, a akciová společnost poskytující logistické a balíkové služby. Pošta jako celek by v té době neměla být ztrátová.

„Je třeba zdůraznit, že jakékoli státní zdroje, které by padly na transformaci, podléhají notifikaci Evropské komise, což vůbec není jednoduchý proces. Musí se řádně posoudit, jestli se jedná, či nejedná o nedovolenou podporu. Není možné vystřelit, že tam dáme peníze a Česká pošta bude zachráněna,“ uvedl na dnešní tiskové konferenci po jednání stínové vlády hnutí ANO to řekl její předseda Karel Havlíček.

Podle bývalého ministra průmyslu a obchodu a dopravy byla strategie včetně transformace podniku schválena na podzim 2021 ještě za vlády ANO a ČSSD. Rakušan podle Havlíčka loni situaci vůbec neřešil. Současná koalice naopak vyčítá předchozí vládě, že nechala Českou poštu „finančně vykrvácet“.

Video  Fiala s Rakušanem ve shodě: Českou poštu zachráníme! A slib renovace  - Vláda ČR
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sláva Fiala ( 24. března 2023 11:34 )

Na tohoto poctivého Dozimetra už se taky vaří voda.

jajas ( 23. března 2023 21:35 )

Tak jestli doteď stály služby pošty za prd, pak to bude ještě horší. Já českou poštu nepoužívám již pár let, pokud nemusím, ty fronty mne vždy děsily. A doufám, že po redukci pošt je bude vyžívat ještě menší část obyva­tel.­....zá­silky bude roznášet asi Rakušan, ten se naběhá.....takže budou chodit lidem ještě více pozdě než doteď. Fajn vymyšlené....ještě že jsou tady i jiné doručovací firmy....

viho ( 23. března 2023 20:01 )

Česká pošta je jedním z mála státních podniků, kde je ještě co rozkrást, tak se do toho pětikoalice pustila. Rakušan přiznává, že nabízí zaměstnance pošty logistickým podnikům. A majetky pošty budou jistě levně následovat. Stačí se podívat, jak se soukromníci postarali o ČSA. Zbylo jedno pronajaté letadlo, které létá asi třikrát týdně. Všechno co mělo nějakou hodnotu skončilo u soukromých "Chytrokřídel"... Podobně dopadne zřejmě i Česká pošta. Pobočky a zaměstnanci se rozdají zalevno vládním kamarádům, a daňoví poplatníci budou vydržovat draho pronajatý skomírající zbytek.

pindal ( 23. března 2023 19:44 )

Pošta potřebuje opravdu odborníka na organizaci,ale ten se zatím nenašel a už dlouho.To bude muset být ,nejspíš, nějaký nadšenec,který nekouká jenom na peníze.

Jiří Zvěřina ( 23. března 2023 16:11 )

Prosím, pamatuje někdo že by Rakušan nějaký svůj slib splnil???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa