Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zmrazí si politici platy? Pekarová je pro kvůli symbolu a pustila se do hádky s Vondráčkem

Aktualizováno -
19. března 2023
15:09
Autor: ČTK, simao - 
19. března 2023
14:05

Prezident Pavel vyzval vládu, aby jednala s opozicí o otázce zmrazení platů ústavních činitelů. V Otázkách Václava Moravce se nad touto možnotí pozastavili šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a její předchůdce v této funkci Radek Vondráček (ANO). Oba se shodli, že jde o vhodný symbol, Vondráček však kritizoval pětikoalici za to, že nenechala projednat návrh ANO na zmrazení platů na 5 let. Pekarová kontrovala v osobnější rovině a navezla se do jeho údajné „lichvy“. To vše v době, kdy ANO usiluje o projednání odvolání šéfky Sněmovny, což dnes Vondráček v ČT označil za politické gesto. S vlastním návrhem na zmrazení platů pak přichází hnutí STAN v čele s Vítem Rakušanem, což Vondráček označil za humorné.

Prezident Pavel ve středu uvedl, že se znepokojením přijal zprávu o tom, že vládní koalice díky své většině ve Sněmovně odmítla zařazení bodu o zmrazení platů ústavních činitelů na jednání Sněmovny.

„Jsem přesvědčen o tom, že v této tíživé době není možné na jednu stranu snížit růst důchodů a na druhé straně ponechat růst platů ústavních činitelů. A proto vyzývám vládu, aby s opozicí projednala úpravu, která zajistí, že se na úsporách budeme bez rozdílu podílet všichni,“ uvedl.

V nedělních Otázkách Václava Moravce se k tomuto tématu dostali šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a její předchůdce v čele Sněmovny Radek Vondráček (ANO).

„Politika je o symbolech a to, že nám ty platy narostly a zatím jinde se snižují příjmy, je symbol. My musíme něco udělat,“ uvedl v ČT Vondráček a upozornil, že opoziční návrh leží ve Sněmovně již rok.

ANO přitom navrhovalo projednat zmrazení platů politiků na 5 let na mimořádné schůzi ve Sněmovně, ale neuspělo. Sněmovní matematika je jasná, podotkl Vondráček, humorné mu však přijde, že nyní přichází hnutí STAN se svými návrhy na zmrazení platů.

Video  Pavel: Důchodovou novelu podepíšu, ale musí ji přezkoumat soud  - Blesk
Video se připravuje ...

STAN vytasil vlastní návrh na zmrazení

Hnutí STAN totiž navrhuje zpomalit růst platů politiků stejně jako valorizaci penzí. V pořadu Partie televize Prima CNN News to dnes řekl vicepremiér a předseda STAN Vít Rakušan

„To, s čím přichází a co říká pan prezident, je legitimní požadavek na společenskou diskusi... My jsme přišli (STAN) s vlastním návrhem, který chceme projednávat koaličně a chceme ho projednávat i s opozicí. Ten návrh je takový, abychom zvýšení platů politiků zpomalili stejným způsobem, jako zpomalujeme valorizaci důchodů,“ uvedl Rakušan, podle kterého byl návrh ANO na zmrazení platů „technicky nedokonalý“ a změna zasahovala i do dalšího volebního období.

Platy ústavních činitelů se podle zákona od loňského roku odvíjejí od průměrné hrubé měsíční nominální mzdy na přepočtené počty zaměstnanců v celém hospodářství. Do té doby obecně závisely na platech v nepodnikatelské sféře. Platy se vypočítávají z tzv. platové základny, která je součinem průměrné mzdy vždy za předminulý rok a koeficientu 2,5.

Rakušan označil případné změny růstu platů politiků za „jasný symbol“, rozpočtové úspory jsou podle něj bezvýznamné. Debata by se měla vést o tom, zda by se úprava měla dotknout i soudců, dodal šéf STAN.

Vondráček: Chtějí to udělat jinak, než Babiš

„První co udělají, tak se podle mě sejdou a zamýšlí, jak to udělat jinak, než Andrej Babiš. To je podle mě hlavní starost, kterou hnutí STAN má,“ reagoval v OVM Vondráček. „Já doufám v nějakou racionální debatu, aspoň v základu,“ poznamenal.

Vondráček míní, že by poslanci neměli svoje platy vůbec řešit. „Měla by to dělat nějaká komise,“ podotkl. Návrh na zmrazení platů označil za zatáhnutí za brzdu. „Řešit se to musí,“ dodal Vondráček.

Podle Pekarové Adamové jde však v případě návrhu STAN o míchání dvou jiných principů dohromady, když důchody se vážou k inflaci a platy ústavních činitelů k průměrné mzdě v celém hospodářství. „Návrh STAN v podstatě plete dvě různé věci,“ podotkl Vondráček.

Pekarová: Symbol, který musíme udělat

„Za mě je nesprávné, abychom si my rozhodovali o svých platech, protože je to prostě záležitost, která nemá obdoby. Běžný zaměstnanec si také o svém platu nijak sám nemůže rozhodnout, může o něm tak maximálně vyjednávat se zaměstnavatelem,“ poznamenala Markéta Pekarová Adamová.

Upozornila, že samotná pětikoalice je na počátku debaty. „Důležité je, aby se koalice shodla na tom, jakým způsobem k tomu tématu přistoupíme. Opět dojít k nějakému zmrazení je jedna z těch variant, které se vůbec nebráním, naopak, myslím si, že bychom neměli předvádět přílišnou kreativitu v tom, jak jinak to upravíme,“ míní šéfka TOP 09.

Podle Pekarové se rovněž jedná „především o symbol vůči veřejnosti, který musíme udělat“. „Doba opravdu není dobrá a není možné být rovnější mezi rovnými,“ uvedla Pekarová. Zmrazení by podle ní mělo přijít od roku 2024.

„Vnímáme apel pana prezidenta, ten určitě nechci zpochybnit, ale on se ten symbol směrem k veřejnosti dá udělat i jinými způsoby. Já tady určitě od pana Vondráčka za chvíli uslyším, jak jsem elitářská, arogantní o svém platu a podobné věci (...), ale když se na to díváme takhle, tak já jsem v Poslanecké sněmovně sáhla k mnohým úsporám, ať už se to týká třeba využívání energií, jsou to statisíce, které jsme ušetřili jenom na energiích, na zahraničních cestách a celé řadě dalších věcí. Snažím se, abychom měli rozumnou politiku, co se týče počtu zaměstnanců,“ uvedla Pekarová.

Pekarová tasila stolky Schillerové i „lichvu“ Vondráčka

Ačkoliv Vondráček i Pekarová označili zmrazení platů shodně za důležitý symbol, I během debaty o platech politiků došlo v OVM k ostrému střetu. Opoziční poslanci ostatně již na příští řádné schůzi chtějí jednat o odvolání Pekarové z funkce předsedkyně Sněmovny.

„Daňoví poplatníci tady Aleně Schillerové jako ministryně platili byt v Pařížské a drahé stolky, co si tam jako nábytek nechala kupovat, já bydlím ve svém. V Libni, ne v Pařížské,“ rýpla si Pekarová v ČT a upozornila, že vilu, kterou má k dispozici jako předsedkyně Sněmovny, poskytla neziskovce.

Působila i jako dobrovolnice v rozvojových zemích v dětských domovech, připomněla v OVM Pekarová. „Tady pan kolega se věnoval lichvě v Kroměříži,“ zaútočila na Vondráčka. „Každý můžeme dělat něco jiného, já jsem srozuměna s tím, že stejně dostanu nálepku elitář,“ dodala Pekarová.

Statisíce vyhučely komínem, tvrdí Vondráček

„Myslím, že to nebylo nutné, paní předsedkyně,“ reagoval na invektivy Vondráček, který by prý stejné výrazy nepoužil. „Někde šetříte, dobře, ale zase potom vidíme, že v dějinách nebylo tak obsazeno předsednictví Sněmovny a i ty nejmenší strany tam mají svého místopředsedu. A ono to něco stojí, těch šest místopředsedů,“ poukázal Vondráček.

Podle Vondráčka se tak i v současné Sněmovně dějí věci, na kterých „statisíce vyhučely komínem a pak se to někde snažíte uspořit“.

„Vy chcete vyhovět prezidentovi, my to říkáme už rok. Pan prezident to říká podle nás,“ uvedl Vondráček ke zmrazení platů, zatímco Pekarová uvedla, že dosáhnout kompromisu se současnou opozicí je těžké.

Další řádná schůze začne v úterý 4. dubna. Opozici vadí postup Pekarové při schvalování zkrácení červnové valorizace důchodů. Při řízení schůze provázené rozsáhlými obstrukcemi stranila podle opozičních zástupců v některých případech vládnímu táboru.

Pekarová opozici již dříve vzkázala, že hledá viníka nepřijatelného vystupování svých poslanců a podpořil ji také premiér Petr Fiala (ODS). Za nynějšího rozložení sil se v dolní komoře dostatečný počet hlasů pro odvolání předsedkyně nenajde.

Vondráček: Jde o politické gesto

Vondráček v ČT označil návrh na odvolání Pekarové za politické gesto. Opozice si je vzhledem k rozložení sil v dolní komoře podle něho vědoma toho, že neuspěje. „Cítíme, že paní předsedkyně má stranické tričko,“ řekl dnes Vondráček, který nyní vede ve Sněmovně ústavně-právní výbor.

„Sněmovní aritmetika je v podstatě neúprosná, jednoduchá. My víme, že na to nemáme hlasy, takže je to určité gesto, politické gesto,“ poznamenal Vondráček.

Vypjatá atmosféra vyvrcholila ve Sněmovně při schvalování penzijní novely potom, co vládní tábor prosadil omezení řečnické doby i pro řečníky s přednostním právem. Andrej Babiš rozhodnutí odmítl dvakrát respektovat a odmítl opustit řečniště. Opoziční představitelé viní Pekarovou Adamovou z toho, že odmítla svolat širší vedení Sněmovny, aby situaci vyřešilo, a učinila tak údajně až z podnětu Fialy.

„Opozice v tomto případě záměrně hází svoji neschopnost zaujmout jinak než už takovými radikálními kroky jako okupací řečniště na mě,“ řekla dnes Pekarová v OVM. Opoziční ANO a SPD obvinila z toho, že nebojují s koalicí, ale mezi sebou. Babiš podle ní odmítal opustit řečniště kvůli tomu, že před tím nebyl schopen porazit lídra SPD Tomia Okamuru v délce vystoupení. Pekarová Adamová také zdůraznila, že opoziční obstrukce ve Sněmovně nesmí přesáhnout takovou míru, aby se staly destrukcí.

Video  Nečekaná a unikátní shoda ve Sněmovně: Pětikoalice podpořila návrh poslance ANO Nachera během hádek o důchody  - PSP ČR
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 20. března 2023 18:05 )

fjdksla:Za totáče poslanci vykonávali svou funkci bezplatně. Zaměstnavatel byl povinen dát poslanci Federálního shromáždění pracovní volno pro výkon funkce, ušlý výdělek proplácela Kancelář FS. Privilegium poslanců- bezplatné používání hromadných dopravních prostředků ČSSR. Nebylo by od věci tyto "totalitní bolševické praktiky" oprášit. Výsledek: strany pětidemolice nejsou schopny sestavit volební kandidátky.

Jirik-ta ( 20. března 2023 18:05 )

Chtělo by to tu základnu a taky radar a klidně na sekeru Aby nám soudruzi z ameryky nepřišli zkrátka. A pro důchodce svetr a vakcínu. 👔🤩🧣 (MAP 1630)

hejhej ( 20. března 2023 14:24 )

Ta hloupá čúza Pekarová žvaní jeden nesmysl za druhým. Proč si nezmrazili platy k 1.1.2023 ??? Ty její bláboly jsou jen trapné, hloupé gesta. Ona nic jiného neumí, než hloupě žvanit.

ad-ga ( 20. března 2023 09:33 )

Žádné zmrazování platů, ale rovnou snížení a valorizovat podle zákona.

Jirik-ta ( 20. března 2023 06:52 )

Konstrukce mediální reality v plném proudu. 😜👔🧣
voni to maj postavený hlavně na solidaritě s ostatními zeměmi viz nákup drahých energií.

Tak nevím proč krátit důchody, platy, když s penězi stejně nehospodaří. Jak to jde zatnou velkoryse sekeru. Po covidu budou dusit seniory krácením valorizací. Ať krátí inflaci.
-GREEN DEAL v praxi. GREEN DEAL: Výstřel do vlastního kolene. HIMARS In Action (youtube) ;
-Dekarbonizace Ukrajiny
-Obnova Ukrajiny po konfliktu. ;
-Embargo na vše Ruské. ;
-Izolování Ruska. To bude provedeno, sliboval Zelenskyj. ;
-Nákup zbraní a taky tu základnu by to chtělo. ;
-Nákup drahých energií. ; mají solidaritu s EU

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa