Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Babiš zůstává v čele ANO i ve Sněmovně, omezí však aktivity. Koho označil za zrádce?

Aktualizováno -
8. února 2023
20:57
Autor: ČTK, for, vja, simao - 
8. února 2023
15:59

Šéfem ANO zůstává i nadále Andrej Babiš, který si ponechá poslanecký mandát - ve Sněmovně tak navzdory spekulacím nekončí. Za hlavní tváře hnutí však označil Alenu Schillerovou a Karla Havlíčka, on sám prý omezí mediální aktivity. Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák, který Babiše během voleb nepodpořil, rezignoval na post místopředsedy hnutí. Vondrákovu rezignaci nechtěl Babiš komentovat, naopak promluvil o dvou zrádcích. Koho zmínil?

Expremiér Andrej Babiš při prezidentské volbě neuspěl v souboji s Petrem Pavlem, a tak se čekalo, zda z toho vyvodí nějakou vlastní, osobní zodpovědnost. Spekulovalo se o jeho konci v čele ANO, případně o složení poslaneckého mandátu.

„Hlavními tvářemi hnutí budou předsedkyně poslaneckého klubu Alena Schillerová a že stínovou vládu bude řídit Karel Havlíček. Já zůstanu na pozici předsedy hnutí a ve Sněmovně jako poslanec,“ uvedl Babiš na tiskovce.

Babiš: Konečně jsem zjistil, jak to ve Sněmovně Funguje

Dle svých slov omezí nyní mediální aktivity, nechce být terčem obsesivní nenávisti, vzkázal. Babiš považuje za důležité dobudovat strukturu hnutí ANO, soustředit se na mladou generaci, hledat nové tváře a připravit se na příští volby.

„Zůstávám předsedou hnutí a budu chodit i do Sněmovny, jak jsem začal chodit. Konečně jsem pochopil, jak to funguje, vy tam musíte být vždycky, když se kliká, jinak oni jsou v kanceláři. Je to jako fajn práce, já si to užívám,“ poznamenal Babiš.„Já jsem tam seděl a klikal celý den. Já občas i něco řeknu,“ poznamenal Babiš.

Chce pokračovat ve výjezdech

Pokračovat bude i ve výjezdech po Česku. „Ano, ano, pokračovat budu. Ale neříkám hned. Někdy asi od dubna,“ uvedl Babiš.

„Já jsem nikdy neřekl, že budu rezignovat na tu pozici. Já jsem řekl, že hnutí dneska to projedná a v podstatě jsme to projednali a de facto se nic nezměnilo. Řekli jsme si jasně, jak budeme postupovat, kam směřujeme, samozřejmě si myslíme, že 2,4 milionu hlasů je skvělý výsledek,“ uvedl Babiš.

„Média ze mně tady vybudovala to zlo za ta léta, takže bude potřeba, abyste se soustředili na nějaký jiný objekt, nebo subjekt a to je asi jediná změna,“ vzkázal Babiš.

Babiš odmítl, že by dělal před prezidentskými volbami nenávistnou kampaň. „Děti mých spolupracovníků před celou třídou dehonestovali a řešili, že Babiš je zlo. To je vaše dílo. Propíchnuté pneumatiky, rozbité sklo, vlámání se do zahrady, ostrý náboj, ano, by ostrý náboj, já jsem neviděl dovnitř, jestli je tam náboj. To je ta nenávist, kterou vy tady šíříte, to je vaše dílo,“ obořil se na zástupce médií Babiš.

Okamura a Šmarda jsou pro Babiše zrádci

Babiš si na tiskovce o jednání předsednictva opět kopl do Fialovy vlády a vládní koalice, která dle něj rozhoduje o všem „a teď má i prezidenta“. „Mnozí už zapomněli, že ANO znamená Akce nespokojených občanů. A těch přibývá. Kvůli asociálnosti vlády,“ podotkl Babiš.

„Ti, kdo tvrdí, že hnutí ANO není programově ukotvené, se mýlí, nebo vědomě nemluví pravdu,“ uvedl Babiš a zopakoval, že se nic nemění na přesvědčení, že lze stát řídit jako firmu.

Babiš vedle vládní pětikoalice kritizoval i šéfy SPD a ČSSD, kteří podle něj zradili zájmy svých voličů přímou či nepřímou podporou Pavla. Za hlavní úkol nyní označil přesvědčit voliče těchto stran, že jejich zájmy zastupuje ANO. 

„Když vidíme, že ty voliče zradil i Okamura, i Šmarda, tak samozřejmě to je jedna věc, a druhá věc je samozřejmě, že jsme tady pro všechny občany. Jak říká pan Havlíček, už i ti někteří voliči pětikoalice vidí, že ta vláda pro ně nic nedělá, vidíme to hlavně v cenách energií, kde se to dalo vyřešit velice jednoduše,“ poznamenal Babiš.

Video  Babiš pokračuje jako šéf ANO i poslanec, oznámil na tiskovce hnutí  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Útoky na Fialovu vládu

„Můžeme konstatovat, že zisk 2,4 milionu hlasů je pro ANO skvělý výsledek a jednoznačná motivace pro další práci a obhajobu zájmů této skupiny voličů, jimiž Fialova vláda pohrdá a soustavně je ignoruje,“ míní Babiš.

Kabinet je podle Babiše asociální, pohrdá občany a přehlíží opozici. Nemá podporu většiny lidí, ale o všem rozhoduje a nyní „má i prezidenta“. ANO chce podle dělat politiku v zájmu seniorů, rodin s dětmi, zaměstnanců, živnostníků, zaměstnavatelů, ale i samoživitelek, zdravotně postižených a dalších znevýhodněných skupin občanů ohrožených chudobou, vzkázal Babiš.

„Oni čekali na prezidentské volby a teď naplno mluví o prodloužení věku důchodu, navyšování daní atd.,“ míní Babiš. Do ostrých útoků na Fialovu vládu i svého nástupce v čele ministerstva financí Zbyňka Stanjury se na tiskovce pustila Alena Schillerová.

Karel Havlíček slíbil, že stínová vláda ANO rozšíří své aktivity, bude oponentem vlády a připraví i své vlastní programové prohlášení a vizi. „Doplníme stínovou vládu o konkrétní expertní skupiny,“ vzkázal Havlíček.

Vondrák rezignoval

Tenze v hnutí přitom nastaly už před prvním kolem volby, kdy moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák a ostravský primátor a dřívější člen předsednictva hnutí Tomáš Macura veřejně podpořili Babišova protikandidáta Pavla.

Vondrák dnes rezignoval na post místopředsedy ANO. „Ano, já jsem tu funkci nabídl a samozřejmě jsem ji složit. To znamená rezignoval jsem na ni. Ta diskuze byla taková, jakou jsem očekával, samozřejmě zazněly vůči mně výtky, já jsem se snažil vysvětlit svá rozhodnutí, ale diskuze byla skutečně na úrovni,“ poznamenal Vondrák, který se vyslovil pro to, aby ANO uspořádalo programovou konferenci a řeklo si, kam se chce ubírat.

„Mám ten pocit, že bych skutečně nebyl součástí týmu, aspoň takto jsem to vnímal, a proto jsem na tu pozici rezignoval,“ pokračoval Vondrák, který zůstal řadovým členem ANO.

„Já pana Vondráka komentovat nebudu,“ zareagoval na tiskovce Babiš, aby si o chvíli později nevzpomněl na jeho jméno a musela mu jej poradit Schillerová.

Video  Hejtman Vondrák rezignoval na funkci ve vedení ANO. Havlíček: Budeme dál tvrdě proti vládě. 
Video se připravuje ...

„Já musím ocenit to, že skutečně ta diskuze proběhla velmi slušně, troufám si tvrdit, že to bylo konstruktivní jednání. Samozřejmě nemohu popřít to, že tam jednotliví členové předsednictva vznesli kritické názory,“ uvedl Havlíček k uzavřenému jednání. „My jsme ocenili to, že pan Vondrák sám vznesl tento návrh, takže ostatní to vzali na vědomí,“ dodal Havlíček.

Skončili Prchal, Vořechovský i Bartha

Babiš byl kritizován za některé prvky předvolební kampaně, sám ale odmítl, že by byla negativní.

Spolupráci s ním po volbách ukončili marketér Marek Prchal, expremiérova dlouholetá spolupracovnice Tünde Bartha i mluvčí Vladimír Vořechovský. První místopředseda Havlíček uvedl, že je logické, že skončil volební tým, když se v blízké budoucnosti žádné volby nekonají. Část lidí přešla na pomoc poslaneckému klubu, část skončila.

JaNat ( 9. února 2023 23:47 )

Ještě jednou, nemusel si ho koupit. Pokud ta věta měla znít: A hlavně jsem si to co majím koupil za svoje peníze zdaněné.“ Je to prostě blekota.

Tom Zach ( 9. února 2023 20:49 )

Jde o to, že popřel, že si ho koupil a v další větě , že si ho koupil za vlastní peníze! Takže odporuje sám sobě! O to jde!

JaNat ( 9. února 2023 20:07 )

06:30 - řekl to, ale myslel patrně - to co mám jsem si koupil za zdaněné peníze. http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=_QM5­dM-Gy2g&t=1405s

JaNat ( 9. února 2023 19:50 )

Ale já nemám potřebu držet se takových volovin. Kdo to nepochopil mohl se ho zeptat. Ale to se prostě už jen čeká, kde co řekne špatně. Je to špatný rétorik, to ví každý.

roxin ( 9. února 2023 19:31 )

LuCo ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa