Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Fiala na inspekci u Lipavského: Jednali o Ukrajině, zemětřesení v Turecku i českých prioritách

Aktualizováno -
6. února 2023
16:41
Autor: for, ČTK - 
6. února 2023
11:30

Premiér Petr Fiala (ODS) pokračuje v bilančních návštěvách jednotlivých ministerstev. Tentokrát zavítal do Černínského paláce, kde s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti) zhodnotil loňské české předsednictví v Radě Evropské unie a další perspektivy české zahraniční politiky. Hovořili také o plnění programového prohlášení vlády či ruské agresi na Ukrajině. Fiala ocenil i rychlou odezvu na zemětřesení v Turecku a Sýrii. 

„Ministerstvo zahraničních věcí velice systematicky a poctivě naplňuje kroky, které si vláda stanovila v programovém prohlášení a také velmi správně reaguje na všechny nové výzvy a situace, kterým musíme čelit, události, které zaskočily celý svět,“ konstatoval Fiala na tiskové konferenci. Podle Lipavského funguje komunikace rezortu s vládou bezproblémově. 

Premiér shrnul, co vše ministerstvo za poslední rok řešilo. A to prohlubování vztahů s partnery, zahájení přístupových rozhovorů Albánie a Severní Makedonie, české předsednictví a válku na Ukrajině. „ČR byla jednou z vůdčích zemí, která prosazovala tvrdý postoj vůči Rusku a pomoc Ukrajině. Troufám si říct, že náš zásadový a pevný postoj nám přinesl respekt v mezinárodním prostředí,“ podotknul Fiala. Myslí si, že je rezort na další výzvy připravený. 

Na programu byli i Češi v Turecku

Vyjma těchto věcí dnes Fiala s Lipavským řešil také zemětřesení v Turecku a Sýrii a pomoc Česku těmto zemím. „Ministerstvo je v kontaktu s šesti českými občany, kteří se nacházejí v této oblasti a podle našich informací jsou v pořádku a náš úřad jim zajišťuje dopravdu do bezpečí,“ uvedl ministerský předseda. Připomněl, že do Turecka odletí 68členný tým českých hasičů a poděkoval jim za to, co pro oběti dělají.

Premiér Petr Fiala (ODS) na bilanční návštěvě na ministerstvu zahraničních věcí se šéfem české diplomacie Janem Lipavským (Piráti) (6.2.2023) Premiér Petr Fiala (ODS) na bilanční návštěvě na ministerstvu zahraničních věcí se šéfem české diplomacie Janem Lipavským (Piráti) (6.2.2023) | Twitter/ Jan Lipavský

Slovo si vzal také Lipavský. „Ukázali jsme, že jsme konstruktivním partnerem a že dokážeme řešit otázky na nejsložitější problémy a s tímto renomé budeme pokračoval,“ zhodnotil poslední rok šéf české diplomacie. 

V souvislosti s Tureckem podotknul, že i proto chce MZV aktualizovat aplikaci Drozd, která je určená po české občany, kteří vyjíždějí do zahraničí. Češi se v ní mohou registrovat a dávají tak vědět úřadu, kde se v případě nouze nachází. Podle Lipavského by aktualizace mohla pomoci tomu, aby byli Češi i v případě nebezpečí včas informováni o tom, jak v dané krizové situaci postupovat.

Lipavského čeká cestování po světě

Následně ministr představil, co za výzvy bude jeho rezort řešit v dalších měsících. „Určitě se chci zaměřit ne ekonomickou diplomacii s ohledem na vysokou přidanou hodnotu vědy a výzkumu,“ uvedl Lipavský. V rámci této vize čeká Lipavského cesta do Indie, Afriky či i do Jižní Ameriky, jak upřesnil ministr na tiskové konferenci. Pokračovat se bude i v řešení ruské agrese na Ukrajině. 

Během tiskové konference padl i dotaz na to, zdali ministr s premiérem řešil i aktuální řešení partnerství s Čínou a s Tchaj-wanem. Lipavský k tomu uvedl, že to nebylo předmětem hovoru, ale dodal, že telefonát s tamní prezidentkou nově zvolený prezident Petr Pavel konzultoval. 

Fiala postupně objíždí rezorty a hodnotí naplňování programového prohlášení vlády, která má za sebou víc než rok fungování. Minulý týden navštívil ministerstva průmyslu a obchodu a spravedlnosti, loni v prosinci třeba rezorty zemědělství, pro místní rozvoj, práce a sociálních věcí či zdravotnictví. Vláda hodlá i vzhledem k válce na Ukrajině a energetické krizi své programové prohlášení aktualizovat.

Šéf diplomacie Lipavský v prosinci v rozhovoru s ČTK označil první rok Fialovy vlády za rok plný výzev a neočekávaných událostí. Kabinet zprvu očekával, že největší výzvou pro něj bude předsednictví v Radě EU, které začalo v červenci. Nakonec se jí ale stala agrese ruského prezidenta Vladimira Putina proti Ukrajině. V tomto roce se chce Lipavský zaměřit například na ekonomickou diplomacii nebo digitalizaci rezortu. Prioritou je pro něj návštěva Indie.

Video  Fiala hodnotí rok v čele vlády: Mám pocit jako v akčním filmu.  - Facebook - Petr Fiala
Video se připravuje ...

jajas ( 7. února 2023 06:57 )

Fiala opět perlil..."Troufám si říct, že náš zásadový a pevný postoj nám přinesl respekt v mezinárodním prostředí,“ podotknul Fiala.". On si vždy najde něco, za co svůj spolek pochoválí, když už je nikdo jiný nechválí.....A Lipavský hned přispěl svou troškou "do mlýna": „Ukázali jsme, že jsme konstruktivním partnerem a že dokážeme řešit otázky na nejsložitější problémy a s tímto renomé budeme pokračovat,“ a já jen dodám: ...a českým občanům se budeme věnovat, až na to bude čas, momentálně přemýšlíme, jak z nich dostat nějaké prachy, abychom na mezinárodním "poli" byli ještě úspěšnější......

e.lesanova ( 6. února 2023 21:48 )

Vzhledem k u nás nezveřejňovanému faktu, že jaksi dochází "palivo" pro UA, a to nejen v USA, UK, ale i v EU, tak se situace vyřeší celkem sama. Státy se samy "odzbrojily" a zadlužily, neuvěřitelné. Váleční štváči přijdou o "potravu"

Jirik-ta ( 6. února 2023 19:43 )

😜😂 Takový saze na ukrajině i bez uranu, to je skvělý počin našich klimatologů. Co budeme za nedlouho jíst? 🍀🌈
Okamžitě poslat všechny zbrojaře s jejich zbraněmi někam. Uzavřít mír, vyhlásit neutralitu a začít dělat něco pořádného. Prezident by měl mít úctu k lidem své země a nedopustit takový bordel.

Jirik-ta ( 6. února 2023 19:42 )

Grilované kobylky i červí mouka. Přidávání hmyzu do jídla je trend, navíc ekologický (magazin.aktualne)
Cvrček polní hmyzem roku 2022
Evropská unie v roce 2021, 2022 podnikala kroky k legalizaci produktů z jedlého hmyzu.
Přeju dobrou chuť

Peču si kuřátko a zítra vepřo knedlo zélo 🧣🌈😜

Jirik-ta ( 6. února 2023 19:40 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa