Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Rok Pekarové Adamové v čele Sněmovny: Nová Ústava, cesta do USA i na Tchaj-wan a slova o strachu

Autor: Nikola Forejtová, lig - 
26. listopadu 2022
05:00

Sněmovna už přes rok zasedá v novém složení. A přes rok stojí v jejím čele předsedkyně TOP09 Markéta Pekarová Adamová. Ta se sešla se zástupci médií, aby svoje dosavadní působení v čele dolní komory okomentovala. Myslí si, že se povedlo znovu pootevřít Sněmovnu veřejnosti a návštěvám, věří, že se povedlo  - i v rámci úspor předchozího vedení - seškrtat rozpočet poslanců a svěřila se i s tím, jak jí křeslo předsedkyně ovlivnilo rodinný život. 

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP09) je v čele dolní komory od 10.11. 2021. Za poslední rok stihla dle svých slov mnoho svých cílů, podařilo se snížit rozpočtové náklady a i pootevřít Sněmovnu veřejnosti. 

Blesk Zprávám se na setkání s novináři svěřila, že na zvýšené pracovní tempo byla připravená jak ona, tak i její manžel. „Samozřejmě jsem více na očích,“ podotkla na dotaz, zdali se více setkává s reakcemi veřejnosti, či i třeba s urážkami. Strach ale dle svých slov nemá. „Nesmíte se jím pohltit,“ zmínila. 

Strach nebyl zmíněn náhodou. Pekarová se stala „oblíbenou“ figurkou odpůrců současné vlády a vedení Sněmovny. Část veřejnosti navíc pobouřila svým prohlášením o oblečení si svetru v případě, že bude někomu zima. O úsporách v rámci šetření kvůli válce na Ukrajině se dočtete níže. 

Cestování po světě: USA, Tchaj-wan i Pobaltí

Kromě roční bilance svého působení Pekarová Adamová informovala o tom, že ji příští rok na jaře čeká cesta na Tchaj-wan, která by měla mít obchodní charakter. „Náplň cesty bude zaměřena nikoli jenom politicky, ale i obchodně. Byla bych doprovázena početnou delegací podnikatelů,“ uvedla s tím, že tak naváže na předchozí úspěšné cesty Čechů do této země. 

Zmínila hlavně cestu předsedy Senátu Miloše Vystrčila. Cesta Vystrčila se tehdy uskutečnila i přes hrozby a protesty Číny a nesouhlas Hradu či představitelů tehdejší vlády Andreje Babiše (ANO). 

Vedle toho čeká předsedkyni dolní komory několik dalších cest. Mimo jiné by se měla podívat s českou delegací do Ameriky. O cestě do USA se mluví již delší dobu, původně se měla uskutečnit ještě tento rok, ale jak informovala na novinářském setkání Pekarová Adamová, cesta se odsunula. A to i z toho důvodu, že letos bylo v Americe poměrně dost českých představitelů a čeká se také na to, až bude Sněmovna reprezentantů v novém složení po volbách. 

Tím výčet plánovaných návštěv nekončí. Delegace s naší předsedkyní by měla vyrazit také do Pobaltí, ale také k sousedům do Rakouska, jak dodala Blesk Zprávám. Například Ukrajina, kam vyjela spousta jejích kolegů z koalice, však v plánu není. Pekarová během své bilance dosavadně odslouženého mandátu připomněla, že má za sebou už několik důležitých pracovních cest, například do Dubaje. 

Otevření Sněmovny a nová Ústava

Podle předsedkyně dolní komory se poměrně úspěšně podařilo Sněmovnu opět pootevřít lidem. V rámci akce „Sněmovna open“ zmínila, že má radost z návštěv studentů hudební konzervatoře. Dolní komora byla během uplynulého roku také místem návštěv důležitých politiků z řad zahraničích protějšků Pekarové Adamové a jiných důležitých hostů. Například v říjnu k nám zavítaly tři ukrajinské ombudsmanky a Blesk Zprávy s jednou z nich i hovořily. 

Obecně zmínila, že dochází i k posunům v tom, jak Sněmovna vypadá a v tom, jak je „digitalizovaná“. Například teprve před pár měsíci se podařilo zavést v dolní komoře platba kartou. Zmínila také, že některé věci byly až k neuvěření, jako nutnost papírových omluvenek. Přislíbila, že dojde k elektronizaci a zlepší se i informační systém. K revizi dojde i na internetových stránkách dolní komory. 

U projektů budoucnosti zmínila předsedkyně, že se plánuje „nová Ústava“. V rámci oslav 30 let od vzniku samostatné České republiky je v plánu Ústavu změnit samozřejmě jen vizuálně a bude na to vypsaná soutěž, zmínila Pekarová. 

Chladno na chodbách? 600 tisíc úspor

Jednou z dalších položek, která se na setkání s novináři probírala, je úspora. Sněmovna se stejně jako další státní instituce snaží šetřit na energiích. Blesk Zprávy v tomto ohledu zjišťovaly, jak to v praxi funguje. Vedle zateplování, nové izolace, menším ohřevu vody i menším vytápění se šetří i na tom, jak často fungují výtahy či na tom, jak je v místnosti rozmístěn nábytek. 

Kancelář Sněmovny vypočítala, že od září do konce roku se počítá s úsporou na energiích a plynu v hodnotě 600 tisíc korun. Pekarová dodala, že se seškrtaly výdaje o 40 milionů korun a dalších 15 milionů se plánuje ušetřit v příštím roce. 

hejhej ( 27. listopadu 2022 12:25 )

tarka:

hejhej ( 27. listopadu 2022 11:16 )

karmazdarma:
Hloupým poslanců předsedá nejhloupější Pekarová

hejhej ( 27. listopadu 2022 11:15 )

Fialova Nuzota:
Ale nejhloupější je Pekarová

panda82 ( 27. listopadu 2022 10:24 )

no soukromně by se tam jako prodavačka telefonů nedostala, tak zneužila daně voličů

roxin ( 26. listopadu 2022 18:29 )

Těch DEMONSTRACÍ PROTI VLÁDĚ JE NĚJAK MOC(sice jsou menší než za Babišovy éry) ale jen malá zmínka a vždy nezapomenou přidat že jsou proruské, bodejť by byly prozápadní když celý ten pětispolek je prozápadní a čím dál víc nás VĚDOMĚ zatahují do války-že by měl za to pětispolek něco slíbeno?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa