Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Firmy Agrofertu neuspěly se stížností u soudu v EU. Na dotace neměly podle jeho verdiktu nárok

Autor: ČTK - 
23. září 2022
12:30

Tribunál Evropské unie zamítl žaloby dvojice firem z holdingu Agrofert na Evropskou komisi kvůli pozastavení dotací z fondů Evropské unie. Mlékárna Hlinsko a Primagra neuspěly se stížností na předloňské rozhodnutí, k němuž komise dospěla na základě auditu střetu zájmů tehdejšího premiéra Andreje Babiše. Na soudní verdikt z poloviny září dnes upozornila Česká televize. Reakci Agrofertu ČTK zjišťuje.

Obě firmy se loni obrátily na druhou nejvyšší soudní instanci EU, protože nesouhlasily s výsledky auditu. Podle komise neměly nárok na dotace, neboť auditoři dospěli k závěru, že Babiš jako premiér stále ovládá holding, i když jej vložil do svěřenských fondů. Babiš s tímto závěrem nesouhlasil a tvrdil, že převedením do fondů vyhověl českým zákonům.

Firmy argumentovaly zejména tím, že komise porušila jejich práva, když neměly během auditního řízení „možnost být vyslechnuty“. Brusel by navíc podle obou společností neměl prověřovat konkrétní projekty, ale zaměřovat se na dotační systém.

Soud námitky firem v písemném verdiktu 14. září zamítl a nařídil jim uhradit náklady řízení.

roxin ( 24. září 2022 15:38 )

PATŘÍ K OPRAVĚ k příspěvku 15.13...ZMĚNU, aby sis to ZASE ŠPATNĚ NEVYSVĚTLIL, TO TY RÁD!!!

roxin ( 24. září 2022 15:35 )

Oprava: Urážím pětispolek protože slibovali UMĚNU která přišla, stejně jak ty jsi urážel minulou vládu. A jestli si pamatuješ tak když ...

roxin ( 24. září 2022 15:17 )

Ještě: napiš i výčet KDE URÁŽÍM DISKUTUJÍCÍ!!!

roxin ( 24. září 2022 15:13 )

A kde je tvůj výčet příspěvků třeba zrovna k těm článkům ze kterých si vypsal ty mé??? Napiš tvou reakci k článkům... Urážím pětispolek stejně jak ty jsi urážel minulou vládu protože slibovali ZMĚNU která přišla. A jestli si pamatuješ tak když ta ZMĚNA PŘIŠLA radoval ses že Babišovci zalezou A ZATÍM ZALEZLI TI "SPRÁVNÍ"co si tu ZMĚNU ZVOLILI a nezbývá jim nic jiného než sprostě nadávat a urážet diskutující!!! A jestli napíšeš že ty ne tak to jsou tvé další nicky aby to nebyl hadrpan jsi mazaný.

roxin ( 24. září 2022 14:25 )

hadrplane, ale ty k článku nepíšeš od doby kdy úřaduje slepený spolek protože nemáš k čemu psát, píšeš vždy jen k diskutujícím co napíšou o spolku abys je usměrnil, opravil a urazil a myslím všechny kteří jsou proti pětispolku. To když bylo u moci ANO s Babišem, vypadaly tvé příspěvky jinak i když je článek k Babišovi nyní, tvá reakce nezná mezí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa