Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Poslanci se mimořádně sejdou kvůli drahotě a energiím. Grilovat vládu chce ANO

Aktualizováno -
16. srpna 2022
17:39
Autor: ČTK - 
16. srpna 2022
13:32

Opoziční hnutí ANO požádalo o svolání mimořádné sněmovní schůze k řešení energetické krize nebo zdražování. ČTK o tom informovala předsedkyně poslanecké frakce hnutí Alena Schillerová. K debatě se dostanou 26. srpna, jak následně informoval mluvčí šéfky Sněmovny. 

„Vláda už konečně musí lidem jasně říct, jak bude v následujících měsících řešit ceny energií a zdražování. Chceme se ptát, jestli má vláda nějaký plán, protože zatím to vypadá, že žádný neexistuje,“ uvedla Schillerová

V návrhu programu není žádný zákon. Poslanci by měli obecně diskutovat o „strategii vlády pro řešení energetické krize, zdražování a hrozby rostoucí nezaměstnanosti“.

Podnět ke svolání mimořádné schůze musí podepsat nejméně 40 poslanců. Poslanecký klub ANO má 72 členů a jako jediný nepotřebuje k vyvolání zvláštního jednání dolní komory pomoc poslanců jiných frakcí. Schůzi je povinna svolat předsedkyně Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) v termínu do deseti dnů.

Ta tak učinila a schůzi svolala na 26. srpna. ČTK to řekl její mluvčí Martin Churavý. Ve stejný den poslanci projednají na řádné schůzi vládní předlohu o snížení plateb za státní pojištěnce do systému zdravotního pojištění, kterou vetoval prezident Miloš Zeman. Mimořádnou schůzi svolanou z podnětu ANO poslanci zahájí krátce po jejím skončení.

Koalice může schůzi zamítnout

Schůze se nakonec ale nemusí vůbec uskutečnit, pokud Sněmovna návrh programu koaliční většinou zamítne. Vládní tábor takovým způsobem postupoval dosud při všech opozičních pokusech o mimořádné schůze, a to i k cenám energií. Navzdory tomu se ale ještě před hlasováním o návrhu programu otevře prostor pro debatu, v níž mohou vystoupit jen řečníci s přednostním právem.

Hnutí ANO v souvislosti se zdražením plynu a elektřiny už dříve podalo návrh na snížení daně z přidané hodnoty na jejich dodání. Další předlohy poslanců hnutí se týkaly přesměrování části výnosu z prodejů emisních povolenek na zmírnění sociálních dopadů vysokých cen energií a zavedení kompenzací domácnostem za část regulované ceny elektřiny. Vláda Petra Fialy (ODS) s plošnou pomocí nesouhlasila. Mimo jiné zvýšila příspěvky na bydlení a rozšířila okruh příjemců, kteří na ně dosáhnou.

Nyní kabinet chystá takzvaný úsporný tarif na energie. Další pomoc, kterou domácnosti od státu obdrží, představuje odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje, které v účtech za elektřinu platí každý. „Podle renomovaného institutu Bruegel je pomoc naší vlády v energetické krizi druhá nejnižší v Evropě a i ten mnohokrát omílaný energetický tarif zatím nikdo neviděl,“ uvedla Schillerová.

Video  Ekonom Křeček o rostoucí inflaci a cenách za potraviny: Budeme platit stovku za chleba?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 17. srpna 2022 07:21 )

midlochovi měnil plenu

Jirik-ta ( 16. srpna 2022 16:32 )

PhDr. Josef Skála, CSc. Místopředseda KSČM NA HRAD!!!!💖👌

Jirik-ta ( 16. srpna 2022 16:30 )

jsou to zaprodanci jako slepenec

Jirik-ta ( 16. srpna 2022 16:27 )

obyčejná fraška. Volte KSČM A SPD
„Země je naše, zcizili nám ji, ukradli, uloupili! A nás, její majetníky, ujařmili, pod dobytče nás přivedli! Ale už to přestane, osvobodíme se! Osvobodíme staré království, budeme zas jeho pány, jako byli naši předkové za času pana Jana Žižky!“
„My jsme krev této země a vrchnosti jsou pijavice! Pryč s nimi!“
Byli, kdož se takových řečí lekali. Většina však nadšeně přitakávala a nedočkavě čekala na vzkaz, kdy mají vyrazit.
(Samota Křešín K. Nový, 23s.)

Accept Classic Rock - Vltava
http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=qU5h­xhLU­i88

roxin ( 16. srpna 2022 14:24 )

hm, stejné jak to bylo s pidistranami, nebo to bylo jiné?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa