Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Poslední rozloučení s Michalikem (†59): Dojemný proslov Rakušana a slzy žen ze STAN

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
23. června 2022
16:09
Autor: for, ČTK - 
23. června 2022
11:31

Dlouholetý starosta Dolních Břežan u Prahy a místopředseda STAN Věslav Michalik (†59) zemřel náhle na srdeční selhání 12. června. Poslední rozloučení proběhlo dnes v kostele U Salvátora v centru hlavního města. Nenechaly si ho ujít jak politické špičky, tak veřejnost - truchlících je tolik, že se do kostela skoro nevešli. Během obřadu bylo proneseno mnoho dojemných slov. Farář přednesl i dopis od manželky Hany, která popsala poslední minuty života jejího drahého muže. Blesk Zprávy byly u toho.

Na místo dorazil šéf STAN Vít Rakušan (STAN), středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN) či exministr školství Petr Gazdík (STAN). Mezi truchlícími byl také předseda klubu TOP 09 Jan Jakob, poslanec Jan Lacina (STAN) a ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Podle reportérky, která byla na místě, se fronta truchlících táhnula až na konec křižovatky. Těsně před 13. hodinou se do ní přidal i ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).  

V kostele zaujali truchlící místa jak v lavicích, tak i v horním patře. Mnoho jich uctilo památku ve stoje u dveří. V prvních lavicích zaujal místo předseda STAN Vít Rakušan a hejtmanka Petra Pecková. Rakušan si vzal slovo jako první. 

Rakušan: Zanechal za sebou otisk. A Pecková neudržela slzy

Předseda zavzpomínal na Michalika jako na člověka, který jej v Kolíně přemlouval, aby šel do Starostů a nezávislých, a vzpomínal, jak velkou práci Michalik udělal v Dolních Břežanech. „Byl dynamický, rychlý člověk. Nebyl zbrklý, ale byl naopak člověk, který nás zpomaloval. Když jsme řešili těžké situace a momenty, byl člověk, který přišel a dal nám klid,“ uvedl Rakušan.

Podle něj byl Michalik analytikem strany a zůstal za ním velký kus práce. „To jsou jen domy, stavby. Je to ten otisk v prachu času a to se mu povedlo. Ale on za sebou nechával i lidi a možná jsme si toho málo vážili. On dokázal poznat, co v lidech je. Dokázal poznat potenciál a kdo má před sebou budoucnost. Takovému člověku byl velkou oporou. Brát na sebe jeho bolesti a být mu štítem,“ pokračoval Rakušan. „Chtěl bych mu moc poděkovat, nejen za hnutí STAN, ale i za sebe. Bez něj bych tu dneska jako ministr vnitra nestál,“ ukončil svou řeč. 

Pohřeb Věslava Michalika - Vít Rakušan (STAN). (23. 6. 2022) Pohřeb Věslava Michalika - Vít Rakušan (STAN). (23. 6. 2022) | Blesk:FOTO:CNC/ KAREL KOPAC

Se zlomeným hlasem přednesla svůj projev také středočeská hejtmanka. Ta poprosila své kolegy, aby Michalika popsali jedním či dvěma slovy. „Borec, kapitán, motivace, bezpečí...,“ jmenovala některé z odpovědí hejtmanka a několikrát se během přednesu rozplakala. „Věř nám, my to zvládneme, ale vždycky nám u toho budeš moc chybět,“ uvedla. Slzy místy neudržela další stranická dáma, Věra Kovářová

„Z šedivé vesnice, kdy základní škola neměla tělocvičnu, a ze školky, která nesplňovala ani hygienickou normu, si postavil obec, která sklízí obdiv. Lidem se v Dolních Břežanech dobře žije, o což ti šlo především,“ vzal si slovo také místostarosta obce. Ten slíbil zesnulému, že obec udrží čistou. „V našich srdcích budeš žít dále. Nikdy nezapomeneme,“ uvedl. 

Přítel Pavel připomněl vědce Věslava

Blízký přítel Michalika, který se s ním znal 42 let, připomněl, že Věslav byl i vědec a matematik. „I nyní, dvacet let poté, co vědu opustil, najdete jeho odborné citace,“ uvedl například. Zavzpomínal na studentská léta s Věslavem, na vodácké výlety, na chvíle v hospodě.

„Vždy pro mě bude vzorný syn, který často vzpomínal na svého otce. Řadu let pravidelně navštěvoval svou maminku. Byl starostlivým bratrem a strýcem,“ pokračoval. „Byl stále neposedný a co večer nevěděl, si už ráno zjistil,“ dodal také a s úsměvem vzpomínal na jejich debaty o dcerách i vnoučatech. Hlas se mu zlomil při slovech o Věslavovi, jako o skvělém manželovi. „Plánovali jsme dědečkovské akce, to už se ale bohužel nestane,“ řekl.

Manželka Hana nechala přečíst dojemný dopis

„Už nikdy mě ráno neobejmeš a neprohodíš: Tak já běžím. Svůj maraton si doběhl. Dokončil jsi ho tam, kde jsem pro nás postavila zašívárnu před tlakem světa, v naší boudě na Vlčí hoře. Dokázal si tam odpočívat, nečíst zprávy. Bylo to také v neděli 12. června. Pracovali jsme, nosili dřevo a ty jsi hlásil vítězství nad vosím hnízdem v sauně. Byl jsi unavený, ale ještě si sekerou rozbíjel prkennou ohrádku. Je mi nějak divně na plicích, řekl si. A najednou s tebou začala třást neviditelná síla. Přestal si dýchat. Volám záchranku, burcuju tvoje srdce. Defibrilátor, adrenalin, kyslík. Bohužel, říkají smutné tváře,“ četl farář poslední okamžiky života Michalika. 

„Zůstáváme spolu na podlaze, dlouho sami. co jsem ti už v životě naštěstí řekla. Prosím tě, ať už budeš kdekoliv, abys tam na mě čekal.  Moje ruce zůstanou na tvém srdci napořád.“ 

Náhlá smrt

O úmrtí informoval širokou veřejnost minulý týden Rakušan. „Zemřel Věslav Michalik, místopředseda hnutí STAN, skvělý starosta Dolních Břežan a můj dobrý přítel. Nenacházím slov. Upřímnou soustrast všem blízkým,“ uvedl na twitteru. Michalik zemřel na srdeční selhání.

Poslední rozloučení, kterého se účastní vedle rodiny i české politické špičky, začalo v pražském kostele U Salvátora v půl jedné. Samotný obřad, který byl na vyžádání rodiny bez přítomnosti kamer a fotografů, započal krátce po čtvrt na dvě. 

Michalik byl starostou Dolních Břežan nepřetržitě od roku 2004. Místopředsedou STAN se stal loni. V roce 2012 byl zvolen středočeským zastupitelem a v letech 2016 až 2017 působil jako krajský radní pro hospodářský a regionální rozvoj včetně evropských fondů a rozvoje venkova. V listopadu 2020 se stal náměstkem hejtmanky pro finance, dotace a inovace.

Po loňských sněmovních volbách se měl Michalik původně stát ministrem průmyslu a obchodu, nominace se ale vzdal kvůli pochybnostem o dřívějším podnikání a možném střetu zájmů. Řekl však, že jeho někdejší podnikání na Kypru bylo v souladu se zákonem.

Kdo by mohl Michalika nahradit, zatím není jasné. Středočeští zastupitelé na nejbližším jednání v pondělí nového člena rady pravděpodobně ještě volit nebudou. Dolní Břežany by do zářijových voleb měli řídit jen místostarostové. Nové celostátní vedení STAN vzejde z mimořádného sněmu, který se bude konat o prázdninách.

Smůla STAN: Odchody, úmrtí i Dozimetr

V posledních měsících zažívá vládní STAN velice těžké chvíle. První větší problém nastal už v lednu 2022, kdy se řešila půlroční stáž poslance Jana Farského v USA. Kvůli cestě do Ameriky se Farský tlakem veřejnosti vzdal mandátu v Poslanecké sněmovně. 

Jen o dva měsíce později vyplul na povrch další problém, po kterém musel na post místopředsedy hnutí rezignovat europoslanec Stanislav Polčák (42). Ten získal skoro osm milionů korun poté, co pomáhal jako advokát obcím, které byly zasaženy výbuchem muničního skladu ve Vrběticích. S Polčákem se nyní váže i kauza Dozimetr, která se týká ovlivňování zákazek v dopravním podniku. Polčák kvůli kauze pozastavil členství kvůli svým vazbám na jména objevující se v kauze. 

Nejvíce se ale v kauze skloňuje jméno Petra Gazdíka (STAN) a Petra Hlubučka (STAN). Oba politici jsou totiž napojeni na podnikatele Michala Redla. Zatímco Hlubuček byl zatčen, Gazdík byl nucen se vzdát postu ministra školství. 

Video  Politolog o kauze STAN: Pokud Rakušan rezignuje, můžou to v politice zabalit  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

sarina ( 24. června 2022 07:11 )

Souhlasím a není mi jasné proč je kolem takový humbuk a tolik článků kolem běžného člověka. Snad to není záměr něco zakrýt.

1pravda1 ( 23. června 2022 23:43 )

to si pleteš se stanem

atominator ( 23. června 2022 22:49 )

Nechápu, proč Blesk povoluje komentáře, když je jasné, že tu vznikne sraz morálně pokřivených chudáků.

vinnetouvi ( 23. června 2022 22:25 )

vinnetouvi ( 23. června 2022 22:24 )

A co těch 28 kyperských milionů pro toho křišťála? Které byly pro jistotu převedeny na stejně křišťálovou manželku - stačí se podívat na 30cm dlouhý výčet jejích "funkcí" - nebo na ty Gesichty na pohřbu ...podvodníci STAN!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa