Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mynářova hospoda v Osvětimanech v plamenech: Škoda 20 milionů, policie promluvila o příčině

Aktualizováno -
30. března 2022
08:02
Autor: trm, ČTK - 
29. března 2022
07:20

Obří požár poničil v noci na úterý hospodu Na Srubu v Osvětimanech ve Zlínském kraji, zasahovalo tady sedm jednotek hasičů. Restaurace, která je u sjezdovky, patří hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi. Podle údajů z katastru nemovitostí ji vlastní jeho firma O.L.G.A.- S.K.I.- s.r.o. Hasiči škodu předběžně odhadli na 20 milionů korun. Podle Mynáře nemohlo jít o náhodu, řekl Frekvenci 1. Policie pracujeme se třemi verzemi příčiny.

Hasiči dostali hlášení o požáru hospody v půl třetí ráno, jednotkám ze Zlínského kraje pomáhali i hasiči z jižní Moravy. „V době našeho příjezdu k požáru hořela celá střecha objektu. Na místo se dostavil správce budovy. Hasební práce jsme prováděli v dýchacích přístrojích s několika proudy vody. Odběrní místo vody k hašení bylo zřízeno u hasičské zbrojnice a ve středu obce Osvětimany,“ uvedli hasiči na facebooku.

Oheň dostali pod kontrolu po hodině. „Po lokalizaci jsme prováděli měření teploty konstrukcí, rozebírali konstrukce a dohašovali skrytá ohniska hoření,“ doplnili hasiči s tím, že předběžnou příčinu požáru budou vědět během dopoledne.

Mluvčí krajských hasičů Roman Žemlička řekl, že nikdo nebyl zraněn, předběžná škoda byla 15 milionů korun. V úterý hasiči údaj zpřesnili na 20 milionů korun. Podle zpravodajů Blesku hasiči zničenou střechu rozebírají.

Policie: Tři varianty

Mluvčí hasičů Lucie Javoříková řekla, že požár byl zlikvidován až v úterý dopoledne, hasiči museli hasit skrytá ohniska požáru. Příčinu požáru zjišťuje vyšetřovatel hasičů ve spolupráci s policií. Na místo byl povolán psovod se psem vycvičeným na vyhledávání akcelerantů hoření, také specialisté z odboru kriminalistické techniky a expertiz z Frýdku-Místku.

Podle policejní mluvčí Mileny Šabatové je několik verzí příčiny vzniku požáru. „Pracujeme s tím, že požár mohl vzniknout z nedbalosti, kvůli technické závadě nebo že byl založen úmyslně,“ řekla ČTK Šabatová. V době vzniku požáru podle vyšetřovatelů v objektu nikdo nebyl.

Hospoda patří firmě O.L.G.A.- S.K.I.- s.r.o., jejímž jediným společníkem je Vratislav Mynář. Jeho vyjádření Blesk zjišťuje. Frekvenci 1 řekl, že požár nemohla být náhoda.

Hospoda přiléhá ke sjezdovce v Osvětimanech, nedaleko je i penzion. Kvůli dotaci na jeho dostavbu čelí trestnímu stíhání. Policie ho obvinila z poškozování finančních zájmů Evropské unie a dotačního podvodu. Podle policie Mynářova firma Clever Management čerpala dotaci na penzion neoprávněně. Mynář odmítá, že by spáchal trestný čin, své stíhání považuje za nestandardní a ovlivněné tlakem médií.

Mynář v Osvětimanech v roce 2016 Mynář v Osvětimanech v roce 2016 | Profimedia

Firma O.L.G.A zase opakovaně dostala pokuty od České inspekce životního prostředí, naposledy 300 tisíc korun za zasněžování vedlejší sjezdovky. „Jedná se o pokutu 100 tisíc korun za akumulaci povrchové vody a 200 tisíc korun za odběr povrchové vody pro zasněžování Ski areálu Osvětimany,„ řekla rozhlasu mluvčí inspekce Radka Nastoupilová. Dodala, že firma pro zasněžování ski areálu použila 5000 metrů krychlových vody.

Vodu firma čerpala z místního rybníka, který kancléř Mynář vybudoval bez povolení, jak dříve uvedla Česká televize (ČT). Povolení k odebírání vody z rybníka si firma u úřadů nezajistila.

Společnost O.L.G.A. dostala již dříve jinou pokutu, a to od Inspekce životního prostředí loni v červenci. Za vypouštění odpadních vod právě z hospody Na Srubu do potoka musela zaplatit 40.000 korun.

Video  Penzion v Osvětimanech, který patří hradnímu kancléři Mynářovi  - Blesk - Slávka Červená
Video se připravuje ...

Lomikel ( 30. března 2022 16:41 )

Nejdřív Mynář omylem skartoval tajnou zprávu,
a teď do skartovačky strčil i vlastní hospodu.
Jestli von ten Mynář není skartovací maniak??..

franz ( 30. března 2022 10:47 )

Za těch min. 20 mil. od pojišťovny se dá postavit daleko zajímavější hospoda, že pane Mynář. Docela dobře vymyšleno.

cozumel ( 30. března 2022 08:18 )

Protože znají povahu Čecháčků, tam by to byl samý negativní, sprostý, urážející komentář!

cozumel ( 30. března 2022 08:16 )

A že tu druhou světovou pamatujete, nebo ty další komunistický, co? Nebo čekáte s nataženou rukou, co kdo dá něco zadarmo!

cozumel ( 30. března 2022 08:14 )

Karma!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa