Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rozpočet 2022: Obrana dostane navíc miliardu. Hrad přijde o miliony, opasky utáhnou i obě komory

Aktualizováno -
10. března 2022
13:42
Autor: Nikola Forejtová, ČTK - 
10. března 2022
05:15

Sněmovna si ve čtvrtek odhlasovala finální podobu rozpočtu na tento rok. Přepracovaný návrh ministr financí Zbyňka Stanjury (ODS) počítá se schodkem 280 miliard, což je o 97 miliard méně, než navrhovala předchozí vláda Andreje Babiše (ANO). Ačkoliv se koalice na rozpočtu shodla, už nyní se počítá s tím, že by se mohlo české hospodaření prodražit kvůli válce na Ukrajině. Válka se promítnula už v současném návrhu, poslanci schválili přesun peněz na pomoc Ukrajincům i navýšení obrany. Schválilo se i snížení rozpočtu Hradu o 22 milionů, opasky utáhnou i obě komory parlamentu. Koalice se potkala s tvrdou kritikou, ta nemířila na kapitoly týkající se Ukrajiny. Při hlasování pak pětikoalice smetla ze stolu téměř všechny pozměňovací návrhy z pera opozičních stran. S rozpočtem nakonec souhlasilo 99 poslanců, opozice vyslovila jasný nesouhlas. 

Návrh rozpočtu Zbyňka Stanjury se ve čtvrtek dostal do třetího čtení. Poslanci hlasovali o přesunech peněz, které byly navrženy v minulém týdnu. Jak vypadá letošní rozpočet a jaké přesuny se ve čtvrtek schválily?

  • Předpokládaný schodek je 280 miliard. ČR by měla hospodařit s příjmy 1613,2 miliardy korun a výdaji 1893,2 miliardy.
  • Poslanci finále rozpočtu schválili. Nyní poputuje návrh k prezidentovi Miloši Zemanovi, který jej podpisem uvede v chod. 
  • Prezidentská kancelář přijde o 22 milionů, Sněmovna o 39 milionů a Senát o 17 milionů.
  • Sněmovna kývnula na navýšení rozpočtu ministerstva obrany o jednu miliardu.
  • Koaliční poslanec ODS Jakub Janda prosadil v dílčím hlasování o rozpočtu zrušení milionové dotace svazu bojovníků za svobodu, peníze si rozdělí jiné organizace. 
  • Byla schválená naléhavá pomoc Ukrajině pro rezort zahraničních věcí o částku 150 milionů. Prošel také návrh o navýšení rozpočtu vnitra na pomoc válkou ničené země celkem o 1,8 miliardy
  • Dolní komora schválila návrh na přesun deseti milionů korun na investice do zařízení mimoškolních aktivit dětí a mládeže. Souhlasila také s přesunem 10 milionů z rezervy na aktivity k připomenutí 80. výročí vypálení obcí Lidice a Ležáky

Poslanci při předchozím projednávání navrhli přesuny v celkové hodnotě 96 miliard korun. Mnoho pozměňovacích návrhů vůbec neprošlo, neboť je řada peněz přesouvána z rozpočtové rezervy a ta nesmí být snížena pod zákonnou hranici. Neprocházely i jiné opoziční návrhy. Mezi neschválenými body je například zvýšení rozpočtu kultury na úkor českého předsednictví. Neprošly ani návrhy na zvýšení rozpočtu u Policie či u hasičů - opozice požadovala mj. finance na platy a na nové vybavení. Neschválilo se ani navýšení výdajů pro BIS na úkor Úřadu vlády. 

Schillerová: Ohlodáváte rozpočet, který je odtržen od reality

Sněmovna začala jednat v devět ráno. Jako první si vzal slovo šéf SPD Tomio Okamura. Ten nehovořil dlouze, jak má nyní zvykem, ale jen něco přes půl hodiny. Kromě výzev, aby premiér Petr Fiala (ODS) podal demisi, také uvedl, že návrh rozpočtu jeho strana nepodpoří.

Po Okamurovi vystoupili zástupci ANO, jako první expremiér Andrej Babiš, který uvedl, že má rozpočet podseknuté příjmy. „My podporujeme vládu v krocích z hlediska podpory Ukrajiny, proto podpoříme pozměňovací návrhy (...) Chtěl bych upozornit stávající vládu, že pomoc uprchlíkům je velká výzva a logistická záležitost. A chtěl bych upozornit, že jeden státní pojištěnec stojí ročně přes 20 tisíc korun a to je 5 miliard, pokud tu bude 250 tisíc Ukrajinců,“ řekl Babiš a varoval, že nápor na zdravotnictví bude obrovský. 

Podle Babiše „není fér“ kritizovat předchozí vládu za rozpočet, který byl schvalován několik měsíců zpátky a opřel se do nového kabinetu. Zuřil mimo jiné nad výrokem, že jeho vláda způsobila drahota. Podle něj je to „nesmyslná teze“ a podotknul, že ač je nyní dvouciferná inflace, nikdo ji neháže na Fialův kabinet. Babiš také uvedl, že by neměla nová vláda zapomínat na Čechy jako takové, Ukrajinci podle něj budou stát „hafo peněz“ a nová vláda nereaguje na signály, které k nim ze společnosti putují. Babiš vytkl vládě mimo jiné, že chce zrušit elektronickou evidenci tržeb, která podle něj přinesla desítky miliard korun. 

K pultíku dorazila i exministryně financí a předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová (ANO). Podle ní je rozpočet odtržený od reality a vláda ho jen ohlodává. „Nikdo nepopírá, že za to může i současná krize a to nikdo vládě nevyčítá, ale je tu celá řada oblastí, na které jsme upozorňovaly dřív,“ uvedla Schillerová, která zmínila, že rozpočet jako celek ANO nepodpoří.

Nebude to stačit, zní ze všech stran. Exministryně doufá v reparát

Premiér Fiala rozpočet označil v úvodním kole sněmovní debaty za protiinflační a úsporný. Opozice rozpočet naopak tradičně kritizuje. Vytýká mu třeba, že dává málo peněz některým profesím ve státním sektoru. Bývalý premiér Babiš vyzval Fialu k přepracování rozpočtu tak, aby se peníze vybrané navíc vrátily lidem, když čelí rostoucím cenám zejména energií. Nyní, kvůli konfliktu na Ukrajině, prudce zdražují také pohonné hmoty. Ve čtvrtek ve Sněmovně Babiš podotknul, že nynější rozpočet už je přechozelý. 

Očekává se, že schodek se při předpokládané změně nebo změnách rozpočtu prohloubí. Válka na Ukrajině tak nejspíše způsobí, že se rozpočet ještě promění. Na to ostatně upozorňují nejen politici z řad opozice i koalice, ale i ekonomové. Že bude nutné rozpočet přepracovat, uznal jak premiér, tak i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). 

Ve čtvrtek to zmínila i exministryně financí Alena Schillerová. „Nebude to stačit, umožníme jeho přijetí, protože by to brzdilo stát. Chci věřit, že pan ministr financí již pracuje na novele a udělá si reparát,“ podotkla. 

Stanjura rýpnul do „proruských“ poslanců. Rozpočet měnit nebude

Stanjura se při závěrečném slově bránil. „Nebudu připravovat v příštích dnech a týdnech nový rozpočet. Máme zajištěno peníze na 12 měsíců, nebudu tu chodit s naslepo připraveným rozpočtem. Jsem připraven debatovat, ale peníze nám v dubnu nebo v červnu nedojdou,“ uvedl. 

Opřel se pak do některých poslanců, kteří podle Stanjury řadu let vystupovali s proruskými stanovisky a kteří do poslední chvíle bránili účast Ruska na tendru při dostavbě Dukovan. Vyzval své kolegy, aby nynější situaci vydrželi a aby nerozeštvávaly Čechy proti Ukrajincům. „Muži bojují a my se chceme postarat, ne jako vláda, ale jako společnost, o jejich ženy a děti,“ uvedl a vysloužil si potlesk.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS): Vyjádření k auditu, který se týká fotografií Aleny Schillerové (ANO) (15.2.2022) Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS): Vyjádření k auditu, který se týká fotografií Aleny Schillerové (ANO) (15.2.2022) | Blesk:Jakub Poláček

V předchozích letech schvalovala Sněmovna státní rozpočty na konci roku. Protože se Fialova vláda rozhodla předložit vlastní rozpočet, posunulo se jeho schvalování až do března. Česko tak od ledna hospodaří v rozpočtovém provizoriu. Po sněmovním schválení zamíří návrh rozpočtu k podpisu prezidentu Miloši Zemanovi, Senát se rozpočtovými záležitostmi nezabývá. Provizorium skončí den potom, co zákon o státním rozpočtu vyjde ve sbírce.

Zeman rozpočet kritizoval. Na prvním čtením ve Sněmovně prezident uvedl, že rozpočet rozhodně nepovažuje za protiinflační a ani za prorůstový. Tradičně se pozastavil nad daňovými výjimkami, které by se podle hlavy státu měly rušit. Vadilo mu také to, že se vláda rozhodla snížit objem peněz na investice. Kabinet nicméně u investic uvedl, že zrušil jen ty, které by stejně nešlo letos realizovat. 

Video  Zeman na vozíku ve Sněmovně: Příjezd, proslov a odjezd. Snašil se prý rozpočet "drobně" vylepšit  - ČTK
Video se připravuje ...

LuCo ( 25. března 2022 18:57 )

Nová velmoc "Spojené staty polsko­českos­lovin­ské" pod vedením maršála Fialy brzy zakroutí krkem Putinovi a bude zase klid.

sarina ( 16. března 2022 20:15 )

Za totality jsme tu měli Rusáky pro změnu za demokracie budeme mít Němce, hm rozdíl je jen v tom že byla totalita a je demokracie!!!

1917 ( 15. března 2022 11:16 )

Už se těším na to "ohromné utahování opasků u poslanců, senátorů, kteří si naopak místo zmrazení platů přidali 6% a hlavně soudců. U těch už se těším na hafo soudních žalob za protiústavní snižování jejich už tak dost "malých" platů.

LuCo ( 13. března 2022 19:12 )

Další pytel peněz do "černé díry"... Být to jen na Černochové, už jsme ve třetí světové...Prý začne nosit maskáče i do postele, aby byla "Vždy pripravena!"

LuCo ( 10. března 2022 19:04 )

Maršálka selka Černochová by utratila klidně daleko větší sumu!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa