Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vydá Sněmovna znovu Babiše? Expremiér rozesílá dopisy, hlasování asi narazí na zádrhel

Aktualizováno -
15. února 2022
13:38
Autor: Nikola Forejtová - 
15. února 2022
05:00

Expremiér Andrej Babiš (ANO) měl dneska znovu bojovat o poslaneckou imunitu. Už potřetí chtěla Sněmovna hlasovat o jeho vydání k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo. Podle předsedkyně mandátového a imunitního výboru, který vydání podpořil, neměly být s hlasováním žádné problémy. Babiš se již začal bránit a poslancům poslal dopis, ve kterém se obhajuje. Nakonec se ale s největší pravděpodobností poslanci k hlasování nedostanou, vládní většina totiž protlačí jako první bod programu pandemický zákon, který se do Sněmovny vrací poté, co jej Senát zamítl.

Poslanecká sněmovna má pořádně nabitý program schůze. Vedle pandemického zákona by se měla dolní komora zabývat i rozloučením s poslancem Janem Farským (STAN), který se vzdá mandátu kvůli stáži v USA, a na programu měla být i opětovná žádost o vydání poslanců k trestnímu stíhání.

„Budeme projednávat dvě žádosti o vyslovení souhlasu k trestnímu stíhání. A to poslance Andreje Babiše (ANO) a poslance Bohuslava Svobody (ODS). V obou případech očekávám standardní průběh,“ komentuje blížící se bod programu pro Blesk Zprávy předsedkyně mandátového a imunitního výboru Helena Válková (ANO). 

Vydání poslanců odsunul pandemický zákon

Místopředseda výboru Pavel Staněk (ODS) podotýká, že nelze vyloučit oddalování hlasování. „Víme, že opozice umí velmi účinně obstruovat a s ohledem na jednací řád je proti tomu sněmovní většina v podstatě bezbranná, takže možné oddalování tohoto bodu samozřejmě vyloučit nelze,“ řekl Blesk Zprávám. 

Válková je ale optimističtější, vyslovení souhlasu se stíháním se podle ní nebude nijak protahovat. Obstrukce očekává až u pandemického zákona, který byl dolní komoře vrácen Senátem. Spíše je podle ní možné, že se k tomu ani nedostanou, pokud bude pandemický zákon projednáván jako první - naposledy nad ním poslanci strávili více jak 30 hodin. 

A jak se ukázalo, vydávání poslanců opravdu nebude na pořadu dne. „Vládní většina navrhne hlasování o pevném zařazení pandemického zákona jako prvního bodu schůze, tedy dnes. Vzhledem k avizovaným obstrukcím se nedomnívám, že se dostaneme k něčemu dalšímu,“ sdělila Blesk Zprávám předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP09). 

Předseda poslaneckého klubu Pirátů je mírně optimističtejší a doufá, že se nebudou podobné věci blokovat a že se k vydání poslanců opravdu dnes dostanou. „Věřím, že poslanecké kluby podpoří vydání a myslím si, že Andrej Babiš by měl být vydán a že tento den to umožní,“ řekl. „Je to několikátá žádost a já doufám, že i poslední,“ podotkl. 

Není to poprvé, co policie žádá Sněmovnu o vydání Babiše a Svobody. V případě expremiéra se kauza Čapí hnízdo, kvůli které je Babiš od roku 2015 v hledáčku policie, táhne již třetí volební období. A jelikož obnovení mandátu znamená i obnovení imunity, musí nyní poslanci hlasovat znovu. Podobně je to u Svobody, který je stíhán kvůli kauze opencard, ta se táhne ještě o rok déle. 

Babiš si opakovaně stojí za tím, že je nevinný. A měl i několik peprných výroků, mezi něž se řadí i to, že je v Evropě tisíce Čapích hnízd a že se dá stíhání v ČR „objednat“. V roce 2018 ve Sněmovně u pultíku tvrdil, že je kauza zmanipulovaná. „Je to politické stíhání,” řekl tehdejší a nyní i znovuzvolený šéf hnutí ANO.

Že proces není v pořádku, zopakoval i v dopise, které před jednáním Sněmovny rozeslal poslancům. „Dovoluji si na vás apelovat, abyste žádost o mé vydání neposuzovali toliko jako formální akt v podstatě již aprobovaný minulými usneseními Mandátového a imunitního výboru a Poslanecké sněmovny, nýbrž abyste zohlednili žádost a její obsah důsledně v kontextu dosavadního průběhu dotčeného trestního řízení,“ napsal expremiér.

Válková očekává, že Babiš zítra před plénum vystoupí a předloží své argumenty. „Není důvod, aby změnil své přesvědčení. Ale nemohu za něj mluvit,“ komentovala pro Blesk Zprávy. „Doufám, že jsme stále právnická země a pokud budou splněny a naplněny podmínky žádosti, nevidím důvod, proč poslance nevydat. Jiná věc je, pokud se podmínky nenaplňují,“  dodala s tím, že sama vystoupí s právními argumenty a uvidí, jak je kolegové vezmou na vědomí.

„Neuvěřitelná prasárna“ 

Podle Babiše je trestní stíhání „neuvěřitelná prasárna“. Řekl to v roce 2018 ve Sněmovně, když se již podruhé hlasovalo o jeho vydání - a opět úspěšně. Poprvé se o vydání hlasovalo v roce 2017. 

„Že mi sahají na rodinu, na děti, na manželku, to je neuvěřitelné. Přeji všem, aby se to nikomu nestalo, aby si nikdo neobjednal vaše stíhání a stíhání vaší rodiny. Budu hlasovat pro svoje stíhání. Ale my budeme bojovat za tu pravdu, je to vylhaná věc. Pevně věřím, že pravda zvítězí. Cíl je mě zlikvidovat, a naše hnutí, a zabránit mi, abych vyjednával jako premiér,” čilil se Babiš. Narážel tím na fakt, že v rámci kauzy byly vyšetřovány i děti expremiéra. 

Připomeneme, že trestní stíhání Babiše souvisí s farmou Čapí hnízdo. Přesněji s obviněním z dotačního podvodu. Farma měla v roce 2008 čerpat dotaci 50 milionů korun, aniž by na to měla nárok. Dotační program byl totiž určen malým a středním podnikům - Čapí hnízdo ale bylo od roku 2007 součástí velkého holdingu Agrofert. Farma tak byla převedena na jiného vlastníka a díky tomu dotace získala. 

Kauza byla již zdárně ukončena. Státní zástupce Jaroslav Šaroch ale v roce 2021 obnovil šetření na základě nových důkazů. Šaroch odmítá o vyšetřování prozrazovat hlubší podrobnosti a jelikož na lednovém jednání mandátového a imunitního výboru nebyl zbaven mlčenlivosti, ani tam se poslanci nedozvěděli mnoho nového. Opětovně ale vydání doporučili. 

Šaroch je na soud připraven

Podle serveru Neovlivni.cz je státní zástupce již připraven na soud. „Státní zástupce Šaroch už má dle svých slov obžalobu připravenou. V tomto smyslu informoval své nadřízené,“ uvedl pro server vysoce důvěryhodný zdroj z bezpečnostních složek. Zdali se po hlasování dočkáme soudu, ale teprve uvidíme. 

Vedle Babiše se bude hlasovat i o vydání Bohuslava Svobody. Bývalý pražský primátor je obviněn z uzavření smlouvy bez výběrového řízení, když se zaváděla elektronická jízdenka opencard. Poslanec se již dříve bránil především tím, že projekt načal primátor Pavel Bém, a nešlo tak již postupovat jinak. Jeho případ je nadále otevřený u Městského soudu v Praze, ačkoliv již jednou odešel od soudu s podmínkou. 

Podle Staňka je smutné, že se z tak závažných věci, jako je vydávání poslanců k trestnímu stíhání, stala normální záležitost, jak zmínil na dotaz Blesk Zpráv. „Normální to ale v žádném případě není, ať už jde a případy, kdy se skutečně stal trestný čin, nebo kdy jde o pokus o skandalizaci konkrétních osob. A dopad na veřejné mínění a důvěru v politiku a politiky to jistě má,“ uvedl. 

Rýpnutí od Kalouska

Více pozornosti má u hlasování expremiér Babiš. Na kauzu si rozpomněl i pomyslný rival a expremiér Miroslav Kalousek, který si do Babiše rýpnul na twitteru. „Krejčíř utekl do Jihoafrické republiky. Andrej Babiš je jiná třída. Ten chce utéct na Hrad,“ napsal s narážkou na blížící se prezidentské volby. Právě o Babišovi se hovoří jako o jednom z horkých kandidátů. 

A jak je to vlastně s poslaneckou imunitou? Poslance a také senátora nelze postihnout za projevy a za hlasování v komoře. Druhou formou imunity je obecnější a je dáno, že poslance nelze stíhat bez souhlasu Sněmovny. Pokud dolní komora rozhodne, že poslance nevydá, je trestní stíhání po dobu výkonu mandátu odepřeno. I proto se nyní znovu dostáváme k hlasování. Obnovenými mandáty poslanců se obnovovala i imunita.

Video  Bývalý šéf žalobců Pavel Zeman, když oživil kauzu Čapí hnízdo: Klíčový moment o Babišovi i Monice  - abl
Video se připravuje ...

hulmihosoudruhu ( 15. února 2022 22:11 )

Tady stačilo jen odstranit konkurenčního Mrázka.

sarina ( 15. února 2022 19:51 )

Měla by sis přečíst příspěvek 12.12 a doufám ti to dojde-SNAD! Jestli budeš potřebovat vysvětlení, napiš.

anna1234 ( 15. února 2022 19:44 )

.. debata byla o pravopisných!!! chybách????

maxpax ( 15. února 2022 15:31 )

Ta tvoje češtin já neznat. Ty počkat, snad přijít nějaké s kým ty netápavost

maxpax ( 15. února 2022 15:26 )

Celá tahle podělaná diskuze, jak píšeš, vznikla proto, že jsi vytáhl Zemana a sepisuješ celé elaboráty na téma jak je Zeman nemožný a co všechno provedl. Ačkoliv je článek úplně o jiném tématu. To ale tobě nikdy nevadí, tvoje vnitřní cukání je prostě silnější.
Jsi tak chabý duchem, že nejenom, že si to nepamatuješ, ale ty si to neumíš zpětně po sobě ani přečíst

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa