Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pekarová a Vystrčil v Bruselu: Se šéfkou eurokomise řešili tvrdé ruské sankce i jádro

Aktualizováno -
1. února 2022
12:33
Autor: ČTK - 
31. ledna 2022
21:23

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová sdílí český pohled na dočasné označení jádra a plynu za udržitelné energie. Po pondělním jednání to uvedla šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), která do Burselu dorazila s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS). Řeč byla i o plnění klimatických závazků EU či o přípravách českého předsednictví sedmadvacítky, které začne v červenci. Češi pozvali německou političku na začátek předsednictví do Prahy, v úterý jednání v Bruselu pokračují s dalšími unijními představiteli.

Šéfové parlamentních komor Miloš Vystrčil (ODS) a Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) se do Bruselu vypravili o něco dříve, než komise zveřejní konečnou podobu tzv. taxonomie, tedy klasifikace ekologicky udržitelných investic. Za ty mají být při splnění určitých podmínek označeny i peníze vložené do jaderných či plynových elektráren.

„Shodli jsme se na tom, co považuje Česká republika dlouhodobě za důležité, a to jsou otázky stran jádra. Tam je teď ještě asi jediný problém k řešení, a to - co s jaderným odpadem,“ řekla novinářům po setkání s von der Leyenovou předsedkyně sněmovny Pekarová.

Zatímco samotnou podporu jaderných elektráren Česko na rozdíl od Rakouska či Lucemburska vítá, návrh omezit ji časově či podmínit fungováním hlubinných úložišť odpadu od roku 2050 se českým vládním politikům líbil méně. O detailech návrhu zatím komise nerozhodla.

Oba parlamentní lídři hovořili s von der Leyenovou rovněž o Zelené dohodě pro Evropu (tzv. Green Deal), která je zaměřená na ochranu klimatu a která bude také za českého předsednictví jednou z priorit komise. „Velmi ráda vidím podporu českého parlamentu pro naše priority EU,“ uvedla von der Leyenová na twitteru.

Podle Vystrčila byla řeč i o zahraničněpolitických tématech, zejména o napětí mezi Ruskem a Ukrajinou. Von der Leyenová ujistila české politiky, že EU stojí jednotně za Ukrajinou a připravuje tvrdé sankce pro případ ruské invaze.

„Ty sankce, pokud by byly realizovány, by byly velmi tvrdé. A věřím, že si to Rusko velmi dobře uvědomuje,“ řekl novinářům předseda Senátu.

Spolu se svou kolegyní dal von der Leyenové najevo, že nová česká politická reprezentace je připravena v zájmu celé EU méně myslet jen na úzké české zájmy. Napětí na východě Evropy nebo klimatické změny podle Vystrčila vyžadují, aby se Česko začalo stavět k EU otevřeněji.

„Pokud dneska chceme čelit těm obrovským výzvám, které má Evropa před sebou, ať je to Green Deal, ať jsou to bezpečnostní rizika, anebo další věci, tak to můžeme zvládnout jenom jako Evropa jako celek,“ prohlásil Vystrčil, podle něhož by Česko mělo projevovat v EU více solidarity. Podle něj byla u von der Leyenové patrná důvěra vůči Česku už před jeho předsednictvím.

Pekarová Adamová podotkla, že nová vláda bude více v kontaktu s Bruselem a bude otevřena dialogu, což podle ní u předchozího kabinetu ne vždy platilo. „Tím, že se nebudeme zabývat střetem zájmů, protože ten zkrátka v téhle vládě nikdo nemá, tak už tím je to docela dobrý posun,“ řekla v narážce na bývalého premiéra Andreje Babiše, jehož vláda s komisí dlouhodobě řešila spor o dotace pro firmy, které Babiš vložil do svěřenských fondů.

Po setkání s von der Leyenovou čekala šéfy českých parlamentních komor pracovní večeře s místopředsedkyní Evropské komise Věrou Jourovou.

V Bruselu mají Pekarová Adamová a Vystrčil pracovní program i v úterý a ve středu, kdy se setkají s dalšími představiteli komise, se zástupci Evropského parlamentu či s generálním tajemníkem Severoatlantické aliance Jensem Stoltenbergem.

Video  Pekarová řekla, s čím chce ve Sněmovně zatočit. A co by ji nenapadlo ani jako opilou?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

e.lesanova ( 5. února 2022 22:09 )

Pekarová s Vystrčilem měli víkendový kurs "Odbornosti na všechno" ??? Vida je, zaboudlé cosi, co volilo okolo 8 tisíc zoufalců a členka pidi strany, kteří prolezli volbami podvo­dem.­.."v­yřeši­li" jádro, klima, situaci okolo Ukrajiny, energie,sankce proti RF...Pekarová, vládkyně Všehomíra a Bohnic

jirka68 ( 2. února 2022 20:07 )

Ostuda čr - taiwanský skřet a babochlap s IQ houpací židle.

pravlast ( 2. února 2022 19:46 )

Natvrdlí ma*goři řešili tvrdé sankce tak jim vyhlásíme sankce za vládní speciál a cenu i ekologické škody.Žádám prošetřit kolik stál tlumočník z tchaiwanské čínštiny do asi angličtiny nebo francouzštiny a všechno žádat uhradit.

PraPor ( 1. února 2022 22:09 )

Sekne jim to.

e.lesanova ( 1. února 2022 21:14 )

Na kecy o klimatu letět speciálem může opravdu je Pekarová a Vystrčil... Jak "přínosní" byli tito dva zoufalci pro diskuzi o JÁDRU, energetice, mezinárodních vztazích, migraci atd. ??? Nestačilo poslat jen video, kde na všechno kývou?? Jak si vůbec dovolují podobní politici, které volilo naprosté minimum voličů, mluvit a jednat za ČR ??

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa