Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pekarová na Slovensku vyzdvihla manžela. Čaputové dala zlatý dukát a shodly se na jádru

Aktualizováno -
18. ledna 2022
13:11
Autor: ČTK, for, simao - 
17. ledna 2022
07:30

Šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová vyrazila na dvoudenní návštěvu Slovenska. Zahájila ji v pondělí, v úterý přišel zlatý hřeb - setkání s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, které přivezla dar v podobě zlatého dukátu a slovenskou prezidentku označil za svěží vítr, který středoevropský region potřebuje.

Pekarová Adamová na Slovensko doputovala vlakem. V pondělí před polednem ji přijal šéf slovenské sněmovny Boris Kollár. Odpoledne položila věnce k sochám spoluzakladatelů Československa Milanu Rastislavu Štefánikovi i T.G. Masarykovi. Uctila však také památku zavražděného novináře Jána Kuciaka.

Na tiskové konferenci po jednání s Kollárem poděkovala Pekarová za pohostinnost a pozvala slovenskou delegaci do Prahy, aby mohla návštěvy oplatit. „I když jsme se rozdělili, tak jsme se spojili ve formátu větším. V EU, ale v i celou řadu dalších formátu, V4, Slavkovský formát,“ zmínila před dotazy novinářů.

Zmínila manžela Slováka

A to s tím, že ona osobně má ke Slovensku „vřelý a osobní vztah“ i díky svému sňatku se Slovákem Tomášem Pekarou.

Svého muže si brala Pekarová Adamová na přelomu dubna a května 2016 ve slovenském kostele v obci Radôstka, jak informoval i Blesk.cz. „Oba jsme katolíci a manželství je pro nás důležitá svátost. Měli jsme středně velkou svatbu o 65 hostech, přijeli z různých koutů Česka, Slovenska, ale i z Německa,“ řekla tehdy Blesku politička.

Setkání s Čaputovou

Tentokrát však na Slovensku, kam se svým mužem čas od času jezdí, čekala Pekarovou Adamovou místo veselky politika. „Vzájemné vztahy Slovenska a Česka jsou inspirativní i pro mnohé regiony. Naše republiky se v míru rozdělily a pořád jsme v mnoha ohledech pevně spjatí,“ podotkla předsedkyně na twitteru.

V úterý se předsedkyně Sněmovny setkala se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou a s premiérem Eduardem Hegerem.

„Celou řadu věcí vnímáme podobně. Význam ukotvení našich zemí v Evropské unii a NATO, nebo třeba ekonomický rozvoj s důrazem na udržitelnost. Její politický styl považuji za svěží vítr, jaký náš region střední Evropy velmi potřebuje,“ uvedla Pekarová k setkání s Čaputovou a prozradila, že slovenské hlavě státu přivezla darem zlatý dukát s vyobrazením Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše.

Pekarová: Jádro je priorita

Jednání dle Pekarové Adamové bylo velmi inspirativní, s Čaputovou probírala priority z programového prohlášení vlády. Mluvily i o boji s klimatickou změnou a ochraně lidských práv. Shodu obou zemí vidí v oblasti energetiky a atomové energie.

Nejen čeští, ale i slovenští občané pociťují výrazně zvýšené ceny energií, podotkla Pekarová. „Musíme se vypořádat s tím, jak ten energetický mix v našich zemích uspořádat, aby byl vyhovující i k přírodě, ke klimatu. Tam máme společnou řeč, tam se shodneme, že jádro je pro nás prioritou,“ řekla šéfka TOP 09.

Čaputová po jednání vyjádřila na sociální síti potěšení v souvislosti s posilujícím poutem mezi Českem a Slovenskem.

Minulý týden Slovensko navštívil nový premiér Petr Fiala. Ještě v prosinci zavítal do Bratislavy ministr zahraničí Jan Lipavský.

Se slovenskou stranou Pekarová řešila i současné postavení Vyšehradské čtyřky. „V4 je užitečná a potřebná, ale neměla by být využívána pro zájmy jenom jednoho z členských států. To nemluvím o konkrétním, ale obecně,“ uvedla v pondělí Pekarová Adamová během dotazů novinářů. V úterý se po jednáních k V4 vrátila.

„Je důležité spolupracovat, tento formát smysl má, ale žádný ze států tohoto uskupení jej nemůže využívat jen pro prosazení svých zájmů, ale že bychom měli své postoje co nejlépe slaďovat. To se budeme snažit i právě se slovenskou stranou,“ uvedla Pekarová na úterní tiskovce na závěr své návštěvy. „Ráda se sem zase brzy vydám,“ dodala předsedkyně Sněmovny.

U Zemana zmínila lítost

Pekarová Adamová v úterý vyjádřila také lítost v reakci na dřívější oznámení prezidenta Miloše Zemana, že nehodlá obnovit schůzky ústavních činitelů k zahraniční politice.

"Za zahraniční politiku zodpovídá vláda. Určitě je dobrá spolupráce jednotlivých institucí v zájmu nás všech. Mě mrzí, že k ní nebude evidentně docházet ve všech úrovních," řekla. Nekomentovala přitom Zemanovy výroky obsahující kritiku jejího vyjádření na adresu maďarského premiéra Viktora Orbána. Na facebooku Pekarová Adamová dříve napsala, že Češi už ve volbách vyhnali svého premiéra Andreje Babiše a že pevně doufá, že se to povede i Maďarům.

Video  Premiér Petr Fiala (ODS) na první zahraniční návštěvě na Slovensku  - Blesk - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

vlasok ( 18. února 2022 23:34 )

Tak to mymáme už dva roky a ešte inakvejších ako napr , bývalý premier Matovič, čo má slovník kočiša a teraz vedie ministerstvo financií, keď pred tým rozprával, že o peniazoch nemá ani pary, , tak všetky miliony pre istotu prepísal na ženu Pavlínu, lebo že mu začalo z tých milionov "šibať", ale nie len z milionov zrejme, no u nás des, vo vláde skoro samý plagiátor. ešte sa máte vy na čo tešiť.

vlasok ( 18. února 2022 23:24 )

Nie 10, ale bude mať 12. a áno, je to vekslák a štartér mafiánov, teda ich áut.

vlasok ( 18. února 2022 23:23 )

A bude mať s nejakou konkubínou 12. dieťa, oznámil len tak medzi rečou, v raj je , teda tá konkubína, v 16.týždni tehotenstva. Kanec prvotriedny.

vlasok ( 18. února 2022 23:20 )

Nie, nie 10, má 11 a teraz bude mať 12. s jeho milenkou, neviem číslo ktoré, ale oznámil, že je v 16. týždni tehotenstva, tak bratia Češi, vaši sa majú čo činiť, takého plemenného býka , máme my za "predsedu NR", no hanba otrasná a vo vláde samý plagiátor. Neviem ako u vás, ale u nás otras, ešte aj minister školstva plagiátor, hrozné, čo z našich detí, akých tupcov vychovajú.

vlasok ( 18. února 2022 23:09 )

To bolo pre santikxauz

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa