Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Adeptka na ministryni Hubáčková odmítla Zemanův sen. A Gazdík řešil covid ve školách

Aktualizováno -
2. prosince 2021
16:45
Autor: ČTK, simao - 
2. prosince 2021
05:00

Kandidát na ministra školství Petr Gazdík (STAN) a adeptka na ministryni životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) - to je dvojice dalších možných členů Fialovy budoucí vlády, kteří si na čtvrtek naplánovali cestu do Lán za prezidentem Milošem Zemanem. Gazdík představil svoji vizi pro školství. A Hubáčková mimo jiné odmítla plány na vybudování kanálu Dunaj-Odra-Labe, což je projekt, do kterého se zasnil právě Zeman. Kandidátka na ministryni životního prostředí představila prezidentovi své priority, například ochranu vody, téma havárie na Bečvě nebo výzvy vycházející ze Zelené dohody pro Evropu. Křeslo v Senátu si nechá, skončí ale jako zastupitelka Jihomoravského kraje a Ratíškovic.

Čtvrtým dnem ve čtvrtek pokračovaly rozhovory prezidenta Miloše Zemana s kandidáty na ministry nové vlády, kterou tvoří Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Piráti se Starosty a nezávislými (STAN).

Na zámek do Lán za hlavou státu dorazil dopoledne nominant na ministra školství Petr Gazdík (STAN), odpoledne přijela i kandidátka na ministryni životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).

Debata o covidu i uplatnění studentů

Gazdík diskutoval se Zemanem o problémech škol kvůli covidu-19 i o vizi školství na další čtyři roky. Na většině věcí se spolu podle Gazdíka shodli. „Neměl jsem ten dojem, že bych by problematický, pan prezident mi popřál hodně štěstí ty příští čtyři roky. Říkal, že školství je velmi náročné a že mě čeká množství tvrdé práce, ve které osvědčím, zda to umím, zda jsem odborník, a nebo ne,“ uvedl Gazdík na brífinku před lánskou branou.

„Diskutovali jsme u budoucí podobě maturitní zkoušky, diskutovali jsme o tom, jaké obory by do budoucna mělo preferovat české školství. Jak zvýšit náročnost, jak zabránit tomu, aby studenti nestudovali obory, ve kterých pak nenajdou uplatnění,“ poznamenal Gazdík.

„O covidu jsme se bavili, řešili jsme nefunkčnost zejména hygienických stanic, že ředitelé škol musí nahrazovat mnohdy Krajské hygienické stanice tím, že trasují,“ uvedl Gazdík s tím, že se stává, že se hygiena ozve studentům až v momentě, kdy se vrací z karantény, do které je poslal ředitel školy. „A to je něco, co je velmi značný prvek šíření epidemie,“ dodal.

Gazdík chce navázat na Plagu

Místopředseda STAN Gazdík už dříve řekl, že koaliční smlouva nově vznikající vlády předpokládá, že školství se musí v následujících letech výrazně změnit. Za hlavní cíle označil snížení nerovností ve vzdělávání, zvýšení motivace žáků a změny v obsahu výuky.

Důležité je podle něj, aby úsilí o modernizaci bylo kontinuální, protože absolventi vyjdou ze škol až po letech, takže výsledky změn se ukážou až potom. Strany podle Gazdíka chtějí navázat na práci končícího ministra školství Roberta Plagy (za ANO) a naplňovat cíle Strategie vzdělávání do roku 2030, kterou připravil.

Vánoční prázdniny bez prodloužení

Gazdík a Plaga se ve středu dohodli na tom, že vánoční prázdniny zůstanou tak, jak byly původně naplánované. Plaga ale souhlasil s požadavkem, že by se žáci měli těsně před prázdninami otestovat. Gazdík uvedl, že není možné nechávat rodiče i děti v nejistotě a rozhodovat na poslední chvíli.

Hubáčková do čela životního prostředí

Hubáčková potvrdila, že po případném vstupu do vlády skončí jako zastupitelka Ratíškovic i Jihomoravského kraje, ale senátorkou zůstane. „Volby do mého senátního obvodu budou příští rok, takže souběh bude deset měsíců. Troufám si říct, že s plnou vervou to zkusím zvládnout,“ poznamenala. Je senátorkou za Hodonínsko.

„Green Deal pro nás znamená velkou výzvu Je to i spolupráce, propagace a osvěta občanů. Naším úkolem je to, abychom to nejen zabezpečili, ale abychom to zabezpečili tak, aby se to občanů co nejméně dotklo,“ uvedla Hubáčková po setkání v Lánech. Podtrhla nutnost spolupráce s resorty průmyslu, zemědělství a dopravy.

Zmínila cíl uhlíkové neutrality do roku 2050. „Budeme se postupně snažit utlumovat produkci uhlíku, doufám, že se nám to bude dařit,“ řekla a přiznala, že „téma Dunaj-Odra-Labe bylo to nejkontroveznější.

„Skoro u každého tématu se mnou pan prezident vedl debaty. Věděl hodně o vodě, bavili jsme se o vodních nádržích, povodních. Green Deal ho zajímal asi z těch témat úplně nejvíc. Ptal se, jak chceme některé limity dosáhnout a jak se na to dívám z pozice hlavně energetického balíčku, zda si myslím, že nám to vše nahradí obnovitelné zdroje,“ poznamenala senátorka.

K debatě o zabezpečení elektrické energie Hubáčková řekla, že z pohledu budoucí vládní koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN je jádro v tuto chvíli nezaměnitelné a ničím nenahraditelné, takže jej bude podporovat jako důležitý a udržitelný zdroj. Dalšími součástmi energetického mixu mají být obnovitelné zdroje a plyn.

Hubáčková se bude také snažit o dosažení dohody mezi ČR a Polskem o hnědouhelném dolu Turów. Dosavadní jednání finální smlouvu nepřinesla. Vyzdvihla nutnost spolupráce s územními samosprávami.

Adeptka na ministryni životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) v 90. letech vedla odbor životního prostředí Okresního úřadu v Hodoníně a od roku 2000 stála v čele odboru životního prostředí Krajského úřadu Jihomoravského kraje. V letech 2014 - 2018 byla starostkou Ratíškovic, nyní je radní a senátorkou za obvod Hodonín.

Za své priority na ministerstvu považuje klimatickou změnu, větší postihy pro viníky ekologických havárií i zakotvení ochrany vody do Ústavy. Chce být také aktivní při vyjednávání Zelené dohody pro Evropu (tzv. Green Deal). Leží před ní i česko-polská dohoda o hnědouhelném dole Turów.

A nedávno připomněla i kauzu nedořešené ekologické katastrofy na Bečvě. „Po minulé vládě máme obrovský dluh vůči ochraně krajiny a přírodních zdrojů. To chceme co nejdříve napravit. Situace kolem neprůhledného vyšetřování kauzy Bečva už se nesmí opakovat a postihy pro viníky musí být mnohem přísnější,“ dodala.

Video  Zeman jmenoval Fialu premiérem. Prezident za plexisklem zmínil i žvanily  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Nastupující vládní koalice kvůli zpomalení šíření koronaviru původně chtěla, aby prázdniny začaly už v pondělí 20. prosince, a ne až ve čtvrtek 23. prosince. V tu dobu by designovaný premiér Petr Fiala (ODS) rád již měl svou vládu pohromadě.

Dosud se Zeman setkal s kandidátem na ministra pro místní rozvoj Ivanem Bartošem (Piráti), nominantem na ministra kultury Martinem Baxou (ODS), adeptem na post ministra pro evropské záležitosti Mikulášem Bekem (STAN), kandidátem na ministra spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS) a nominantkou na ministryni obrany Janou Černochovou (ODS).

Další ministři za STAN: Rakušan ve středu odpoledne

Prezident Miloš Zeman chce schůzky s kandidáty na ministry dokončit příští pátek 10. prosince. Za Zemanem přitom zamíří po Gazdíkovi i další kandidáti za STAN.

Předsedu STAN a kandidáta na ministra vnitra Víta Rakušana jednání s prezidentem čeká ve středu dopoledne, odpoledne ho bude následovat nový kandidát hnutí STAN na místo ministra průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

panda82 ( 4. prosince 2021 09:13 )

panda82 ( 4. prosince 2021 09:11 )

ale ne ty daruje charitě. jak Zeman a Babiš, kdo ví jestli i Fiala

panda82 ( 4. prosince 2021 09:08 )

Hubáčková než něco žbleptnete, tak si prostudujte materiály, čemu řeknete "Zemanův sen"
je znám už několik let, já se o něm učil v r. 1956 , už jsem psal, pod Svinovskými mosty měl být přístav, chce to mrknout do archívu a potom informovat

clovekdobry ( 3. prosince 2021 13:56 )

Co vám vadí na hezkém českém příjmení?

sIafa ( 2. prosince 2021 20:28 )

Proc vy mene inteligentni lide musite stale nekomu nadavat a urazet?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa