Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zeman je po dvou dnech v ÚVN zpátky v Lánech. Fialu jmenuje premiérem přes plexisklo?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
27. listopadu 2021
19:55
Autor: ČTK, vei, trm - 
27. listopadu 2021
08:20

rezident Miloš Zeman dnes v 15:30 opustil Ústřední vojenskou nemocnici (ÚVN) v Praze, kam byl převezen ve čtvrtek večer ze zámku v Lánech po zjištění nákazy covid-19. Prezidenta podle zpravodaje ČTK na místě odvezla sanitka. V nemocnici pobyl prezident bez příznaků nemoci dvě noci, zdravotníci mu aplikovali infuze s monoklonálními protilátkami. Hrad s hygieniky řeší formu jmenování Petra Fialy (ODS) premiérem. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová připustila, že by politiky mohla oddělit skleněná či plastová stěna. A podle informací Blesku na tuto variantu nakonec také dojde.

Zeman by měl v neděli jmenovat premiérem předsedu ODS Petra Fialu. Pražský hrad ceremoniál přes prezidentovu nákazu nadále připravuje. Mynář uvedl, že podobu ceremoniálu zkonzultovat se Zemanem, a ten ji odsouhlasil. Neupřesnil ale, jak bude probíhat. „Podoba je stále v řešení,“ řekl v sobotu odpoledne Blesk Zprávám hradní protokolář Vladimír Kruliš.

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová upozornila, že každý nakažený koronavirem musí zůstat 14 dnů v izolaci. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) nemůže být Fiala jmenován v osobním kontaktu se Zemanem.

Svrčinová v odpoledním rozhovoru pro Českou televizi řekla, že Hrad řeší formu jmenování se středočeskými hygieniky. Opatření v izolaci jsou podle ní striktní. „Ta opatření musí splňovat podmínky izolace. Což je úplně fyzické oddělení osoby, která je pozitivní pro nějaké infekční onemocnění od ostatních osob. Ve své podstatě by se v jeho okolí měli pohybovat pouze zdravotníci, případně příslušníci rodiny za dodržení opatření,“ řekla Svrčinová.

Jednou z možností, na kterou se prezidentská kancelář ptala, bylo oddělení obou politiků skleněnou či plastovou stěnou. „My doporučujeme, aby se opravdu nacházeli v oddělených místnostech. Skleněná bariéra, pokud by měla být úplná uzávěra jedné části místnosti od druhé části místnosti a komunikovat by mohli třeba přes nějaké mikrofony. Takováhle komunikace by byla možná,“ vysvětlila Svrčinová.

A podle informací Blesku by právě na variantu bariéry z plexskla mělo dojít.

Prezident byl do ÚVN převezen ve čtvrtek večer poté, co se u něj nákaza prokázala. Zeman podle nemocnice nemá příznaky onemocnění covid-19, dostal monoklonální protilátky, které nakažené chrání před těžkým průběhem nemoci. Prezident měl původně Fialu jmenovat předsedou vlády v pátek v poledne, z ÚVN byl propuštěn po víc než 40 dnech ve čtvrtek ráno. Páteční program ale kvůli obnovené hospitalizaci zrušil.

O Zemana bude v Lánech znovu pečovat společnost Senior Home Group, která se zdravotní péči o prezidenta začala věnovat po jeho čtvrtečním propuštění z ÚVN. Test Zemana na koronavirus si firma podle člena svého vedení a lékaře Borise Šťastného ve čtvrtek vyžádala kvůli kontaktu prezidenta s nakaženým člověkem.

Video  Převoz prezidenta Miloše Zemana z Lán do nemocnice  - Blesk.cz - David Malík
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sarina ( 28. listopadu 2021 09:40 )

fialytrus

sarina ( 28. listopadu 2021 07:50 )

ToMIK TO TEDY HORŠÍ BUDE!!! doteď bylo bobře jen si toho mnozí NEVÁŽILI, ale hodně lidí už na to přišlo a ostatní přijdou časem!

sarina ( 28. listopadu 2021 07:43 )

rodrigos nic si s toho nedělej, všichni novináři baží po senzaci a pro ně je právě toto ta největší. Ti slušní to vědí a chovají se podle toho a HYENY I S POLEPENÝMI se mají aspoň čemu zasmát a psát. Jak začnou úřadovat slepení TRPASLÍCI bude to obráceně a SLUŠNÍ SE BUDOU SMÁT JIM jak jim to VLÁDNUTÍ JDE. Už se těším, ZMATKY UŽ DĚLAJÍ a budou dělat ještě větší.

UFO1 ( 28. listopadu 2021 06:43 )

To už jsou na tom s Ivankou tak,že jeden užívá státní hrad a druhý státní chatu v Lánech,nebo se rezident boji zůstat v Praze?

buban ( 27. listopadu 2021 21:12 )

Na víc než na urážky se nezmůžete?To o vás docela dost vypovídá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa