Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Babiš či poslanec v kroji složili slib: Pocty umučenému pradědovi i tátovi, který podlehl covidu

Aktualizováno -
8. listopadu 2021
17:07
Autor: for, simao, ČTK - 
8. listopadu 2021
05:00

Nově zvolení poslanci se v pondělí odpoledne poprvé po volbách sešli na ustavující schůzi, která trvala pouhou hodinu. V úvodu zazněla státní hymna, následovalo skládání slibů jednotlivých poslanců včetně dosluhujícího premiéra Andreje Babiše (ANO), který míří do opozice. Poslanci souhlasili též s tím, že mandátový a imunitní výbor bude mít 16 členů, jediný Babiš se zdržel hlasování. Šéfkou Sněmovny se má stát Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), opoziční ANO navrhuje Karla Havlíčka (ANO).

Andrej Babiš (ANO) a další zvolení poslanci složili slib, chyběla trojice lidovců, kteří se omluvili ze zdravotník důvodů a taktéž omluvený poslanec STAN Josef Flek.

Poslanci vzali první den ustavují schůze letecky. Za jednu hodinu a jednu minutu bylo hotovo. Během prvního dne jednání nové Sněmovny zazněla státní hymna a proběhlo skládání slibů jednotlivých poslanců.

Zároveň se rozhodlo o tom, že nový mandátový a imunitní výbor bude mít 16 členů. Pro hlasovalo 194 poslanců z 195.

První den nové Sněmovny: Andrej Babiš (ANO) složil poslanecký slib (8.11.2021) První den nové Sněmovny: Andrej Babiš (ANO) složil poslanecký slib (8.11.2021) | Foto Blesk - Karel Kopáč

Slib skládali i lídři koalice Spolu Petr Fiala (ODS), Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a Marian Jurečka (KDU-ČSL), kteří v pondělí dopoledne podepsali spolu se zástupci PirSTAN Vítem Rakušanem (STAN) a Ivanem Bartošem (Piráti) koaliční smlouvu.

Koaliční smlouvu Spolu a PirSTAN najdete ZDE

Skládání slibů poslanců v nové Sněmovně: Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) (8.11.2021) Skládání slibů poslanců v nové Sněmovně: Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) (8.11.2021) | Foto Blesk - Karel Kopáč

Pekarová Adamová by se měla stát novou šéfkou Sněmovny namísto Radka Vondráčka (ANO), který pondělní schůzi řídil z pozice bývalého předsedy. ANO by Vondráčka rádo vidělo v křesle místopředsedy Sněmovny, na post sněmovního šéfa tentokrát nominovalo Karla Havlíčka (ANO).

Ze členů Babišovy dosluhující vlády se omluvili ministr školství Robert Plaga (za ANO) a ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD), a to z pracovních důvodů. Vládní lavice ale byla zaplněna jen zhruba z poloviny, jako první ji z přítomných členů vlády opustil končící vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), jehož sociální demokraté se stejně jako KSČM letos do Sněmovny nedostali. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) pak dorazila o holi.

Ustavující schůze Sněmovny: Klára Dostálová (8.11.2021) Ustavující schůze Sněmovny: Klára Dostálová (8.11.2021) | Foto Blesk - Karel Kopáč

Pocta pradědečkovi i tátovi, který zemřel na covid

V kroji dorazil složit slib poslanec Jiří Horák (KDU-ČSL), který k tomu Blesk Zprávám řekl: „Přesně před 75 lety v něm skládal slib pradědeček Jan Plesl. A potom, on se nechtěl podřídit komunistickému režimu, tak byl ve 1949 zatčen a v 1953 jej utýrali na Mírově. Chci mu tím vyjádřit úctu a vztah k tradici a kořenům. Jsme na něj hrdí celá rodina, jen mě mrzí, že se toho nedožila babička – jeho dcera, ale jsem rád, že jsem si ten kroj mohl vzít.“

Další nový lidovecký poslanec Miroslav Zborovský věnoval momentku ze svého poslaneckého slibu rodičům a šlo o neméně emotivní připomínku. „Mamka má dnes 60, a proto tento slib věnuji jí a neméně taťkovi, který podlehl loni covidu,“ uvedl na twitteru.

Rozdílní bratři Okamurové si podali ruku

Ve Sněmovně došlo i na zajímavé momenty. Přes uličku vedle sebe usedli Hayto Okamura (KDU-ČSL) a jeho bratr Tomio (SPD), který si na tiskovce stěžoval na to, že jeho hnutí nemá mít dle návrhů žádné křeslo ve vedení Sněmovny.

„Je to samozřejmě zajímavost, že jsme sourozenci, spolu ve Sněmovně a každý s úplně protikladným politickým názorem. Nebráním se tomu, může to připoutat nějakou pozornost v politice i u občanů, kteří by se o politiku nezajímali,„ řekl Blesku Hayto Okamura. Ráno ve Sněmovně se prý s bratrem pozdravili, podali si ruku.

„Snaha mít za každou cenu úspěch ho trochu semlela v posledních letech,“ prohlásil Hayato o svém bratrovi Tomiovi.

Ustavující schůze nové Sněmovny (8.11.2021) Ustavující schůze nové Sněmovny (8.11.2021) | ČTK/Vít Šimánek

Pondělní dění v nové Sněmovně během ustavující schůze i před ní jsme sledovali na Blesk.cz online:

Nová Sněmovna
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
22:40
10. 11. 2021

S ohledem na to, že ustavující schůze Sněmovny skončila, nic již nebrání tomu, aby Babišova vláda ANO a ČSSD podala demisi. Sejde se k tomu již ve čtvrtek v 8:00, tisková konference je plánovaná na 8:30.

Andrej Babiš bude hostem pořadu Ptám se, pane premiére od 13:00. Děkujeme vám tímto za pozornost u sledování dnešního online přenosu a přejeme dobrou noc.

22:35
10. 11. 2021

Schůze Poslanecké sněmovny pro dnešek končí. Na schůzi s pořadovým číslem 2 se bude řešit i volba 6. místopředsedy Sněmovny. Ustavující schůze končí slovy nové předsedkyně Markéty Pekarové Adamové, další schůze začne 23. listpadu od 14 hodin.

22:31
10. 11. 2021

Hejtman Zlínského kraje Radim Holiš (ANO) se dle očekávání vzdal poslaneckého mandátu, chce se věnovat regionu. Nahradit ho má Margita Balaštíková (ANO).

"Se vší váhou zodpovědnosti, kterou jsem na sebe vložil, když jsem se nechal napsat na 22. místo kandidátky do těchto parlamentních voleb oznamuji, že se dneska tímto vzdávám mandátu poslance a budu se věnovat pouze roli hejtmana Zlínského kraje," uvedl Holiš. Vyhodnotil to po poradě s rodinou a s kolegy z ANO ve Zlínském kraji. Věří, že jde o rozhodnutí, které je nejlepší i pro lidi ve Zlínském kraji. Poslancům popřál, aby mysleli "hlavně na ty lidi venku" a na to, co nás teď v ČR čeká.

22:29
10. 11. 2021

K neúspěchu Radka Vondráčka Karel Havlíček v ČT poznamenal: "Variant je více." Nejprve se však musí o dalším postupu domluvit poslanecký klub ANO, který určí finálního kandidáta. Nechtěl komentovat, zda on sám bude jednou z variant na místopředsedu. "Jde o to, abychom vybrali kandidáta, který se tomu chce věnovat, který k tomu má určité předpoklady a který tam odehraje to, co se od něj očekává. Není to o tom, že někdo něco dostane za něco, je to o tom, že vybíráme podle lidí, kteří k tomu mají nejlepší dispozice," poznamenal Havlíček.

"Pro mně třeba návštěva prezidenta republiky ze strany pana Vondráčka není takový problém, dovedu si  představit, že když mu zavolal kancléř a pzval ho k panu prezidentovi, že pan předseda ani netušil, do jaké šlamastiky jde, ale mě třeba vladilo, že ve volbě prvního svého zástupce, prvního místopředsedy si zvolil ze všech místopředsedů představitele KSČM. Těch faktorů tam bylo více a z toho vyplynula nechuť pana kolegu Vondráčka volit," poznamenal místopředseda Sněmovny za ODS Skopeček.

Video  
Video se připravuje ...
22:24
10. 11. 2021

"Podle našeho názoru to není v tuto chvíli spravedlivé. Není to ani fér. Je to jinak, než jsme dělali my," uvedl v ČT k rozdělení předsednictví ve výborech mezi koalicí a opozicí vicepremiér Havlíček. Takřka 1,5 milionu voličům dle něj ANO dnes ukázalo, že nebude utíkat z boje. Respektuje, že se Sněmovna shodla na tom, že coby vicepremiér a ministr dvou resortů nebyl připuštěn kvůli neslučitelnosti funkcí k volbě předsedy.

Podle Jana Skopečka (ODS) by byl jiný příběh, kdyby Havlíček buď podal před volbou předsedy demisi, nebo by ANO vyslalo do souboje někoho jiného. "Stanovisko legislativního odboru bylo jasné, přiklonila se k němu jak volební komise, tak plnému Sněmovny," poznamenal.

Ustavující schůze Sněmovny: Jan Skopeček (ODS) a Karel Havlíček (ANO) ve vysílání ČT (10.11.2021)
22:15
10. 11. 2021

Ve Sněmovně je dnes ještě na řadě ustavení sněmovních výborů a schválení počtů jejich členů. Rozpravy se k těmto bodům již nečekají.

Sněmovna bude mít i v tomto volebním období 18 výborů, stejně jako dřív. Budou mít od 16 do 25 členů. Dohodli se na tom předsedové klubů.

22:13
10. 11. 2021

Poté, co k volbě předsedy Sněmovny nebyl vůbec připuštěn vicepremiér Karel Havlíček (ANO), polyká hnutí ANO další hořkou pilulku - Radek Vondráček (ANO) získal v obou kolech shodně 92 hlasů a šest mu jich pokaždé ke zvolení chybělo.

Ustavující schůze: Radek Vondráček (ANO) neuspěl v 1. ani 2. kole volby místopředsedy Sněmovny (10.11.2021) Ustavující schůze: Radek Vondráček (ANO) neuspěl v 1. ani 2. kole volby místopředsedy Sněmovny. Na snímku s Janem Bartoškem (10.11.2021)
22:01
10. 11. 2021

2. kola volby místopředsedů Sněmovny se účastnilo opět 195 poslanců a kvórum bylo 98. Tomio Okamura získal 87 hlasů, Olga Richterová 101 hlasů a Radek Vondráček 92 hlasů. Zvolena tak byla pouze Richterová. Jedno místo místopředsedy zústává neobsazené. Ve Sněmovně se bude muset rozhodnout o nových nominacích.

"Gratuluji mé kolegyni a kamarádce Olze Richterové ke zvolení místopředsedkyní Poslanecké sněmovny. Olga po celé roky hledá funkční řešení pro občany a překonává příkopy mezi tématy a resorty. Jsem přesvědčený, že právě takto, lidsky, si bude počínat i ve své nové roli," uvedl šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Pirátka Olga Richterová se stala místopředsedkyní Sněmovny ve 2. kole (10.11.2021) Pirátka Olga Richterová se stala místopředsedkyní Sněmovny ve 2. kole (10.11.2021)
21:49
10. 11. 2021

"Neúspěch Olgy Richterové je zajímavý. Zdá se, že zatímco pro ty ostatní koaliční kandidáty dokázala nastupující pětikoalice zmobilizovat minimálně 100 svých poslanců, tak pět koaličních poslanců paní Richterovou nevolilo. Teď bude určitě velikánský tlak na ty koaliční poslance, ať dodrží dohodu a aťpaní Richterová ty hlasy dostane. Pokud by je nedostala, tak to samozřejmě může nejenom zasít nedůvěru mezi koaliční strany, ale mohou si to po svém vyhodnotit i Piráti, kteří stále ještě průběžně rozhodují na svém internetovém fóru o vstupu Pirátů do Fialovy vlády a klidně by se mohlo stát, že to vyhodnotí tak, že Piráti jsou vnímáni jako přebytečný element, že o ně nikdo moc nestojí, že se s nimi bude v Poslanecké sněmovně a možná i ve vládě zametat a mohli by tu účast ve vládě neschválit," uvedl v ČT politolog Lukáš Jelínek.

21:45
10. 11. 2021

"Olga Richterová má naše hlasy jisté," přesvědčuje šéf STAN Vít Rakušan poté, co kandidátka Pirátů poněkud překvapivě neprošla prvním kolem volby místopředsedů nové Sněmovny.

21:33
10. 11. 2021

"Vážím si důvěry, kterou ve mně vložila koalice Spolu a nominovala mě na místopředsedu Sněmovny. Před chvílí jsem byl zvolen. Jsem připraven měřit všem stejným metrem a dbát na to, abychom schvalovali kvalitní zákony a dělali to rychle. Slíbili jsme změnu a tu taky přineseme!" uvedl po svém zvolení místopředsedou Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL).

21:15
10. 11. 2021
!

Sněmovna zvolila v 1. kole 4 místopředsedy, Vondráček neuspěl

Volby místopředsedů se zúčastnilo 195 poslanců. Kvórum bylo 98. Zvoleni byli Jan Skopeček (ODS), který získal 102 hlasů, lidovec Bartošek a Věra Kovářová ze STAN (získali 100 hlasů) a Jana Mračková Vildumetzová (ANO), která si připsala 142 hlasů.

Trojice kandidátů má smůlu a musí spoléhat na 2. kolo - Okamura získal 80 hlasů, Olga Richterová 95 hlasů a Radek Vondráček 92 hlasů.

Věra Kovářová těsně po zvolení místopředsedkyní Poslanecké sněmovny. Poslanci blahopřejí Věře Kovářové (STAN) ke zvolení místopředsedkyní Sněmovny. Jana Mračková Vildumetzová přijímá gratulaci od premiéra Andreje Babiše ke zvolení místopředsedkyní Sněmovny
20:47
10. 11. 2021

"Jsem rád, že v ní budeme mít zkušenou a důstojnou reprezentantku. Díky Markéto, že jsi měla odvahu se této zodpovědné funkce ujmout a přeji hodně sil do další práce," přidal se ke gratulantům i předseda koaliční KDU-ČSL Marian Jurečka.

20:25
10. 11. 2021

Jednání ve Sněmovně je opět přerušeno, koná se tajná volba sněmovních místopředsedů. Poslanci mohou (ale nemusí) zakroužkovat až 6 jmen.

20:18
10. 11. 2021

Schilerová ve Sněmovně řeší dílčí záležitosti z koaliční smlouvy. "Máte tam takovou zajímavou větu, že chcete bojovat se šedou ekonomikou. Chválím, podepisuji, tleskám. Celý život jsem na tomto poli působila Ale proti tomu jsou takové dva zajímavé plány. První plán je zrušení EET. Pecka. To je boj se šedou ekonomikou jako víno, jak říkáme u nás na Moravě. Ale je tam horší věc, která mě velmi zneklidňuje a budu to pečlivě sledovat, protože jsem 25 let strávila na finanční správě a pamatuji si tu beznaděj boje finančních úředníků s carouselovými podvody. Máte tam parametrické změny kontrolního hlášení. To byl největší bič, který během tří let zlikvidoval carouselové podvody v naší zemi, přinesl miliardy do rozpočtu, udělal přítrž těm různým skupinám podnikatelů, které vašeho otce zakladatele nechávaly klidně spát," líčí Schillerová.

V koaliční smlouvě je řada plánů, které budou zatěžovat rozpočet, varovala ministryně financí. "Není tam zmínka o covidu, ani jedna ale budeme volit národního ptáka," dodala.

Ustavující schůze Sněmovny: Alena Schillerová a Karel Havlíček (ANO) (10.11.2021) Sněmovna: Volba nové předsedkyně. Karel Havlíček a Alena Schillerová (ANO) (10.11.2021)
20:13
10. 11. 2021

Gratulaci Pekarové Adamové přidala i šéfka poslanců ANO Alena Schillerová. "Nezpochybňuji její vítězství, zůstává ale pachuť z toho, že náš kandidát Karel Havlíček byl nedemokraticky předem vyřazen z boje," stěžuje si na twitteru. Ve Sněmovně za pultíkem popřála Pekarové hodně sil k naplnění všeho, co si předsevzala.

Schillerová přemítá, zda je v souladu, aby pirátský klub, který má 4 poslance, měl jednoho místopředsedu a klub ANO, který má 72 poslanců, má 2 místopředsedy a ještě by se eventuelně měl jednoho vzdát ve prospěch SPD.

20:07
10. 11. 2021

Poslanec ANO Kolovratník upozorňuje, že zatímco v roce 2013 bylo sedm klubů ve Sněmovně, tak byli 4 místopředsedové, v minulém období bylo 9 klubů a 5 místopředsedů, nyní je místopředsedů 6.

"Já tomu fakt nerozumím, teď bych se rád zeptal na zatím existující koalici Piráti a Starostové. Jeden návrh Věra Kovářová za STAN - v pořádku. Druhý návrh paní poslankyně Olga Richterová za Piráty. Ale z veřejných informací se Piráti ještě nerozhodli, nevíme, jestli v té partě, v té dvojkoalici budou, a nebo jestli z ní vystoupí," poznamenal poslanec. "Pokud Piráti hypoteticky vystoupí z vlaku, vznikne nám tady jedna nová, opoziční strana pouze se 4 poslanci," podotkl. Ptal se, zda si i v takovém momentě Piráti budou držet místo místopředsedy.

20:01
10. 11. 2021

"Poslanecká sněmovna mi vyjádřila důvěru a zvolila mě svou předsedkyní! Mé první dojmy jsou obrovský vděk a pocit zodpovědnosti, kterou s pokorou přijímám. Chci, aby Sněmovna pod mým vedením byla ústavní institucí, ve které bude kvalita zákonů převyšovat kvantitu. Institucí, jejíž členové budou důstojně reprezentovat náš stát a na jejíž půdě budou jednat kultivovaně. Institucí, která bude spolehlivým partnerem pro Senát i vládu a bude hrát aktivní roli během nadcházejícího předsednictví České republiky Radě Evropské unie.A především institucí, která bude každému otevřená a opět si získá důvěru občanů. Moc děkuji všem, kteří mě podpořili. První část práce na změně pro Českou republiku může začít," vzkazuje po zvolení Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) na síti.

19:57
10. 11. 2021

"Volby jste nevyhráli, většina voličů volila jiné strany," říká poslanec SPD Hrnčíř. Podle něj by sněmovní většina měla spolupracovat s opozicí kvůli problémům, kterým budeme čelit. "Slovy klasika: přestaňte blbnout a pojďme to zvolit," říká okamurovec, kterému respirátor pro změnu visí jen na jednom uchu.

Podle Jaroslava Foldyny byl proslov Pekarové "brilantní" a naznačil, jak by chtěla vést Sněmovnu. Cche mu věřit. "A já s tím nemám problém, ač jsem vás nevolil, s vaším proslovem naprosto souhlasím," chválí Pekarovou Adamovou. "Dámy a pánové, jaký já jsem extremista?" diví se však dalším slovům šéfky TOP 09 Foldyna. Sám prý nesnáší lidí, kteří třeba hajlují. "Já jsem extremista, když začnu mluvit o to, že dva chlapi a veverka nemůžou mít dítě. No, tak jsem extremista," dodal s tím, že nejvíc lesbám a homosexuálům ubližuje "politizace tý d*bility". Děkuje poslancům, že ho nevypískali.

"Pan poslanec Foldyna se vzteká, že se o SPD mluví jako o extrémistech. A čím prý si to on vysloužil. Tak pojďme, vykopávám: projížďky s Nočními vlky, besídky s neonacisty a komunisty pod Koněvovou sochou, kritika homosexuálů… pokračujte libovolně dál," rýpl si do Foldyny na twitteru poslanec TOP09 Ondřej Kolář.

Ustavující schůze Sněmovny: Poslanec SPD Hrnčíř s respirátorem pověšeným na uchu (10.11.2021) Ustavující schůze Sněmovny: Poslanec SPD Hrnčíř (10.11.2021)
19:46
10. 11. 2021

"S jejím nástupem se třetímu nejvyššímu ústavnímu postu vrací důstojnost a končí papalášské manýry. Věřím, že svým působením pomůže navrátit vážnost celé dolní komoře," píše o Pekarové Adamové šéf poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob.

"Tahle fotka je z kampaně z konce srpna. Markéta, jak vidíte, jela na 110% a vyplatilo se. Vyhráli jsme volby a ona se stala předsedkyní sněmovny. Jsem přesvědčen, že bude důstojnou ústavní činitelkou. Má silný mandát od všech pěti koaličních stran. Gratuluji," přidává se i poslanec TOP 09 Pavel Klíma.

19:44
10. 11. 2021

"I tady na nás se vztahuje opatření, že bychom měli nosit respirátor či roušku při svých projevech. Jenom vás k tomu chci vyzvat, abyste toto opatření, prosím, dodržovali. Myslím si, že to je v zájmu všech," upozorňuje nová šéfka Sněmovny po vystoupení dalšího okamurovce Radka Kotena (SPD), který vystoupil bez respirátoru. Není sám, bez ní mluvili přes den třeba i poslanci ANO Juchelka a Janulík, bez roušky dokončoval svůj projev i Radim Fiala, ale také vicepremiérka Alena Schillerová.

19:38
10. 11. 2021

Gratulací Markétě Pekarové Adamové k dnešnímu úspěchu a zvolení předsedkyní Sněmovny kvapem přibývá. "Jsem přesvědčen, že svou funkci bude vykonávat výborně a vrátí dolní komoře důstojnost a vážnost," uvedl šéf ODS Petr Fiala.

"Těší mě, že třetím nejvyšší ústavním činitelem naší země bude sympatická, energická a vzdělaná žena. Přeji ji hodně sil v její práci," napsala  poslankyně STAN Věra Kovářová.

"Jsem rád, že novou předsedkyní Poslanecké sněmovny se stala právě Markéta Pekarová Adamová . Během práce v kampani jsem měl možnost se s ní dobře seznámit a vím, že Markéta je schopná a talentovaná politička a bezva parťačka!" uvedl nový poslanec Tom Philipp (KDU-ČSL).

19:30
10. 11. 2021
!

Šéf poslaneckého klubu SPD Radim Fiala potvrzuje, že hnutí SPD se rozhodlo na místopředsedu jmenovat Tomia Okamuru. "Zaznamenali jsme často až nenávistné výroky politiků i médií, které zastoupení poslanců SPD ve vedení Sněmovny odmítají. Předsedkyně TOP 09 k tomu do médií prohlásila, že, cituji: Do vedení Poslanecké sněmovny jsme nikdy nevolili představitele strany, kterou i ministerstvo vnitra označuje za extremistickou, tedy SPD. A na tom se nic nezmění ani nyní," uvedl Fiala.

"SPD rozhodně není v ničem extremistická," tvrdí okamurovec s tím, že k demokracii patří pluralita názorů. Stěžuje si na dehonestaci. Volba místopředsedů podle něj ukáže, jestli většina bude menšinu zadupávat. Varoval před arogancí moci. "Ten, kdo si myslí, že nás vyzmizíkuje, se hluboce mýlí. Jsme stejní političtí extremisté jako byl např. T. G. Masaryk před rokem 1918," dodal.

19:19
10. 11. 2021
!

Sněmovna bude mít nově 6 místopředsedů. Pro bylo 101 poslanců ze 193, proti bylo 37. Návrh poslanci schválili bez diskuse. Kandidátů je celkem sedm: Radek Vondráček a Jana Mračková Vildumetzová za ANO, Jan Skopeček (ODS), Jan Bartošek (KDU-ČSL), Věra Kovářová (STAN), Olga Richterová (Piráti) a Tomio Okamura (SPD).

Předsedkyní Sněmovny zvolili poslanci Markétu Pekarovou Adamovou. Radek Vondráček (ANO) přepouští místo u předsednického stolu Markétě Pekarové Adamové.
19:15
10. 11. 2021
!

Pekarová Adamová děkuje za podporu, vítězství přijímá s velkou pokorou a vyzývá poslance k potlesku Radku Vondráčkovi za to, jak Sněmovnu vedl.

"Skutečně si myslím, že náš zákonodárný sbor by měl hledět v první řadě na to, aby důstojně reprezentoval voliče v ČR, občany, i ty, kteří nevolí. Zkrátka celou veřejnost, obyvatele naší země. A že zkrátka je naší povinností, zejména v těch klíčových věcech - a myslím si, že nás jich v tomto volebním období čeká celá řada - abychom působili semknutě a abychom hájili zájmy občanů celé naší země," uvedla. "Myslím si, že toho budeme schopni. Já jsem v tomhle směru velkým optimistou," pokračuje Pekarová.

Nabídla poslancům pomocnou ruku ve věcech, které se týkají provozu Sněmovny a jejich práce. "Myslím si, že v tomhle směru je důležité, abychom o nich narovinu hovořili," uvedla. Obrátila se i k veřejnosti, bude se snažit ze všech sil, aby důvěru ve Sněmovnu zvyšovala.

Merkéta Pekarová Adamová byla zvolena novou předsedkyní Poslanecké sněmovny. (10.11.2021) Merkéta Pekarová Adamová byla zvolena novou předsedkyní Poslanecké sněmovny. (10.11.2021) Merkéta Pekarová Adamová byla zvolena novou předsedkyní Poslanecké sněmovny. (10.11.2021)
19:12
10. 11. 2021
!

Poslanci dnes zvolili novou předsedkyní Sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09)! V 1. kole Bylo vydáno 194 hlasovacích lístků, kvórum bylo 98. 122 lístků bylo odevzdáno, 72 nikoli. Pekarová získala 102 hlasů.

19:10
10. 11. 2021

"Ještě před pár týdny měl v Plzni krásný koncert... R.I.P. Miro Žbirka," přidává se i poslanec a primátor Plzně Martin Baxa (ODS).

19:09
10. 11. 2021

"Čtu, že zemřel Miro Žbirka. Nejdřív jsem myslel, že je to jeden z jeho vtipů. Měl jsem ho moc rád. Jeho písničky jsou moje mládí. A nejsem rozhodně sám. Žili jsme jím všichni. Atlantida je nej. Dovolte mi vyslovit upřímnou soustrast rodině a blízkým. Děkujeme za všechno, Miro," uvedl na twitteru premiér Andrej Babiš (ANO).

Ustavující schůze Sněmovny: Andrej Babiš (ANO) (10.11.2021) Ustavující schůze Sněmovny: Andrej Babiš (ANO) (10.11.2021) Volba nové předsedkyně Sněmovny v rámcu ustavující schůze: Andrej Babiš (ANO) se zdržel v sále (10.11.2021)
19:00
10. 11. 2021

Pekarová Adamová ve svém nominačním projevu řekla mimo jiné i to, že by zastupovala všechny poslance, nejen ty ze svého klubu.

"Spolupráce s vámi a podmínky pro vaši práci a to bez ohledu na to, z jakého jste klubu, jsou podle mě také nesmírně důležité. Víte, my jsme někdy pod tlakem takového řekněme umenšování našich možností, které tady máme, z hlediska třeba expertného, asistentů, a s tou svojí osmiletou zkušeností poslankyně vím a zvláště z opozice, že tohle rozhodně má vliv na kvalitu naší práce. A proto se na to zaměřit chci, protože to je ku prospěchu ne nás tady, co sedíme, ale ku prospěchu toho našeho výsledku práce," upozornila. Dostane i některé hlasy z ANO?

Sněmovna: Volba nové předsedkyně. Andrej Babiš (ANO) (10.11.2021) Sněmovna: Volba nové předsedkyně. Ivan Bartoš ve frontě (10.11.2021) Sněmovna: Volba nové předsedkyně (10.11.2021)
18:54
10. 11. 2021

Odvoleno už má i Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), která by se dnes měla díky podpoře Spolu a PirSTAN stát novou předsedkyní Sněmovny.

Volba nové předsedkyně Sněmovny v rámcu ustavující schůze: Markéta Pekarová Adamová (TOP09) (10.11.2021) Volba nové předsedkyně Sněmovny v rámcu ustavující schůze: Radek Vondráček (ANO) (10.11.2021) Volba nové předsedkyně Sněmovny v rámcu ustavující schůze: Markéta Pekarová Adamová (TOP09) (10.11.2021)
18:28
10. 11. 2021

Ve Sněmovně začala volba nové předsedkyně. Premiér Babiš i po vyhlášení přestávky setrvával ještě několik minut na svém místě, než se i on odebral ven ze sálu.

Ustavující schůze Sněmovny: Andrej Babiš (ANO) (10.11.2021)
18:16
10. 11. 2021

"Sněmovna rozhodla, že Karel Havlíček se NEMŮŽE ÚČASTNIT volby na předsedu. Ač byla stanoviska ústavních právníků různorodá... Tolik k odvaze rodící se koalice jít do demokratického souboje," uvedl poslanec a předseda volební komise Martin Kolovratník (ANO). Oznámení výsledku se očekává v 19:10.

Na lístcích je tedy připraveno jedno jméno. Kolovratník uvedl, že je připraveno 200 hlasovacích lístků s textem "tajná volba". Poslanci se rozdělí na dvě fronty podle příjmení - do první A až K, do druhé L až Ž. "Z těch kteří přijdete k volbě, se vypočítává konečné kvórum," řekl ve Sněmovně. V 1. kole bude Pekarová Adamová zvolena, pokud získá nadpoloviční většinu hlasů. V případě, že je nezíská, bude se konat 2. kolo.

18:00
10. 11. 2021
!

Pro Stanjurův návrh, že je Havlíček nevolitelný, hlasovalo všech 104 poslanců vnikající vládní koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty ze 196 přítomných.

Návrh Schillerové na to, aby byl Havlíček uznán Sněmovnou za volitelného, získal podporu 93 poslanců ANO a SPD, pro hlasoval i jeden občanský demokrat Vít Vomáčka.

17:56
10. 11. 2021

"Hnutí ANO možná prohrálo, ale nevyhráli jsme my, ale Ústava. A to mě těší," uvedl Jan Farský (STAN) na twitteru.

17:31
10. 11. 2021
!

Sněmovna hlasuje o dvou usneseních - Stanjury a Schilerové. Karel Havlíček není podle poslanců volitelný. Pro jeho volitelnost bylo 93, proti 103 poslanců a návrh Schillerové neprošel.

Hlasování o tom, že Havlíček nemůže kandidovat z důvodu neslučitelnosti funkcí, dopadlo takto: pro 104, proti 89. Schillerová následně žádá o přestávku v délce 45 minut do 18:15.

Podle předkladatele návrhu Stanjury to znamená, že Havlíčkovo jméno nebude uvedeno na hlasovacím lístku. Do dnešní tajné volby tak půjde jen kandidátka sněmovní většiny Pekarová Adamová.

Ustavující schůze Sněmovny: Návrh Aleny Schillerové na to, aby byl Karel Havlíček volitelný za předsedu Sněmovny, neprošel (10.11.2021) Ustavující schůze Sněmovny: Andrej Babiš, Alena Schillerová, Karel Havlíček a další ministři (10.11.2021) Volba nové předsedkyně Sněmovny (10.11.2021)

sarina ( 9. listopadu 2021 12:17 )

A ČEHO?

sarina ( 9. listopadu 2021 11:17 )

Nějak ti komouši nedají spát, bude vláda kašparů a ty vzpomínáš na komouše, že by ti chyběli???

sarina ( 9. listopadu 2021 11:04 )

grad, snad nejsi brugalova ochranka, nebo je vás víc snad ne sám brugal?

rozez ( 8. listopadu 2021 20:28 )

Já také, na oko sekají latinu. To jim tak žeru.

rozez ( 8. listopadu 2021 20:27 )

Šejdíř Babiš si cestičku už dávno hledá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa