Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Mynář o zdraví prezidenta Zemana neřekl nic nového. Na hospitalizaci tlačila i rodina, zmínil

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich, kal - 
18. října 2021
15:05

Kancléř Vratislav Mynář na tiskovém brífinku na Hradě v pondělí odpoledne neřekl prakticky nic nového. Dokonce se vyvinil, že hradní kancelář o prezidentově zdraví vlastně ani nic říkat nemůže – vše přísluší přímo Miloši Zemanovi, lékařům nebo rodině. Dvě zajímavosti ale Mynář přeci jen řekl – odmítl, že by byl prezident při transportu do nemocnice 10. října v bezvědomí. A uvedl také, že Zemana k cestě do nemocnice dotlačila rodina. A možná do třetice snad – o návštěvu šéfa Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) stál prý prezident sám.

Vratislav Mynář odmítl konání předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS), který nejdříve požadoval informace o prognózách uzdravení Miloše Zemana po prezidentské kanceláři. Odpovědi se Vystrčil nedočkal, tak se s podobnou prosbou obrátil do Ústřední vojenské nemocnice.

„Aby kancelář prezidenta republiky zjišťovala, případně poskytla informace, které nejsou v souladu se zákonem, měla sloužit pouze jako vždy ke zviditelnění,“ míní Mynář a pokračoval v kritice druhého nejvyššího ústavního činitele.

Tolik pokrytectví jsem nezažil, zmínil kancléř

„Tolik pokrytectví, které předvádí předseda a někteří členové Senátu, jsem v životě nezažil. Vše od samého začátku směřuje pouze ke snaze zbavit pana prezidenta výkonu jeho pravomocí,“ pokračoval Mynář.

Vratislav Mynář odmítl, že by prezidentská kancelář mohla informovat o aktuálním zdravotním stavu prezidenta. Nemá k tomu podle kancléře žádný souhlas ani pokyn Miloše Zemana, ani jeho rodinných příslušníků. 

„Kancelář prezidenta republiky je limitovaná ve své činnosti striktním zákonným vymezením své působnosti a pokyny prezidenta republiky. Informace o zdravotním stavu, léčbě a prognózách uzdravování prezidenta republiky jsou pouze v jeho dispozici a dispozici rodinných příslušníků,“ zmínil Mynář a dodal: „Kancelář prezidenta republiky, stejně jako její vedoucí, kterého jmenuje a odvolává pouze pan prezident, se zodpovídá pouze panu prezidentovi. A bez jeho souhlasu nelze informovat, ale ani si vyžádat žádné informace.“

Video  Mynář udeřil na Vystrčila a spol.: Chtějí Zemana připravit o prezidentskou funkci.  - Blesk - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Mynář: Převoz a hospitalizace byly plánované

Rodina i jeho okolí podle kancléře Mynáře naléhaly na Zemana, aby uposlechl přání ošetřujícího lékaře Miroslava Zavorala a nechal se převézt do nemocnice.

„Jeho okolí včetně jeho rodiny naléhalo na pana prezidenta, aby souhlasil s tímto doporučením. Převoz a hospitalizace pana prezidenta byly plánované,“ pokračoval kancléř ve svém vystoupení, po kterém nedovolil žádné dotazy.

Hradní kancléř Vratislav Mynář odmítl, že by prezidentská kancelář cokoliv podcenila. O svém převozu do nemocnice prý rozhodl Miloš Zeman sám. Osobně se tomu podle kancléře ale bránil. „O tom, zda vůbec a kdy bude hospitalizován pan prezident, rozhoduje on sám,“ řekl při krátkém Mynář. „Převoz a hospitalizace pana prezidenta byly plánované,“ dodal a znovu zopakoval, že prezidenta nepřevezla sanitka s mobilní JIP z Lán v bezvědomí. 

„Kdyby tomu tak bylo, tak by měl asi na obličeji kyslíkovou masku a byl by napojený na přístroje,“ odmítl kancléř, že by byl Zemanův stav při převozu nějak vážný. 

Nemocnice informace pro Senát nezveřejnila

Mynář v pátek ČTK řekl, že se dohodl se Zemanovou rodinou a počátkem týdne veřejně vystoupí. Ústřední vojenská nemocnice, kde je prezident týden na jednotce intenzivní péče, dnes poskytla předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi (ODS) odpověď na jeho žádost týkající se zdravotního stavu prezidenta a jeho způsobilosti vykonávat úřad.

Obsah odpovědi kvůli dodržování zákona nemocnice nezveřejní. Vystrčil ČTK řekl, že zprávu nemocnice poskytl dalším členům vedení horní komory a po konzultacích chce informace k jejímu obsahu zveřejnit ještě dnes.

Hrad čelí dlouhodobé kritice kvůli informování o prezidentově zdravotním stavu. Naposledy Zemanova manželka Ivana na čtvrtečním briefingu na Hradě uvedla, že prezident podstupuje léčbu, která si vyžádá čas.

Mynářovo vystoupení kritizují politici z obou komor

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová vyčetla  na twitteru Mynářovu vystoupení jeho „nulovou informační hodnotu“ a vadilo jí urážení předsedy Senátu. 

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan se přidal také ke kritikům Mynářova projevu. Nic se prý nedozvěděl. 

„Prohlášení, na které všichni čekáme, dnes rozhodně nezaznělo. Predikce toho, kdy se pan prezident bude moci vrátit ke svým povinnostem, vyslovena nebyla,“ ragoval.  Právě skutečnost, že tato informace chybí, podle něho vede k tomu, že se situací zabývá i Senát. „Kdyby existovala otevřená komunikace ze strany Hradu, tak by k takovým situacím určitě nedocházelo,“ dodal Rakušan.

Nově zvolený poslanec TOP 09 Marek Ženíšek mluví o ministrovství světa ve zbytečných slovech. 

„Mistrovství světa zbytečných slov na Hradě dále pokračuje. Smutná podívaná, ale je to důsledek toho, jakými lidmi se Miloš Zeman obklopil. Ty mu nikdo nenutil, takové charaktery si vybral k sobě sám,“ reagoval na twitteru. 

Podle senátora Davida Smoljaka /STAN) ukázal kancléř všem ostatním vztyčený prostředník. „Další tiskovka, kde trestně stíhaný vedoucí veřejnosti ukázal jen vztyčený prostředník. Je jasné, že KPR je naprosto nefunkční orgán sloužící jen privátním zájmům jeho osádky, nikoli zájmům tohoto státu!“ reagoval senátor na twitteru. 

„Kdo lže, ten krade a do pekla se hrabe!,“ reagoval zas končící předseda lidoveckých poslanců Jan Bartošek

Nově zvolený předseda poslanců KDU-ČSL Marek Výborný považuje Mynářovo vystoupení za „nehorázný a hloupý útok na jednoho z nejvyšších ústavních činitelů“. „Pan předseda Vystrčil opakovaně zdůraznil, že jemu a Senátu nejde o znalost detailů zdravotního stavu pana prezidenta, ale o jeho schopnost aktuálně vykonávat funkci hlavy státu a povinnosti s tím spojené. Pan Mynář jen potvrdil správnost slov pana předsedy Vystrčila, že prezident není v dobrých rukou,“ sdělil Výborný.

Jeho kolegovi, Ondřeji Benešíkovi zas chybělo vyvracení údajných lží o zdraví Miloše Zemana. 

„Neříkal pan vedoucí Mynář, že bude dnes na briefingu vyvracet lži a uvádět informace o stavu prezidenta republiky na pravou míru? Proč to tedy neudělal?,“ napsal Benešík na twitteru.

 

clovekdobry ( 18. října 2021 19:16 )

Stano1963 ( 18. října 2021 18:41 )

Mynář se neumí posrat ani o prase a oni mu svěří prezidenta. Odkládání lékařské péče se určitě projeví na průběhu léčení Zemana, za to má spoluvinu Mynář a hradní spolek

Jiřina Ratimcová ( 18. října 2021 17:35 )

Mynar je tak akorat na nakopani do prd.le! To by byla ta pocta i pro ty dva dalsi blbecky, Ovcacka a Nejedleho!

zada ( 18. října 2021 17:07 )

O pana prezidenta mám strach. Transfůze krve od vakcinovaných je nebezpečná! Po vakcinaci může darovat krev po 7 dnech a nikdo neví co to udělá s člověkem co krev přijme, za pár let!!

aero­net.cz­/new­s/de­siva-vec-o-ktere-se-nemluvi-darci-krve-ockovani-proti-covid-19-mohou-v-ceskych-nemocnicich-darovat-krev-jiz-po-7-dnech-od-vakcinace-pokud-nepocituji-vedlejsi-priznaky-a-citi-se-v-poradku/

A pozor další bomba! Ten pose.a Kubek dal odhlasovat že lékaři se musí očkovat prit covidu!!! je to protiprávní !!! jeho noshledi mu to schálili! !!
aero­net.cz­/new­s/ces­ka-lekarska-komora-si-odhlasovala-sokujici-pozadavek-na-povinna-ockovani-vsech-lekaru-zdravotniku-a-spolu-s-nimi-i-vsech-zamestnancu-v-socialnich-sluzbach-odhlasovali-to-minulou-sobotu/

ceskarebelka ( 18. října 2021 17:05 )

Proč já mu nevěřím ani jedno slovo. Ani to že Zeman chtěl mluvit s Vondráčkem. Dnes mohou na Zemana svést cokoliv. To. je taková mafie až hrůza. Ale dosadil si je tam Zeman.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa