Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Andreji, dám ti dva pokusy.“ Babiš řekl víc o schůzce se Zemanem a žádá pro něj o klid

Autor: kal, tsv - 
17. října 2021
18:40

Schůzka premiéra Andreje Babiše (ANO) s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech měla minulou neděli jasný vztah k povolebnímu uspořádání v Česku. Babiš, který ji původně avizoval jako neformální setkání, ve svém internetovém pořadu přidal nové podrobnosti o obsahu tohoto jednání s prezidentem. Zeman mu tu krátce před hospitalizací prý řekl, že dostane na sestavení vlády hned dva pokusy. V pátek nicméně premiér prohlásil na Frekvenci 1, že on vládu sestavovat chtít nebude.

„Když jsem se viděl s panem prezidentem v neděli, řekl mi: Andreji, já ti dám dva pokusy. Ale šel do nemocnice a já jsem to nechtěl moc řešit,“ prohlásil Babiš. Hrad obsah schůzky nijak nekomentoval a Zeman hned po ní zamířil v záchrance do Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN), kde na ARO leží dosud.

„Dejte mu pokoj. Pan prezident teď nehraje žádnou roli. Proč Senát chce nějakou zprávu? Dobře víte, že Sněmovna se ustanoví 8. listopadu, respektive ta schůze začne 8. listopadu tohoto roku. A je to jasný termín,“ pokračoval premiér Andrej Babiš (ANO) ve svém videu směrem k šéfovi Senátu Miloši Vystrčilovi (ODS). Vystrčil chtěl nejdřív od hradního kancléře a nově i od ÚVN informaci o tom, zda je Zeman schopný vykonávat svůj úřad.

Babiš: Zemanovi jsem odmítnutí chtěl sdělit osobně

Podle Babiše jde nicméně o zbytečný spěch a tlak. „Když Sněmovna začne jednat - to může potrvat dva tři týdny, nebo nevím, jak dlouho. A my potom dáme jako vláda samozřejmě demisi. Až potom přichází role pana prezidenta. To znamená, že pravděpodobně někdy začátkem prosince nebo koncem listopadu pan prezident využije svoje právo a pověří někoho,“ uvedl Babiš.

„Já jsem mu to chtěl sdělit osobně. Bohužel ta situace se vyvinula tak, že jsem tady nechtěl na to čekat. Takže šest týdnů je čas. A proč někdo potřebuje okamžitě vědět, jaký je zdravotní stav pana prezidenta,“ zmínil předseda vlády, aby dodal: „Chápu, že až bude ta jeho role, tak to budeme chtít určitě vědět. Bylo by dobré, aby tyhle nechutnosti skončily. A my jsme připraveni. Spíš to vypadá, že kolegové moc nespěchají.“

Předseda vlády na videu zopakoval i kritiku šéfa Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) z tohoto týdne. „Vondráček udělal velkou chybu, že tam šel. Nevím, co tam vůbec hledal, proč tam šel? Vždyť by to bylo nastalo i ze zákona,“ řekl Babiš.

Prezident Miloš Zeman je hospitalizovaný od neděle a podle čtvrtečního vystoupení jeho manželky Ivany si léčba vyžádá čas.

Premiér Babiš a jeho hnutí ANO skončili ve sněmovních volbách na počet hlasů těsně druzí za koalicí Spolu. Její lídr Petr Fiala (ODS) nyní jedná o sestavení nové vlády s koalicí PirStan. Společně by měli mít ve Sněmovně 108 křesel.

Prezident má dva pokusy, které může využít pro sestavení vlády. Pokud oba selžou, má třetí v rukou předseda Sněmovny. Nová vláda si pak musí požádat poslance o důvěru.

Video  Vondra: Lidé kolem Zemana fatálně selhávají. ÚVN je mercedes mezi českými nemocnicemi  - Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS
Video se připravuje ...

zirioges ( 17. října 2021 23:55 )

Andreji, dva pokusy o politickou sebevraždu už jsi vypotřeboval. Seš po smrti!

Levsalonu ( 17. října 2021 22:17 )

A pristi tyden nam Bures oznami, ze mu Zeman predal prezidentske zezlo a na hlavu nasadil Korunu Ceskou a pasoval ho na krale. V dalsim tydnu to bude Batuska Car a v tom tydnu pote Prezident Zemegule.

rozez ( 17. října 2021 22:16 )

V jeho konec doufám. Navenek za bodráka z Moravy, zatím je křivák.

rozez ( 17. října 2021 22:15 )

Shoda, ví víc, tak si vyskakuje co mu řekl, to mu ale je platprtný.

keys ( 17. října 2021 21:52 )

Pohadka Andrejovi jako od Andersena jeste drak chybi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa