Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Přehledně: Zeman strávil sedm týdnů v nemocnici. Vrátil ho tam covid, pak jmenoval Fialu

Aktualizováno -
28. listopadu 2021
13:15
Autor: kal, vei, vr, simao, for, ČTK - 
10. října 2021
12:10

Prezident Miloš Zeman strávil na podzim 2021 sedm týdnů v Ústřední vojenské nemocnici, což byla jeho zatím vůbec nejdelší hospitalizace v úřadu. Sanitka hlavu státu převezla z Lán do pražských Střešovic ve vážném stavu bezprostředně po volbách 10. října, aby se Zeman dostal zpět na zámek 25. listopadu. Obratem ho na nemocniční lůžko vrátila nákaza koronavirem, ale nakonec se prezident dostal na konci listopadu zpět do Lán, kde 28. listopadu jmenoval šéfa ODS Petra Fialu premiérem. Podívejte se na zásadní momenty v onlinu přenosu Blesk Zpráv.

  • Prezident Miloš Zeman se vrátil do nemocnice ve čtvrtek 25. listopadu jen pár hodin poté, co byl propuštěn. Při převzetí do domácí péče mu byl zjištěn covid.
  • Předchozí hospitalizace hlavy státu trvala přes sedm týdnů. Zeman byl převezen do ÚVN v neděli 10. října ve vážném stavu. Ve čtvrtek 4. listopadu přesunuli prezidenta z oddělení KARIM na standardní lůžko Rehabilitačního oddělení, v pondělí 15. listopadu se pak přesunul dál na běžné lůžko.
  • Politici začali řešit možný přesun pravomocí hlavy státu na premiéra a předsedu Sněmovny podle článku 66 ústavy v říjnu poté, co předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) oznámil, že prezident Zeman podle Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) nyní ze zdravotních důvodů není schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti.
  • V úterý 9. listopadu Senát uvedl, že pokud se stav prezidenta nezhorší a bude schopen jmenovat vládu, aktivaci článku 66 zatím řešit nebude. A prezident dal rozhovor Frekvenci 1 a pak i TV Nova.
  • Miloš Zeman se vrátil do ÚVN po necelých dvou týdnech, předtím ho propustili 22. září. Důvodem předchozí hospitalizace byla podle lékařů i Hradu jeho dehydratace i celkové vyčerpání, dostával infuze. Nicméně po návratu se začaly objevovat informace o tom, že Zeman trpí cirhózou jater.
  • Policie prověřuje, jestli někdo nefalšoval Zemanův podpis na dokumentu, kterým svolal jednání Sněmovny. A také to, zda nedošlo k trestnému činu neposkytnutí pomoci.
  • Prezident letos kvůli zdravotnímu stavu vůbec poprvé nevolil ve volební místnosti, ale přijela za ním komise přímo do zámku v Lánech. Hrad k tomu zveřejnil tři fotografie.

Video  Zeman: První rozhovor z nemocnice. O nechutenství prezidenta i Fialově vládě  - Frekvence 1
Video se připravuje ...

Hospitalizace prezidenta Zemana
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Andrej Babiš Andrej Babiš Jiří Ovčáček Jiří Ovčáček Miloš Vystrčil Miloš Vystrčil Miloš Zeman Miloš Zeman Petr Fiala Petr Fiala Policie ČR Policie ČR Poslanecká sněmovna Poslanecká sněmovna Senát ČR Senát ČR ÚVN ÚVN
Zobrazit nové zprávy
7:47
26. 11. 2021

Podle bývalého ministra financí a někdejšího šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska se prezidentu Zemanovi prostě Petra Fialu jen jmenovat nechce. Ani karanténa hlavě státu prý nebrání podepsat jmenovací dekret. 

„Karanténa závažný důvod není. Karanténa nebrání podepsat jmenovací dekret, osobní setkání se jmenovaným není nezbytné. Faktický stav: Prezident svůj úřad vykonávat nechce. Parlament by měl posoudit, zda nechuť konat je závažný důvod. Nápověda: je.,“ napsal na svém twitterovém účtu. 

Podle ústavního právníha Jana Kysely naopak je při jmenování člena vlády nutné, aby se s prezidentem viděl osobně a složil do jeho rukou předepsaný slib. 

7:45
26. 11. 2021

Dobrý den, i dnes budeme sledovat dění kolem nové hospitalizace prezidenta Zemana. Jedno je jisté. Jmenování Petra Fialy (ODS) premiérem se dnes ve 12:00 v Lánech neuskuteční. Více čtěte ZDE

23:35
25. 11. 2021
!

Děkujeme za sledování dnešního online přenosu z turbulentního dění kolem prezidenta Miloše Zemana. Další vývoj budeme sledovat samozřejmě i v pátek. A na závěr dnešního dne rychlý přehled:

  • Prezident Zeman byl dnes večer převezen do ÚVN kvůli pozitivnímu testu na onemocnění covid-19.
  • Podle ÚVN příznaky nemoci nemá, hospitalizován byl z preventivních důvodů kvůli podání monoklonálních látek, uvedla mluvčí ÚVN Jitka Zinke.
  • Po aplikaci monoklonálních látek zůstane Zeman v ÚVN na pozorování. Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka Zeman po dobu pobytu v nemocnici pozastaví svůj program.
  • V pátek proto Zeman nejmenuje premiérem Petra Fialu (ODS).
  • Ředitel ÚVN a ošetřující lékař prezidenta Miroslav Zavoral serveru Seznam Zprávy řekl, že test se uskutečnil kvůli "rizikovému kontaktu pracovníka z Lán". Nakaženým člověkem, se kterým se Zeman v uplynulých dnech setkal, byla zaměstnankyně Kanceláře prezidenta republiky, sdělil serveru iDNES.cz exposlanec, lékař a manažer Boris Šťastný ze společnosti Senior Home Group, která dostala na starosti zdravotní péči o Zemana v Lánech.
  • Na nakaženou ženu se přišlo při preventivním testování každého, kdo by měl k prezidentovi v Lánech přístup. Poté byl proveden test i prezidentovi. Podle mluvčího Ovčáčka bylo po pozitivním testu ve spolupráci se Zavoralem rozhodnuto o převozu Zemana zpět do ÚVN "za účelem řešení této situace".
  • Zeman byl přitom dnes dopoledne z nemocnice propuštěn po 46 nocích. ÚVN v tiskové zprávě uvedla, že hlavě státu doporučila další setrvání v péči lékařů. Vzhledem ke zlepšení jeho zdravotního stavu ale jeho rozhodnutí respektovala. Zeman byl v ÚVN od 10. října s potížemi způsobenými nespecifikovaným onemocněním.
22:45
25. 11. 2021

Nakaženým člověkem, se kterým se Zeman v uplynulých dnech setkal, byla zaměstnankyně Kanceláře prezidenta republiky. Serveru iDNES.cz to řekl Boris Šťastný ze společnosti Senior Home Group, která dostala na starosti zdravotní péči o Zemana v Lánech.

Na nakaženou ženu se přišlo při preventivním testování každého, kdo by měl k prezidentovi v Lánech přístup. Poté byl proveden test i prezidentovi. "Vpodvečer jsme z ÚVN, jejíž laboratoř testy zpracovávala, jako první obdrželi informaci, která potvrzovala pozitivní test na covid-19 u pana prezidenta," řekl serveru Šťastný.

"Žádanky na tyto testy jsem osobně vystavoval já a jsou v systému ISIN (Informační systém infekční nemoci). Byly vydány z mého rozhodnutí a rozhodnutí našeho zdravotnického zařízení," sdělil Šťastný. Reagoval tak na vyjádření ředitele ÚVN Zavorala, že on nechal prezidenta odpoledne testovat. Až následně byly podle Šťastného vzorky převezeny do ÚVN. "Čili jde možná o nějakou dezinterpretaci, protože v laboratoři ÚVN se potvrdila pozitivita. Odběry a indikaci jsme prováděli my," dodal Šťastný.

22:05
25. 11. 2021
!

"Ve večerních hodinách byl prezident republiky Miloš Zeman přijat do ÚVN z důvodu pozitivního výsledku testu na covid-19 a v té souvislosti s podáním monoklonálních protilátek proti covid-19. Preventivní testování je běžná praxe při přijetí do zdravotní péče v domácím prostředí, a zároveň mu byl test proveden i z důvodu kontaktu s pozitivně testovanou osobou," uvedla v tiskové zprávě mluvčí ÚVN Jitka Zinke.

"Pan prezident je asymptomatický, plně očkován, včetně třetí dávky vakcíny proti covid-19. Podání monoklonálních protilátek má především preventivní účel, po aplikaci monoklonálního přípravku zůstane pacient hospitalizován z důvodu observace," pokračuje Zinke.

"Každá návštěva prezidenta republiky byla v ÚVN prověřena dle striktně stanovených pravidel (musela doložit, zda je očkovaná, nebo testovaná PCR s negativním výsledkem max. 72 hod. starým, nebo v posledních měsících prodělala covid-19), návštěvy mohly být u pacienta max. 30 minut, přítomny mohly být maximálně dvě osoby, návštěva vždy byla poučena o povinnosti mít po dobu návštěvy nasazený respirátor, dodržovat dezinfekci rukou a pokud možno dostatečnou vzdálenost. Při návštěvách nebyl personál ÚVN přítomen," dodala Zinke.

Převoz prezidenta Miloše Zemana z Lán zpátky do nemocnice poté, co mu vyšel pozitivní test na covid. Převoz prezidenta Miloše Zemana z Lán zpátky do nemocnice poté, co mu vyšel pozitivní test na covid. Převoz prezidenta Miloše Zemana z Lán zpátky do nemocnice poté, co mu vyšel pozitivní test na covid. Převoz prezidenta Miloše Zemana z Lán zpátky do nemocnice poté, co mu vyšel pozitivní test na covid.
21:48
25. 11. 2021
!

Na dotaz Blesk Zpráv, z jakého důvodu byl Miloši Zemanovi proveden test na covid 19 dnes v Lánech, odpověděl exposlanec Boris Šťastný  ze společnosti Senior Home Group.

"Rozdělil bych to asi na dvě části. My jako letitý zkušený provozovatel v oblasti dlouhodobé péče, který pracuje s klienty, kteří jsou křehkými seniory, dlouhodobě nemocní a nemocnými, tak je provádění testu po přijetí z nemocničního prostředí naprostým standardem. Je to přísný standard, který dodržujeme, a velmi se nám vyplácí," uvedl Šťasný. 

"Vedle toho jsme v případě péče o pana prezidenta zavedli hned od dnešního rána soubor přísných opatření, které se týkají protiepidemické ochrany v místě poskytování zdravotních služeb – tedy v zámku Lány a jako jedno z těch opatření je právě denní testování všech pracovníků, kteří by mohli přijít ten den do styku s panem prezidentem, nebo do zóny, kde se pohybuje. Testy provádíme na specializovaném špičkovém přístroji, není to test, který je znám v laické veřejnosti," pokračuje Šťastný. 

"Je to test, který je velmi citlivý. U jednoho z pracovníků kanceláře prezidenta republiky, který ten den šel na směnu, jsme zachytili hraniční pozitivitu. Proto jsme ho hned odeslali do ÚVN na potvrzení PCR testem a jelikož byl okolo poledne tento test také pozitivní, tak jsme přistoupili k plošnému testování všech pracovníků a samozřejmě i pana prezidenta," dodal pro Blesk Zprávy Šťastný.

21:11
25. 11. 2021

Šéf Zemanova konzilia a rektor UK Tomáš Zima Blesk Zprávám ohledně Zemanovy nečekané hospitalizace sdělil: "V tuto chvíli je bez příznaků. Nevím, kde bude hospitalizován, je to dotaz pro ÚVN. Viděl jsem jej před 3 týdny."

20:24
25. 11. 2021
!

Nákaza Zemana od pracovníka z Lán?

Ředitel ÚVN Miroslav Zavoral potvrdil, že se prezident Zeman vrátil do nemocnice nakažený. Uvedly to Seznam Zprávy. „Šlo o rizikový kontakt, proto jsem nechal pana prezidenta dnes odpoledne otestovat,“ uvedl s tím, že šlo o „kontakt pracovníka z Lán“. Zemanovi v nemocnici dle všeho aplikují monoklonální protilátky.

Převoz prezidenta Miloše Zemana z Lán zpátky do nemocnice poté, co mu vyšel pozitivní test na covid. Převoz prezidenta Miloše Zemana z Lán zpátky do nemocnice poté, co mu vyšel pozitivní test na covid. Převoz prezidenta Miloše Zemana z Lán zpátky do nemocnice poté, co mu vyšel pozitivní test na covid.
20:01
25. 11. 2021
!

Pozastavení dalšího programu prezidenta Zemana se týká právě předsedy ODS a kandidáta Spolu na premiéra Petra Fialy. Je nyní otázkou, kdy se předsedou vlády skutečně stane. Zemanova nová hospitalizace situaci nemálo komplikuje.

"Stejně, jako se má podávat demise do rukou prezidenta republiky, tak stejně tak se má skládat slib do rukou prezidenta republiky. I v případě, že jste jmenován předsedou vlády. Jelikož jsme vymysleli konstrukci, že demisi není nutné podávat do rukou prezidenta republiky, tak možná vymyslíme i něco jak podávat slib do rukou prezidenta republiky, nikoliv do rukou prezidenta republiky. Žijeme ve světě, ve kterém se nedějí věci tak, jak mají, tak se pak může dít kde co," uvedl pro Blesk Zprávy ústavní právník Jan Kysela.

"Možná vymyslí konstrukci, kdy je na jedné straně obrazovky prezident republiky a na druhé straně obrazovky designovaný předseda vlády, na obě strany obrazovky oba přitisknou ruku s tím, že je to složení slibu, a budou to považovat za složení slibu. Jediné jiné alternativní řešení je, že pokud máte prezidenta republiky, který není schopen vykonávat funkce tak, jak se vykonávat mají, tak musíte na základě článku 66 stanovit náhradní výkon funkcí, což se zjevně nechce, takže se pak pohybujeme na tomto neoraném poli," dodal.

Posádka záchranné služby, která převezla prezidenta Miloše Zemana zpátky do nemocnice. (25. listopad 2021) Posádka záchranné služby, která převezla prezidenta Miloše Zemana zpátky do nemocnice. (25. listopad 2021) Převoz prezidenta Miloše Zemana z Lán zpátky do nemocnice poté, co mu vyšel pozitivní test na covid.
19:52
25. 11. 2021
!

Podívejte se na záběry z opětovného převozu prezidenta Zemana do ÚVN:

Video  
Video se připravuje ...
Video  
Video se připravuje ...
19:39
25. 11. 2021
!

Hrad potvrdil: Zeman je pozitivní

Přinášíme kompletní přepis tiskového prohlášení Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka. Vyplývá z něj, že je Zeman skutečně pozitivní.

Informace Kanceláře prezidenta republiky

Prezident republiky Miloš Zeman byl v rámci standardů poskytovatele domácí péče ve čtvrtek dne 25. listopadu 2021 v odpoledních hodinách na zámku v Lánech testován na přítomnost onemocnění COVID-19. Výsledný test byl bohužel pozitivní. Proto ve spolupráci s ošetřujícím lékařem prof. Miroslavem Zavoralem bylo rozhodnuto o převozu pacienta zpět do Ústřední vojenské nemocnice v Praze za účelem řešení této situace. Program prezidenta republiky bude po dobu léčby onemocnění COVID-19 pozastaven.

Jiří Ovčáček  ředitel Odboru tiskového a tiskový mluvčí prezidenta republiky

19:32
25. 11. 2021

Sanita s prezidentem Zemanem před 19:30 dorazila podle zpravodajky ČTK do Ústřední vojenské nemocnice. Reportér TV Nova potvrdil, že kolona o cca sedmi autech dorazila do ÚVN, Zemana převážela záchranná služba Středočeského kraje.

Převoz prezidenta Miloše Zemana zpátky z Lán do nemocnice. (25. listopad 2021) Převoz prezidenta Miloše Zemana zpátky z Lán do nemocnice. (25. listopad 2021) Převoz prezidenta Miloše Zemana zpátky z Lán do nemocnice. (25. listopad 2021) Převoz prezidenta Miloše Zemana zpátky z Lán do nemocnice. (25. listopad 2021)
19:29
25. 11. 2021

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček ČTK potvrdil, že Pražský hrad během večera vydá tiskové prohlášení. V ÚVN se Zeman léčil s blíže nespecifikovaným jaterním onemocněním. V pátek měl v Lánech jmenovat Petra Fialu (ODS) novým premiérem, což je nyní v ohrožení.

19:16
25. 11. 2021

Situace kolem prezidenta Zemana je lehce nepřehledná. Podle informací Blesk Zpráv chystá hradní kancelář na dnešní večer tiskové prohlášení.

Zeman je očkován třemi dávkami vakcíny proti onemocnění covid-19. Otázkou je, kde by se vůbec mohl nakazit. Kdo chtěl za prezidentem na pokoj, musel mít podle informací Blesk Zpráv test.

19:02
25. 11. 2021

Podle dvou blízkých zdrojů z prezidentova okolí Zeman bude převezen zpátky do ÚVN, důvodem má být podezření na nákazu koronavirem, uvedla CNN Prima News ve zprávách. "Byl pozitivně testovaný na covid-19," uvedl moderátor Šebrle.

Převoz Zemana do Ústřední vojenské nemocnice, odkud byl dnes ráno propuštěn, bez bližších podrobností televizi CNN Prima News potvrdil i Boris Šťastný ze společnosti Senior Home Group.

18:55
25. 11. 2021
!

Podle zdroje Blesk Zpráv se situace v Lánech rychle změnila a Miloš Zeman je převážen sanitkou zpět do ÚVN! Objevily se i spekulace o možném výskytu covidu.

16:15
25. 11. 2021

Další pobyt v nemocnici kombinovaný s několikadenní propustkou do domácí péče by pro Miloše Zemana byl podle lékařů vhodnější. Prezident nicméně projevil přání přesunout se z Ústřední vojenské nemocnice na zámek v Lánech, kde bude mít kvalitní a profesionální ošetřovatelskou péči 24 hodin denně, řekl dnes šéf Zemanova lékařského konzilia a končící rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima novinářům. "Ošetřovatelský tým je na vysoké profesionální úrovni," poznamenal šéf konzilia.

Vysoce intenzivní medicínskou péči nyní podle něj hlava státu nepotřebuje, v Lánech by měl pod odborným dohledem rehabilitovat a do plného pracovního režimu se vracet postupně. Konzilium by mělo Zemanův stav znovu zhodnotit v první třetině prosince, řekl Zima.

"Bude to ošetřovatelská péče člověka, který je na vozíku, nutná 24 hodin denně," uvedl Zima. Prezident je podle něj nyní v dobré kondici, senioři jsou ale obecně křehčí než jiní pacienti. Za varovný signál lékaři považují situaci, kdy byl Zeman v září po osmidenní hospitalizaci z ÚVN také propuštěn, ale za dva týdny se do nemocnice vrátil ve vážném stavu.

15:33
25. 11. 2021

Zdravotní péče o prezidenta Miloše Zemana na zámku v Lánech bude hrazena ze zdravotního pojištění, další výdaje pokryje smlouva uzavřená mezi Kanceláři prezidenta republiky (KPR) a poskytovatelem služby. Tím se stala soukromá společnost Senior Home Group. ČTK to řekl Boris Šťastný, který je ve vedení firmy.

O Zemana bude v každý okamžik pečovat jedna všeobecná sestra. Rozsah péče se může v čase změnit. Sestry jsou očkovány proti onemocnění covid-19, zároveň budou pravidelně testovány antigenními testy. Společnost také poskytne vrchní zdravotní sestru, která bude na péči dohlížet.

"Zdravotní domácí péče je ze své podstaty vždy poskytována všeobecnými sestrami v přirozeném domácím prostředí pacienta na základě indikace ošetřujícího lékaře a na základě ošetřovatelského plánu," řekl Šťastný. Všechny sestry jsou podle něj očkovány proti covidu-19 a všichni pracovníci budou také při nástupu na směnu testováni přímo v Lánech antigenními testy pomocí "špičkového přístroje".

15:04
25. 11. 2021

Celý projev kancléře prezidenta Vratislav Mynáře po propuštění Miloše Zemana z Ústřední vojenské nemocnice

Přeji krásné odpoledne a jsem velmi rád, že mohu veřejnost seznámit s dobrou zprávou, kterou ostatně už víte, a sice že pan prezident byl dnes v deset hodin převezen z Ústřední vojenské nemocnice v Praze na zámek do Lán. Jak říkával pan prezident Masaryk: „Domů, do Lán.“

Navzdory lidem, kteří mu přáli jen to nejhorší, pan prezident za dobu své hospitalizace od 10. října roku 2021, ke které došlo v souvislosti se zhoršením jeho chronického zdravotního onemocnění, přešel v Ústřední vojenské nemocnici z lůžka intenzivní péče, přes lůžko akutní interní péče, až na lůžko péče následné. Jde o zcela standartní proces běžný u každého pacienta, u něhož dochází ke zlepšení zdravotního stavu v důsledku nemocniční léčby. Díky tomu po konzultaci s ošetřujícím lékařem profesorem Zavoralem mohl být dnes propuštěn do domácího ošetřování.

Toto rozhodnutí bylo umocněno řadou ústavních pravomocí, které hodlá pan prezident následně vykonat. Domácí zdravotní péči o prezidenta republiky převzal na žádost KPR a se souhlasem prezidenta republiky registrovaný poskytovatel zdravotních služeb domácí péče společnost Senior Home Group patřící do skupiny Alzheimer Home, která je členem nadnárodního holdingu Penta Hospitals. Skupina patří k předním poskytovatelům dlouhodobé péče v České republice. Cílem domácí péče je udržování a podpora zdraví prezidenta republiky a domácí zdravotní péče bude panu prezidentovi poskytována všeobecnými sestrami, a to dle pokynů a ošetřovatelského plánu stanoveného ošetřujícím lékařem prezidenta republiky profesorem Zavoralem, a ten bude nadále pečovat o zdraví prezidenta republiky formou pravidelných návštěvních dnů stejně jako fyzioterapeut z Ústřední vojenské nemocnice.

Zároveň je zajištěn výkon úkonů hlavy státu a nepřetržitý kontakt s dalšími ústavními institucemi s Kanceláří prezidenta republiky.

Zámek Lány je jedním ze dvou stálých sídel prezidenta republiky a je náležitě vybaven po všech stránkách. Zítra tedy 26. v pátek ve dvanáct hodin v Lánech jmenuje prezident republiky Petra Fialu předsedou vlády.

V pondělí dopoledne se pan prezident prostřednictvím videokonference zúčastní setkání prezidentů visegrádské čtyřky, která je konána v Budapešti.

V patnáct hodin téhož dne bude zahájena série schůzek s kandidáty na ministry. Pan prezident přijme Ivana Bartoše. Jednotliví uchazeči budou přicházet za panem prezidentem podle abecedního pořadí. Po následující dva pracovní týdny tak budou v Lánech setkání s kandidáty.

Po setkání s kandidáty očekávám, že pan prezident bude opět hovořit s panem Fialou, v té době již premiérem, a budou následovat další kroky. Pan prezident nebude podléhat žádným tlakům, postupuje efektivně, pečlivě a zodpovědně ve vztahu k celé republice, která čelí mnohým obtížím. Pan prezident tedy dostojí svým slovům, bude dál intenzivně komunikovat s budoucím premiérem Petrem Fialou a přispěje k vytvoření nové vlády i svými připomínkami.

14:59
25. 11. 2021
!

Podle Tomáše Zimy byl prezident poslušným pacientem. Často prý ale prosil o propuštění do domácího ošetřování. 

„Toto přání projevoval od začátku,“ tvrdí šéf lékařského konzilia. 

S lékaři ale Zeman prý celou dobu spolupracoval. 

„Co se týká pobytu v nemocnici, tak byl disciplinovaný. Poslouchal úkony lékařů a lékařského personálu, věříme, že v tom bude i nadále pokračovat.“

Zeman by měl podle Zimy vplout do pracovního prosesu pozvolna a příliš se zatím nezatěžovat. 

„Měl by dodržovat rehabilitaci, měl by se vyvarovat tomu, aby to pracovní zatížení nevyvíjel v takovém nasazení, jako byl zvyklý,“ doporučuje Zima prezidentovi. 

„Domníváme se, že by ten rozjezd do pracovního procesu měl být pozvolný. Myslím, že mezi jednou až čtyřmi schůzkami denně je schopen,“ upřesnil Zima. Zdravotní stav prezidenta ale nechtěl příliš komentovat.

 

14:55
25. 11. 2021
!

Podle Zimy bude mít prezident v Lánech zajištěnou profesionální péči. 

„Je to ošetřovatelská péče člověka, který je na vozíku, který potřebuje rehabilitovat. Jedná se o ošetřovatelskou péči, která je potřeba, aby byla dostupná 24 hodin denně,“ řekl Zima k týmu ošetřovatelek, které se o Zemana budou starat. 

„V tuto chvíli není potřeba nutnost každodenního lékařského dohledu,“ dodal šéf lékařského konzilia. Potvrdil, že za prezidentem bude v pravidelných intervalech dojíždět jeho ošetřující lékař, ředitel Ústřední vojenské nemocnice Miroslav Zavoral. 

Členové lékařského konzilia se mají podle Zimy sejít zhruba  třetího prosince. 

„Zhodnotíme průběh hospitalizace pana prezidenta a také, jak reaguje na to domácí ošetřování,“ upřesnil Zima. 

 

14:49
25. 11. 2021
!

„Máme zkušenost ze září letošního roku, kdy byl pan prezident propuštěn a krátce po tom propuštění se ve vážném stavu do nemocnice vrátil,“  připomněl Zima před novináři. 

 

14:40
25. 11. 2021

„Nejvhodnější způsob léčby, aby se pan prezident dobře zotavil, je v nemocnici,“ řekl novinářům šéf lékařského konzilia prezidenta Zeman Tomáš Zima.  

„Projevil své přání, aby mohl lépe pracovat. Osobně bych třeba volil variantu propustky na tři dny, a pak aby se vrátil zpět do nemocnice,“ dodal.  

Každý pacient má podle Zimy právo se rozhodnout o propuštění do domácí péče. 

Zima: Zeman by měl zůstat v nemocnici, jmenovat Fialu v Lánech by mohl
14:10
25. 11. 2021

Jmenování Petra Fialy předsedou vlády se nebudou smět v Lánech zúčastit, tak jak tomu bývá zvykem, všechna média, která o to projeví zájem. Hrad si zástupce redakcí vybere sám. 

„Pořádáme vzhledem k pandemické situaci koncentrovaný fototermín, tedy oslovujeme redakce sami,“ sdělil Blesk Zprávám mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. 

Hrad rozesal do redakcí jen avizo na zítřejší jmenování, bez informace o akreditacích pro novináře. 

„Bude to jmenování tak, jak ho známe z Trůnního sálu Pražského hradu, jen bude v Lánech,“ řekl Blesk Zprávám hradní protokolář Vladimír Kruliš. 

14:00
25. 11. 2021
!

Prezident Miloš Zeman začne pracovat v Lánech v pátek. 

„Ve 12 hodin v Lánech jmenuje prezident republiky Petra Fialu předsedou vlády,“ potvrdil kancléř na Pražském hradě. 

„V pondělí dopoledne se pan prezident prostřednictvím videokonference zúčastní setkání prezidentů Visegradské čtyřky, která je konána v Budapešti,“ přidal Mynář další program Zemana. 

Ještě v pondělí pak má Zeman zahájit v Lánech schůzky s kandidáty na ministry. 

„V 15 hodin bude zahájena série schůzek s kandidáty na ministry. Pan prezident přijme Ivana Bartoše,“ upřesnil Mynář s tím, že si prezident bude zvát jednotlivé adepty do vládních křesel v abecedním pořadí. Schůzky mají podle Mynáře trvat dva týdny. Po ukončení schůzek by měl do Lán podle Mynáře opět dorazit už jmenovaný premiér Petr Fiala. 

„Pan prezident nebude podléhat žádným tlakům. Postupuje efektivně, pečlivě a zodpovědně ve vztahu k celé republice, která čelí mnohým obtížím. Pan prezident tedy dostojí svým slovům a bude dál intenzivně komunikovat s budoucím premiérem Petrem Fialou a přispěje k vytvoření nové vlády i svými připomínkami,“ doplnil Mynář. 

 

 

PPP150W ( 28. listopadu 2021 12:46 )

Tohle neuvěřitelně trapné a smutné divadlo naši zemi zviditelní na hodně dlouhou dobu. Neskutečné. Nikdy bych neřekl, že se nějaká vláda v čele s prezidentem k něčemu takovému sníží. To v sobě nemají špetku cti? A co hůř. Celá ta šaráda je živnou půdou pro nechutné a dehonestující reakce , které na sebe jistě nenechají dlouho čekat. Důstojnost úřadu prezidenta této země byla zašlapána na samé dno. Při tom stačilo, aby měl jeden jediný člověk špetku sebereflexe a nelpěl na něčem tak pomíjivém, jako je moc. Nemocný mocnář. Velmi smutné.

gogo56 ( 28. listopadu 2021 11:07 )

ten se na to třese Krhounek!!¨

kolotoc49 ( 28. listopadu 2021 10:46 )

jen at nám nejlepší prezident od špinavého převratu havla vydrží ještě dvacet let at potrápí slepenec křivá­ku,kmo­tru,u­dava­ču kde vyniká Gazdík neuvěřitelné zákeřný,křivák,zlo!

ingmarie ( 28. listopadu 2021 10:01 )

Seriál o prezidentu Zemanovi je nekonečný trapný bizár

hulmihosoudruhu ( 27. listopadu 2021 00:06 )

Nejeví známky virózy, ale jeví známky života?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa