Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Přehledně: Zeman strávil sedm týdnů v nemocnici. Vrátil ho tam covid, pak jmenoval Fialu

Aktualizováno -
28. listopadu 2021
13:15
Autor: kal, vei, vr, simao, for, ČTK - 
10. října 2021
12:10

Prezident Miloš Zeman strávil na podzim 2021 sedm týdnů v Ústřední vojenské nemocnici, což byla jeho zatím vůbec nejdelší hospitalizace v úřadu. Sanitka hlavu státu převezla z Lán do pražských Střešovic ve vážném stavu bezprostředně po volbách 10. října, aby se Zeman dostal zpět na zámek 25. listopadu. Obratem ho na nemocniční lůžko vrátila nákaza koronavirem, ale nakonec se prezident dostal na konci listopadu zpět do Lán, kde 28. listopadu jmenoval šéfa ODS Petra Fialu premiérem. Podívejte se na zásadní momenty v onlinu přenosu Blesk Zpráv.

  • Prezident Miloš Zeman se vrátil do nemocnice ve čtvrtek 25. listopadu jen pár hodin poté, co byl propuštěn. Při převzetí do domácí péče mu byl zjištěn covid.
  • Předchozí hospitalizace hlavy státu trvala přes sedm týdnů. Zeman byl převezen do ÚVN v neděli 10. října ve vážném stavu. Ve čtvrtek 4. listopadu přesunuli prezidenta z oddělení KARIM na standardní lůžko Rehabilitačního oddělení, v pondělí 15. listopadu se pak přesunul dál na běžné lůžko.
  • Politici začali řešit možný přesun pravomocí hlavy státu na premiéra a předsedu Sněmovny podle článku 66 ústavy v říjnu poté, co předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) oznámil, že prezident Zeman podle Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) nyní ze zdravotních důvodů není schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti.
  • V úterý 9. listopadu Senát uvedl, že pokud se stav prezidenta nezhorší a bude schopen jmenovat vládu, aktivaci článku 66 zatím řešit nebude. A prezident dal rozhovor Frekvenci 1 a pak i TV Nova.
  • Miloš Zeman se vrátil do ÚVN po necelých dvou týdnech, předtím ho propustili 22. září. Důvodem předchozí hospitalizace byla podle lékařů i Hradu jeho dehydratace i celkové vyčerpání, dostával infuze. Nicméně po návratu se začaly objevovat informace o tom, že Zeman trpí cirhózou jater.
  • Policie prověřuje, jestli někdo nefalšoval Zemanův podpis na dokumentu, kterým svolal jednání Sněmovny. A také to, zda nedošlo k trestnému činu neposkytnutí pomoci.
  • Prezident letos kvůli zdravotnímu stavu vůbec poprvé nevolil ve volební místnosti, ale přijela za ním komise přímo do zámku v Lánech. Hrad k tomu zveřejnil tři fotografie.

Video  Zeman: První rozhovor z nemocnice. O nechutenství prezidenta i Fialově vládě  - Frekvence 1
Video se připravuje ...

Hospitalizace prezidenta Zemana
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Andrej Babiš Andrej Babiš Jiří Ovčáček Jiří Ovčáček Miloš Vystrčil Miloš Vystrčil Miloš Zeman Miloš Zeman Petr Fiala Petr Fiala Policie ČR Policie ČR Poslanecká sněmovna Poslanecká sněmovna Senát ČR Senát ČR ÚVN ÚVN
Zobrazit nové zprávy
20:00
9. 11. 2021

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká prezidenta Miloše Zemana a jeho zdravotního stavu, budeme sledovat zase od středečního rána.

19:30
9. 11. 2021

Miloš Zeman v minulosti kvůli zdravotním potížím omezil kouření i pití alkoholu už dříve. V DVTV to řekl lékař Martin Holcát, který byl šéfem prezidentova lékařského konzilia v letech 2013 až 2016. Tehdy hlavu státu trápila především cukrovka. „Jeho největším problémem byl diabetes, tedy cukrovka a vše, co s tím bylo spojeno, to znamená neuropatie dolních končetin. My jsme mu doporučovali výrazně omezit alkohol a výrazně omezit kouření. Já jsem několikrát referoval, že k tomu skutečně došlo, protože pan prezident si dával třeba vinný střik. Ale nebyl jsem s ním stále, takže se nemůžu stoprocentně vyjadřovat, jestli dodržoval diety a podobně,“ řekl Holcát.

Náměstek ředitele motolské nemocnice Martin Holcát Náměstek ředitele motolské nemocnice Martin Holcát
19:05
9. 11. 2021

Senátní komise se shodla mimo jiné na tom, že Vystrčil by si měl vyžádat od Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN), kde se prezident léčí, lékařský posudek Zemanova stavu, pokud by se ukázalo, že nemůže vykonávat ani významné pravomoci svého úřadu. Jestliže by posudek konstatoval, že Zeman nemůže zastávat úřad hlavy státu, Senát by se měl rozhodnout o převodu pravomocí prezidenta. Měl by se usnést, že Zeman „ze závažných zdravotních důvodů nemůže dočasně vykonávat svůj úřad“.

18:04
9. 11. 2021

Senátor Pavel Fischer (BEZPP) se mírně vymezil proti dnešním výsledkům jednání senátní komise. Podle něj Ústava nezná významné a méně významné pravomoce prezidenta. 

„Senátní komise pro ústavu se usnesla, že prezident republiky má významné a potom i méně významné pravomoci. Ty prý mohou zůstat stranou. Zato pokud by přestal vykonávat ty významné, museli bychom aktivovat postup dle čl. 66 ústavy. To je ale nesmysl: ústava nic takového nezná,“ napsal na twitteru.

17:50
9. 11. 2021

Podle předsedy klubu Pirátů a hnutí Senátor 21 Václava Lásky by Parlament měl takovou diskusi nastolit v případě, pokud by se ukázalo, že Zeman svůj úřad nezvládá v horizontu měsíců. Láska vyjádřil pochybnosti nad tím, zda všechny oznámené kroky prezidenta učinil skutečně sám Zeman, nikoli jeho spolupracovníci jeho jménem. Řekl to po jednání senátního výboru. 

17:09
9. 11. 2021

Předseda Senátu Miloš Vystrčil nechce předjímat, jak by se Senát měl zachovat v případě, že by Zeman zastával prezidentský úřad dlouhodobě z nemocničního lůžka v současném omezeném rozsahu. Podle něj to bude věcí politické diskuse a politického rozhodnutí. „Záleží to na vývoji zdravotního stavu pana prezidenta. Kdyby dlouhodobě některé významné pravomoci neplnil, potom by ta diskuse se mohla znovu otevřít,“ uvedl Vystrčil. 

Šéf horní komory to uvedl krátce po jednání senátního organizačního výboru, který vzal na vědomí doporučení ústavní komise, aby se nezabýval převodem pravomocí prezidenta. 

 

17:00
9. 11. 2021

Předběžný seznam jmen budoucích ministrů se pozměnil. Z kandidátů zmizela Šárka Jelínková (KDU-ČSL), která měla usednout do křesla šéfky ministerstva práce a sociálních věcí. Mohl by ji nahradit předseda strany Marian Jurečka, u kterého se ale objevila i možnost, že by byl opětovně ministrem zemědělství. Důvody, proč Jelínková nakonec post odmítla, najdete v článku Blesk Zpráv zde. 

Skládání poslaneckých slibů ve Sněmovně:Marian Jurečka (KDU-ČSL) (8.11.2021)
16:28
9. 11. 2021

Senátní organizační výbor vzal na vědomí doporučení ústavní komise, aby se nezabýval převodem pravomocí prezidenta, pokud se Zemanův stav nezhorší.

16:20
9. 11. 2021

„Petr Fiala byl pověřen vyjednáváním o sestavení vlády. Povolební měsíc jsme nelenošili. Máme již podepsanou koaliční smlouvu. Můžeme tedy na pověření velmi rychle reagovat předložením návrhu nové vlády. Pracujeme systematicky a poctivě,“ reagoval na pověření poslanec za lidovce Tom Philipp na twitteru. 

15:30
9. 11. 2021

Pověření přišlo ještě před podáním demise stávajícího premiéra Andreje Babiše (ANO), samotný proces se ale může rozeběhnout až poté, co stará vláda skončí. Novým předsedou vlády bude předseda ODS Petr Fiala (57), který je podle statistik třetím nejstarším premiérem v historii.

Starší byli jen Andrej Babiš (ANO), kterému v době jmenováno bylo 63 let, a Jan Fischer, kterému bylo 58. Naopak jako nejmladší se stal v červenci 2004 premiérem Stanislav Gross (ČSSD), kterému bylo 34 let a devět měsíců. 

14:39
9. 11. 2021

Šéf ODS Petr Fiala přijal pověření sestavením vlády, které obdržel od prezidenta Miloše Zemana. „Dnes jsem od prezidenta republiky Miloše Zemana obdržel oficiální pověření k jednání o sestavení vlády. Toto pověření jsem přijal. V následujících dnech budu pokračovat v jednáních s koaličními partnery o definitivní podobě vlády,“ uvedl na twitteru.

14:33
9. 11. 2021

„Vážený pane předsedo, na základě výsledků voleb do Poslanecké sněmovny Vás pověřuji, abyste vedl se zástupci politických stran zastoupených v Poslanecké sněmovně jednání, jejichž cílem je ustavení nové vlády. Očekávám, že mě budete informovat o výsledcích Vašeho vyjednávání, abych se mohl rozhodnout o svém dalším ústavním postupu,“ zní přesná slova prezidenta Zemana, která šéfovi ODS Petru Fialovi poslal z nemocnice. 

14:27
9. 11. 2021
!

Prezident republiky Miloš Zeman pověřil šéfa ODS a lídra vítězné koalice SPOLU sestavením nové vlády. Informoval o tom hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

14:22
9. 11. 2021

Psychiatr a spisovatel Jan Cimický, který má dostat od prezidenta Miloše Zeman státní vyznamenání za zásluhy o stát v oblasti kultury, má na krku kriminalisty. Ti provádí prvotní úkony v rámci trestního řízení kvůli podezření ze sexuálního obtěžování a napadení. 

„Od včerejšího dne se kriminalisté třetího policejního obvodu na základě zveřejněných informací v médiích zabývají případem sexuálního obtěžování pacientek lékařem z Prahy 8, ke kterému mělo docházet v minulých letech až do současné doby. V případu kriminalisté provádí prvotní úkony v rámci trestního řízení a touto cestou prosí možné poškozené ženy a svědky, aby se ozvali přímo vyšetřovateli na telefonní číslo 603457989,“ uvedl mluvčí policistů Jan Daněk.

13:22
9. 11. 2021

Podívejte se na záznam z tiskového briefingu Stálé komise pro Ústavu. 

12:36
9. 11. 2021

Podle lékařky Džamily Stehlíkové „Je politickým hazardem nechávat na Hradě duševně chorého prezidenta, jenž není lucidní na to, aby dělal hlavu státu naplno, ale je vigilní na to, aby nám vnutil vlastní paranoidní vizi země, kde monarcha Zeman bojuje proti bytostně odporným nepřátelům v podobě beznohých pavouků.“

Stehlíková to napsala krátce po tiskové konferenci Stálé komise pro Ústavu na twitteru. 

12:21
9. 11. 2021

Podle senátora a předsedy komise Zdeňka Hraby (STAN) došlo v posledních dnech k významnému posunu v možnostech Zemana v rámci vykonávání své funkce. Důležité je podle něj přednostně to, aby přijal demisi premiéra Andreje Babiše (ANO). Ostatní věci, jako státní návštěvy, jsou podle senátorů „zbytnými povinnostmi“.

12:17
9. 11. 2021

Faktem je jedna věc. Pan prezident je vstřícný, jak jej nepamatuji a pomohl tomu i výsledek voleb. Nepředpokládám, že by byly velké prolbémy, pokud by se to zadrhlo na nějakém ministrovi, tak věřím, že si popovídají, ale nebude to blokovat,“ řekl během tiskového briefingu místopředseda Stálé komise pro Ústavu ČR Michael Canov (SLK). 

12:13
9. 11. 2021

Povolební kroky hrály významnou roli, proč Senát začal poměrně brzy jednat. „Kdyby to bylo na jaře, tak měsíční pobyt v nemocnici by nebyl takovou překážkou,“ konstatoval senátor Zdeněk Hraba (STAN) během tiskového briefingu ústavní komise. Podle něj je velkým motivátorem také covidová epidemie a začínající ekonomická krize. 

12:09
9. 11. 2021

Senátor a předseda ústavní komise Hraba také uvedl, že se senátoři shodli na zavedení „dvoufázové kontroly“. Tím se rozumí, že pokud by lékařské konzilium rozhodlo, že prezident Miloš Zeman není schopen vykonávat úřad, byl by vyžádán lékařský posudek z Ústřední vojenské nemocnice, kde je Zeman hospitalizován.

Během novinářských dotazů senátor dodal, že pokud by byla zpráva od konzilia jednou týdně, bude to dostatečné. 

Předseda Stálé komise pro Ústavu ČR Zdeněk Hraba (STAN) Předseda Stálé komise pro Ústavu ČR Zdeněk Hraba (STAN)
12:06
9. 11. 2021

Předseda komise senátor Zdeněk Hraba (STAN) bodově uvedl, kdy bude případně nutné přejít k aktivaci článku 66. „V případě, že objektivní skutečnosti, zejména konkrétní ústavně právní jednání, prokáží, že prezident může vykonávat alespoň významná oprávnění a pravomoce, kterými jsou například jmenování předsedy vlády ministrů, soudců, generálů atd. Rozhodli jsme v tomto případě nesvolávat schůzi k aktivaci článku 66, pokud se zdravotní stav nezhorší,“ uvedl senátor. 

12:00
9. 11. 2021

Senát by podle své ústavní komise neměl schvalovat převod pravomocí prezidenta, pokud se zdravotní stav Miloše Zemana nezhorší. 

Horní komora by měla bezodkladně rozhodnout o dočasném převodu pravomocí hlavy státu, pokud Zeman podle sdělení lékařů nebude schopen zastávat prezidentský úřad. Komise se na tom dnes shodla na návrh svého předsedy Zdeňka Hraby (STAN).

11:58
9. 11. 2021

Tiskový briefing Stálé komise Senátu pro Ústavu ČR a parlamentní procedury začne ve 12:00. Můžete se s námi dívat živě i prostřednictvím webových stránek horní komory zde. 

11:53
9. 11. 2021

Senát by podle ústavní komise neměl schvalovat převod pravomocí prezidenta, pokud Miloši Zemanovi umožní zdravotní stav plnit aspoň významné kompetence. 

Již před samotnou schůzí někteří členové avizovali, že k aktivaci článku 66 nejspíše nebude důvod.

10:53
9. 11. 2021

„Prezident republiky Miloš Zeman udělil v úterý dne 9. listopadu 2021 plnou moc panu Jaroslavu Sirovi, mimořádnému a zplnomocněnému velvyslanci České republiky ve Státu Katar, k podpisu s výhradou ratifikace Smlouvy mezi vládou České republiky a vládou Státu Katar o zamezení dvojímu zdanění v oboru daní z příjmu a o zabránění daňovému úniku a vyhýbání se daňové povinnosti,“ informoval hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

PPP150W ( 28. listopadu 2021 12:46 )

Tohle neuvěřitelně trapné a smutné divadlo naši zemi zviditelní na hodně dlouhou dobu. Neskutečné. Nikdy bych neřekl, že se nějaká vláda v čele s prezidentem k něčemu takovému sníží. To v sobě nemají špetku cti? A co hůř. Celá ta šaráda je živnou půdou pro nechutné a dehonestující reakce , které na sebe jistě nenechají dlouho čekat. Důstojnost úřadu prezidenta této země byla zašlapána na samé dno. Při tom stačilo, aby měl jeden jediný člověk špetku sebereflexe a nelpěl na něčem tak pomíjivém, jako je moc. Nemocný mocnář. Velmi smutné.

gogo56 ( 28. listopadu 2021 11:07 )

ten se na to třese Krhounek!!¨

kolotoc49 ( 28. listopadu 2021 10:46 )

jen at nám nejlepší prezident od špinavého převratu havla vydrží ještě dvacet let at potrápí slepenec křivá­ku,kmo­tru,u­dava­ču kde vyniká Gazdík neuvěřitelné zákeřný,křivák,zlo!

ingmarie ( 28. listopadu 2021 10:01 )

Seriál o prezidentu Zemanovi je nekonečný trapný bizár

hulmihosoudruhu ( 27. listopadu 2021 00:06 )

Nejeví známky virózy, ale jeví známky života?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa