Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Přehledně: Zeman strávil sedm týdnů v nemocnici. Vrátil ho tam covid, pak jmenoval Fialu

Aktualizováno -
28. listopadu 2021
13:15
Autor: kal, vei, vr, simao, for, ČTK - 
10. října 2021
12:10

Prezident Miloš Zeman strávil na podzim 2021 sedm týdnů v Ústřední vojenské nemocnici, což byla jeho zatím vůbec nejdelší hospitalizace v úřadu. Sanitka hlavu státu převezla z Lán do pražských Střešovic ve vážném stavu bezprostředně po volbách 10. října, aby se Zeman dostal zpět na zámek 25. listopadu. Obratem ho na nemocniční lůžko vrátila nákaza koronavirem, ale nakonec se prezident dostal na konci listopadu zpět do Lán, kde 28. listopadu jmenoval šéfa ODS Petra Fialu premiérem. Podívejte se na zásadní momenty v onlinu přenosu Blesk Zpráv.

  • Prezident Miloš Zeman se vrátil do nemocnice ve čtvrtek 25. listopadu jen pár hodin poté, co byl propuštěn. Při převzetí do domácí péče mu byl zjištěn covid.
  • Předchozí hospitalizace hlavy státu trvala přes sedm týdnů. Zeman byl převezen do ÚVN v neděli 10. října ve vážném stavu. Ve čtvrtek 4. listopadu přesunuli prezidenta z oddělení KARIM na standardní lůžko Rehabilitačního oddělení, v pondělí 15. listopadu se pak přesunul dál na běžné lůžko.
  • Politici začali řešit možný přesun pravomocí hlavy státu na premiéra a předsedu Sněmovny podle článku 66 ústavy v říjnu poté, co předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) oznámil, že prezident Zeman podle Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) nyní ze zdravotních důvodů není schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti.
  • V úterý 9. listopadu Senát uvedl, že pokud se stav prezidenta nezhorší a bude schopen jmenovat vládu, aktivaci článku 66 zatím řešit nebude. A prezident dal rozhovor Frekvenci 1 a pak i TV Nova.
  • Miloš Zeman se vrátil do ÚVN po necelých dvou týdnech, předtím ho propustili 22. září. Důvodem předchozí hospitalizace byla podle lékařů i Hradu jeho dehydratace i celkové vyčerpání, dostával infuze. Nicméně po návratu se začaly objevovat informace o tom, že Zeman trpí cirhózou jater.
  • Policie prověřuje, jestli někdo nefalšoval Zemanův podpis na dokumentu, kterým svolal jednání Sněmovny. A také to, zda nedošlo k trestnému činu neposkytnutí pomoci.
  • Prezident letos kvůli zdravotnímu stavu vůbec poprvé nevolil ve volební místnosti, ale přijela za ním komise přímo do zámku v Lánech. Hrad k tomu zveřejnil tři fotografie.

Video  Zeman: První rozhovor z nemocnice. O nechutenství prezidenta i Fialově vládě  - Frekvence 1
Video se připravuje ...

Hospitalizace prezidenta Zemana
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Andrej Babiš Andrej Babiš Jiří Ovčáček Jiří Ovčáček Miloš Vystrčil Miloš Vystrčil Miloš Zeman Miloš Zeman Petr Fiala Petr Fiala Policie ČR Policie ČR Poslanecká sněmovna Poslanecká sněmovna Senát ČR Senát ČR ÚVN ÚVN
Zobrazit nové zprávy
22:45
16. 10. 2021

Děkujeme za pozornost našemu online zpravodajství o zdraví a hospitalizaci prezidenta Miloše Zemana. Sobota toho mnohého nepřinesla, i když se samozřejmě vyrojily další dohady.

Relevantní sdělení přinesla Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN), která prý řeší se vší zodpovědností a naléhavostí senátní žádost, která se týká prognózy vývoje zdravotního stavu prezidenta Miloše Zemana s ohledem na jeho způsobilost zastávat úřad hlavy státu. Uvedla to dnes písemně na dotaz ČTK mluvčí nemocnice Jitka Zinke. Další podrobnosti nesdělila.

„V pátek ÚVN obdržela žádost předsedy Senátu České republiky a řeší ji se vší zodpovědností a naléhavostí,“ napsala mluvčí. Neupřesnila, kdy nemocnice na žádost odpoví. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) se s žádostí na ÚVN obrátil z pověření vedení horní komory poté, co Kancelář prezidenta republiky na obdobnou žádost do pátku nereagovala.

Senátoři po nemocnici nechtějí, aby prozradila jakékoli lékařské tajemství. Chtějí ale pro případné další kroky vědět, jak to s prezidentem vypadá v současnosti a jaká je prognóza z hlediska fungování jako hlavy státu. Informace jsou podstatné pro případné jednání o přenesení prezidentských pravomocí na další ústavní činitele po dobu Zemanovy indispozice. Tento krok by byl možný jen se souhlasem obou parlamentních komor. Sněmovně v předvolebním složení končí mandát příští týden a v povolebním složení se dolní komora sejde 8. listopadu. Po jejím ustavujícím zasedání má dosluhující premiér Andrej Babiš (ANO) předat prezidentovi demisi nynější vlády. Do té doby podle senátorů prezident není nijak potřebný ani při povolebních vyjednáváních o sestavení nového kabinetu.

Třeba nějaké novinky přinese neděle, zůstaňte s námi.

21:55
16. 10. 2021

Jednu relativně relevantní reakci mluvčí Jiří Ovčáček přeci jen přičinil. „Organizovat v neděli demonstraci v areálu ÚVN, kde se léčí pan prezident, považuji za mimořádně ohavné. Padáme do hluboké temnoty. Ale ač se zlo snaží vše ovládnout, dobrá srdce této země odolají. Jsou naší nadějí,“ poznamenal.

21:50
16. 10. 2021

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček v sobotu mnoho novinek neřekl, při večeru ale přidal pár vzletných vzkazů.

Tak třeba: „Dočetl jsem se, že jsem blázen. Přiznávám se veřejně, jsem: My jsme blázni pro Krista. 1. Korinťanům 4,10“.

A nebo: „Dějiny se neopakují. Ale lidské chování je stále stejné. Současné zcela lživé útoky - opakuji důrazně, že zcela lživé útoky - na nejbližší pana prezidenta agresivitou a podlostí připomínají podzim 1938.“

A do třetice: „Kancelář prezidenta republiky byla ve zlomových časech této země vždy posledním místem, kde vlál už rozdrásaný prapor svobody.  Nastupující nová moc ale nakonec s pomocí všeho ochotných ovládla i tuto poslední baštu. A pak následovala mimořádně tragická léta pro tento národ.“

20:02
16. 10. 2021
!

Nemoc prezidenta Miloše Zemana není tak vážná, že by potřeboval transplantaci jater. Takovu zprávu měl poslat poslanec a lékař Julius Špičák (ANO) v SMS premiérovi Andreji Babišovi (ANO), uvedla Televize Seznam. Babiš nicméně popřel, že by si takové informace od přednosty kliniky hepatogastroenterologie pražského IKEM Špičáka vyžádal.

Lékař z ANO poslal Babišovi zprávu o Zemanově zdravotním stavu, transplantace jater prý není nutná
19:43
16. 10. 2021

Nedostatečná informovanost o stavu prezidenta Zemana nevadí pouze politikům. V sobotu ve večerních hodinách se na Hradčanském náměstí srotil dav lidí, kteří protestovali „proti absurdnímu chování úředníků Kanceláře prezidenta republiky.“ Mnozí z nich nesli transparenty, mezi nimiž se objevovaly nápisy jako „Přestaňte nám lhát!“

Chci se ohradit proti záměrně lživým a vůči veřejnosti urážlivým informacím, které vypouštějí do veřejného prostoru vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář a ředitel Odboru tiskového a tiskový mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček,“ odůvodnila podle iDnes mimo jiné organizátorka protestu Edita Šramotová svolanou akci. Ta k ní přistoupila proto, že chce dát veřejně najevo svůj nesouhlas s postupem Hradu ohledně hospitalizace prezidenta Zemana a informování o jeho zdravotním stavu. Obdobná forma poklidného  protestu se má konat také v neděli v areálu ÚVN.

17:50
16. 10. 2021

S čím přesně je v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) hospitalizovaný prezident Miloš Zeman. O přesné diagnóze existují na veřejnosti zatím jen dohady, které přiživil v rozhovoru s odborníkem také web Seznam Zprávy.

Vedoucí Ambulance hepatologické Kliniky hepatogastroenterologie IKEM Pavel Trunečka prohlásil: „Dnes je nejčastějším onemocněním jater jejich ztukovatění, které se vyskytuje u desítek procent dospělé populace a u části vede k cirhóze, jaternímu selhání nebo vzniku nádoru. K podobným důsledkům vede nadměrná konzumace alkoholu, obě příčiny se však velmi často kombinují.“ Odborník pokračoval se slovy: „Alkoholická jaterní cirhóza je dosud nejběžnějším pokročilým jaterním onemocněním. Ubývá virových hepatitid, další možnosti jsou různé zánětlivé choroby žlučovodů.“

Podle Seznam Zpráv Zeman trpí jaterní encefalopatií. Trunečka rozvedl, o co jde: „Encefalopatie je poškození mozkových funkcí v důsledku zvýšené produkce amoniaku a dysbalance jiných látek. Projevuje se poruchou soustředění, změnami nálad, poruchami paměti, poruchou režimu spánek/bdění, apatií, dezorientací.“

14:42
16. 10. 2021
!

„Nebudu radit, ale Kancelář prezidenta republiky by měla komunikovat daleko racionálněji a přátelštěji. Zbytečně svými výroky popuzuje zejména ty, kteří mají jediný životní program s názvem Antizeman,“ uvedl v e-mailovém rozhovoru pro Novinky.cz bývalý prezident Václav Klaus. „Ústřední vojenská nemocnice má léčit a nebýt předmětem mediálních hrátek. Nemá do nich být zatahována,“ dodal.

„Nejsme ve válce, i když někteří ji stále rozdmýchávají. Proto nevidím důvod neříci o zdravotním stavu prezidenta republiky veřejnosti více. To však agresivita politiků kolem pana Vystrčila téměř neumožňuje. Ti si hrají na válku,“ pokračoval Václav Klaus.

„Vyhrocená atmosféra mezi KPR, ÚVN a Senátem je jen vršíček ledovce,“ glosoval to Klaus. „Ledovec se jmenuje jinak – nastala další fáze souboje některých ambiciózních jedinců s prezidentem, jehož demokratické zvolení nikdy nepřijali. Je to trapné, nedůstojné, atmosféru v zemi ničící, věrohodnost ČR ve světě nesmírně poškozující. Lidi by měli více přemýšlet, koho volí do Senátu a koho udělají jeho předsedou,“ dodal exprezident.

Exprezident Václav Klaus na půdě svého institut (2.9.2021)
12:54
16. 10. 2021

Klinika Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN), na níž je od neděle hospitalizován prezident Miloš Zeman, je uzavřené lůžkové oddělení, kde pacienti mají povolené návštěvy jen po dohodě s ošetřujícím lékařem. Najednou mohou přijít nejvýše dvě osoby. Vyplývá to z materiálů o Klinice anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN). Další pražské fakultní nemocnice ČTK sdělily, že obvyklý způsob zabezpečení dveří je vstup na čip či osobní kartu a interkom pro kontakt s personálem.

Podle letáku pro blízké pacientů je oddělené „uzavřené“ a návštěvy jsou možné pouze po dohodě s lékařem. Informace o zdravotním stavu podává lékař telefonicky jen nejbližším příbuzným, někdy může požadovat i jejich identifikaci pro ověření totožnosti.

Obvyklé jsou návštěvy mezi 14:00 a 17:00. „Před návštěvou a vstupem na JIP vás požádáme, abyste nám zavolali a zjistili, zda je návštěva možná, čímž zajistíme soukromí všem našim pacientům,“ uvádí materiál. Místo není pro více než dva návštěvníky současně. „Pokud chcete přinést jídlo z domova, poraďte se s ošetřujícím personálem ohledně určitých omezení,“ píše se dále.

Klinika, kde leží Zeman: uzavřené oddělení a návštěvy nejvíce ve dvou
11:33
16. 10. 2021

„V pátek ÚVN obdržela žádost předsedy Senátu České republiky a řeší ji se vší zodpovědností a naléhavostí,“ napsala mluvčí. Neupřesnila, kdy nemocnice na žádost odpoví.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) se s žádostí na ÚVN obrátil z pověření vedení horní komory poté, co Kancelář prezidenta republiky na obdobnou žádost do pátku nereagovala. Důvodem žádosti jsou nejasnosti kolem zdravotního stavu Zemana, který byl v neděli po třech týdnech opětovně hospitalizován. Důvodem jsou komplikace provázející jeho chronické onemocnění, uvedl v neděli Zemanův ošetřující lékař a ředitel ÚVN Miroslav Zavoral. Přesnou diagnózu prezidenta médiím nesdělil, neboť k tomu nemá jeho souhlas. Zeman byl převezen na oddělení intenzivní medicíny.

10:47
16. 10. 2021

Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN) řeší žádost předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) o informace, zda je Zeman schopen zastávat úřad, se vší zodpovědností a naléhavostí, uvedla mluvčí nemocnice.

Klinika, kde leží Zeman: uzavřené oddělení a návštěvy nejvíce ve dvou
9:21
16. 10. 2021

Vondráček se ve čtvrtek ukázal před kamerou České televize s lejstrem, které dle jeho slov Zeman podepsal a svolal tak ustavující schůzi Sněmovny na 8. listopadu. Internetoví uživatelé včetně některých politiků však začali srovnávat Vondráčkem ukázaný autogram s předchozími prezidentovými podpisy a rozvíjet teorie, že se hlava státu nepodepsala vlastnoručně. Další tvrdí, že se podpis nápadně podobá autogramu jeho paní Ivany Zemanové (56).

Podle jednoho z předních soudních znalců v oboru určování pravosti podpisů v Česku, dr. Jiřího Závory, jsou ale veškeré tyhle spekulace mlácením prázdné slámy. „Samotný fakt, že je podpis zjevně odlišný od ostatních podpisů téhož pisatele, nemusí vůbec znamenat, že je falsifikátem. Postřehy laiků bývají v tomto ohledu nesprávné. Nadto podobnost rukopisu není determinována jen pokrevně, ale též sociálně když spolu dva lidé velmi dlouho žijí,“ řekl Blesku a dodal, že on sám by si nedovolil dělat žádné závěry, pokud by se příslušným autogramem nezabýval týden, klidně dva.

I podle dalších zdrojů je běžné, že se lidé podepisují v různých životních etapách i třeba různých polohách těla (vleže, vsedě, vestoje) různě. Kvůli několika trestním oznámením se ale verdiktu dočkáme: Zemanovým autogramem se totiž bude zabývat policie. 

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) ukázal novinářům rozhodnutí, kterým svolal prezident Miloš Zeman stálé zasedání nové Sněmovny na 8. listopadu 2021 (14. 10. 2021) Podpis prezidenta Miloše Zemana na dokumentu ke svolání Sněmovny společně s jeho obvyklým podpisem a podpisem první dámy.
8:37
16. 10. 2021

Bývalá ministryně pro lidská práva a lékařka Džamila Stehlíková dlouhodobě upozorňuje na to, že prezident Miloš Zeman je ve špatném zdravotním stavu a momentálně není schopný vykonávat svůj úřad. Pro Blesk Podcast řekla, že podpis Zemana na dokumentu svolávající dolní sněmovnu na 8. listopadu pro Radka Vondráčka je podle ní falzifikát, protože prezident není schopný se podepsat. Požadavek Senátu o vydání prognózy, zda je Miloš Zeman schopný vykonávat svoji funkci, je jako vůně bábovky. Potřebujete vidět bábovku, tedy diagnózu.

Video  
Video se připravuje ...
7:52
16. 10. 2021

Jedna věta z vyjádření nemocnice vzbuzovala u veřejnosti obrovskou zvědavost. „ÚVN se rovněž distancuje od výroků pana předsedy Radka Vondráčka, týkajících se zdravotního stavu pana prezidenta, informace … byly poskytnuty výhradně jeho nejbližším,“ napsala totiž mluvčí Jitka Zinke.

„Znamená to, že je na tom Zeman špatně a nemohl s nikým jednat?“ ptali se lidé na sociálních sítích. Exministr zdravotnictví a etablovaný lékař Leoš Heger (73, TOP 09) tvrdí, že ÚVN jen řekla: o zdraví informujeme pouze my a pouze rodinu. „Za mě je toto naprosto standardní vyjádření. Nemocnice nemá pravomoc na to, aby rozhodovala, co se řekne veřejnosti. To má v rukou pacient,“ řekl Blesku Heger. A pacient, tedy Miloš Zeman, už dle dřívějších vyjádření chce, aby jeho diagnóza i zdravotní stav byly soukromé. Vondráček zkrátka svým vyjádřením šel proti přáním prezidenta i pravidlům špitálu.

7:30
16. 10. 2021

Pěkné sobotní ráno, vážení čtenáři, vítejte zpět u online zpravodajství o hospitalizaci prezidenta Miloše Zemana a událostech, které s ní souvisejí. Jako je vyjednávání o nové vládě.

Zrekapitulujme si poslední dění. Už i v Ústřední vojenské nemocnici v Praze ztratili s »hradní partičkou« trpělivost. Poslední kapka? Ve čtvrtek přišel na návštěvu za Milošem Zemanem (77) s kancléřem Vratislavem Mynářem (54) šéf končící Sněmovny Radek Vondráček (47, ANO). Na jednotku intenzivní péče a bez ohlášení. A ÚVN ostře řekla: Tak takhle ne, pánové!

Vondráčkova návštěva, na které měl Zeman podepsat svolání nové Sněmovny, vyvolala nevoli špitálu. „Ústřední vojenská nemocnice potvrzuje, že dnešního dne (ve čtvrtek) nečekaně a bez vědomí ošetřujícího lékaře přivedl kancléř Vratislav Mynář k prezidentu na jednotku intenzivní péče předsedu Poslanecké sněmovny pana Radka Vondráčka,“ uvedla mluvčí nemocnice Jitka Zinke.

Incident teď vedou jako „nežádoucí událost“ a rozjeli vnitřní šetření. A hlavně: bez souhlasu šéfa ÚVN a Zemanova lékaře Miroslava Zavorala (67) už se za hlavou státu nikdo nepodívá! 

Vondráček, Zeman, Mynář

PPP150W ( 28. listopadu 2021 12:46 )

Tohle neuvěřitelně trapné a smutné divadlo naši zemi zviditelní na hodně dlouhou dobu. Neskutečné. Nikdy bych neřekl, že se nějaká vláda v čele s prezidentem k něčemu takovému sníží. To v sobě nemají špetku cti? A co hůř. Celá ta šaráda je živnou půdou pro nechutné a dehonestující reakce , které na sebe jistě nenechají dlouho čekat. Důstojnost úřadu prezidenta této země byla zašlapána na samé dno. Při tom stačilo, aby měl jeden jediný člověk špetku sebereflexe a nelpěl na něčem tak pomíjivém, jako je moc. Nemocný mocnář. Velmi smutné.

gogo56 ( 28. listopadu 2021 11:07 )

ten se na to třese Krhounek!!¨

kolotoc49 ( 28. listopadu 2021 10:46 )

jen at nám nejlepší prezident od špinavého převratu havla vydrží ještě dvacet let at potrápí slepenec křivá­ku,kmo­tru,u­dava­ču kde vyniká Gazdík neuvěřitelné zákeřný,křivák,zlo!

ingmarie ( 28. listopadu 2021 10:01 )

Seriál o prezidentu Zemanovi je nekonečný trapný bizár

hulmihosoudruhu ( 27. listopadu 2021 00:06 )

Nejeví známky virózy, ale jeví známky života?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa