Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Přehledně: Zeman strávil sedm týdnů v nemocnici. Vrátil ho tam covid, pak jmenoval Fialu

Aktualizováno -
28. listopadu 2021
13:15
Autor: kal, vei, vr, simao, for, ČTK - 
10. října 2021
12:10

Prezident Miloš Zeman strávil na podzim 2021 sedm týdnů v Ústřední vojenské nemocnici, což byla jeho zatím vůbec nejdelší hospitalizace v úřadu. Sanitka hlavu státu převezla z Lán do pražských Střešovic ve vážném stavu bezprostředně po volbách 10. října, aby se Zeman dostal zpět na zámek 25. listopadu. Obratem ho na nemocniční lůžko vrátila nákaza koronavirem, ale nakonec se prezident dostal na konci listopadu zpět do Lán, kde 28. listopadu jmenoval šéfa ODS Petra Fialu premiérem. Podívejte se na zásadní momenty v onlinu přenosu Blesk Zpráv.

  • Prezident Miloš Zeman se vrátil do nemocnice ve čtvrtek 25. listopadu jen pár hodin poté, co byl propuštěn. Při převzetí do domácí péče mu byl zjištěn covid.
  • Předchozí hospitalizace hlavy státu trvala přes sedm týdnů. Zeman byl převezen do ÚVN v neděli 10. října ve vážném stavu. Ve čtvrtek 4. listopadu přesunuli prezidenta z oddělení KARIM na standardní lůžko Rehabilitačního oddělení, v pondělí 15. listopadu se pak přesunul dál na běžné lůžko.
  • Politici začali řešit možný přesun pravomocí hlavy státu na premiéra a předsedu Sněmovny podle článku 66 ústavy v říjnu poté, co předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) oznámil, že prezident Zeman podle Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) nyní ze zdravotních důvodů není schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti.
  • V úterý 9. listopadu Senát uvedl, že pokud se stav prezidenta nezhorší a bude schopen jmenovat vládu, aktivaci článku 66 zatím řešit nebude. A prezident dal rozhovor Frekvenci 1 a pak i TV Nova.
  • Miloš Zeman se vrátil do ÚVN po necelých dvou týdnech, předtím ho propustili 22. září. Důvodem předchozí hospitalizace byla podle lékařů i Hradu jeho dehydratace i celkové vyčerpání, dostával infuze. Nicméně po návratu se začaly objevovat informace o tom, že Zeman trpí cirhózou jater.
  • Policie prověřuje, jestli někdo nefalšoval Zemanův podpis na dokumentu, kterým svolal jednání Sněmovny. A také to, zda nedošlo k trestnému činu neposkytnutí pomoci.
  • Prezident letos kvůli zdravotnímu stavu vůbec poprvé nevolil ve volební místnosti, ale přijela za ním komise přímo do zámku v Lánech. Hrad k tomu zveřejnil tři fotografie.

Video  Zeman: První rozhovor z nemocnice. O nechutenství prezidenta i Fialově vládě  - Frekvence 1
Video se připravuje ...

Hospitalizace prezidenta Zemana
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Andrej Babiš Andrej Babiš Jiří Ovčáček Jiří Ovčáček Miloš Vystrčil Miloš Vystrčil Miloš Zeman Miloš Zeman Petr Fiala Petr Fiala Policie ČR Policie ČR Poslanecká sněmovna Poslanecká sněmovna Senát ČR Senát ČR ÚVN ÚVN
Zobrazit nové zprávy
20:32
6. 11. 2021

Děkujeme, že jste sledovali naše zpravodajství o hospitalizaci prezidenta Miloše Zemana. Dnešní večer už významné novinky ohledně sestavování nové vlády a zdravotním stavu prezidenta nepřinesl, proto se s Vámi prozatím loučíme a přinášíme přehled nejdůležitějších zpráv. 

  • Prezident Miloš Zeman se prostřednictvím videokonference spojil s předsedou ODS Petrem Fialou. Fiala je kandidátem na premiéra po Andreji Babišovi (ANO).
  • Fiala uvedl, že Zeman byl „takový, jaký ho zná“. Vedle toho upřesnil, že se Zemanem diskutovali nad převzetím vlády. Prezident podle Fialy nechce sestavování nového kabinetu nijak zdržovat a rozhovor se nesl v duchu toho, že nikoho jiného za kandidáta na premiéra nepovažuje.
  • Předseda ODS se setká s prezidentem znovu poté, co předá Andrej Babiš demisi. Na další schůzce také Fiala předá seznam kandidátů na ministry. Konkrétní jména spolu dnes ještě neprobírali, hlava státu ale projevila vůli se s většinou z nich - případně se všemi - setkat. 
  • Předsedkyně TOP09 Markéta Pekarová Adamová ocenila postup prezidenta Miloše Zemana, který chce jednat v souladu s Ústavou.
  • Demisi dá prezidentovi do rukou premiér Andrej Babiš po ustavující schůzi Sněmovny. Ta proběhne v pondělí 8. listopadu. Očekává se, že se poslanci sejdou několikrát. 

Budeme se na Vás těšit zase zítra. Prozatím přejeme dobrou noc.

20:05
6. 11. 2021

Zatímco se prezident Miloš Zeman pomalu vrací ke svým povinnostem hlavy státu, jeho možný budoucí nástupce generál Petr Pavel sdílí vzpomínky z oslavy, kterou pro něj uspořádali nejbližší přátelé. „Na oslavy si moc nepotrpím. A vědí to i moji přátelé, kteří pro mě místo opulentní oslavy uspořádali setkání se spoustou lidí, kterých si vážím a se kterými si máme co říct. Navíc u toho byla skvělá muzika díky Triu Ivana Hlase. Ještě jednou děkuju všem,“ zmínil Petr Pavel na facebooku. Více se dočtete zde. 

18:08
6. 11. 2021

Nestandardním povolebním postupem podle dosluhujícího premiéra Andreje Babiše (ANO) "strašili jen novináři, komentátoři a aktivisté". Reagoval tak na jednání prezidenta Miloše Zemana s Petrem Fialou. "Stejně tak tím strašili během čtyř let, co dělám premiéra. A jako ve všech případech se mýlili," napsal ČTK. Babiš uvedl, že vždy postupoval standardně, demokraticky a podle ústavy. "Což se o nastupující garnituře už teď říct nedá," dodal.

16:40
6. 11. 2021

Podobně jako Pekarová se vyjádřil i Petr Gazdík (STAN). "Zeman postupuje poměrně standardně z hlediska ústavních procesů. To je pro tuto zemi dobrá zpráva," řekl České televizi.

16:08
6. 11. 2021

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová v návaznosti na Zemanovo jednání s Fialou ocenila, že prezident postupuje standardně. V reakci poukázala na to, že prezident podle Fialova vyjádření plánuje další kroky tak, jak předpokládá ústava, a s ohledem na výsledek voleb, které přinesly jasnou sněmovní většinu. "Jde tedy o příslib standardního a hladkého předání moci," napsala ČTK.

14:51
6. 11. 2021

Podívejte se na záznam celého brífinku Petra Fialy.

Video  
Video se připravuje ...
14:13
6. 11. 2021

Schůzku prezidenta a předsedy ODS potvrdil na twitteru i hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Podle něj se oba politici chtějí setkávat pravidelně.

13:50
6. 11. 2021

Pověření o sestavování nové vlády zatím nemá Petr Fiala (ODS) dané ústavou, rozhovor ale podle Fialy probíhal tak, že Zeman s Fialou počítá. „V tomto duchu se celý tento rozhovor odvíjel,“ konstatoval. 

Předseda ODS Petr Fiala po jednání s prezidentem Milošem Zemanem (6.11.2021)
13:48
6. 11. 2021

Konkrétní jména ministrů sice Petr Fiala (ODS) s prezidentem Milošem Zemanem zatím neřešil, nechce ale předbíhat s tím, že by mohly být problémy s jednotlivým obsazením. „Prezident má právo se s nimi setkat a diskutovat s nimi o správě jednotlivých resortů,“ komentoval na dotaz médií Fiala s tím, že Zeman projevil přání se s kandidáty setkat osobně. 

Na dotaz Blesk Zpráv, zdali se dostali k programovému prohlášení, Fiala uvedl, že se jednalo jen o půlhodinový hovor.

13:46
6. 11. 2021

Prezident Miloš Zeman se sejde s kandidátem na premiéra Petrem Fialou (ODS) poté, co přijme z rukou současného premiéra Andreje Babiše (ANO) demisi. Informoval o tom Fiala na tiskové konferenci poté, co mluvil se Zemanem formou videokonference.

„Je tu časový prostor, nepochybně. Musí proběhnou ustavující schůze, musí Andrej Babiš podat demisi,“ konstatoval Fiala s tím, že si je prezident vědom politické situace a nechce jmenování nové vlády komplikovat. „Jak jsem říkal, teprve na příštím setkání předložím seznam konkrétních kandidátů na ministry."

Předseda ODS Petr Fiala po jednání s prezidentem Milošem Zemanem (6.11.2021) Předseda ODS Petr Fiala po jednání s prezidentem Milošem Zemanem (6.11.2021)
13:41
6. 11. 2021

Podle předsedy ODS Petra Fialy byl prezident Miloš Zeman „takový, jak ho zná z dřívějška“. 

„Je si plně vědom svých úkolů a toho, co má z hlediska Ústavy proběhnout a co mají další ústavní činitelé vykonávat,“ konstatoval Fiala poté, co s hlavou státou absolvoval půlhodinový hovor. 

12:49
6. 11. 2021

Prezident Miloš Zeman se dnes měl spojit prostřednictvím videokonference s předsedou ODS a kandidátem sněmovní většiny na nového premiéra Petrem Fialou. Fiala plánoval hospitalizovaného Zemana informovat o postupu sestavování vlády koalic Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty. Uvítal páteční prezidentovo vyjádření o tom, že je připraven jmenovat ho ministerským předsedou. Sledujte přímý přenos brífinku Petra Fialy.

10:38
6. 11. 2021

Jednání prezidenta se šéfem ODS a kandidátem na premiéra Petrem Fialou je v plánu kolem 13:00. Fiala pak vystoupí na krátkém brífinku. Blesk zprávy přinesou tiskovou konferenci v přímém přenosu.

09:25
6. 11. 2021

Prezidentské volby se v Česku konají každých pět let. Možní kandidáti ovšem svůj zájem ucházet se o přízeň voličů hlásí často s velkým předstihem. První zájemce o kandidaturu v prezidentských volbách 2023 se ozval už pár měsíců po volbě z roku 2018. Kdo již oznámil kandidaturu na Hrad a kdo o ní uvažuje?

08:54
6. 11. 2021

Prezident Miloš Zeman je zpátky. Poprvé téměř po měsíci hospitalizace jsme mohli slyšet jeho hlas a myšlenky v rozhovoru pro rádio Frekvence 1. Slova prezidenta sice fakticky utnula snahy o aktivaci článku 66 a převod jeho pravomocí, ale vyvolala i řadu otázek. Zvlášť ve chvíli, kdy lékařské konzilium nedlouho nato uvedlo, že si Zeman v nemocnici ještě možná tak měsíc poleží a kvůli nemoci nemůže pracovat naplno, přesto jsou úkony, které s přehledem zvládne. Blesk Zprávy oslovily experty, aby popsali, co se bude v příštích týdnech dít, jestli je Zeman schopen vládnout, ale také zda-li bude dělat problémy při jmenování nové vlády Petra Fialy (ODS).

Zvládne Zeman "doklepat" svůj úřad? Nyní je funkceschopný, myslí si šéf Senátu i politolog
08:00
6. 11. 2021

Dobré ráno, také dnes budeme sledovat dění týkající se hospitalizace a zdraví prezidenta Miloše Zemana v podrobné online reportáži.

 Prezident se dnes spojí prostřednictvím videokonference s předsedou ODS a kandidátem sněmovní většiny na nového premiéra Petrem Fialou. Fiala chce hospitalizovaného Zemana informovat o postupu sestavování vlády koalic Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty. Uvítal páteční prezidentovo vyjádření o tom, že je připraven jmenovat ho ministerským předsedou.

Zeman řekl z Ústřední vojenské nemocnice v telefonickém rozhovoru rozhlasové stanici Frekvence 1, že s Fialovým jmenováním předsedou nového kabinetu nebude problém. Nynější ministerský předseda Andrej Babiš (ANO) nemá zájem stát se premiérem, připomněl. Zeman také uvedl, že udělá vše pro to, aby vláda vznikla co nejrychleji.

 

PPP150W ( 28. listopadu 2021 12:46 )

Tohle neuvěřitelně trapné a smutné divadlo naši zemi zviditelní na hodně dlouhou dobu. Neskutečné. Nikdy bych neřekl, že se nějaká vláda v čele s prezidentem k něčemu takovému sníží. To v sobě nemají špetku cti? A co hůř. Celá ta šaráda je živnou půdou pro nechutné a dehonestující reakce , které na sebe jistě nenechají dlouho čekat. Důstojnost úřadu prezidenta této země byla zašlapána na samé dno. Při tom stačilo, aby měl jeden jediný člověk špetku sebereflexe a nelpěl na něčem tak pomíjivém, jako je moc. Nemocný mocnář. Velmi smutné.

gogo56 ( 28. listopadu 2021 11:07 )

ten se na to třese Krhounek!!¨

kolotoc49 ( 28. listopadu 2021 10:46 )

jen at nám nejlepší prezident od špinavého převratu havla vydrží ještě dvacet let at potrápí slepenec křivá­ku,kmo­tru,u­dava­ču kde vyniká Gazdík neuvěřitelné zákeřný,křivák,zlo!

ingmarie ( 28. listopadu 2021 10:01 )

Seriál o prezidentu Zemanovi je nekonečný trapný bizár

hulmihosoudruhu ( 27. listopadu 2021 00:06 )

Nejeví známky virózy, ale jeví známky života?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa