Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Přehledně: Zeman strávil sedm týdnů v nemocnici. Vrátil ho tam covid, pak jmenoval Fialu

Aktualizováno -
28. listopadu 2021
13:15
Autor: kal, vei, vr, simao, for, ČTK - 
10. října 2021
12:10

Prezident Miloš Zeman strávil na podzim 2021 sedm týdnů v Ústřední vojenské nemocnici, což byla jeho zatím vůbec nejdelší hospitalizace v úřadu. Sanitka hlavu státu převezla z Lán do pražských Střešovic ve vážném stavu bezprostředně po volbách 10. října, aby se Zeman dostal zpět na zámek 25. listopadu. Obratem ho na nemocniční lůžko vrátila nákaza koronavirem, ale nakonec se prezident dostal na konci listopadu zpět do Lán, kde 28. listopadu jmenoval šéfa ODS Petra Fialu premiérem. Podívejte se na zásadní momenty v onlinu přenosu Blesk Zpráv.

  • Prezident Miloš Zeman se vrátil do nemocnice ve čtvrtek 25. listopadu jen pár hodin poté, co byl propuštěn. Při převzetí do domácí péče mu byl zjištěn covid.
  • Předchozí hospitalizace hlavy státu trvala přes sedm týdnů. Zeman byl převezen do ÚVN v neděli 10. října ve vážném stavu. Ve čtvrtek 4. listopadu přesunuli prezidenta z oddělení KARIM na standardní lůžko Rehabilitačního oddělení, v pondělí 15. listopadu se pak přesunul dál na běžné lůžko.
  • Politici začali řešit možný přesun pravomocí hlavy státu na premiéra a předsedu Sněmovny podle článku 66 ústavy v říjnu poté, co předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) oznámil, že prezident Zeman podle Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) nyní ze zdravotních důvodů není schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti.
  • V úterý 9. listopadu Senát uvedl, že pokud se stav prezidenta nezhorší a bude schopen jmenovat vládu, aktivaci článku 66 zatím řešit nebude. A prezident dal rozhovor Frekvenci 1 a pak i TV Nova.
  • Miloš Zeman se vrátil do ÚVN po necelých dvou týdnech, předtím ho propustili 22. září. Důvodem předchozí hospitalizace byla podle lékařů i Hradu jeho dehydratace i celkové vyčerpání, dostával infuze. Nicméně po návratu se začaly objevovat informace o tom, že Zeman trpí cirhózou jater.
  • Policie prověřuje, jestli někdo nefalšoval Zemanův podpis na dokumentu, kterým svolal jednání Sněmovny. A také to, zda nedošlo k trestnému činu neposkytnutí pomoci.
  • Prezident letos kvůli zdravotnímu stavu vůbec poprvé nevolil ve volební místnosti, ale přijela za ním komise přímo do zámku v Lánech. Hrad k tomu zveřejnil tři fotografie.

Video  Zeman: První rozhovor z nemocnice. O nechutenství prezidenta i Fialově vládě  - Frekvence 1
Video se připravuje ...

Hospitalizace prezidenta Zemana
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Andrej Babiš Andrej Babiš Jiří Ovčáček Jiří Ovčáček Miloš Vystrčil Miloš Vystrčil Miloš Zeman Miloš Zeman Petr Fiala Petr Fiala Policie ČR Policie ČR Poslanecká sněmovna Poslanecká sněmovna Senát ČR Senát ČR ÚVN ÚVN
Zobrazit nové zprávy
19:40
3. 11. 2021

Cesty Česka k nové vládě si všímají i zahraniční zpravodajské weby. Informují o tom, že se koalice SPOLU a PirSTAN dohodly na programu i koaliční smlouvě. Upozorňují ale, že další jednání může zkomplikovat zdravotní stav prezidenta, který je už čtvrtý týden v nemocnici.

17:30
3. 11. 2021
!

Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN) ode dneška zpřísnila pravidla pro návštěvy pacientů. Do odvolání jsou zakázané návštěvy osob hospitalizovaných na akutních odděleních. Důvodem je podle nemocnice zhoršující se epidemická situace v zemi související s výskytem covidu-19 a dalších respiračních onemocnění. ÚVN to dnes uvedla na svém webu. Opatření se dotkne i prezidenta Miloše Zemana, který je od 10. října hospitalizován na klinice intenzivní medicíny ÚVN.

Zakázány jsou nyní návštěvy osob na akutních lůžkách ÚVN. Návštěva osob na těchto odděleních bude možná jen u pacientů v terminálním stadiu nevyléčitelné nemoci nebo u osob ve špatném psychickém stavu souvisejícím s hospitalizací. I v takových případech ale individuální návštěvu musí schválit lékař. Zároveň je povinné splnění hygienicko-epidemických opatření.

Prezident Zeman je umístěn na oddělení intenzivní medicíny. Mluvčí ÚVN Jitka Zinke dnes ČTK potvrdila, že se tak zákaz návštěv dotkne i hlavy státu, protože pravidla platí pro všechny pacienty. Kandidát na premiéra Petr Fiala (ODS) v úterý řekl, že Zeman je připraven ho přijmout ve chvíli, kdy ho v ÚVN přeloží z jednotky intenzivní péče na standardní pokoj.

11:12
3. 11. 2021
!

Místopředsedy nové Sněmovny za hnutí ANO by se měli stát někdejší předseda dolní komory Radek Vondráček a bývalá hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová. Na schůzi je do pozic místopředsedů podle informací ČTK nominoval poslanecký klub ANO.

Vondráček tak nakonec ustál kritiku, která se na něj snesla za to, že na KARIM Ústřední vojenské nemocnice navštívil krátce po hospitalizaci prezidenta Miloše Zemana. Premiér Andrej Babiš (ANO) to tehdy označil za velkou chybu.

Vondráček řekl, proč si u Zemana sundal respirátor. A Mynář to schytal od Babiše i Pekarové
8:53
3. 11. 2021
!

Zemanem udělená milost, datovaná k 14. září, kdy byl prezident převezen původně "jen" na osm dní do ÚVN (aby se tam 10. října opět vrátil a je hospitalizován dodnes), byla na Hrad postoupena 27. srpna z ministerstva spravedlnosti. Potvrzuje, že za podnikatele Podroužka ji podala jeho matka, která měla starost o život a zdraví svého syna, jenž měl na krku obvinění z krácení daní i jízdu v opilosti - jeho špatný zdravotní stav se podle Podroužkovy matky neslučoval s možností eventuálního výkonu nepodmíněného trestu odnětí svobody.

Ministryně Marie Benešová (za ANO), která je rovněž členkou Zemanova lánského poradního týmu, však Českému rozhlasu vzkázala, že nic prověřovat ohledně milosti nebude. "Milost byla udělena, tak co bych měla kontrolovat? Prezidenta? Co po mně chcete? Jak jsem odhadla, zase se hledá jen klacek na nemocného prezidenta. Jsou podepsáni čtyři lékaři nezávisle na sobě. Chcete po mně, abych jim nevěřila?“ reagovala prudce Benešová při dotazech ČRo.

V dokumentu, který iRozhlas.cz zveřejnil, je přitom uvedeno, že Benešová na Hrad psala, že "žadatelka k žádosti o milost připojuje lékařskou dokumentaci obviněného, tato však není aktuální a jednoznačně z ní nevyplývá, zda obviněný trpí závažnou chorobou nebo nevyléčitelnou chorobou bezprostředně ohrožující jeho život".

2. srpna však doručil Podroužek novou lékařskou zprávu praktické lékařky, z 28. července 2021, z níž vyplývá, že "trpí zejména chronickým srdečním selháním, těžkou refluxní ezofagitidou s ulceracemi, sideropenickou anemií s deficitem folátu, chronickou hepatopatií, chronickou pankreatidou, astmatem a úzkostně depresivní poruchou" s tím, že "prognóza délky jeho života je nepříznivá".

Přesto Podroužek 10 dní po udělení milosti nechal zapsat do obchodního rejstříku českou pobočku EPI Private bank s mateřskou firmou v Dominikánské republice, kde měl být v dubnu 2019 osobně účasten úkonům při zápisu do tamního rejstříku. Podroužek vedle toho působí v dalších pěti společnostech, upozorňuje iRozhlas.cz. „Nejsem povinna zkoumat, kde a jak se ten člověk živí, když žádá o milost z důvodu nevyléčitelné choroby. Jeho podnikatelské aktivity s tím nemají co dělat,“ reagovala ministryně Benešová.

8:37
3. 11. 2021
!

Policie prověřuje milost, kterou prezident Miloš Zeman udělil podnikateli Pavlu Podroužkovi, uvedl iRozhlas.cz. Podnikatel je podle Hradu vážně nemocný, Radiožurnál však zjistil, že dál aktivně podniká. „K vašemu dotazu mohu sdělit, že náš útvar zpravidla nesděluje, čím se zabývá,“ reagoval mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

8:15
3. 11. 2021
!

Kdo všechno by mohl usednout v nové vládě Petra Fialy (ODS), pokud ho prezident Miloš Zeman jmenuje? Tady je přehled 18 jmen, ve kterém zatím figurují ale jen dvě ženy.

Spolu a PirSTAN tvoří novou vládu: USednou v ní jen dvě ženy? Adeptkami jsou Jana Černochová (ODS) a Šárka Jelínková (KDU-ČSL)
7:00
3. 11. 2021
!

Vítejte zpět u online zpravodajství o hospitalizaci prezidenta Miloše Zemana a vším, co s ní souvisí, jako je přijetí demise vlády Andreje Babiše (ANO) a jmenování nového premiéra a jeho vlády.

Připomeňme si výsledek úterního jednání o složení kabinetu koalic Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a PirSTAN, který má mít 18 křeselKoalice se dohodly na koaliční smlouvě i programovém prohlášení společné vlády. Po více než dvanáctihodinovém jednání ve Sněmovně to novinářům řekl předseda ODS a kandidát na premiéra Petr Fiala. Dokumenty koalice nezveřejní, jednat o nich budou v příštích dnech vedení pěti subjektů. Podepsat koaliční smlouvu i programové prohlášení chtějí strany v pondělí. Nově budou v kabinetu ministři pro legislativu, pro EU a pro vědu, výzkum a inovace. Nynější vláda ANO a ČSSD vznikla s 15 členy.

Koalice Spolu a PirStan na dalším povolebním vyjednávání (26.10.2021)

PPP150W ( 28. listopadu 2021 12:46 )

Tohle neuvěřitelně trapné a smutné divadlo naši zemi zviditelní na hodně dlouhou dobu. Neskutečné. Nikdy bych neřekl, že se nějaká vláda v čele s prezidentem k něčemu takovému sníží. To v sobě nemají špetku cti? A co hůř. Celá ta šaráda je živnou půdou pro nechutné a dehonestující reakce , které na sebe jistě nenechají dlouho čekat. Důstojnost úřadu prezidenta této země byla zašlapána na samé dno. Při tom stačilo, aby měl jeden jediný člověk špetku sebereflexe a nelpěl na něčem tak pomíjivém, jako je moc. Nemocný mocnář. Velmi smutné.

gogo56 ( 28. listopadu 2021 11:07 )

ten se na to třese Krhounek!!¨

kolotoc49 ( 28. listopadu 2021 10:46 )

jen at nám nejlepší prezident od špinavého převratu havla vydrží ještě dvacet let at potrápí slepenec křivá­ku,kmo­tru,u­dava­ču kde vyniká Gazdík neuvěřitelné zákeřný,křivák,zlo!

ingmarie ( 28. listopadu 2021 10:01 )

Seriál o prezidentu Zemanovi je nekonečný trapný bizár

hulmihosoudruhu ( 27. listopadu 2021 00:06 )

Nejeví známky virózy, ale jeví známky života?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa