Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Přehledně: Zeman strávil sedm týdnů v nemocnici. Vrátil ho tam covid, pak jmenoval Fialu

Aktualizováno -
28. listopadu 2021
13:15
Autor: kal, vei, vr, simao, for, ČTK - 
10. října 2021
12:10

Prezident Miloš Zeman strávil na podzim 2021 sedm týdnů v Ústřední vojenské nemocnici, což byla jeho zatím vůbec nejdelší hospitalizace v úřadu. Sanitka hlavu státu převezla z Lán do pražských Střešovic ve vážném stavu bezprostředně po volbách 10. října, aby se Zeman dostal zpět na zámek 25. listopadu. Obratem ho na nemocniční lůžko vrátila nákaza koronavirem, ale nakonec se prezident dostal na konci listopadu zpět do Lán, kde 28. listopadu jmenoval šéfa ODS Petra Fialu premiérem. Podívejte se na zásadní momenty v onlinu přenosu Blesk Zpráv.

  • Prezident Miloš Zeman se vrátil do nemocnice ve čtvrtek 25. listopadu jen pár hodin poté, co byl propuštěn. Při převzetí do domácí péče mu byl zjištěn covid.
  • Předchozí hospitalizace hlavy státu trvala přes sedm týdnů. Zeman byl převezen do ÚVN v neděli 10. října ve vážném stavu. Ve čtvrtek 4. listopadu přesunuli prezidenta z oddělení KARIM na standardní lůžko Rehabilitačního oddělení, v pondělí 15. listopadu se pak přesunul dál na běžné lůžko.
  • Politici začali řešit možný přesun pravomocí hlavy státu na premiéra a předsedu Sněmovny podle článku 66 ústavy v říjnu poté, co předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) oznámil, že prezident Zeman podle Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) nyní ze zdravotních důvodů není schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti.
  • V úterý 9. listopadu Senát uvedl, že pokud se stav prezidenta nezhorší a bude schopen jmenovat vládu, aktivaci článku 66 zatím řešit nebude. A prezident dal rozhovor Frekvenci 1 a pak i TV Nova.
  • Miloš Zeman se vrátil do ÚVN po necelých dvou týdnech, předtím ho propustili 22. září. Důvodem předchozí hospitalizace byla podle lékařů i Hradu jeho dehydratace i celkové vyčerpání, dostával infuze. Nicméně po návratu se začaly objevovat informace o tom, že Zeman trpí cirhózou jater.
  • Policie prověřuje, jestli někdo nefalšoval Zemanův podpis na dokumentu, kterým svolal jednání Sněmovny. A také to, zda nedošlo k trestnému činu neposkytnutí pomoci.
  • Prezident letos kvůli zdravotnímu stavu vůbec poprvé nevolil ve volební místnosti, ale přijela za ním komise přímo do zámku v Lánech. Hrad k tomu zveřejnil tři fotografie.

Video  Zeman: První rozhovor z nemocnice. O nechutenství prezidenta i Fialově vládě  - Frekvence 1
Video se připravuje ...

Hospitalizace prezidenta Zemana
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Andrej Babiš Andrej Babiš Jiří Ovčáček Jiří Ovčáček Miloš Vystrčil Miloš Vystrčil Miloš Zeman Miloš Zeman Petr Fiala Petr Fiala Policie ČR Policie ČR Poslanecká sněmovna Poslanecká sněmovna Senát ČR Senát ČR ÚVN ÚVN
Zobrazit nové zprávy
22:05
27. 10. 2021

Děkujeme za pozornost našemu online zpravodajství o hospitalizaci prezidenta Miloše Zemana a všem, co s ní souvisí. Jako oslavy 28. října.

Středa 27. října přinesla tyto výraznější novinky:

  • Členem lékařského konzilia, které posoudí zdravotní stav prezidenta Miloš Zemana, bude také chirurg Pavel Pafko a fyzioterapeut Pavel Kolář. Vyplývá to z informací ČTK a webů Seznam Zprávy a iDNES.cz. Už dříve své členství potvrdil končící rektor Univerzity Karlovy a lékař Tomáš Zima. Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN), kde je Zeman hospitalizován, v minulých dnech oznámila vznik multioborového konzilia, složení týmu ale zveřejnit nechce.
  • Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) začali prověřovat okolí prezidenta Miloše Zemana ve dvou samostatných kauzách, napsaly weby servery Aktuálně.cz a Respekt.cz. Pod dozorem rakovnického státního zastupitelství detektivové podle serverů prověřují, zda v Lánech prezidentovi lidé nespáchali trestný čin neposkytnutí pomoci. Státní zastupitelství v Praze 6 dozoruje prověřování možného padělání a přisvojení pravomoci úřední osoby. V obou případech hrozí případným pachatelům dva roky vězení.
  • Policisté zahájením úkonů trestního řízení reagují na sérii trestních oznámení, která státním zástupcům přišla v posledních dnech. "Nyní probíhá prvotní fáze přípravného řízení označená jako prověřování. Smyslem prověřování je objasnění a prověření skutečností, které mohou nasvědčovat tomu, že mohl být spáchán trestný čin," potvrdil mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala, že žalobci podřízeného úřadu v Praze 6 se věcí zabývají.
  • Zeman je hospitalizován na klinice anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN). Sanitka ho do nemocnice převezla v neděli 10. října ze zámku v Lánech, kde ho před tím navštívil premiér Andrej Babiš (ANO). Během hospitalizace prezident rozhodl o svolání zasedání nové Sněmovny na 8. listopadu. Žalobci v Praze 6 podle serverů prověřují, zda se okolí prezidenta nedopustilo padělání jeho podpisu na dokumentu, a tím i přisvojení pravomocí prezidentského úřadu.
  • Prezidentův kancléř Vratislav Mynář ale minulý čtvrtek zveřejnil video, na kterém Zeman v nemocnici dokument podepisuje. Uvedl také, že prezident ho pověřil přípravou listiny o svolání Sněmovny ještě před svou hospitalizací.
19:23
27. 10. 2021

28. říjen nabídne i bez hradního ceremoniálu řadu akcí.

Rektoři vysokých škol si letos na svátek opět připomenou vznik Československa položením kytic u sochy prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka na Hradčanském náměstí v Praze. Informovala o tom tajemnice České konference rektorů (ČKR) Marie Fojtíková. Loni rektoři kvůli špatné epidemické situaci od slavnostního setkání v Praze upustili a vznik Československa si většina z nich připomněla ve svých městech.

Setkání na Hradčanském náměstí se podle Fojtíkové ve čtvrtek zúčastní 18 rektorek a rektorů v čele s předsedou ČKR Martinem Barešem z Masarykovy univerzity. Účast podle ní potvrdilo také šest prorektorek a prorektorů. Slavnostní akt položení kytic by měl začít ve 13:00. Členy ČKR jsou rektoři všech veřejných, obou státních a víc než poloviny soukromých vysokých škol v ČR. V současnosti je jich 47.

Pro většinu rektorů bylo setkání zástupců vysokých škol na Hradčanském náměstí v minulých letech náhradou za slavnostní ceremoniál předávání státních vyznamenání na Pražském hradě, kterého se kvůli napjatým vztahům s prezidentem Milošem Zeman přestali účastnit. Důvodem byl nesouhlas zástupců vysokých škol s odmítavým postojem prezidenta k některým rektorům a s jeho nejmenováním několika profesorů.

17:51
27. 10. 2021
!

Zatímco prezident Miloš Zeman dál stůně v Ústřední vojenské nemocnici a oslavy 28. října kvůli tomu na Hradě večer nebudou, jeho předchůdce Václav Klaus se zotavil. A podle zjištění Blesk Zpráv bude mít projev na Hradě právě on - Klaus promluví v poledne na slavnostním shromáždění Českého svazu bojovníku za svobodu v Míčovně.

Exprezident Václav Klaus na půdě svého institut (2.9.2021)
17:42
27. 10. 2021

„28. říjen je státním svátkem Dne vzniku samostatného československého státu. Je také řádovým dnem ČR. Z pochopitelných důvodů byl slavnostní ceremoniál předávání státních vyznamenání pro letošní rok odložen, Kancelář prezidenta republiky však oslaví tento den i jinými způsoby,“ uvedla na twitteru Kancelář prezidenta republiky.

Prezidentská kanclář rovnou uvedla i přehled akcí, které naopak proběhnou

17:02
27. 10. 2021

„Přesně před rokem jsme spolu s Markétou Pekarovou Adamovou a Marianem Jurečkou na Hradčanském náměstí podepsali Memorandum o spolupráci ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Slíbili jsme tehdy, že dáme lidem naději, že v naší zemi nebude vládnout populismus, prázdné fráze a lži. Své slovo jsme dodrželi,“ zavzpomínal na twitteru šéf ODS a lídr koalice Spolu Petr Fiala.

„Dnes jsme se znovu na stejném místě sešli, abychom si tuto událost připomněli a zároveň v předvečer státního svátku 28. října položili květiny k soše prezidenta T. G. Masaryka,“ zmínil Fiala a dodal: „Parlamentními volbami nic nekončí, i nadále postupujeme společně a sestavujeme vládu, která přinese změnu a vyřeší největší problémy současnosti i budoucnosti. Nebude to lehké, ale spolu to zvládneme. Můžete se spolehnout.“

16:05
27. 10. 2021
!

Kancelář prezidenta republiky uvedla, že 28. října 2021, v den vzniku samostatného československého státu, proběhne od 12 hodin mimořádné slavnostní střídání Hradní stráže. Jednotka nastupující stráže bude doplněna o motocyklovou jednotku, za níž bude na I. nádvoří Pražského hradu praporečníky přinesena státní vlajka a bojový prapor Hradní stráže. V průběhu ceremoniálu zazní státní hymna v podání sólisty opery Národního divadla Františka Zahradníčka.

16:02
27. 10. 2021

Kancelář prezidenta republiky předala Miloši Zemanovi přání pracovníků a příslušníků Kanceláře prezidenta republiky, Vojenské KPR, Správy Pražského hradu, Lesní správy Lány, Útvaru pro ochranu prezidenta České republiky Policie ČR a Hradní stráže, dané na Pražském hradě ve dnech 26. a 27. října 2021: „Vážený pane prezidente, dovolte, abychom Vás upřímně pozdravili u příležitosti nadcházejícího státního svátku 28. října, dne vzniku samostatného československého státu. Přejeme Vám za sebe i za naše blízké hodně sil a brzké uzdravení.“

Přání prezidentovi Miloši Zemanovi od jeho spolupracovníků (27. 10. 2021)
14:50
27. 10. 2021

I dnes prý prezident Miloš Zeman dostal do nemocnice řadu pohlednic s povzbuzujícími vzkazy. Informoval na twitteru jeho mluvčí Jiří Ovčáček. 

13:55
27. 10. 2021

Žalobci mají na stole čtyři podněty, další eviduje Okresní státní zastupitelství v Rakovníku. Pokud žalobce předá případ policii, policie bude během prověřování zevrubně zkoumat i zveřejněný videozáznam z nemocnice, uvedly novinky.cz.

13:26
27. 10. 2021

"V této fázi mohu pouze říci, že se věcí zabýváme," uvedl mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej pro aktuálně.cz.

"Nyní probíhá prvotní fáze přípravného řízení označená jako prověřování. Smyslem prověřování je objasnění a prověření skutečností, které mohou nasvědčovat tomu, že mohl být spáchán trestný čin," potvrrdil mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

13:16
27. 10. 2021
!

NCOZ prověřuje okolí Zemana ve dvou kauzách, píše Respekt a Aktuálně. Může jít o trestné činy neposkytnutí pomoci a přisvojení pravomoci úřední osoby.

12:30
27. 10. 2021
!

Členem lékařského konzilia, které posoudí zdravotní stav prezidenta Miloš Zemana, bude také chirurg Pavel Pafko a fyzioterapeut Pavel Kolář. Vyplývá to z informací ČTK a serverů Seznam Zprávy a iDnes.cz. Už dříve své členství potvrdil končící rektor Univerzity Karlovy a lékař Tomáš Zima.

Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN), kde je Zeman hospitalizován, v minulých dnech oznámila vznik multioborového konzilia, složení týmu ale zveřejnit nechce. V minulosti byl členem konzilia také náměstek ředitele Fakultní nemocnice Motol Martin Holcát. Ten ale serveru iDnes.cz napsal, že tentokrát součástí týmu nebude.

10:22
27. 10. 2021

"Ano stále platí, že pan prezident zůstává na KARIM," uvedla mluvčí ÚVN Jitka Zinke pro Blesk Zprávy.

8:33
27. 10. 2021

Pietní připomínkou na Vítkově, zveřejněním seznamu vyznamenaných osobností nebo dny otevřených dveří oslaví Česko ve čtvrtek 103. výročí založení samostatného Československa. Po loňských oslavách poznamenaných koronavirovou pandemií bude letošní připomínka ovlivněna právě hospitalizací prezidenta Zemana. Na počátek ledna tak bylo přesunuto slavnostní předávání ocenění na Pražském hradě, konat se nebude ani jmenování nových generálů.

Prezident tradičně pořádá u příležitosti oslav vzniku Československa i další akce, na Hrad zve například vpředvečer státního svátku velvyslance, kteří v Česku zastupují své země. Kvůli nemoci prezidenta se ale dnes akce neuskuteční, stejně jako jmenování generálů.

7:29
27. 10. 2021

Hezké ráno, 

prezident Miloš Zeman je už 18. den v Ústřední vojenské nemocnici. Lékaři ho stále mají pod dozorem na Klinice anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny 1. LF UK. 

Jak informovala včera tisková mluvčí nemocnice, ředitel ÚVN profesor Miroslav Zavoral inicioval v uplynulém týdnu sestavení multioborového konzilia. Oslovil renomované osobnosti medicíny předních zdravotnických zařízení i institucí napříč medicínskými obory. 

Závěry by mohlo konzilium učinit začátkem listopadu. Tedy dost možná už příští týden. V týmu odborníků má být mimo jiné odborník na psychiatrii. 

Byvalý ředitel Psychiatrické léčebny v Bohnicích, bývalý ministr zdravotnictví v Zemanově vládě a nyní europoslanec za SPD Ivan David to ale není. 

„Nikdo mě neoslovil.  Mohli by být námitky podjatosti, protože se dlouhodobě znám s panem prezidentem,“ reagoval David z Bruselu pro Blesk Zprávy. 

PPP150W ( 28. listopadu 2021 12:46 )

Tohle neuvěřitelně trapné a smutné divadlo naši zemi zviditelní na hodně dlouhou dobu. Neskutečné. Nikdy bych neřekl, že se nějaká vláda v čele s prezidentem k něčemu takovému sníží. To v sobě nemají špetku cti? A co hůř. Celá ta šaráda je živnou půdou pro nechutné a dehonestující reakce , které na sebe jistě nenechají dlouho čekat. Důstojnost úřadu prezidenta této země byla zašlapána na samé dno. Při tom stačilo, aby měl jeden jediný člověk špetku sebereflexe a nelpěl na něčem tak pomíjivém, jako je moc. Nemocný mocnář. Velmi smutné.

gogo56 ( 28. listopadu 2021 11:07 )

ten se na to třese Krhounek!!¨

kolotoc49 ( 28. listopadu 2021 10:46 )

jen at nám nejlepší prezident od špinavého převratu havla vydrží ještě dvacet let at potrápí slepenec křivá­ku,kmo­tru,u­dava­ču kde vyniká Gazdík neuvěřitelné zákeřný,křivák,zlo!

ingmarie ( 28. listopadu 2021 10:01 )

Seriál o prezidentu Zemanovi je nekonečný trapný bizár

hulmihosoudruhu ( 27. listopadu 2021 00:06 )

Nejeví známky virózy, ale jeví známky života?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa