Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Přehledně: Zeman strávil sedm týdnů v nemocnici. Vrátil ho tam covid, pak jmenoval Fialu

Aktualizováno -
28. listopadu 2021
13:15
Autor: kal, vei, vr, simao, for, ČTK - 
10. října 2021
12:10

Prezident Miloš Zeman strávil na podzim 2021 sedm týdnů v Ústřední vojenské nemocnici, což byla jeho zatím vůbec nejdelší hospitalizace v úřadu. Sanitka hlavu státu převezla z Lán do pražských Střešovic ve vážném stavu bezprostředně po volbách 10. října, aby se Zeman dostal zpět na zámek 25. listopadu. Obratem ho na nemocniční lůžko vrátila nákaza koronavirem, ale nakonec se prezident dostal na konci listopadu zpět do Lán, kde 28. listopadu jmenoval šéfa ODS Petra Fialu premiérem. Podívejte se na zásadní momenty v onlinu přenosu Blesk Zpráv.

  • Prezident Miloš Zeman se vrátil do nemocnice ve čtvrtek 25. listopadu jen pár hodin poté, co byl propuštěn. Při převzetí do domácí péče mu byl zjištěn covid.
  • Předchozí hospitalizace hlavy státu trvala přes sedm týdnů. Zeman byl převezen do ÚVN v neděli 10. října ve vážném stavu. Ve čtvrtek 4. listopadu přesunuli prezidenta z oddělení KARIM na standardní lůžko Rehabilitačního oddělení, v pondělí 15. listopadu se pak přesunul dál na běžné lůžko.
  • Politici začali řešit možný přesun pravomocí hlavy státu na premiéra a předsedu Sněmovny podle článku 66 ústavy v říjnu poté, co předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) oznámil, že prezident Zeman podle Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) nyní ze zdravotních důvodů není schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti.
  • V úterý 9. listopadu Senát uvedl, že pokud se stav prezidenta nezhorší a bude schopen jmenovat vládu, aktivaci článku 66 zatím řešit nebude. A prezident dal rozhovor Frekvenci 1 a pak i TV Nova.
  • Miloš Zeman se vrátil do ÚVN po necelých dvou týdnech, předtím ho propustili 22. září. Důvodem předchozí hospitalizace byla podle lékařů i Hradu jeho dehydratace i celkové vyčerpání, dostával infuze. Nicméně po návratu se začaly objevovat informace o tom, že Zeman trpí cirhózou jater.
  • Policie prověřuje, jestli někdo nefalšoval Zemanův podpis na dokumentu, kterým svolal jednání Sněmovny. A také to, zda nedošlo k trestnému činu neposkytnutí pomoci.
  • Prezident letos kvůli zdravotnímu stavu vůbec poprvé nevolil ve volební místnosti, ale přijela za ním komise přímo do zámku v Lánech. Hrad k tomu zveřejnil tři fotografie.

Video  Zeman: První rozhovor z nemocnice. O nechutenství prezidenta i Fialově vládě  - Frekvence 1
Video se připravuje ...

Hospitalizace prezidenta Zemana
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Andrej Babiš Andrej Babiš Jiří Ovčáček Jiří Ovčáček Miloš Vystrčil Miloš Vystrčil Miloš Zeman Miloš Zeman Petr Fiala Petr Fiala Policie ČR Policie ČR Poslanecká sněmovna Poslanecká sněmovna Senát ČR Senát ČR ÚVN ÚVN
Zobrazit nové zprávy
22:29
24. 10. 2021

Pro dnešek online přenos k hospitalizaci české hlavy státu končíme, opět se přihlásíme v pondělí ráno. Zde je přehled zpráv, které se objevily během neděle:

  • Organizační výbor Senátu bude jednat o 9. listopadu jako o možném termínu mimořádné schůze horní komory ke zdravotnímu stavu a schopnostem Miloše Zemana vykonávat funkci prezidenta.
  • Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) zopakoval, že před případným hlasováním o dočasném převedení pravomocí hlavy státu na jiné ústavní činitele požádá o aktuální zprávu Ústřední vojenskou nemocnici (ÚVN), kde je Zeman hospitalizován.
  • SPD by podle svého poslance Jaroslava Foldyny při jednání o převedení pravomocí přikročila ve Sněmovně k obstrukcím.
  • Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) v pořadu OVM řekl, že nevěděl, že ho při návštěvě prezidenta v ÚVN natáčí na video, které v týdnu zveřejnila prezidentská kancelář. 
  • Vondráček také uvedl, že těžko rozlišuje, co je vůle prezidenta, co jeho kancléře. Za chybu považuje, že nevěděl o zprávě nemocnice o pracovní neschopnosti prezidenta v době své návštěvy. 
22:14
24. 10. 2021

„Já mám bohužel takový pocit, že etika je to poslední, co pana kancléře Mynáře nebo jeho spolupracovníky zajímá a zaplétají se dál do vlastních nepravd. Je to trapné,“ komentoval video s prezidentem Milošem Zemanem diplomat Michael Žantovský v pořadu Newsroom na ČT24.

20:50
24. 10. 2021

Poslanec ANO Patrik Nacher se podivuje, že ne všichni obyvatelé Česka jsou nadšeni ze zprávy ÚVN, že zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana se mírně zlepšil. Poukazuje u toho na vyjádření režiséra Jana Hřebejka, který uvedl, že jej informace nemocnice mírně deprimovala. 

20:26
24. 10. 2021

„Mezi lidmi to začíná bublat – já mít ústavní zodpovědnost, tak bych to nepodceňoval. A navíc přichází těžká doba světové recese a dráždit lidi se nemusí vyplatit. A propos, Miloš Zeman neřekl poslední slovo, jsem o tom přesvědčen,“ uvedl bývalý šéf Zemanovců Jan Veleba. 

18:23
24. 10. 2021

Ačkoliv je zdraví prezidenta Miloše Zemana aktuálně téma číslo jedna, premiér Andrej Babiš (ANO) o situaci nechce příliš mluvit. Ani slovem se o prezidentovi nezmínil ve svém pravidelném nedělním hlášení Čau lidi, a to přesto, že jeho dnešní díl byl mimořádně dlouhý.

16:04
24. 10. 2021

„Dovolím si pro zamyšlení nebo připomenutí zopakovat svoji poslední větu z dnešních Otázek Václava Moravce. Já jsem úplně u vytržení z toho, jak někteří dnes zneužívají stávající situaci (jenom) k tomu, aby se zviditelnili a ostatní pomluvili,“ napsal šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

15:10
24. 10. 2021

Místopředsedkyně lidovců a senátorka Šárka Jelínková zdůraznila, že i po případném přijetí článku 66 ústavy o převedení pravomocí by Zeman zůstal prezidentem až do konce svého mandátu. Dodala, že Česko potřebuje akceschopnou vládu kvůli sílící epidemii či zdražování a nemůže měsíce čekat na prezidentovo uzdravení. SPD by podle svého poslance Jaroslava Foldyny při jednání o převedení pravomocí přikročila ve Sněmovně k obstrukcím. Oba to řekli v pořadu Partie na CNN Prima News.

14:30
24. 10. 2021

Kvůli postupu a doporučením organizačnímu výboru se sejde 2. listopadu senátní ústavní komise. „Pokud bude prezident schopen vykonávat aspoň jednu ze svých pravomocí, není důvod to (bod o přesunu pravomocí) zařazovat na pořad jednání,“ řekl dnes v pořadu Partie Terezie Tománkové v televizi CNN Prima News šéf komise Zdeněk Hraba (STAN).

13:49
24. 10. 2021

Moderátor Václav Moravec v jeho pořadu uvedl, že podle informací České televize prezident Miloš Zeman před návštěvou šéfa Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) nacvičoval podpis, který pak použil na dokumentu o svolání zasedání dolní komory. Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN) to nepřímo potvrdila. 

12:45
24. 10. 2021

Vystrčil v Otázkách Václava Moravce uvedl, že to, že ÚVN zveřejnila zprávu o zdravotním stavu prezidenta – samozřejmě se Zemanovým svolením, považuje za zásluhu Senátu. „Naplnili jsme, co jsme si předsevzali – společnost začíná být informována o stavu prezidenta a o tom, zda je schopen vykonávat funkci,“ řekl.

12:40
24. 10. 2021

Vystrčil se domnívá, že Kancelář prezidenta zneužila Vondráčka. Ten byl po své návštěvě v Ústřední vojenské nemocnici terčem mediální štvanice, kterou trochu uklidnilo zveřejněné video. „Ne, že by se mi někdo omluvil, ale ataky ustaly,“ komentoval situaci. Řekl, že se nedomnívá, že byl zneužit, ale využit. Objasnil, že pokud to šlo od prezidenta Zemana, byl využit pozitivně.

Vondráček se snažil vysvětlit, proč při návštěvě u Zemana neměl nikdo respirátor nebo ochranné obleky. „V životě jsem na JIP nebyl, nemám osobní zkušenost, mohu čerpat jen z ilustračních záběrů v televizi,“ bránil se Vondráček po nátlaku moderátora Moravce. „Do toho prostředí jsem byl uveden, ochranný oblek nikdo neměl,“ doplnil, že Zeman neleží s ostatními pacienty a Vondráček neví, jaký na oddělení platí režim.

Vysvětlil, že on sám na oddělení dorazil dezinfikovaný a v respirátoru. Nicméně během rozhovoru s prezidentem mu Zeman přes respirátor moc nerozuměl a po dohodě, a jelikož jsou oba plně očkovaní, si Vondráček respirátor sundal.

V pořadu České televize Otázky Václava Moravce dnes vystoupili předseda Senátu a místopředseda ODS Miloš Vystrčil a bývalý šéf Poslanecké sněmovny a místopředseda ANO Radek Vondráček.
12:20
24. 10. 2021

Vystrčil zdůraznil, že nikdo není rád, že by se mělo hlasovat o článku 66. „My rozhodně nejsme rádi, jsou to pro nás komplikace,“ naprosto popírá, že by někdo politicky chtěl, aby se prezidentův stav zhoršil. „Taková úvaha je chybná,“ Vystrčil následně vysvětlil, proč je pro ně i novou vládu dobré, aby se prezident uzdravil a pokračoval ve výkonu funkce.

„Prezident Zeman bude přijímat demisi odcházející vlády. Pak se bude řešit, kdo bude premiér. Vítězové voleb budou předkládat Petra Fialu se 108 podpisy, pokud to Zeman nepřijme a zachová se v rozporu s ústavou, koalice posílí,“ podotkl, že nikdo nemám důvod chtít, aby se Zeman neuzdravil. „Politicky doplatí na to, pokud by se choval nestandardně,“ domnívá se. To, aby Zeman „fungoval normálně“, je podle něj nejlepší i pro případného kandidáta na prezidenta. On sám se za kandidáta ODS na prezidentské křeslo nepovažuje. „Dneska nemám tuto ambici,“ tvrdí.

„Považuju za chybné za každou cenu hlasovat o článku 66,“ dodal Vystrčil i s tím, že ho mrzí neustálé osočování, a to i ze strany exprezidenta Václava Klause. Podle něho se někteří činitelé nemohou dočkat aktivace článku 66. „Klause už nevím, jak komentovat,“ povzdychl si Vystrčil.

V pořadu České televize Otázky Václava Moravce dnes vystoupili předseda Senátu a místopředseda ODS Miloš Vystrčil a bývalý šéf Poslanecké sněmovny a místopředseda ANO Radek Vondráček.
12:00
24. 10. 2021

V pořadu České televize Otázky Václava Moravce dnes vystoupili předseda Senátu a místopředseda ODS Miloš Vystrčil a bývalý šéf Poslanecké sněmovny a místopředseda ANO Radek Vondráček. Tématem jejich debaty by hlavně zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana. Jako první oba hosté rozebírali video, které zveřejnila Kancelář prezidenta republiky.

Vondráček přiznal, že nevěděl, že je natáčen, je ale rád, že se video dostalo na veřejnost a utišilo pochybnosti o průběhu schůzky a podpisu listiny. Vystrčila video zas tak úplně nepřesvědčilo a o kroky o jednání o případné aktivaci článku 66 zůstávají v platnosti.

„Nejsem lékař, video mě ale nepřesvědčuje. Před podpisem má proběhnout myšlenková činnost a to na videu není zřejmé,“ dodal, že Senát se před aktivací článku 66 bude řídit doporučeními odborníků o tom, zda Zeman je schopný vykonávat funkci, nebo zda mají být přeneseny na další ústavní činitele. Jednat se podle něj bude až poté, co takový posudek budou mít. Ve hře zůstává datum 9. listopadu.

11:49
24. 10. 2021

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) míní, že šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO) se díky zveřejněnému videu s prezidentem Milošem Zemanem očistil. Chápe i jeho vysvětlení, proč při návštěvě neměl nasazenou roušku. Schillerová to řekla v pořadu Partie na CNN Prima News.

11:35
24. 10. 2021

„Já tátu varoval už na začátku. Upozorňoval jsem ho, jak Martin Nejedlý z tátova okolí odstraňuje jeho kamarády, kteří měli vliv na jeho názory a postoje,“ uvedl Ondřej Šlouf, syn bývalého klíčového poradce Miloše Zemana Miroslava Šloufa pro Seznam Zprávy.

„Zpětně je mi jasné, že vztah Martina Nejedlého k mému otci byl definován ruskými zájmy, které na Nejedlého působily. Jsem opravdu přesvědčený, že to byl nasazený agent. Takový učebnicový případ,“ říká dále Šlouf.

9:53
24. 10. 2021

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček nadále nekomentuje stav prezidenta Miloše Zemana. Svým sledujícím však popřál požehnanou neděli.

8:48
24. 10. 2021

Zemanův lékař Miroslav Zavoral se specializuje na gastroenterologii, dokonce je spoluautorem patentu na konstrukci takzvaného inteligentního laseru pro odstraňování žlučových kamenů. Podílel se i na zavedení nových metod endoskopie.

Ačkoliv lékař, je Zavoral vojákem, dnes už ve výslužbě. Na náhradní vojenskou službu nastoupil, když mu bylo 50 let, pak se stal vojákem z povolání. Získal hodnost podplukovníka, v roce 2009 plukovníka. O rok už směřoval do vedení Ústřední vojenské nemocnice – tehdy ji mohl vést jen voják, nikoliv civilista.

Tato podmínka se změnila v roce 2015, ministerstvo obrany rozhodlo, že ředitel ÚVN bude civilní post. Tím skončila i aktivní vojenská dráha Zavorala. Přesto to nebylo naposledy, kdy ředitel vojenskou uniformu oblékl. Letos v květnu se mu dostalo pocty, Zeman jej povýšil na brigádního generála ve výslužbě. Není to obvyklé, prezident tím lékaři vyjádřil úctu za péči, kterou mu dává.

8:12
24. 10. 2021

Nejsledovanějším doktorem v Česku je nyní prof. MUDr. Miroslav Zavoral (67), ošetřující lékař prezidenta Miloše Zemana (77) a současně ředitel Ústřední vojenské nemocnice v Praze. Kdo se ale staral o zdraví předchozích prvních mužů naší republiky? Velký přehled od bývalého hradního protokoláře Jindřicha Forejta najdete zde.

PPP150W ( 28. listopadu 2021 12:46 )

Tohle neuvěřitelně trapné a smutné divadlo naši zemi zviditelní na hodně dlouhou dobu. Neskutečné. Nikdy bych neřekl, že se nějaká vláda v čele s prezidentem k něčemu takovému sníží. To v sobě nemají špetku cti? A co hůř. Celá ta šaráda je živnou půdou pro nechutné a dehonestující reakce , které na sebe jistě nenechají dlouho čekat. Důstojnost úřadu prezidenta této země byla zašlapána na samé dno. Při tom stačilo, aby měl jeden jediný člověk špetku sebereflexe a nelpěl na něčem tak pomíjivém, jako je moc. Nemocný mocnář. Velmi smutné.

gogo56 ( 28. listopadu 2021 11:07 )

ten se na to třese Krhounek!!¨

kolotoc49 ( 28. listopadu 2021 10:46 )

jen at nám nejlepší prezident od špinavého převratu havla vydrží ještě dvacet let at potrápí slepenec křivá­ku,kmo­tru,u­dava­ču kde vyniká Gazdík neuvěřitelné zákeřný,křivák,zlo!

ingmarie ( 28. listopadu 2021 10:01 )

Seriál o prezidentu Zemanovi je nekonečný trapný bizár

hulmihosoudruhu ( 27. listopadu 2021 00:06 )

Nejeví známky virózy, ale jeví známky života?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa