Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Přehledně: Zeman strávil sedm týdnů v nemocnici. Vrátil ho tam covid, pak jmenoval Fialu

Aktualizováno -
28. listopadu 2021
13:15
Autor: kal, vei, vr, simao, for, ČTK - 
10. října 2021
12:10

Prezident Miloš Zeman strávil na podzim 2021 sedm týdnů v Ústřední vojenské nemocnici, což byla jeho zatím vůbec nejdelší hospitalizace v úřadu. Sanitka hlavu státu převezla z Lán do pražských Střešovic ve vážném stavu bezprostředně po volbách 10. října, aby se Zeman dostal zpět na zámek 25. listopadu. Obratem ho na nemocniční lůžko vrátila nákaza koronavirem, ale nakonec se prezident dostal na konci listopadu zpět do Lán, kde 28. listopadu jmenoval šéfa ODS Petra Fialu premiérem. Podívejte se na zásadní momenty v onlinu přenosu Blesk Zpráv.

  • Prezident Miloš Zeman se vrátil do nemocnice ve čtvrtek 25. listopadu jen pár hodin poté, co byl propuštěn. Při převzetí do domácí péče mu byl zjištěn covid.
  • Předchozí hospitalizace hlavy státu trvala přes sedm týdnů. Zeman byl převezen do ÚVN v neděli 10. října ve vážném stavu. Ve čtvrtek 4. listopadu přesunuli prezidenta z oddělení KARIM na standardní lůžko Rehabilitačního oddělení, v pondělí 15. listopadu se pak přesunul dál na běžné lůžko.
  • Politici začali řešit možný přesun pravomocí hlavy státu na premiéra a předsedu Sněmovny podle článku 66 ústavy v říjnu poté, co předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) oznámil, že prezident Zeman podle Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) nyní ze zdravotních důvodů není schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti.
  • V úterý 9. listopadu Senát uvedl, že pokud se stav prezidenta nezhorší a bude schopen jmenovat vládu, aktivaci článku 66 zatím řešit nebude. A prezident dal rozhovor Frekvenci 1 a pak i TV Nova.
  • Miloš Zeman se vrátil do ÚVN po necelých dvou týdnech, předtím ho propustili 22. září. Důvodem předchozí hospitalizace byla podle lékařů i Hradu jeho dehydratace i celkové vyčerpání, dostával infuze. Nicméně po návratu se začaly objevovat informace o tom, že Zeman trpí cirhózou jater.
  • Policie prověřuje, jestli někdo nefalšoval Zemanův podpis na dokumentu, kterým svolal jednání Sněmovny. A také to, zda nedošlo k trestnému činu neposkytnutí pomoci.
  • Prezident letos kvůli zdravotnímu stavu vůbec poprvé nevolil ve volební místnosti, ale přijela za ním komise přímo do zámku v Lánech. Hrad k tomu zveřejnil tři fotografie.

Video  Zeman: První rozhovor z nemocnice. O nechutenství prezidenta i Fialově vládě  - Frekvence 1
Video se připravuje ...

Hospitalizace prezidenta Zemana
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Andrej Babiš Andrej Babiš Jiří Ovčáček Jiří Ovčáček Miloš Vystrčil Miloš Vystrčil Miloš Zeman Miloš Zeman Petr Fiala Petr Fiala Policie ČR Policie ČR Poslanecká sněmovna Poslanecká sněmovna Senát ČR Senát ČR ÚVN ÚVN
Zobrazit nové zprávy
23:58
18. 10. 2021
!

Dnešní online zpravodajství k aktuálním informacím ke zdravotnímu stavu prezidenta Miloš Zemana končí. I v úterý ale budeme dění dál sledovat. 

V Senátu se například v 10 hodin sejdou členové Stálé komise Senátu pro Ústavu ČR a parlamentní procedury, jednat by měli mimo jiné o přípravě aktivace ústavní článku 66. 

Odpoledne je pak v plánu jednání vedení Senátu s předsedy parlamentních stran. Naši reportéři zaznamenají vše důležité. Dnes děkujeme za pozornost a přejeme dobrou noc. 

23:50
18. 10. 2021
!

Souhr dění okolo zdraví prezidenta Miloše Zemana ze dne 18. 10. 2021

  • Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN) odeslala v pondělí ráno předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi (ODS) odpověď týkající se zdravotního stavu prezidenta Miloše Zemana. Obsah odpovědi kvůli dodržování zákona nemocnice nezveřejní. ÚVN to oznámila na svém webu
  • Vystrčil zprávu nemocnice poskytl dalším členům vedení horní komory a slíbil, že po konzultacích s odborníky zveřejní, co zveřejnit půjde. 
  • Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář svolal na 15. hodinu krátký briefing. Bez dotazů vysvětlil, že jeho kancelář pracuje jako servis prezidenta, nemůže zveřejňovat informace, pokud to nedostane za úkol od hlavy státy. Mynář také ve své vystoupení nešetřil předsedu Senátu Vystrčila.
  • „Mediální hra, kterou vyvolal předseda Senátu pan Vystrčil svým dopisem, aby Kancelář prezidenta republiky zjišťovala, případně poskytla informace, které nejsou v souladu se zákonem, měla sloužit pouze jako vždy ke zviditelnění. Dovolte mi, abych podotkl, že tolik pokrytectví, které předvádí předseda a někteří členové Senátu, jsem v životě nezažil, a vše od samého začátku směřuje pouze ke snaze zbavit pana prezidenta výkonu jeho pravomocí,“ řekl Mynář mimo jiné ve svém projevu, který Hrad okamžitě zveřejnil na webových stánkách.
  • Předseda Senátu Miloš Vystrčil vystoupil s odpovědí ÚVN v 17:30. „Dle názoru Ústřední vojenské nemocnice není Miloš Zeman, prezident republiky, v současné době ze zdravotních důvodů schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti,“ řekl Vystrčil mimo jiné ve svém vystoupení, které rozdělil do tří částí. V závěru navíc upozornil, že kancléř Mynář věděl o těch samých závěrech lékařského týmu od minulé středy. „S názorem byl ve středu 13. 10. seznámen Vratislava Mynář, kterému bylo rovněž stanovisko předáno v písemné podobě,“ konstatoval Vystrčil. O den později - 14. 10. přivedl Mynář prezidentovi na JIP předsedu Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka.
  • „Je to překvapivá informace. Není to dobrá zpráva. Je otázka, zda je to trvalý stav, nebo šance na zlepšení. Jsem připraven (k jednání). Karty rozdává ale Senát jako nejvyšší instituce,“ reagoval premiér Babiš pro Radiožurnál bezprostředně po základním vystoupení Vystrčila před novináři. 
  • Senátoři zvažují přípravu jednání o aktivování ústavního článku 66. „Po přečtení dopisu pana doktora Zavorala nezbývá nic jiného než aktivovat článek 66,“ reagoval na tiskové konferenci senátor a Zemanův protikandidát z poslední voleby prezidenta Jiří Drahoš. Článek 66 znamená přenést pravomoci prezidenta dočasně na ostatní ústavní činitele. 
  • „Jestli mu jeho aktuální stav nedovolí pracovat, tak doufám, že to bude pan prezident, kdo to rozsekne,“ řekl médiím v pondělí večetr šéf Sněmovny Radek Vondráček a trval si na svém. Tedy, že když se viděl minulý týden s prezidentem, byl v dobré kondici. „Teď se dozvídám, že tam byly nějaké okolnosti, o kterých jsem nebyl informován,“ komentoval zprávu o prognóze léčení Miloše Zemana šéf Sněmovny v ČT. „Věděl naprosto, co podepisuje, a ještě o tom žertoval. Ten úkon považuji naprosto v pořádku,“ dodal. 
  • Podle ústavního právníka Jana Kysely je postup hradního kancléře v předešlých dnech jen těžko pochopitelný. „Postup je to těžko obhajitelný, připomínající orientální despocie,“ uvedl.
  • Podle Info.cz se děním okolo prezidenta Zemana zajímá vojenské zpravodajství. „Je to logické a naprosto legitimní,“ řekl Info.cz zdroj z bezpečnostní komunity s ohledem na to, že Zeman je hospitalizován ve vojenské nemocnici a léčí jej vojáci z povolání. 
  • „Co mě mrzí, že se cítím jako součást nějakého scénáře. Kdybych tu informaci měl, tak tu návštěvu zvážím. Stále ještě ale věřímt tomu, že to přání, setkat se se mnou, projevil pan prezident,“ dodal včer předseda Sněmovny Vondráček pro CNN Prima NEWS.  
  • Zájem zahraničních médií. Pondělní oznámení předsedy Senátu Parlamentu České republiky Miloše Vystrčila, že prezident Miloš Zeman podle vyjádření Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) ze zdravotních důvodů není schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti, zaregistrovala řada světových médií. Kromě americké tiskové agentury AP, francouzské AFP a britské Reuters zprávu zaznamenaly například rakouská agentura APA, německá DPA, ruská agentura TASS či slovenské a polské weby. Mnohá média informaci přinesla jako naléhavé sdělení nejvyšší priority.
  • Vicepremiérka Schillerová v Událostech komentářích v ČT kritizovala také dosavadní komunikaci  Pražského hradu o zdraví prezidenta Zemana. Podivila se také nad tím, že hradní kacléř Vratislav Mynář měl mít všechny informace už 13. října. „Jsem velmi překvapená z komunikace Hradu. Nemám proto žádnou omluvu, myslím si, že tato komunikace je absolutně nevhodná. Myslím si, že minimálně ústavní činitelé měli být informováni,“ dodala v televizi. Právě Schillerová přitom až do teď platila za silného spojence Hradu.
  • Šéf Sněmovny Vondráček neměl do nemocnice podle Schillerové za Zemanem chodit, ocenila ale, že se omluvil. I tak zřejmě ztratil dosavadní šéf poslanců šanci se znovu ucházet o post ve vedení Sněmovny. „Já to jako reálné nevidím,“ dodala Schillerová.
  • Ani hradní kancléř Mynář, ani mluvčí Ovčáček se ke zveřejněným informacím předsedou Senátu během večera nevyjádřili. 
Video  
Video se připravuje ...
Video  
Video se připravuje ...
23:15
18. 10. 2021

Nově zvolený poslanec Marek Ženíšek (TOP 09) mluví o tom, že okolo prezidenta pracují veksláci, kteří musejí odejít. 

„Lidé kolem prezidenta lhali a chtěli společnost záměrně klamat za účelem zneužití Hradu ve svůj prospěch. Chtěli obchodovat s prezidentskými podpisy a z nás dělat blbce, přestože je zřejmé, že prezident není schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti. Tihle veksláci musejí pryč,“ napsal Ženíšek. 

22:04
18. 10. 2021

Hrad mlčí.

Informace ÚVN, které večer zveřejnil předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), hradní kancléř Vratislav Mynář zatím nekomentoval. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček na svém twitteru pouze nejprve napsal latinský citát Mala mens, malus animus, tedy Zlá mysl, zlý charakter.

Později přidal jetě tweet, který textem okazuje na slova prezidenta Zemana z Velikonoc 2020. 

„Naše společnost je zraněná a my všichni bychom ji měli uzdravit.  Nemůžeme ji uzdravit nenávistí, která se někdy objevuje na sociálních sítích, ale můžeme ji uzdravit přátelstvím, láskou, vzájemnou sympatií, solidaritou a sounáležitostí.“

22:35
18. 10. 2021

Emeritní soudce Ústavního soudu Stanislav Balík je přesvědčený, že stávající informace z ÚVN jsou dostatečné k tomu, aby senátoři a poslanci mohli hlasovat o přenesení prezidentských pravomocí na jiné ústavní činitele. 

„Jsou to velmi závažné důvody. Nejen kvůli té prognóze, ale také kvůli stávající situaci. Zcela evidentně se ukazuje, že není schopen se v nejbližší době vrátit k plnění těch svých funkcí, takže ta aktivace (článku 66) je na místě,“ řekl Balík v České televizi. 

22:25
18. 10. 2021

„Ta komunikace je neuvěřitelná, řekl bych až nehorázná. Není možné, aby úřad hlavy státu byl v rukou nepovolaných úředníků,“ kritizuje Pražský hrad nově zvolený předseda Poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný. 

I on přitom v ČT zmínil své pochybnosti nad návštěvou Radka Vondráčka u prezidenta Zemana na JIP. 

 

22:22
18. 10. 2021

Vicepremiérka Schillerová v Událostech komentářích v ČT kritizovala také dosavadní komunikaci  Pražského hradu o zdraví prezidenta Zemana. Podivila se také nad tím, že hradní kancléř Vratislav Mynář měl mít všechny informace už 13. října. 

„Jsem velmi překvapená z komunikace Hradu. Nemám proto žádnou omluvu, myslím si, že tato komunikace je absolutně nevhodná. Myslím si, že minimálně ústavní činitelé měli být informováni,“ dodal v televizi. 

Šéf Sněmovny Vondráček neměl do nemocnice za Zemanem chodit, ocenila ale, že se omluvil. Podle Schillerové Vondráček kvůli tomu zřejmě ztratí podporu pro kandidaturu do vedení Sněmovny. „Já to jako reálné nevidím,“ dodala Schillerová. 

22:14
18. 10. 2021

Vicepremiérka a nově zvolená poslankyě a předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová byla zprávou z ÚVN o zdravotním stavu a prognózách Miloše Zemana podle svých slov překvapená. 

„Byl to pro mě blesk z čistého nebe, byla jsem velmi překvapená,“ řekla Schillerová večer v ČT. 

„Aktivaci článku 66 Schillerová nijak nerozporovala, není podle ní ale potřeba kam pospíchat. Informace jsou zásadní a závažné. Je dobře, že se sejdou zástupci stran, protože je dobře se na tuto situaci případně připravit. Ale prosím, z lidského hlediska, je dobře ještě počkat,“ dodala vicepremiérka, podle které je čas do doby, než zasedne nová Sněmovna na ustavující schůzi, tedy nejméně do 8. listopadu. 

 

22:04
18. 10. 2021

I šéf Pirátské strany Ivan Bartoš připouští, že je podle dnešních informací čas začít se bavit o aktivaci článku 66 ústavy. 

„Podle zprávy ÚVN není prezident Zeman v současné chvíli schopen vykonávat pracovní povinnosti spojené se svým úřadem. Zítra se proto v Senátu sejdu s předsedy ostatních sněmovních stran a senátních klubů. Budeme probírat další postup a aktivaci článku 66,“ reagoval Bartoš na twitteru. 

21:40
18. 10. 2021

O stav českého prezidenta Miloše Zemana se zajímají také v zahraničních médiích

Pondělní oznámení předsedy Senátu Parlamentu České republiky Miloše Vystrčila, že prezident Miloš Zeman podle vyjádření Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) ze zdravotních důvodů není schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti, zaregistrovala řada světových médií. Kromě americké tiskové agentury AP, francouzské AFP a britské Reuters zprávu zaznamenaly například rakouská agentura APA, německá DPA, ruská agentura TASS či slovenské a polské weby. Mnohá média informaci přinesla jako naléhavé sdělení nejvyšší priority. Zahraniční média o hlavě českého státu informují stručně a mimo jiné citují Vystrčilova slova, že dlouhodobá prognóza Zemanova zdravotního stavu je podle lékařů krajně nejistá. Zároveň s ohledem na zahraniční čtenáře doplňují podrobnější kontext včetně vývoje v posledních týdnech.

DPA si mimo jiné všímá tvrzení premiéra Andreje Babiše, že ho zpráva o Zemanově zdravotním stavu překvapila. Babiše přitom německá agentura označuje za „populistu“. DPA také upozorňuje na dnešní výrok hradního kancléře Vratislava Mynáře, že se Vystrčil snaží zviditelnit. Mynář tato slova pronesl ještě před večerní tiskovou konferencí, na které šéf Senátu informoval o zprávě ÚVN.

Agentura AP mimo jiné připomněla, že prezidentova manželka Ivana Zemanová minulý týden na briefingu na Hradě uvedla, že prezident podstupuje léčbu, která si vyžádá čas. Zároveň agentura poznamenala, že Zeman holdoval cigaretám a alkoholu, i to, že se potýkal s cukrovkou a kvůli problémům s chůzí využíval invalidní vozík.

Reuters poznamenal, že prezidentská kancelář ignorovala výzvy k poskytnutí podrobností o Zemanově zdravotním stavu a omezila se na tvrzení, že hospitalizace prezidentovi nepřekážela ve výkonu povinností.

Ruské tiskové agentury a další ruská média zaznamenávají Vystrčilovo vyjádření, že horní komora parlamentu bude muset jednat o aktivaci článku 66 ústavy o převodu prezidentských pravomocí na premiéra a předsedu dolní komory. V listu Moskovskij komsomolec profesor Oleg Soloduchin coby ruský expert, který svého času působil v Česku, vyjádřil názor, že jde „čistě jen o politické hry“ a že není důvod zbavovat Zemana pravomocí.

Polská televize TVN 24 připomněla, že v neděli 10. října Zemana převezli do ÚVN, jejíž ředitel a současně prezidentův lékař Miroslav Zavoral odmítl zveřejnit diagnózu hlavy státu, zatímco prezidentská kancelář o Zemanově zdraví informuje jen kuse a prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček nabádá ke zdrženlivosti. TVN 24 připomněla, že k prezidentovým pravomocím patří jmenování nového premiéra. Současně dodala, že podle ústavních právníků není prezident povinen k žádným krokům až do 8. listopadu, kdy se má poprvé sejít nová Poslanecká sněmovna. Server Onet.pl připomněl, že Zeman byl v ÚVN v posledních letech hospitalizován několikrát.

21:00
18. 10. 2021

Ústavní právník Jan Kysela se za stávající situace pozastavuje nad schůzkou s nemohoucím Milošem Zemanem, kterou na JIP ve vojenské nemocnici zorganizoval bez vědomí lékařů hradní kancléř Vratislav Mynář. Na schůzku k Zemanově lůžku přivedl předsedu Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka. 

Ten dnes mluví o tom, že se cítí být součástí nějakého scénáře. 

Více o názorech Jana Kysely se dočtete v následujícím odkazu. 

20:30
18. 10. 2021

Bývalý prezident Václav Klaus měl dnes vystoupit ke zdravotnímu stavu Miloše Zemana v ČT 24. Po té, co šéf Senátu Miloš Vystrčil zveřejnil závěry dopisu od ředitele ÚVN Miroslava Zavorala, svou účast ve studiu Klaus s omluvou zrušil. 

„Své vystoupení v ČT24 jsem přislíbil v době, kdy ještě nebyl znám obsah dopisu ÚVN předsedovi Senátu. Pozvání musím nakonec odmítnout, neboť se nehodlám nechat zatahovat do aktuálních vystupňovaných nevkusností a nezodpovědných výroků. Prezidentovi Zemanovi přeji, aby se jeho zdravotní stav zlepšoval.“ 

Reagoval Klaus pro ČT. 

20:27
18. 10. 2021

„Myslím, že to není férový přístup k mé osobě,“ dodal ještě Vondráček v televizi CNN Prima NEWS k postupu hradního kancléře Mynáře. 

20:25
18. 10. 2021

Předseda Poslanecké sněmovny  Radek Vondráček (ANO) se znovu vyjádřil ke zveřejněným informacím o zdravotním stavu Miloš Zemana. V TV Prima nezakrýval rozladění, že údajně nevěděl o skutečném stavu prezidenta, i když kancléř Mynář tyto informace už měl. 

„V každém případě jsem tu informaci měl mít,“ míní Vondráček. 

Pro CNN Prima NEWS Vondráček připustil, že kdyby měl všechny informace, tak návštěvu na JIP ve vojenské nemocnici zváží. 

„Co mě mrzí, že se cítím jako součást nějakého scénáře. Kdybych tu informaci měl, tak tu návštěvu zvážím. Stále ještě ale věřím tomu, že to přání, setkat se se mnou, projevil pan prezident,“ dodal předseda Sněmovny Vondráček.   

20:16
18. 10. 2021

O tom, jak funguje zejména okolí prezidenta Miloše Zemana, prověřuje vojenské zpravodajství. Informuje o tom web info.cz.

„Je to logické a naprosto legitimní,“ řekl INFO.CZ zdroj z bezpečnostní komunity s ohledem na to, že Zeman je hospitalizován ve vojenské nemocnici a léčí jej vojáci z povolání. 

20:05
18. 10. 2021

Předseda ODS a kandidát koalice SPOLU Petr Fiala má zprávu ÚVN o Zemanově zdraví za velmi závažnou. K řešení situace je podle něj potřeba najít shodu napříč politickým spektrem. 

„Zpráva ÚVN o tom, že prezident Zeman není v tuto chvíli schopen vykonávat svou funkci, je velmi závažná. Je potřeba hledat shodu na dalším postupu napříč politickým spektrem,“ vyjádřil se Fiala na twitterovém účtu.

 

19:20
18. 10. 2021

Ústavní právník kritizuje postup a chování hradního kancléře. 

Za těžko obhajitelný považuje ústavní právník Jan Kysela postup kancléře Vratislava Mynáře, který předložil v nemocnici prezidentovi Miloši Zemanovi k podpisu rozhodnutí o zasedání Sněmovny, ačkoliv ho den předtím nemocnice informovala, že Zeman není ze zdravotních důvodů schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti. Obsah rozhodnutí je méně závadný, protože jen stanovuje to, co by se stejně stalo, sdělil Kysela. 

„Postup je to těžko obhajitelný, připomínající orientální despocie,“ uvedl.

18:53
18. 10. 2021

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček mlčí. Na twitterovém účtu napsal jen: 

„Mala mens, malus animus.“ Tedy Zlá mysl, zlý charakter. 

1844
18. 10. 2021

 

18:27
18. 10. 2021

„Členové prezidentova týmu rozhodně nehrajou fér. Je to smutný pocit z posledních týdnů, který mám, a nejen já,“ komentoval pro ČT aktuální informace o zdravotním stavu prezidenta Miloše Zemana předseda KDU-ČSL a jeden z možných příštích vicepremiérů Marian Jurečka. 

18:20
18. 10. 2021

Končící předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) si trvá na svém, že prezident Miloš Zeman byl v kondici, která nenasvědčovala tomu, že by nebyl schopen vykonávat svůj úřad. „Teď se dozvídám, že tam byly nějaké okolnosti, o kterých jsem nebyl informován,“ komentoval zprávu o prognóze léčení Miloše Zemana šéf Sněmovny v ČT. 

„Věděl naprosto, co podepisuje, a ještě o tom žertoval. Ten úkon považuji naprosto v pořádku,“ reagoval dál Vondráček na fakt, že měl před ním Miloš Zeman podepsat svolání zasedání nové Poslanecké sněmovny. „Učinil ústavou předpokládaný krok v mé přítomnosti,“ je přesvědčený Vondráček, který je původním povoláním právník. 

I Vondráček se začíná po zveřejnění informací klonit k možnosti, že bude potřeba aktivovat článek 66 Ústavy ČR. O přenesení pravomocí prezidenta na jiné ústavní činitele ale podle Vondráčka nerozhodne určitě stávající Sněmovna, které končí mandát 21. října. 

„Stará Sněmovna už to určitě dělat nebude. Není to reálné ani žádoucí. Mělo by to příslušet už nové Sněmovně. Měli bychom s tím nakládat velmi opatrně. Týká se to nás všech, týká se to také celé České republiky a jejího působení navenek,“ míní Vondráček. 

Podle předsedy Vondráčka je ale k celé situaci také potřeba přistupovat citlivě. „Prognóza je krajně nejistá, i proto bych poprosil o diskrétnost,“ dodal předseda Sněmovny. 

Situaci by podle Vondráčka pomohlo, kdyby se k ní mohl vyjádřit samotný prezident. 

„Třeba prezident bude mít sílu a prostor a sám se k tomu vyjádří. To by bylo úplně nejlepší,“ přál si Vondráček. 

Hradní kancléř odpoledne na tiskové konferenci kritizoval šéfa Senátu Miloše Vystrčila, který se obrátil dopisem na vedení Ústřední vojenské nemocnici s odhadem prognózy. Šéf Sněmovny se ho ale zastal. „Myslím, že pan Vystrčil se choval velmi korektně v této situaci. Nemyslím, si, že hrál nějaké hry,“ dodal Vondráček. 

„Jestli mu jeho aktuální stav nedovolí pracovat, tak doufám, že to bude pan prezident, kdo to rozsekne,“ dokončil své vyjádření Vondráček. 

17:58
18. 10. 2021

Co je článek 66 Ústavy České republiky, o jehož aktivaci se hovoří?

Článek 66 Ústavy České republiky říká, kdo převezme pravomoci prezidenta republiky a dává Sněmovně a Senátu možnost usnést se na tom, že prezident není schopný vykonávat svůj úřad. 

Více o článku 66 Ústavy ČR si můžete přečíst ZDE

17:55
18. 10. 2021

Přesné znění článku 66 Ústavy České republiky

Čl. 66

Uvolní-li se úřad prezidenta republiky a nový prezident republiky ještě není zvolen nebo nesložil slib, rovněž nemůže-li prezident republiky svůj úřad ze závažných důvodů vykonávat a usnese-li se na tom Poslanecká sněmovna a Senát, přísluší výkon funkcí podle čl. 63 odst. 1 písm. a) až e) a h) až k) a čl. 63 odst. 2 předsedovi vlády. Předsedovi Poslanecké sněmovny přísluší v době, kdy předseda vlády vykonává vymezené funkce prezidenta republiky výkon funkcí prezidenta republiky podle čl. 62 písm. a) až e) a k) a dále čl. 63 odst. 1 písm. f), jde-li o vyhlášení voleb do Senátu; uvolní-li se úřad prezidenta republiky v době, kdy je Poslanecká sněmovna rozpuštěna, přísluší výkon těchto funkcí předsedovi Senátu, kterému též přísluší v době, kdy předseda vlády vykonává vymezené funkce prezidenta republiky, výkon funkce prezidenta republiky podle čl. 63 odst. 1 písm. f), jde-li o vyhlášení voleb do Poslanecké sněmovny.

17:54
18. 10. 2021

„Po přečtení dopisu pana doktora Zavorala nezbývá nic jiného než aktivovat článek 66,“ reagoval na tiskové konferenci senátor a Zemanův protikandidát z poslední voleby prezidenta Jiří Drahoš. 

Senátor Jiří Drahoš na tiskové konferenci ke zdravotnímu stavu prezidenta Miloše Zemana (15.10.2021)
17:45
18. 10. 2021

Informacemi z dopisu, které zveřejnil předseda Senátu Miloš Vystrčil, je překvapený předseda vlády Andrej Babiš. Podle svých slov je připravený o situaci jednat. 

„Je to překvapivá informace. Není to dobrá zpráva. Je otázka, zda je to trvalý stav, nebo šance na zlepšení. Jsem připraven (k jednání). Karty rozdává ale Senát jako nejvyšší instituce,“ reagoval premiér Babiš pro Radiožurnál bezprostředně po základním vystoupení Vystrčila před novináři. 

Babiš také kritizoval odpolední vystoupení Zemanova kancléře Vratislava Mynáře. 

„Okolí pana prezidenta je nepřijatelné,“ řekl doslova Babiš. 

 

PPP150W ( 28. listopadu 2021 12:46 )

Tohle neuvěřitelně trapné a smutné divadlo naši zemi zviditelní na hodně dlouhou dobu. Neskutečné. Nikdy bych neřekl, že se nějaká vláda v čele s prezidentem k něčemu takovému sníží. To v sobě nemají špetku cti? A co hůř. Celá ta šaráda je živnou půdou pro nechutné a dehonestující reakce , které na sebe jistě nenechají dlouho čekat. Důstojnost úřadu prezidenta této země byla zašlapána na samé dno. Při tom stačilo, aby měl jeden jediný člověk špetku sebereflexe a nelpěl na něčem tak pomíjivém, jako je moc. Nemocný mocnář. Velmi smutné.

gogo56 ( 28. listopadu 2021 11:07 )

ten se na to třese Krhounek!!¨

kolotoc49 ( 28. listopadu 2021 10:46 )

jen at nám nejlepší prezident od špinavého převratu havla vydrží ještě dvacet let at potrápí slepenec křivá­ku,kmo­tru,u­dava­ču kde vyniká Gazdík neuvěřitelné zákeřný,křivák,zlo!

ingmarie ( 28. listopadu 2021 10:01 )

Seriál o prezidentu Zemanovi je nekonečný trapný bizár

hulmihosoudruhu ( 27. listopadu 2021 00:06 )

Nejeví známky virózy, ale jeví známky života?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa