Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Přehledně: Zeman strávil sedm týdnů v nemocnici. Vrátil ho tam covid, pak jmenoval Fialu

Aktualizováno -
28. listopadu 2021
13:15
Autor: kal, vei, vr, simao, for, ČTK - 
10. října 2021
12:10

Prezident Miloš Zeman strávil na podzim 2021 sedm týdnů v Ústřední vojenské nemocnici, což byla jeho zatím vůbec nejdelší hospitalizace v úřadu. Sanitka hlavu státu převezla z Lán do pražských Střešovic ve vážném stavu bezprostředně po volbách 10. října, aby se Zeman dostal zpět na zámek 25. listopadu. Obratem ho na nemocniční lůžko vrátila nákaza koronavirem, ale nakonec se prezident dostal na konci listopadu zpět do Lán, kde 28. listopadu jmenoval šéfa ODS Petra Fialu premiérem. Podívejte se na zásadní momenty v onlinu přenosu Blesk Zpráv.

  • Prezident Miloš Zeman se vrátil do nemocnice ve čtvrtek 25. listopadu jen pár hodin poté, co byl propuštěn. Při převzetí do domácí péče mu byl zjištěn covid.
  • Předchozí hospitalizace hlavy státu trvala přes sedm týdnů. Zeman byl převezen do ÚVN v neděli 10. října ve vážném stavu. Ve čtvrtek 4. listopadu přesunuli prezidenta z oddělení KARIM na standardní lůžko Rehabilitačního oddělení, v pondělí 15. listopadu se pak přesunul dál na běžné lůžko.
  • Politici začali řešit možný přesun pravomocí hlavy státu na premiéra a předsedu Sněmovny podle článku 66 ústavy v říjnu poté, co předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) oznámil, že prezident Zeman podle Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) nyní ze zdravotních důvodů není schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti.
  • V úterý 9. listopadu Senát uvedl, že pokud se stav prezidenta nezhorší a bude schopen jmenovat vládu, aktivaci článku 66 zatím řešit nebude. A prezident dal rozhovor Frekvenci 1 a pak i TV Nova.
  • Miloš Zeman se vrátil do ÚVN po necelých dvou týdnech, předtím ho propustili 22. září. Důvodem předchozí hospitalizace byla podle lékařů i Hradu jeho dehydratace i celkové vyčerpání, dostával infuze. Nicméně po návratu se začaly objevovat informace o tom, že Zeman trpí cirhózou jater.
  • Policie prověřuje, jestli někdo nefalšoval Zemanův podpis na dokumentu, kterým svolal jednání Sněmovny. A také to, zda nedošlo k trestnému činu neposkytnutí pomoci.
  • Prezident letos kvůli zdravotnímu stavu vůbec poprvé nevolil ve volební místnosti, ale přijela za ním komise přímo do zámku v Lánech. Hrad k tomu zveřejnil tři fotografie.

Video  Zeman: První rozhovor z nemocnice. O nechutenství prezidenta i Fialově vládě  - Frekvence 1
Video se připravuje ...

Hospitalizace prezidenta Zemana
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Andrej Babiš Andrej Babiš Jiří Ovčáček Jiří Ovčáček Miloš Vystrčil Miloš Vystrčil Miloš Zeman Miloš Zeman Petr Fiala Petr Fiala Policie ČR Policie ČR Poslanecká sněmovna Poslanecká sněmovna Senát ČR Senát ČR ÚVN ÚVN
Zobrazit nové zprávy
22:00
17. 10. 2021

Děkujeme za pozornost našemu online zpravodajství o hospitalizaci prezidenta Miloše Zemana a všem, co s ní souvisí. Třeba skládání nové vlády.

Právě směrem k vládě zveřejnil poměrně silné prohlášení premiér Andrej Babiš (ANO) ve svém internetovém pořadu. Babiš uvedl, že mu Zeman v neděli 10. října krátce před převozem do nemocnice řekl: „Andreji, já ti dám dva pokusy.“ Rozumějte – dva pokusy na sestavení vlády. Jenže premiérovi se to v hlavě rozleželo ještě dřív, než mohl národ prezidenta vidět. Pokus nechce ani jeden a vládu má podle něj skládat lídr koalice Spolu Petr Fiala (ODS) společně s kolegy s koalice PirStan. V očích předsedy vlády koalice Antibabiš.

K samotnému zdravotnímu stavu prezidenta Zemana jsme se z oficiálních míst během neděle nedozvěděli nic nového. Mluvčí Ústřední vojenské nemonice Jitka Zinke Blesku jen vzkázala, že prezident leží dál tam, kde je hospitalizovaný od neděle. Tedy na Klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny.

K neděli samozřejmě patří televizní debaty. Politici na Primě i v České televizi se shodli na dvou věcech. Protože ustavující schůze Sněmovny je až 8. listopadu, má prezident Miloš Zeman ještě dost času na to, aby se uzdravil, aktuálně nejsou potřeba žádné jeho kroky. A druhá shoda byla v tom, že hradní okolí prezidentovi dělá medvědí službu a rozhodně uklidnění situace v Česku neprospívá.

Týden s hospitalizovaným prezidentem je za námi, tak uvidíme, co přinese ten další. Mělo by to být mimo jiné prohlášení hradního kancléře Vratislava Mynáře k dohadům, které kolem hospitalizace prezidenta kolují. Pochybnosti vzbuzuje dokonce i podpis, který je na dokumentu o svolání nové Sněmovny a který šéf Sněmovny Radek Vondráček ukázal do kamer.

20:12
17. 10. 2021

Odpoledne jsme vás informovali o skromném protestu, který proběhl v areálu Ústřední vojenské nemocnice a jehož účastníci měli zájem o zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana. Podívejte se na to, jak to na místě vypadalo nyní i na fotografiích.

Happening v Ústřední vojenské nemocnici. Lidé měli zájem o zdravotní stav prezidenta (17. 10. 2021) Happening v Ústřední vojenské nemocnici. Lidé měli zájem o zdravotní stav prezidenta (17. 10. 2021) Happening v Ústřední vojenské nemocnici. Lidé měli zájem o zdravotní stav prezidenta (17. 10. 2021) Happening v Ústřední vojenské nemocnici. Lidé měli zájem o zdravotní stav prezidenta (17. 10. 2021)
18:20
17. 10. 2021
!

„Dejte mu pokoj. Pan prezident teď nehraje žádnou roli. Proč Senát chce nějakou zprávu? Dobře víte, že Sněmovna se ustanoví 8. listopadu, respektive ta schůze začne 8. listopadu tohoto roku. A je to jasný termín,“ pokračoval premiér Andrej Babiš (ANO) ve svém videu, kde zopakoval i kritiku šéfa Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) z tohoto týdne. „Vondráček udělal velkou chybu, že tam šel. Nevím, co tam vůbec hledal, proč tam šel? Vždyť by to bylo nastalo i ze zákona,“ řekl Babiš.

„Když Sněmovna začne jednat - to může potrvat dva tři týdny, nebo nevím, jak dlouho. A my potom dáme jako vláda samozřejmě demisi. Až potom přichází role pana prezidenta. To znamená, že pravděpodobně někdy začátkem prosince nebo koncem listopadu pan prezident využije svoje právo a pověří někoho,“ pokračoval premiér.

„Já jsem mu to chtěl sdělit osobně. Bohužel ta situace se vyvinula tak, že jsem tady nechtěl na to čekat. Takže šest týdnů je čas. A proč někdo potřebuje okamžitě vědět, jaký je zdravotní stav pana prezidenta,“ zmínil předseda vlády, aby dodal: „Chápu, že až bude ta jeho role, tak to budeme chtít určitě vědět. Bylo by dobré, aby tyhle nechutnosti skončily. A my jsme připraveni. Spíš to vypadá, že kolegové moc nespěchají.“

18:11
17. 10. 2021
!

K výsledkům voleb, sestavování nové vlády, ale i hospitalizaci prezidenta Miloše Zemana se ve svém pořadu na internetu vyjádřil premiér Andrej Babiš (ANO). „Když jsem se viděl s panem prezidentem v neděli, řekl mi: Andreji, já ti dám dva pokusy. Ale šel do nemocnice a já jsem to nechtěl moc řešit,“ prohlásil Babiš.

16:29
17. 10. 2021

V ostré hradní kritice pokračuje i lékařka a exministryně Džamila Stehlíková, která byla hostem podcastu Blesku. "Hradní puč. Car Zeman je mimo, vládne Rasputin (Mynář). Do puče se zapojili: Babiš (rozmlouval s carem v bezvědomí), Vondráček (svolal místo něj parlament) a dokonce i carevna, která to podepsala místo chotě. Zeman má hrubý třes rukou, nemůže psát, neudrží ani příbor, jí lžící," napsala na twitteru.

15:31
17. 10. 2021

Lidé kolem Zemana fatálně selhávají, naopak ÚVN je mercedes mezi českými nemocnicemi, uvedl dnes v Partii Alexandr Vondra (ODS). Podívejte se na jeho slova:

Video  
Video se připravuje ...
15:25
17. 10. 2021

Ani v neděli nezapomněla na svého nemocného manžela Miloše Zemana první dáma Ivana Zemanová. Tentokrát přišla do Ústřední vojenské nemocnice bez dcery Kateřiny, kolem 15. hodiny areál nemocnice opustila.

Prezidenta Miloše Zemana navštívila první dáma Ivana s doprovodem (17. 10. 2021) Prezidenta Miloše Zemana navštívila první dáma Ivana s doprovodem (17. 10. 2021) Prezidenta Miloše Zemana navštívila první dáma Ivana s doprovodem (17. 10. 2021) Prezidenta Miloše Zemana navštívila první dáma Ivana s doprovodem (17. 10. 2021) Prezidenta Miloše Zemana navštívila první dáma Ivana s doprovodem (17. 10. 2021)
14:40
17. 10. 2021

"Prezident je vážně nemocný, to je zajisté znepokojující a smutná zpráva. Není to ovšem nic neobvyklého, děje se to i v jiných zemích. Ale jistě se okolo toho neodehrává takové divadlo jako u nás,"

uvedl o víkendu na facebooku čestný předseda TOP 09 a Zemanův rival z první prezidentské volby Karel Schwarzenberg. "Z Hradu není možné vypáčit zprávu, jak vážný jeho stav je, ani jaká je jeho prognóza, a odvolávají se na lékařské tajemství. Hlava státu ovšem není obyčejný občan a my máme na základní informace o stavu prezidenta a jeho schopnosti vykonávat svůj úřad právo," míní kníže.

"Snad se někdy naučíme civilizovanému zacházení s nemocnými a otevřenému přístupu k politikům, na jejichž zdraví závisí také osud republiky. To, co se odehrává nyní, a je mi líto, že to musím takto napsat, je pro srandu králíkům. Opravdu to neodpovídá demokratickým pravidlům a řádu," dodal.

13:38
17. 10. 2021

"Myslím, že po těch letech si zasloužíme nejenom premiéra, za kterého se nemusíme stydět, ale i prezidenta," uvedl na twitteru europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09).

13:02
17. 10. 2021

„Jsme občané a máme toho dost! Přijďte v neděli na 12 hodinu do areálu Ústřední vojenské nemocnice na procházku, dát si vinnou klobásu nebo meruňkovou buchtu.“ Tak zněla pozvánka na nedělní protest. „Ani ban nás nezastaví! Stará událost zmizela, přesto se ale chystáme na procházku k nemocnici,“ napsal její organizátor Vojtěch Pšenák.

Z demonstrace, která se měla konat v areálu ÚVN, ale nakonec sešlo. Na místo přišlo asi 10 lidí, po 15 minutách setkání ukončili. Organizátoři chtěli poukázat na mlčení nemocnice a nevhodné jednání Kanceláře prezidenta republiky, která je na informace o zdravotním stavu prezidenta Zemana velmi skoupá.

"Sešli jsme se tady kvůli tomu, že chceme upozornit na to, že prezident republiky, který je ve špatném zdravotním stavu, je obklopen nedůvěryhodnými lidmi, kteří jeho stavu zneužívají ke svým pochybným cílům. Máme na mysli hlavně kancléře Vratislava Mynáře a poradce Martina Nejedlého. Není moc ústavních možností, jak situaci řešit, proto jsme zvolili tuto poklidnou formu protestu," řekl jeden z účastníků.

Nízká účast mohla být podle něj způsobena tím, že facebook v noci smazal nejprve událost a poté i celou skupinu. "Bylo v ní asi 2000 lidí. Ale tím, že nás tady bylo málo, mohla mít akce aspoň klidnější průběh. Nechtěli jsme rušit pacienty. Panu prezidentovi rozhodně nepřejeme nic špatného. Chceme, aby se brzy uzdravil a mohl vykonávat svou funkci," dodal.

13:00
17. 10. 2021

„Do 8. listopadu nejsou potřeba aktivní kroky pana prezidenta, do té doby je prostor nechat mu klid,“ uvedl předseda ODS a lídr koalice Spolu Petr Fiala v nedělní debatě v České televizi.

12:39
17. 10. 2021

"Asi by bylo dobré tu situaci zklidnit. Pan prezident je nemocný, je určitě vážně nemocný, jinak by nebyl tak dlouho v nemocnici. Je potřeba brát v potaz, že je to na prvním místě člověk, že je tam rodina," uvedl v Partii expředseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Chápe, že politici, kteří uspěli ve volbách, jsou nervózní, aby prezident dostál povinnostem a aby se mohla rychle ustavit vláda. "Myslím si, že žádné akutní nebezpečí nehrozí, protože Sněmovna je svolaná a i kdyby nebyla svolaná, tak se musí sejít nejpozději 8. listopadu. Problém nastane, pokud by prezident nekonal po 8. listopadu," upozornil Štěch.

Miloš Vystrčil (ODS) a Milan Štěch (ČSSD) v Partii na Primě (17.10.2021)
12:33
17. 10. 2021

"Když se dozvím, že bez vědomí ošetřujícího lékaře je ošetřován a to za doprovodu vedoucího kanceláře, tak si myslím, že to není citlivý přístup k panu prezidentovi," uvedl v Partii na Primě Miloš Vystrčil (ODS).

"Já jsem přesvědčený, že některé věci, kdyby je mohl mít pan prezident pod kontrolou, tak by je nedělal,"  podotkl šéf Senátu. "Mám tam pochybosti o tom, jestli všechny ty věci, které dneska KPR o panu prezidentovi říká, nebo jak informuje, jestli on o tom ví. Já k němu můžu mít tisíce výhrad, ale zdá se mi, že tohle není jeho styl a takhle on by se nechoval (...) Může to být tak, že o tom neví. Vy se to nedozvíte. Jak, kdy ležíte na JIPce? Je to můj pocit. Já to nemám nijak podloženo, ale takhle z toho vycházím. Já pana prezidenta znám a v poslední době jsme spolu úplně nevycházeli, ale nemyslím si, že by vystupoval před veřejností tím způsobem, jak to dnes prezentuje KPR," pokračuje Vystrčil.

Šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) v Partii na Primě (17.10.2021) Šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) v Partii na Primě (17.10.2021)
12:18
17. 10. 2021

"Je velmi unavený, jakákoli činnost ho zmáhá. Většinu dne proto spí,” řekl Seznam Zprávám zdroj ze Zemanova blízkého okolí.

„Světlé chvilky střídají chvíle zmatenosti. Kdy se mu pletou třeba lidé,“ uvedl zdroj. „Když kupříkladu u něj byl Viktor Orbán, oslovoval ho Andreji a začal na něj mluvit rusky,“ dodává.

12:05
17. 10. 2021

Situace kolem Zemana v nemocnici a prázdného Hradu vyvolává nejen spekulace o schopnosti prezidenta vykonávat svůj úřad, na internetu se objevují i během neděle různé vtípky. 

12:02
17. 10. 2021

"Děkuji politikům, kteří citlivě přistupují k panu prezidentovi. Děkuji novinářům, kteří nebaží po senzaci. Omlouvám se, že neodpovídám na dotazy, ale ticho považuji za správné. Děkuji občanům, stále píšete tak krásné vzkazy. P.S. Modlete se dál za pana prezidenta, prosím," uvedl na twitteru hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

11:55
17. 10. 2021
!

„Pan prezident je nadále hospitalizován na KARIM,“ uvedla v neděli pro Blesk mluvčí Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) Jitka Zinke. KARIM  je Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny 1. LF UK a ÚVN.

11:41
17. 10. 2021

Senát: Hysterická reakce na Zemana, či nikoli?

Senát je strážce Ústavy a ústavnosti, Miloš Vystrčil postupuje "velmi nehystericky, velmi v klidu a velmi racionálně", uvedl europoslanec Vondra (ODS). "Pokud je tady vážné podezření, že je tady nějaká kamarila okolo pana prezidenta, která jedná ve vlastním zájmu, dokonce i proti ústavním principům této země, tak Senát, od čeho ho máme? Přesně od tohohle, aby se o takové situace zajímal. A nikterak to nehrotí," odmít Vondra Havlíčkovu kritiku v Partii.

"Problém není v tom, že Senát řekne, že se mu něco nelíbí a že je nespokojen s nějakým vyjádřením. To je v pořádku, na to má samozřejmě právo. Mně vadí to, že člověk, který je týden v nemocnici, už automaticky je naznačováno to, že je schopen, nebo není schopen. Že se nepočká nějaká nezbytně nutná doba. A já bych to možná chápal v situaci, kdyby zde tikaly hodiny, kdyby se něco nestíhalo, kdyby se mělo vyjednávat a pověřovat. Ale toto tady nenastává," dodal Havlíček.

Fiala (SPD) míní, že vyjádření Vystrčila trochu hysterické bylo. "Pořád bojují s antizemanem a teď je potřeba mu ještě naložit," zaútočil na senátory Fiala. Do 8. listopadu nic nehrozí a Zeman má čas se uzdravit. "Hysterické tiskové konference jsou příliš předčasné," dodal. Pirát Jiránek naopak rozumí tomu, že senátoři chtějí mít vyjasněnou situaci, "co by, kdyby". "Samozřejmě předpokládá se, že se pan prezident vrátí kolem toho osmého, všechno proběhne v pořádku. To je dobře. Na druhou stranu je třeba chápat Senát, který potřebuje zajistit, abysme to najednou osmého neřešili překvapeně: a co teď?" dodal Pirát s tím, že některá slova jsou emočně vypjatější, než by si situace zasloužila.

11:35
17. 10. 2021

"Naprosto souhlasím, že pan prezident není v dobrých rukou v této situaci," uvedl europoslanec Vondra (ODS) v Partii. K ÚVN má absolutní důvěru, profesor Zavoral je mimořádně kvalifikovaný i lidsky kompetentní a moudrý člověk. "Mám jenom to nejlepší mínění o ÚVN, to je mercedes mezi českými nemocnicemi a nepochybně mám důvěru k nim. Já tady neumím hodnotit, jestli je (Zeman) způsobilý, nebo nezpůsobilý. Musíme se to dozvědět," dodal s tím, že Zeman má "určitou ambici dohnat Václava Havla a Václava Klause deseti lety, ale zároveň prostě musí prezident z Ústavy konat, ta doba přichází a nelze to odkládat".

"Já musím vystoupit proti tomu, jakým způsobem dnes Senát vystupuje. Je to nevhodné, je to irelevantní a je to i velmi nefér. Pan prezident je nemocný, to se může stát komukoliv. V tuto chvíli něco hrotit ve smyslu diskuze, jestli je či není schopen? Přece se nic nezdržuje, my máme několik dní po volbách, nic se nezpožďuje ani o jeden, jediný den," kontroval ve studiu Havlíček (ANO). "I když je nemocný a nemá to jednoduché, je schopen té základní, běžné komunikace," dodal Havlíček s tím, že Senát zneužívá toho, že je Zeman nemocný. "Mějme k němu takt. I k jeho rodině," apeloval vicepremiér.

Alexandr Vondra (ODS) v Partii na CNN Prima News (17.10.2021)
11:27
17. 10. 2021

"Já bych vyzval pana mluvčího Hradu: méně žalmů, více informací," uvedl Martin Jiránek (Piráti). K Vondráčkovi podotkl: "Myslím, že to nezvládl, i tu komunikaci kolem toho nezvládl dobře. Jestli tam byly nějaké podezřelé věci, tak já opravdu úplně nechci tady soudit v televizi."

Vondra míní, že Vondráček nebude předsedou nově zvolené Sněmovny, kde je jiná většina. "On není a nebude její součástí," podotkl. "To provedení té návštěvy bylo samozřejmě vysoce neprofesionální," uvedl Vondra s tím, že se Vondráčk musí s kritikou smířit, ale nyní je třeba řešit důležitější věci, aby měla země co nejdřív legitimní vládu.

Karel Havlíček (ANO), Alexander Vondra (ODS), Radim Fiala (SPD) a Martin Jiránek (Piráti) v Partii na CNN Prima News (17.10.2021)
11:25
17. 10. 2021

"Jsem přesvědčen, že KPR může být komunikativnější, může jasněji informovat samozřejmě v intencích, co jí zdravotní stav, nemocnice a pacient dovolí. To jsem přesvědčen, že mohlo předejít mnoha věcem, o kterých se spekulovalo. Na druhou stranu cítím jakousi hysterii, kdy vůbec není nutná, ze strany různých politiků, kteří říkají, že by měl pan Vondráček odstoupit, kdo ví, jak to s panem prezidentem je a jestli aktivovat paragraf 66, nebo neaktivovat," uvedl v Partii na Primě Radim Fiala (SPD).

"Je nutné vidět, že i KPR má omezené možnosti. Souhlasím s tím, že měli informovat častěji, jasněji, měli být komunkativnější," dodal. Fiala i Havlíček přáli Zemanovi, aby se uzdravil.

"Já panu Vondráčkovi věřím, to, že ho tam doprovázel policista, to bude asi pravda, že si ho převzal pan kancléř, to bude asi taky pravda (...) Jenom se vyvolávají spekulace pořád na téma antizeman. Já si myslím, že to není vůbec podstatné, dejme panu prezidentovi čas," podotkl Fiala.

11:15
17. 10. 2021

"Já se domnívám, že tam to podcenili úplně všichni, tu návštěvu. Jedna věc je, že pan prezident si pozve třetího nejvyššího ústavního činitele v rámci toho aktu, že to chce podepsat. Tam pan Vondráček samozřejmě přijít musí. Nedovedu si představit, že by se toto odmítlo. Na druhou stranu za každým takovýmhle činitelem je tým lidí, který připravuje ty návštěvy. Já když jsem měl možnost se potkat s panem prezidentem, tak to nebylo tak, že by mi zavolal. A to máme spolu velmi dobrý vztah. Moji lidé připravovali každý detail návštěvy - nejenom kdy to je, kdo tam bude, o čem se bude jednat, ale i parametry toho jednání ve smyslu toho, že byl covid, roušky atd. A teď je to ještě komplikovanější, protože je to navíc v nemocnici. Tzn. musí se do toho vzít třetí aktér - ta nemocnice. A mělo se to skutečně připravit velmi pečlivě," uvedl vicepremiér Havlíček (ANO) k návštěvě šéfa Sněmovny Vondráčka (ANO) u Miloše Zemana.

"Pan Vondráček se omluvil za to, že on, respektive jeho tým, nepřipravil tu návštěvu tak, jak měla být, to znamená to je třeba vidět. Přiznal chybu, která tam byla. Druhá věc, které věřím absolutně, je to, že se skutečně potkali a že ten podpis tak, jak tam proběhl, tak tam skutečně byl. O tom nemám nejmenší pochybnosti," dodal Havlíček.

Karel Havlíček (ANO) v Partii na CNN Prima News (17.10.2021)
11:11
17. 10. 2021

"Musíme vědět, zda je schopen pro tuto chvíli, pro toto období vykonávat svůj úřad, protože jaksi jinak to musíme zařídit podle Ústavy jinak," uvedl europoslanec Vondra (ODS) v Partii.

"Velký rozdíl je mezi panem prezidentem, který je nemocný, a mezi těmi lidmi, kterými je dneska obklopen. Myslím si, že každý, kdo to sleduje, má pocit, že hrajou nějakou svou vlastní hru, a to si myslím, že je naprosto špatně," dodal.

"Je třeba si uvědomit, že každý může informovat o stavu pacienta, i když je to prezident, na základě toho, co mu ten pacient umožní, pokud to není pacient, tak případně jeho rodina. Druhá věc je ta, jakým způsobem o tom komunikuje v rámci možností ta nemocnice, tady si myslím, že sehrála velmi důležitou a správnou úlohu ÚVN. Myslím si, že nesmírně pozitivní. A správné bylo vystoupení jejího pana ředitele, kdy řekl, že znají diagnózu, že stav je stabilizovaný, potom co jsme si nebyli úplně jisti, jak to vypadá. A současně řekl, na jakém je oddělení. To do značné míry také vypovídalo o stavu, jaký je," podotkl vicepremiér Havlíček (ANO).

S ohledem na to, co nechce pacient v dané chvíli, bylo maximum možného. KPR může komunikovat tak, jaké dostane parametry od pacienta. "Možná se daly dělat některé věci lépe, možná rychleji, ale zřejmě i oni to nemají úplně jednoduché v tomto," zastal se Havlíček Zemanových hradních spolupracovníků.

Karel Havlíček (ANO), Alexander Vondra (ODS), Radim Fiala (SPD) a Martin Jiránek (Piráti) v Partii na CNN Prima News (17.10.2021)
11:04
17. 10. 2021

V Partii na CNN Prima News usedli v neděli Karel Havlíček (ANO), europoslanec Alexander Vondra (ODS, Martin Jiránek (Piráti) a Radim Fiala (SPD).

"Ta věc má tři roviny, jedna je lidská, druhá je politická a třetí je ústavní. A pak je tu prezident Miloš Zeman a pak jsou tu ti lidé kolem něj, kteří, myslím, fatálně selhávají v této věci," uvedl Vondra. "Všichni přejeme panu prezidentovi, aby se co nejrychleji uzdravil, samozřejmě, že některé věci podléhají lékařskému tajemství. To je normální. Veřejnost má ale právo na to vědět alespoň základní věci, jak na tom prezident je. Není to poprvé, já si pamatuji, dělal jsem s Václavem Havlem a také měl zejména v tom druhém funkčním období značné zdravotní potíže a veřejnost vždycky informována byla," podotkl.

Alexander Vondra (ODS) v Partii na CNN Prima News (17.10.2021) Karel Havlíček (ANO) a Alexander Vondra (ODS) v Partii na CNN Prima News (17.10.2021)
9:45
17. 10. 2021

Požehnanou neděli přeje na twitteru hradní mluvčí Jiří Ovčáček. 

PPP150W ( 28. listopadu 2021 12:46 )

Tohle neuvěřitelně trapné a smutné divadlo naši zemi zviditelní na hodně dlouhou dobu. Neskutečné. Nikdy bych neřekl, že se nějaká vláda v čele s prezidentem k něčemu takovému sníží. To v sobě nemají špetku cti? A co hůř. Celá ta šaráda je živnou půdou pro nechutné a dehonestující reakce , které na sebe jistě nenechají dlouho čekat. Důstojnost úřadu prezidenta této země byla zašlapána na samé dno. Při tom stačilo, aby měl jeden jediný člověk špetku sebereflexe a nelpěl na něčem tak pomíjivém, jako je moc. Nemocný mocnář. Velmi smutné.

gogo56 ( 28. listopadu 2021 11:07 )

ten se na to třese Krhounek!!¨

kolotoc49 ( 28. listopadu 2021 10:46 )

jen at nám nejlepší prezident od špinavého převratu havla vydrží ještě dvacet let at potrápí slepenec křivá­ku,kmo­tru,u­dava­ču kde vyniká Gazdík neuvěřitelné zákeřný,křivák,zlo!

ingmarie ( 28. listopadu 2021 10:01 )

Seriál o prezidentu Zemanovi je nekonečný trapný bizár

hulmihosoudruhu ( 27. listopadu 2021 00:06 )

Nejeví známky virózy, ale jeví známky života?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa