Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Přehledně: Zeman strávil sedm týdnů v nemocnici. Vrátil ho tam covid, pak jmenoval Fialu

Aktualizováno -
28. listopadu 2021
13:15
Autor: kal, vei, vr, simao, for, ČTK - 
10. října 2021
12:10

Prezident Miloš Zeman strávil na podzim 2021 sedm týdnů v Ústřední vojenské nemocnici, což byla jeho zatím vůbec nejdelší hospitalizace v úřadu. Sanitka hlavu státu převezla z Lán do pražských Střešovic ve vážném stavu bezprostředně po volbách 10. října, aby se Zeman dostal zpět na zámek 25. listopadu. Obratem ho na nemocniční lůžko vrátila nákaza koronavirem, ale nakonec se prezident dostal na konci listopadu zpět do Lán, kde 28. listopadu jmenoval šéfa ODS Petra Fialu premiérem. Podívejte se na zásadní momenty v onlinu přenosu Blesk Zpráv.

  • Prezident Miloš Zeman se vrátil do nemocnice ve čtvrtek 25. listopadu jen pár hodin poté, co byl propuštěn. Při převzetí do domácí péče mu byl zjištěn covid.
  • Předchozí hospitalizace hlavy státu trvala přes sedm týdnů. Zeman byl převezen do ÚVN v neděli 10. října ve vážném stavu. Ve čtvrtek 4. listopadu přesunuli prezidenta z oddělení KARIM na standardní lůžko Rehabilitačního oddělení, v pondělí 15. listopadu se pak přesunul dál na běžné lůžko.
  • Politici začali řešit možný přesun pravomocí hlavy státu na premiéra a předsedu Sněmovny podle článku 66 ústavy v říjnu poté, co předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) oznámil, že prezident Zeman podle Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) nyní ze zdravotních důvodů není schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti.
  • V úterý 9. listopadu Senát uvedl, že pokud se stav prezidenta nezhorší a bude schopen jmenovat vládu, aktivaci článku 66 zatím řešit nebude. A prezident dal rozhovor Frekvenci 1 a pak i TV Nova.
  • Miloš Zeman se vrátil do ÚVN po necelých dvou týdnech, předtím ho propustili 22. září. Důvodem předchozí hospitalizace byla podle lékařů i Hradu jeho dehydratace i celkové vyčerpání, dostával infuze. Nicméně po návratu se začaly objevovat informace o tom, že Zeman trpí cirhózou jater.
  • Policie prověřuje, jestli někdo nefalšoval Zemanův podpis na dokumentu, kterým svolal jednání Sněmovny. A také to, zda nedošlo k trestnému činu neposkytnutí pomoci.
  • Prezident letos kvůli zdravotnímu stavu vůbec poprvé nevolil ve volební místnosti, ale přijela za ním komise přímo do zámku v Lánech. Hrad k tomu zveřejnil tři fotografie.

Video  Zeman: První rozhovor z nemocnice. O nechutenství prezidenta i Fialově vládě  - Frekvence 1
Video se připravuje ...

Hospitalizace prezidenta Zemana
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Andrej Babiš Andrej Babiš Jiří Ovčáček Jiří Ovčáček Miloš Vystrčil Miloš Vystrčil Miloš Zeman Miloš Zeman Petr Fiala Petr Fiala Policie ČR Policie ČR Poslanecká sněmovna Poslanecká sněmovna Senát ČR Senát ČR ÚVN ÚVN
Zobrazit nové zprávy
22:00
12. 10. 2021

Máme za sebou třetí den, kdy je prezident Miloš Zeman v Ústřední vojenské nemocnici. Pojďme si shrnout poslední vývoj:

  • Pražský hrad se ve středu poprvé vyjádří k dalšímu postupu prezidenta Miloše Zemana, který je od neděle na klinice intenzivní medicíny Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN), při sestavování vlády po víkendových volbách do Sněmovny.
  • Dosavadní premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš novinářům řekl, že Zeman v neděli krátce před svým převozem do nemocnice hovořil o tom, že když nastane chvíle, osloví ho s pověřením k sestavení vlády. ANO má sice největší klub, ale dosud opoziční koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Pirátů se Starosty už deklarovaly vůli společně převzít vládu. Ve dvousetčlenné dolní komoře má těchto pět stran pohodlnou většinu 108 hlasů a s ANO o společném vládnutí žádná z nich jednat nebude.
  • Babiš zatím neřekl, zda by takové pověření od prezidenta přijal, je podle něj třeba počkat na to, zda mu hlava státu tento úkol skutečně svěří. Počítá nicméně i s tím, že ANO skončí v opozici a on sám v roli řadového poslance a člena zdravotního výboru, na vyšší posty v dolní komoře podle svých slov nepomýšlí.
  • Strany rodící se vládní koalice doufají, že prezident, o jehož zdravotním stavu panují pochybnosti, bude toto nové rozložení sil respektovat. Babišova slova by měla podle nich potvrdit buď prezidentská kancelář, anebo nejlépe sám prezident. Hrad dnes oznámil, že se tak stane ve středu, jakou formou, to však neupřesnil. Prezident komunikuje, sleduje politickou situaci a seznamuje se s nejnovějšími událostmi, sdělil dnes ČTK mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.
  • Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) požádá hradního kancléře Vratislava Mynáře o informace, jaké jsou prognózy vývoje Zemanova zdravotního stavu. „Máme obavu, zda současný zdravotní stav umožňuje prezidentu republiky vykonávat jeho úřad. Rámcovou informaci, která umožní zachovat patřičný respekt a citlivost vůči panu prezidentovi a jeho rodině, očekáváme od Kanceláře prezidenta republiky. Ta v tomto ohledu dosud nekonala dostatečně, proto ji dotazujeme,“ uvedl Vystrčil.
  • Koalice Spolu a Pirátů se Starosty hned v sobotu večer krátce po sečtení hlasů podepsaly memorandum o vůli vytvořit společně většinovou vládu. Požádaly v něm Zemana, aby pověřil šéfa ODS a lídra koalice Spolu Petra Fialu jednáním o sestavení kabinetu. Koalice současně budou jednat o vládě pouze společně a nevstoupí do jednání s dalšími subjekty. Babiš podle svých slov po volbách oslovil Fialu s nabídkou k vyjednávání o vládě, nebyla ale přijata. Vyjádření Fialy se ČTK zatím nepodařilo získat.
  • Kromě povolebního vládního angažmá strany začaly jednat o novém vedení Poslanecké sněmovny, jež by se na ustavující schůzi mohla sejít v pondělí 8. listopadu. O funkci předsedy Sněmovny má zájem vítězná formace Spolu. Nárok na jednu z nejvyšších ústavních funkcí chtělo vznést i hnutí ANO, které získalo nejvíc mandátů - 72, Spolu jich má o jeden méně. Babiš ale odpoledne řekl, že když se obě koalice vyslovily tak, že ANO post předsedy Sněmovny nepřipadne, už neplatí, že by o něj mělo dosud nejsilnější vládní hnutí zájem. ANO by podle ODS mělo mít místopředsedu dolní komory a poměrné zastoupení ve vedení výborů.
20:11
12. 10. 2021

Jedním z velkých úkolů příštích dní je začít přemýšlet nad kandidátem do prezidentských voleb. České televizi to dnes v podvečer řekl lídr koalice Spolu, kterou tvoří ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Fiala by byl rád, kdyby byl kandidát za koalici Spolu, ale nevyloučil možnost širší podpory. Lídr koalice Spolu tak zopakoval svá slova, která před volbami už říkal v superdebatě Blesku. Současnému prezidentovi Miloši Zemanovi vyprší druhý mandát v březnu 2023. Hnutí ANO před sněmovními volbami uvedlo, že do prezidentských voleb postaví vlastního kandidáta, jméno ale nemá.

Video  
Video se připravuje ...
19:57
12. 10. 2021

Iniciativu předsedy Senátu Miloše Vystrčila podpořili lidovci. Podle jejich místopředsedy Jana Bartoška je stávající komunikace Hradu nedostatečná. „Potřebujeme znát prognózu, jakým způsobem bude prezident schopen výkonu funkce,“ uvedl možný kandidát koalice Spolu na post předsedy Sněmovny. Odpověď kanceláře by podle něj měla přijít obratem.

19:05
12. 10. 2021

Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) korigoval pro Blesk své pondělní vyjádření o tom, že v neděli v Lánech premiér Andrej Babiš (ANO) a prezident Miloš Zeman neřešili povolební vyjednávání. „Nevěděl jsem, o čem detailně mluvili. Pan premiér mi říkal, že to byl víceméně soukromý rozhovor, že tam nekuli žádné pikle, že se tam nepřipravala žádná extra strategie,“ uvedl Havlíček.

„To, o čem se bavili, řekl pan premiér dneska, kdy naznačil to, že pokud by se pan prezident rozhodoval, tak tu první možnost - pověření - by dal jemu. Neprobíral jsem to předtím s panem premiérem nějak detailně,“ dodal Havlíček. 

Video  
Video se připravuje ...
18:25
12. 10. 2021

Podle ústavního právníka Aleše Gerlocha sice senátoři mohou žádat o informace, které potřebují pro výkon svého mandátu, výjimkou jsou ale utajované informace nebo ty, které podléhají mlčenlivosti. Nemyslí si proto, že Mynář informace o zdravotním stavu prezidenta bez jeho souhlasu Senátu pošle.

Vzhledem k hospitalizaci Zemana na oddělení intenzivní medicíny je podle Gerlocha evidentní, že jeho stav je vážný. Úvahy o možnosti aktivace článku 66 Ústavy České republiky, podle kterého by se Sněmovna a Senát mohly usnést na zbavení prezidenta pravomocí, pokud je nemůže vykonávat, jsou ale podle něj tři dny po začátku hospitalizace předčasné. Poznamenal zároveň, že zohlednit je třeba i to, že své ústavní pravomoci bude muset prezident začít plnit až počátkem listopadu, kdy by se měla sejít Sněmovna, kdy podá demisi současná vláda a kdy bude potřeba jmenovat nového premiéra.

Zdravotní zprávu o stavu prezidenta si podle Gerlocha obě komory Parlamentu mohou vyžádat pro svou potřebu ve chvíli, kdy by začaly jednat o zbavení prezidenta pravomocí. Požadovat by ji mohly po Kanceláři prezidenta republiky nebo po ÚVN.

Místo prezidenta Miloše Zemana přišel obhajovat do Senátu kandidáta na ústavního soudce Aleše Gerlocha hradní kancléř Vratislav Mynář (20. 3. 2018)
17:12
12. 10. 2021
!

Prezidenta Miloše Zemana i v úterý navštívila rodina - manželka Ivana s dcerou Kateřinou. Podle informací Blesku dorazily v 15 hodin a odjely krátce po 17. hodině.

Prezidenta Miloše Zemana v Ústřední vojenské nemocnici navštívily manželka Ivana s dcerou Kateřinou (12. 10. 2021) Prezidenta Miloše Zemana v Ústřední vojenské nemocnici navštívily manželka Ivana s dcerou Kateřinou (12. 10. 2021) Prezidenta Miloše Zemana v Ústřední vojenské nemocnici navštívily manželka Ivana s dcerou Kateřinou (12. 10. 2021)
17:05
12. 10. 2021

K obědu měl dnes pan prezident meruňkové buchty, na zítřek (středu) si objednal vinnou klobásu s bramborovou kaší,“ uvedl hradní mluvčí Ovčáček.

16:30
12. 10. 2021
!

Pražský hrad se chce vyjádřit k dalšímu postupu prezidenta Miloše Zemana při sestavování vlády ve středu. Prezident podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka komunikuje, sleduje politickou situaci a seznamuje se s nejnovějšími událostmi. V Ústřední vojenské nemocnici ho dnes navštívila rodina a kancléř Vratislav Mynář. Ovčáček to odpoledne sdělil ČTK. Pražský hrad již dříve zveřejnil, že Zeman dnes jmenoval nového předsedu brněnského krajského soudu Milana Čečotku.

16:15
12. 10. 2021

K aktuálním informacím o stavu prezidenta republiky novinářům dnes premiér Andrej Babiš řekl: „Samozřejmě, že se zajímám. Ale já nejsem oprávněn o tom mluvit. Vím, že je v ÚVN, je v péči lékařů a to je všechno, co vím.“ Na dotaz, zda stále platí, zda Zemanův stav je stabilizovaný, Babiš reagoval slovy: „Ježiš marjá, to nevím, zeptejte se pana Zavorala (ředitel ÚVN - pozn. red.)“

16:07
12. 10. 2021
!

Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN) dnes na webu uvedla, že lékařské tajemství nesmí porušit ani pod tíhou „nejrůznějších zájmů“. „Bez souhlasu pacienta - tak, jak to závazně ukládá zákon o zdravotních službách - nelze poskytovat neoprávněným osobám informace o hospitalizaci a léčbě. Stejně tak je tomu i v případě pana prezidenta, občana této země,“ napsala na webu Jitka Zinke, mluvčí ÚVN.

16:00
12. 10. 2021

„Jmenovací dekret pan prezident podepsal ještě v Lánech,“ upřesnil pro Blesk Jiří Ovčáček k jmenování předsedy brněnského krajského soudu Milana Čečotky. Ke jmenování tak nedošlo z nemocnice.

14:55
12. 10. 2021

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes novinářům řekl, že po volbách oslovil šéfa ODS a lídra koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) Petra Fialu s nabídkou k vyjednávání o vládě. Nebyla však přijata, opoziční koalice o kabinetu jednají spolu.

Spolu a koalice Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN) hned v sobotu večer podepsaly memorandum o vůli vytvořit společně většinovou vládu. Požádaly prezidenta Miloše Zemana, aby pověřil předsedu ODS Petra Fialu jednáním o sestavení kabinetu. Koalice současně budou jednat o vládě pouze společně a nevstoupí do jednání s dalšími subjekty, řekl tehdy Fiala.

Dohromady budou mít ve Sněmovně Spolu a Piráti se STAN 108 mandátů. ANO jich získalo 72.

Andrej Babiš (ANO) předstoupil před novináře (12.10.2021)
14:53
12. 10. 2021
!

Premiér Babiš v neděli hovořil se Zemanem 30 minut, řekl dnes novinářům. Odvoz prezidenta do nemocnice byl podle předsedy vlády plánovaný.

14:29
12. 10. 2021
!

Premiér Babiš uvedl, že mu prezident Zeman v neděli v Lánech před hospitalizací v ÚVN slíbil, že ho pověří jako předsedu nejsilnější strany sestavením vlády, uvedla ČT.

13:45
12. 10. 2021

Prezident je od neděle v Ústřední vojenské nemocnici, o jeho zdravotním stavu nejsou bližší informace. Přesto vyšla dílčí zpráva o tom, že úřaduje. Zeman jmenoval předsedu brněnského krajského soudu Milana Čečotku. Sedmileté funkční období mu začne ve středu. ČTK to dnes sdělil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Jmenování musí spolupodepsat premiér Andrej Babiš (ANO). 

12:59
12. 10. 2021
!

Senát žádá informace o zdravotní prognóze prezidenta

„Máme obavu, zda současný zdravotní stav umožňuje prezidentu republiky vykonávat svůj úřad. Tuto rámcovou informaci, která umožní zachovat patřičný respekt a citlivost vůči panu prezidentovi a jeho rodině, očekáváme od Kanceláře prezidenta republiky. Ta v tomto ohledu dosud nekonala dostatečně, proto ji dotazujeme,“ uvedl v prohlášení Senátu jeho předseda Miloš Vystrčil (ODS).

Organizační výbor Senátu v úterý projednával postup Senátu ve věci získání informací o způsobilosti prezidenta republiky vykonávat svůj úřad. Vystrčila Výbor pověřil, aby oslovil vedoucího KPR s žádostí o sdělení, jaké jsou prognózy vývoje zdravotního stavu prezidenta republiky.

10:25
12. 10. 2021
!

„Pan prezident, jak oznámila ÚVN, je ve stabilizovaném stavu. Každý den podle přání pana prezidenta je dodáván monitor denního tisku, pan prezident je průběžně informován a aktuálním dění,“ uvedl na Proglasu hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

„Probíhá léčba, která je samozřejmě plně v režii ošetřujících lékařů, kteří nejlépe vědí, jak mají postupovat, což je věc, která samozřejmě nepřísluší nikterak komentovat, ale v každém případě pan prezident podstupuje léčbu, která bude trvat podle rozhodnutí ošetřujících lékařů,“ pokračuje mluvčí. „Nechci vyvolávat žádná očekávání a hovořit o nějakých dnech.“ 

„Důležité je, že o pana prezidenta je postaráno a také že na pana prezidenta mnoho lidí myslí ve svých modlitbách,“ říká Ovčáček.

09:59
12. 10. 2021
!

„Pro mne osobně teď jakékoli politické věci jdou absolutně stranou, protože je důležité, aby se pan prezident uzdravil, aby pod dohledem lékařů, prostřednictvím léčby získal síly pro svou další činnost. Tomu podřizuji svou činnost. Komunikace probíhá úspornější formou, kterou pokládám v tuto chvíli za vhodnější,“ uvedl hradní mluvčí Jiří Ovčáček pro Proglas.

„Snažíme se veřejnost informovat komfortně, kontinuálně, ale úsporně. Důležité informace vždy veřejnost dostává. Přece nemohu ovlivnit to, když uveřejníme, že pan prezident souhlasil s hospitalizací a že hospitalizace je plánovaná, že tomu někdo nevěří a na základě toho zpochybňuje práci Kanceláře prezidenta republiky,“ dodal mluvčí.

09:01
12. 10. 2021
!

„My samozřejmě neznáme přesnou diagnózu prezidenta republiky. Komplexnější informace chybí,“ říká v úterý před ÚVN reportér ČT Jakub Pacner. „Je mu poskytována špičková lékařská péče, je navštěvován rodinnými příslušníky i nejbližšími spolupracovníky,“ podotkl.

07:59
12. 10. 2021

Zatímco Česko čeká na nové informace z Hradu, hradní mluvčí Jiří Ovčáček posílá fotografii.

06:50
12. 10. 2021

Dobré ráno. I v úterý pokračuje hospitalizace prezidenta Miloše Zemana, který byl do nemocnice nečekaně převezen v neděli. Vyvstává přitom řada otázek. Nejhlasitější je ale jedna: řeknete nám někdo konečně, jak moc se máme o člověka, který je klíčovým ústavním činitelem, bát! 

Ustarané dotazy píší i čtenáři Blesku do internetových diskusí, jiní nám rovnou posílají e-maily. Zajímá je také, proč Zemana vezli do špitálu, jen co skončila schůzka s premiérem Andrejem Babišem (67, ANO), či proč lépe nezajistili prostor před nemocnicí. „Informace budeme poskytovat s úměrou, jak bude nezbytné,“ uvedl hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Více čtěte ZDE

PPP150W ( 28. listopadu 2021 12:46 )

Tohle neuvěřitelně trapné a smutné divadlo naši zemi zviditelní na hodně dlouhou dobu. Neskutečné. Nikdy bych neřekl, že se nějaká vláda v čele s prezidentem k něčemu takovému sníží. To v sobě nemají špetku cti? A co hůř. Celá ta šaráda je živnou půdou pro nechutné a dehonestující reakce , které na sebe jistě nenechají dlouho čekat. Důstojnost úřadu prezidenta této země byla zašlapána na samé dno. Při tom stačilo, aby měl jeden jediný člověk špetku sebereflexe a nelpěl na něčem tak pomíjivém, jako je moc. Nemocný mocnář. Velmi smutné.

gogo56 ( 28. listopadu 2021 11:07 )

ten se na to třese Krhounek!!¨

kolotoc49 ( 28. listopadu 2021 10:46 )

jen at nám nejlepší prezident od špinavého převratu havla vydrží ještě dvacet let at potrápí slepenec křivá­ku,kmo­tru,u­dava­ču kde vyniká Gazdík neuvěřitelné zákeřný,křivák,zlo!

ingmarie ( 28. listopadu 2021 10:01 )

Seriál o prezidentu Zemanovi je nekonečný trapný bizár

hulmihosoudruhu ( 27. listopadu 2021 00:06 )

Nejeví známky virózy, ale jeví známky života?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa