Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Přehledně: Zeman strávil sedm týdnů v nemocnici. Vrátil ho tam covid, pak jmenoval Fialu

Aktualizováno -
28. listopadu 2021
13:15
Autor: kal, vei, vr, simao, for, ČTK - 
10. října 2021
12:10

Prezident Miloš Zeman strávil na podzim 2021 sedm týdnů v Ústřední vojenské nemocnici, což byla jeho zatím vůbec nejdelší hospitalizace v úřadu. Sanitka hlavu státu převezla z Lán do pražských Střešovic ve vážném stavu bezprostředně po volbách 10. října, aby se Zeman dostal zpět na zámek 25. listopadu. Obratem ho na nemocniční lůžko vrátila nákaza koronavirem, ale nakonec se prezident dostal na konci listopadu zpět do Lán, kde 28. listopadu jmenoval šéfa ODS Petra Fialu premiérem. Podívejte se na zásadní momenty v onlinu přenosu Blesk Zpráv.

  • Prezident Miloš Zeman se vrátil do nemocnice ve čtvrtek 25. listopadu jen pár hodin poté, co byl propuštěn. Při převzetí do domácí péče mu byl zjištěn covid.
  • Předchozí hospitalizace hlavy státu trvala přes sedm týdnů. Zeman byl převezen do ÚVN v neděli 10. října ve vážném stavu. Ve čtvrtek 4. listopadu přesunuli prezidenta z oddělení KARIM na standardní lůžko Rehabilitačního oddělení, v pondělí 15. listopadu se pak přesunul dál na běžné lůžko.
  • Politici začali řešit možný přesun pravomocí hlavy státu na premiéra a předsedu Sněmovny podle článku 66 ústavy v říjnu poté, co předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) oznámil, že prezident Zeman podle Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) nyní ze zdravotních důvodů není schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti.
  • V úterý 9. listopadu Senát uvedl, že pokud se stav prezidenta nezhorší a bude schopen jmenovat vládu, aktivaci článku 66 zatím řešit nebude. A prezident dal rozhovor Frekvenci 1 a pak i TV Nova.
  • Miloš Zeman se vrátil do ÚVN po necelých dvou týdnech, předtím ho propustili 22. září. Důvodem předchozí hospitalizace byla podle lékařů i Hradu jeho dehydratace i celkové vyčerpání, dostával infuze. Nicméně po návratu se začaly objevovat informace o tom, že Zeman trpí cirhózou jater.
  • Policie prověřuje, jestli někdo nefalšoval Zemanův podpis na dokumentu, kterým svolal jednání Sněmovny. A také to, zda nedošlo k trestnému činu neposkytnutí pomoci.
  • Prezident letos kvůli zdravotnímu stavu vůbec poprvé nevolil ve volební místnosti, ale přijela za ním komise přímo do zámku v Lánech. Hrad k tomu zveřejnil tři fotografie.

Video  Zeman: První rozhovor z nemocnice. O nechutenství prezidenta i Fialově vládě  - Frekvence 1
Video se připravuje ...

Hospitalizace prezidenta Zemana
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Andrej Babiš Andrej Babiš Jiří Ovčáček Jiří Ovčáček Miloš Vystrčil Miloš Vystrčil Miloš Zeman Miloš Zeman Petr Fiala Petr Fiala Policie ČR Policie ČR Poslanecká sněmovna Poslanecká sněmovna Senát ČR Senát ČR ÚVN ÚVN
Zobrazit nové zprávy
13:59
5. 11. 2021
!

Pokud Miloš Zeman bude schopen vykonávat minimálně nejdůležitější povinnosti prezidenta, k převodu jeho pravomocí podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) není důvod. Vystrčil to dnes řekl ČTK v reakci na závěry lékařského konzilia, které se Zemanovým zdravotním stavem zabývalo.

Konzilium se shodlo na tom, že Zemanův zdravotní stav i nadále vyžaduje hospitalizaci a že prezident se nemůže věnovat práci naplno. Pro Vystrčila to znamená, že Zeman „některé pracovní povinnosti je schopen vykonávat, to znamená minimálně ty nejdůležitější“. „Podle mého osobního názoru to potom není o tom, že bychom začali připravovat aktivaci článku 66 (ústavy). Je dobré vyčkat a věřit, že se jeho zdravotní stav bude dál zlepšovat.“

16:04
24. 10. 2021

„Dovolím si pro zamyšlení nebo připomenutí zopakovat svoji poslední větu z dnešních Otázek Václava Moravce. Já jsem úplně u vytržení z toho, jak někteří dnes zneužívají stávající situaci (jenom) k tomu, aby se zviditelnili a ostatní pomluvili,“ napsal šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

12:45
24. 10. 2021

Vystrčil v Otázkách Václava Moravce uvedl, že to, že ÚVN zveřejnila zprávu o zdravotním stavu prezidenta – samozřejmě se Zemanovým svolením, považuje za zásluhu Senátu. „Naplnili jsme, co jsme si předsevzali – společnost začíná být informována o stavu prezidenta a o tom, zda je schopen vykonávat funkci,“ řekl.

12:20
24. 10. 2021

Vystrčil zdůraznil, že nikdo není rád, že by se mělo hlasovat o článku 66. „My rozhodně nejsme rádi, jsou to pro nás komplikace,“ naprosto popírá, že by někdo politicky chtěl, aby se prezidentův stav zhoršil. „Taková úvaha je chybná,“ Vystrčil následně vysvětlil, proč je pro ně i novou vládu dobré, aby se prezident uzdravil a pokračoval ve výkonu funkce.

„Prezident Zeman bude přijímat demisi odcházející vlády. Pak se bude řešit, kdo bude premiér. Vítězové voleb budou předkládat Petra Fialu se 108 podpisy, pokud to Zeman nepřijme a zachová se v rozporu s ústavou, koalice posílí,“ podotkl, že nikdo nemám důvod chtít, aby se Zeman neuzdravil. „Politicky doplatí na to, pokud by se choval nestandardně,“ domnívá se. To, aby Zeman „fungoval normálně“, je podle něj nejlepší i pro případného kandidáta na prezidenta. On sám se za kandidáta ODS na prezidentské křeslo nepovažuje. „Dneska nemám tuto ambici,“ tvrdí.

„Považuju za chybné za každou cenu hlasovat o článku 66,“ dodal Vystrčil i s tím, že ho mrzí neustálé osočování, a to i ze strany exprezidenta Václava Klause. Podle něho se někteří činitelé nemohou dočkat aktivace článku 66. „Klause už nevím, jak komentovat,“ povzdychl si Vystrčil.

V pořadu České televize Otázky Václava Moravce dnes vystoupili předseda Senátu a místopředseda ODS Miloš Vystrčil a bývalý šéf Poslanecké sněmovny a místopředseda ANO Radek Vondráček.
16:20
18. 10. 2021

Předseda Senátu Miloš Vystřčil (ODS) se k odpovědi ÚVN Vyjádří na TK v 17:30. 

Zatím si připomeňte jeho slova z minulého pátku, kde zmínil, že prezident Zeman není v dobrých rukou – zmínil v této souvislosti pracovníky prezidentské kanceláře. 

Video  
Video se připravuje ...
11:31
18. 10. 2021

„Předpokládám, že se budeme chovat velmi transparentně, ale na druhou stranu je to věc lidsky velmi citlivá, proto ten můj neobvykle opatrný přístup. Musím to probrat s lidmi, kteří se vyznají ve věcech z hlediska ochrany soukromí a tak dále. Počítám ale s tím, že bych dal k dispozici veškeré možné informace,“ řekl předseda Senátu Miloš Vystrčil pro iRozhlas.cz k obdrženému dopisu o Zemanově zdraví.

10:28
18. 10. 2021

Předseda Senátu Vystrčil poskytne zprávu Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) ke zdravotnímu stavu prezidenta Miloše Zemana vedení horní komory. Informace o jejím obsahu chce zveřejnit ještě dnes.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil na tiskové konferenci ke zdravotnímu stavu prezidenta Miloše Zemana (15.10.2021)
9:38
18. 10. 2021

Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN) odeslala dnes ráno předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi (ODS) odpověď týkající se zdravotního stavu prezidenta Miloše Zemana. Obsah odpovědi kvůli dodržování zákona nemocnice nezveřejní. ÚVN to oznámila na svém webu.

„Dnes, 18. 10. 2021 v 9.00 hod., zaslal ředitel ÚVN profesor Miroslav Zavoral oficiální cestou předsedovi Senátu PČR odpovědi zpracované s veškerou vahou zodpovědnosti,“ oznámila nemocnice.

12:33
17. 10. 2021

"Když se dozvím, že bez vědomí ošetřujícího lékaře je ošetřován a to za doprovodu vedoucího kanceláře, tak si myslím, že to není citlivý přístup k panu prezidentovi," uvedl v Partii na Primě Miloš Vystrčil (ODS).

"Já jsem přesvědčený, že některé věci, kdyby je mohl mít pan prezident pod kontrolou, tak by je nedělal,"  podotkl šéf Senátu. "Mám tam pochybosti o tom, jestli všechny ty věci, které dneska KPR o panu prezidentovi říká, nebo jak informuje, jestli on o tom ví. Já k němu můžu mít tisíce výhrad, ale zdá se mi, že tohle není jeho styl a takhle on by se nechoval (...) Může to být tak, že o tom neví. Vy se to nedozvíte. Jak, kdy ležíte na JIPce? Je to můj pocit. Já to nemám nijak podloženo, ale takhle z toho vycházím. Já pana prezidenta znám a v poslední době jsme spolu úplně nevycházeli, ale nemyslím si, že by vystupoval před veřejností tím způsobem, jak to dnes prezentuje KPR," pokračuje Vystrčil.

Šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) v Partii na Primě (17.10.2021) Šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) v Partii na Primě (17.10.2021)
20:10
15. 10. 2021

Táži se nemocnice i profesora Zavorala jako lékaře, jak to s panem prezidentem je z hlediska jeho způsobilosti vykonávat svůj úřad. Očekávám, že pan ředitel nemocnice bude rychlejší, než je Kancelář prezidenta republiky,“ prohlásil Vystrčil.

Senátory podle něj nezajímá, s čím se prezident léčí, ale v jakém je stavu a jaká je prognóza jeho fungování jako hlavy státu. Zda například bude schopen přijmout demisi současné vlády, kterou dosluhující premiér Andrej Babiš (ANO) musí předložit po ustavující schůzi nové Sněmovny, která se v povolebním složení sejde poprvé 8. listopadu.

Video  
Video se připravuje ...
18:20
15. 10. 2021

„Pokud po osmém listopadu bude situace stejná, tak aktivace článku 66 je reálnou možností,“ řekl na dotaz médií předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Dodal, že pokud nejsou důvěryhodné informace ze strany hradní kanceláře, je povinností Senátu zjistit, jaká je skutečnost. Uvedl to na dotaz, zdali je správné předávat zodpovědnost za informování na lékaře. 

17:59
15. 10. 2021

„Bohužel náš prezident není v dobrých rukou, pokud se bavíme o kanceláři prezidenta republiky,“ opřel se do hradní kanceláře šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

„Já osobně jsem přesvědčen, že pokud se bavíme a pokud mluvím o zaměstnancích kanceláře prezidenta, zejména nejvíce zmiňovaných, jsem přesvědčen, že pan prezident není v dobrých rukou. Není v dobrých rukou a nejsem si jistý, že všechny kroky, které jsou činěni, jsou s panem prezidentem konzultovány a že se všemi souhlasí,“ uvedl Vystrčil.

Podotkl, že tak, jak zná prezidenta, si myslí, že některé věci by neschválil „Respektive by s nimi nesouhlasil. Zda tomu tak je, nebo není se nemáme šanci se dozvědět,“ dodal. 

Předseda Senátu Miloš Vystrčil na tiskové konferenci ke zdravotnímu stavu prezidenta Miloše Zemana (15.10.2021)
17:51
15. 10. 2021

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) zmínil, že Senát je od počátku zdravotních problémů prezidenta republiky činný a slušný a dělal to, co mu ukládá Ústava. 

„My jsme slušně - a Senát je slušnou institucí - čekali, zda kancelář prezidenta republiky sama od sebe začne normálním, klasickým a přehledným způsobem informovat, o tom, zda prezident je či není způsobilý vykonávat úřad. Poté, co se tak nestalo tak někteří z nás k tomu kancelář prezidenta veřejně vyzvali,“ uvedl Vystrčil. 

Šéf horní komory připomněl i písemnou výzvu, kterou Senát zaslat hradní kanceláři v pondělí. „Dnes je pátek a odpověď jsme neobdrželi,“ konstatoval s tím, že Senát nepožadoval diagnózu ani detaily o léčení, ale tázal se na prognózu pacienta - a především tedy na to, zdali je Miloš Zeman schopen vykonávat svou funkci. Vystrčil prozradil, že po domluvě s dalšími státníky na organizačním výboru zaslali obdobný dopis do rukou ředitele ÚVN Miroslava Zavorala 

„Očekávám, že ředitel bude rychlejší, než je kancleář prezidenta republiky (...) Zajímá nás jediná věc a to je, jak to vypadá v současnosti a jaká je pronóza z hlediska fungováni pana prezidenta,“ zdůraznil. 

17:40
15. 10. 2021

„Na úvod, právě vzhledem k tomu, co se všechno objevuje zejména na sociálních sítích, ale publikují to i některá média, si dovolím zopakovat některá fakta a informace, která jsou platná a jsou někdy uváděná zkresleně,“ uvedl na začátku tiskové konference předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Vystrčil primárně zdůraznil, že až do 8. listopadu není nutný žádný krok prezidenta k tomu, aby vše fungovalo, jak má. „K tomu, aby normálně a standartně probíhala jednání vlády a následně se sešla Sněmovna na své ustavující schůzi, není potřeba žádný čin pana prezidenta. Jinými slovy, minimálně do 8. listopadu není nutný žádný krok prezidenta, aby vše fungovalo,“ podotkl.

„Druhá a třetí věc se týká článku 66. Aktivace článku a pokud aktivace bude / byla by úspěšná v Poslanecké sněmovně a v Senátu, nedochází k tomu, že by pan prezident přestával být prezidentem. Jeho pozice mu zůsvátá  - není to odovlání, ale je o tom, zdali je prezident způsobilý dělat práci, která mu z ústavy přináleží,“ vysvětlil šéf horní komory, který tak zdůraznil, že se vlastně jedná o ochranu prezidenta v případech, jako je ta stávající - a tedy například v době, kdy onemocní. 

Předseda Senátu Miloš Vystrčil na tiskové konferenci ke zdravotnímu stavu prezidenta Miloše Zemana (15.10.2021)
17:15
15. 10. 2021
!

Na tiskovou konferenci šéfa Senátu Miloše Vystrčila je vše již připravneo. Sledovat ji budete moci i na Blesk.cz živě zde

15:48
15. 10. 2021

Na dnešek se chystá další tiskovka, týkající se hospitalizace Miloše Zemana - v 17:30 půjde o brífink předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) a organizačního výboru k aktuálním informacím ohledně prezidenta republiky. Šéf Senátu prozatím čekal na odpověď Hradu ohledně Zemanovy prognózy marně - více čtěte ZDE

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) během rozhovoru pro Blesk
19:06
14. 10. 2021

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) dnes po hradním brífinku sdělil, že stále čeká na odpověď Hradu na svou žádost o prognózu způsobilosti vykonávat úřad prezidenta. „Nevůle informovat o způsobilosti prezidenta vykonávat svůj úřad bohužel trvá,“ napsal Vystrčil.

07:11
14. 10. 2021

Nejde nám o to vědět, co Miloši Zemanovi (77) je, ale jak dlouho se bude léčit. To řekl Blesku šéf Senátu Miloš Vystrčil (61, ODS), který už o informace oficiálně požádal hradního kancléře Vratislava Mynáře (54). Nad tím, jak Hrad s veřejností komunikuje, kroutí hlavou a tvrdí: nejvíce škodí právě prezidentovi!

Přečtěte si exkluzivní rozhovor s předsedou Senátu.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) během rozhovoru pro Blesk (13. 10. 2021) Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) během rozhovoru pro Blesk (13. 10. 2021) Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) během rozhovoru pro Blesk (13. 10. 2021)
18:47
13. 10. 2021

To je úplně tragikomické. Když je někdo na jednotce intenzivní péče nebo na ARO a nedozvíte se, jestli je způsobilý vykonávat svůj úřad, ale řeknou vám, že měl meruňkovou buchtu… no to je úplně absurdní situace, kterou si donedávna ještě nikdo nedovedl představit. Znovu to vede ke spekulacím, proč to dělají a komu tím prospívají,“ uvedl šéf Senátu Miloš Vystrčil v rozhovoru pro Blesk. Jeho celé znění přineseme zítra v deníku Blesk a na webu.

12:59
12. 10. 2021
!

Senát žádá informace o zdravotní prognóze prezidenta

„Máme obavu, zda současný zdravotní stav umožňuje prezidentu republiky vykonávat svůj úřad. Tuto rámcovou informaci, která umožní zachovat patřičný respekt a citlivost vůči panu prezidentovi a jeho rodině, očekáváme od Kanceláře prezidenta republiky. Ta v tomto ohledu dosud nekonala dostatečně, proto ji dotazujeme,“ uvedl v prohlášení Senátu jeho předseda Miloš Vystrčil (ODS).

Organizační výbor Senátu v úterý projednával postup Senátu ve věci získání informací o způsobilosti prezidenta republiky vykonávat svůj úřad. Vystrčila Výbor pověřil, aby oslovil vedoucího KPR s žádostí o sdělení, jaké jsou prognózy vývoje zdravotního stavu prezidenta republiky.

18:32
10. 10. 2021

O méně významné roli prezidenta na současná povolební jednání mluvil v České televizi i předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), ačkoliv podotkl, že je samozřejmě dobré, když je prezident v roli moderátora a může jednání urychlit - případně přizpůsobit. 

Povolební jednání jsou nicméně v počátku a mohou trvat ještě nějakou dobu, dodal šéf horní komory. 

PPP150W ( 28. listopadu 2021 12:46 )

Tohle neuvěřitelně trapné a smutné divadlo naši zemi zviditelní na hodně dlouhou dobu. Neskutečné. Nikdy bych neřekl, že se nějaká vláda v čele s prezidentem k něčemu takovému sníží. To v sobě nemají špetku cti? A co hůř. Celá ta šaráda je živnou půdou pro nechutné a dehonestující reakce , které na sebe jistě nenechají dlouho čekat. Důstojnost úřadu prezidenta této země byla zašlapána na samé dno. Při tom stačilo, aby měl jeden jediný člověk špetku sebereflexe a nelpěl na něčem tak pomíjivém, jako je moc. Nemocný mocnář. Velmi smutné.

gogo56 ( 28. listopadu 2021 11:07 )

ten se na to třese Krhounek!!¨

kolotoc49 ( 28. listopadu 2021 10:46 )

jen at nám nejlepší prezident od špinavého převratu havla vydrží ještě dvacet let at potrápí slepenec křivá­ku,kmo­tru,u­dava­ču kde vyniká Gazdík neuvěřitelné zákeřný,křivák,zlo!

ingmarie ( 28. listopadu 2021 10:01 )

Seriál o prezidentu Zemanovi je nekonečný trapný bizár

hulmihosoudruhu ( 27. listopadu 2021 00:06 )

Nejeví známky virózy, ale jeví známky života?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa