Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Přehledně: Zeman strávil sedm týdnů v nemocnici. Vrátil ho tam covid, pak jmenoval Fialu

Aktualizováno -
28. listopadu 2021
13:15
Autor: kal, vei, vr, simao, for, ČTK - 
10. října 2021
12:10

Prezident Miloš Zeman strávil na podzim 2021 sedm týdnů v Ústřední vojenské nemocnici, což byla jeho zatím vůbec nejdelší hospitalizace v úřadu. Sanitka hlavu státu převezla z Lán do pražských Střešovic ve vážném stavu bezprostředně po volbách 10. října, aby se Zeman dostal zpět na zámek 25. listopadu. Obratem ho na nemocniční lůžko vrátila nákaza koronavirem, ale nakonec se prezident dostal na konci listopadu zpět do Lán, kde 28. listopadu jmenoval šéfa ODS Petra Fialu premiérem. Podívejte se na zásadní momenty v onlinu přenosu Blesk Zpráv.

  • Prezident Miloš Zeman se vrátil do nemocnice ve čtvrtek 25. listopadu jen pár hodin poté, co byl propuštěn. Při převzetí do domácí péče mu byl zjištěn covid.
  • Předchozí hospitalizace hlavy státu trvala přes sedm týdnů. Zeman byl převezen do ÚVN v neděli 10. října ve vážném stavu. Ve čtvrtek 4. listopadu přesunuli prezidenta z oddělení KARIM na standardní lůžko Rehabilitačního oddělení, v pondělí 15. listopadu se pak přesunul dál na běžné lůžko.
  • Politici začali řešit možný přesun pravomocí hlavy státu na premiéra a předsedu Sněmovny podle článku 66 ústavy v říjnu poté, co předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) oznámil, že prezident Zeman podle Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) nyní ze zdravotních důvodů není schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti.
  • V úterý 9. listopadu Senát uvedl, že pokud se stav prezidenta nezhorší a bude schopen jmenovat vládu, aktivaci článku 66 zatím řešit nebude. A prezident dal rozhovor Frekvenci 1 a pak i TV Nova.
  • Miloš Zeman se vrátil do ÚVN po necelých dvou týdnech, předtím ho propustili 22. září. Důvodem předchozí hospitalizace byla podle lékařů i Hradu jeho dehydratace i celkové vyčerpání, dostával infuze. Nicméně po návratu se začaly objevovat informace o tom, že Zeman trpí cirhózou jater.
  • Policie prověřuje, jestli někdo nefalšoval Zemanův podpis na dokumentu, kterým svolal jednání Sněmovny. A také to, zda nedošlo k trestnému činu neposkytnutí pomoci.
  • Prezident letos kvůli zdravotnímu stavu vůbec poprvé nevolil ve volební místnosti, ale přijela za ním komise přímo do zámku v Lánech. Hrad k tomu zveřejnil tři fotografie.

Video  Zeman: První rozhovor z nemocnice. O nechutenství prezidenta i Fialově vládě  - Frekvence 1
Video se připravuje ...

Hospitalizace prezidenta Zemana
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Andrej Babiš Andrej Babiš Jiří Ovčáček Jiří Ovčáček Miloš Vystrčil Miloš Vystrčil Miloš Zeman Miloš Zeman Petr Fiala Petr Fiala Policie ČR Policie ČR Poslanecká sněmovna Poslanecká sněmovna Senát ČR Senát ČR ÚVN ÚVN
Zobrazit nové zprávy
13:48
25. 11. 2021

„Zámek Lány je jedním ze dvou stálých sídel prezidenta republiky a je náležitě vybaven po všech stránkách,“ upozornil Mynář ve svém vystoupení, které trvalo zhruba 3,5 minuty.

13:46
25. 11. 2021

Hradní kancléř Vratislav Mynář zrekapituloval před novináři pobyt prezidenta Miloše Zemana v Ústřední vojenské nemocnici. 

A potvrdil, že Zeman zítra v poledne jmenuje v Lánech předsedu ODS Petra Fialu novým českým prezidentem. 

„Po konzultaci s ošetřujícím lékařem, profesorem Zavoralem mohl být dnes propuštěn do domácího ošetřování. Toto rozhodnutí bylo umocněno řadou ústavních pravomocí, které hodlá pan prezident následně vykonat,“ upřesnil  Mynář. 

“Domácí péči o prezidenta republiky převzal na žádost KPR a se souhlasem prezidenta republiky registrovaný poskytovatel domácích služeb zdravotní péče společnost Senior Home group, patřící do skupiny Alzheimer home, která je členem nadnárodního holdingu Penta Hospitals,“ dodal Mynář s tím, že ošetřující lékař prezidenta, profesor Zavoral bude do Lán dojíždět za Zemanem na pravidelné návštěvní dny, stejně jako fyzioterapeut z ÚVN. 

„Cílem domácí péče je udržování a podpora zdraví prezidenta republiky a domácí zdravotní péče bude panu prezidentovi poskytována všeobecnými sestrami a to dle pokynů a ošetřovatelského plánu stanoveného ošetřujícím lékařem prezidenta republiky,“ doplnil Mynář. 

Vratislav Mynář na tiskovém brífinku po převozu prezidenta Miloše Zamana z vojenské nemocnice na zámek v Lánech
13:12
25. 11. 2021

V souvislosti s informacemi o Zemanově propuštění z nemocnice a o jeho předání do péče Senior Home Group vyzval prezidenta na twitteru k abdikaci bývalý předseda vlády a protikandidát z minulých prezidentských voleb Mirek Topolánek.

„Vážený pane prezidente, abdikujte,“ napsal Topolánek na síti. 

 

11:52
25. 11. 2021
!

O prezidenta Miloše Zemana se bude v Lánech starat tým zdravotních sester. V léčbě budou postupovat podle stanoveného lékařského plánu, který měla společnost Senior Home Group ze skupiny Penta Hospitals. 

„Co se týká péče o pana prezidenta, tak tu dneškem (ve čtvrtek) přebírá skupina Penta Hospitals, respektive její dceřiná společnost Senior Home Group. Vozidla s nápisem Alzheimer Home jsou sdílená vozidla pro personál v rámci naší skupiny. Alzheimer Home ale není zařízen na domácí péči, tu dělá tato společnost cíleně a dlouhodobě,“ řekl v krátkém prohlášení pro Blesk a Blesk Zprávy mluvčí společnosti Vladislav Podracký.

„Pokud jde o péči jako takovou, tak ta vychází z indikace ošetřujícího lékaře a v principu se nebude lišit od služeb, které poskytujeme i ostatním klientům. My jsme za tímto účelem převzali od Ústřední vojenské nemocnice potřebnou zdravotní dokumentaci a ošetřovací plán, který určuje, jak má ta péče probíhat,“ dodal Podracký k převzetí veškeré zdravotní dokumentace od ÚVN. 

„Co se týká té přímé péče o pana prezidenta, tak se o něj bude starat tým kvalifikovaných zdravotních sester, které mají dlouholeté zkušenosti v oblasti péče o pacienty v domácím prostředí. Ten tým je sestaven v rámci požadavků konzilia a toho stanoveného ošetřovatelského plánu. Je dostatečně dimenzován i pro situace, že by někdo nemohl z členů týmu nastoupit do služby, a má samozřejmě k dispozici i potřebné technické vybavení,“ doplnil pak Podracký k podobě lékařského týmu a péči o prezidenta.  

 

Příjezd vozu domácí péče na zámek v Lánech. Příjezd vozu domácí péče na zámek v Lánech.
11:22
25. 11. 2021
!

Ve vedení firmy Senior Home Group, která bude o Zemana pečovat, je mimo jiné lékař Boris Šťastný, bývalý předseda pražské ODS, který od Zemana v minulosti dostal státní vyznamenání. Šťastný Blesk Zprávám řekl, že se k záležitosti vyjádří po tiskové konferenci prezidentova kancléře Vratislava Mynáře. Ten před novináře vystoupí dnes odpoledne na Pražském hradě.

Boris Šťastný na semináři k 25. výročí od založení ODS
10:36
25. 11. 2021
!

Sanitka ÚVN s Milošem Zemanem právě dorazila na zámek v Lánech.

Sanitka s prezidentem Milošem Zemanem dorazila na zámek v Lánech. Sanitka s prezidentem Milošem Zemanem dorazila na zámek v Lánech.
10:26
25. 11. 2021
!

Prezidenta Miloše Zamana nakládali ve vojenské nemocnici do sanitky na lehátku. 

Prezident Zeman opouští Ústřední vojenskou nemocnici. Miloš Zeman opouští v sanitce po 46 dnech ÚVN. Do Lán ho na zámek doprovázela kolona aut Prezident Miloš Zeman opouští nemocnici v sanitce
10:25
25. 11. 2021

Sanitka opustila areál ÚVN.

 

Sanitka s prezidentem Milošem zemanem opouští ÚVN. Prezident Zeman opouští Ústřední vojenskou nemocnici.
10:20
25. 11. 2021

Kancléř Vratislav Mynář řekl Blesk Zprávám, že prezidenta Miloše Zemana čeká dnes v Lánech „odpočinkový program“. 

Právě Mynář by měl dnes na Hradě vystoupit ve 13:30 na tiskovém brífingu. 

V pátek má prezident Zeman jmenovat v Lánech novým českým premiérem předsedu ODS a lídra volební koalice SPOLU Petra Fialu. 

10:15
25. 11. 2021

Zeman se do Lán přesouvá stejnou sanitkou, která ho do ÚVN vezla v neděli 10. října ve vážném stavu. Jde o mobilní jednotku intenzivní péče.

Prezident Miloš Zeman opuští ÚVN ve stejné sanitce, ve které do ní 10.10. přijel. Prezident Miloš Zeman opuští ÚVN ve stejné sanitce, ve které do ní 10.10. přijel. Prezident Miloš Zeman opouští nemocnici v sanitce
10:10
25. 11. 2021

Vedení nemocnice podle vydané tiskové zprávy s propuštěním Miloše Zemana do domácí péče nesouhlasí. 

"Pan prezident i jeho rodina a nejbližší spolupracovníci byli opakovaně informováni o jeho zdravotním stavu, o predikci vývoje a o možných rizicích a komplikacích. ÚVN nadále doporučuje jako nejvhodnější péči poskytovanou ve specializovaném zdravotnickém zařízení pod vedením odborného lékařského týmu, nicméně vzhledem k významnému zlepšení zdravotního stavu pana prezidenta plně respektuje jeho rozhodnutí upřednostnit naplňování svých ústavních povinností mimo zdravotnické zařízení a ukončit hospitalizaci v ÚVN. 

Pacient se rozhodl využít služeb zdravotní péče v domácím prostředí. Plnou zodpovědnost za poskytování domácí zdravotní péče převzala společnost SENIOR HOME GROUP s.r.o., člen skupiny Penta Hospitals CZ, které ÚVN předala veškerou potřebnou zdravotní dokumentaci a ošetřovatelský plán. 

ÚVN je připravena v případě potřeby poskytovat prezidentovi republiky Miloši Zemanovi zázemí specializovaného zdravotnického zařízení a nadále bude zajišťovat pravidelné ambulantní lékařské kontroly," píše nemocnice v tiskovém prohlášení.

Prezident Miloš Zeman opuští ÚVN ve stejné sanitce, ve které do ní 10.10. přijel. Prezident Miloš Zeman opouští nemocnici v sanitce
10:00
25. 11. 2021
!

Prezident Miloš Zeman právě opouští ÚVN. Sanitka ho převeze na zámek v Lánech

Prezident Miloš Zeman opouští nemocnici v sanitce Prezident Miloš Zeman opouští nemocnici v sanitce
09:55
25. 11. 2021

Prezident by měl podle informací Blesk Zpráv opustit nemocnici během krátké chvíle.

09:37
25. 11. 2021

Další pohyb v areálu ÚVN. Prezidentova ochranka odnáší z nemocnice kufr a další zavazadla a nakládá je do limuzín.

Ochranka nakládá do aut zřejmě prezidentovy věci. Ochranka nakládá do aut zřejmě prezidentovy věci. Ochranka nakládá do aut zřejmě prezidentovy věci.
09:28
25. 11. 2021

Na zámek v Lánech mezitím dorazil další vůz domácí péče soukromé společnosti Alzheimer home. 

Na zámek v Lánech dorazil vůz domácí péče. Na zámek v Lánech dorazil vůz domácí péče.
09:19
25. 11. 2021

Zaměstnanci Hradu přivezli do ÚVN také květiny.

Zaměstnanci hradní kanceláře v ÚVN. Zaměstnanci hradní kanceláře v ÚVN.
09:12
25. 11. 2021

První dáma Ivana Zemanová se šéfem hradního protokolu Vladimírem Krulišem.

První dáma Ivana Zemanová s protokolářem Vladimírem Krulišem. První dáma Ivana Zemanová s protokolářem Vladimírem Krulišem.
09:08
25. 11. 2021

Do ÚVN už dorazila první dáma Ivana Zemanová a také dcera prezidentského páru Kateřina.

První dáma Ivana Zemanová a dcera prezidentského páru Kateřina při příjezdu do ÚVN. První dáma Ivana Zemanová a dcera prezidentského páru Kateřina při příjezdu do ÚVN. První dáma Ivana Zemanová a dcera prezidentského páru Kateřina při příjezdu do ÚVN.
08:55
25. 11. 2021

O Zemana má podle odhadů pečovat v Lánech 5-7 zdravotníků. Fotografové Blesku zachytili vozidlo domácí péče, jak vjíždí do areálu zámku.

Příjezd vozu domácí péče na zámek v Lánech. Příjezd vozu domácí péče na zámek v Lánech. Příjezd vozu domácí péče na zámek v Lánech.
08:30
25. 11. 2021
!

Prezident Miloš Zeman má dnes dopoledne opustit Ústřední vojenskou nemocnici. Prezident ze střešovické nemocnice zamíří do Lán. Rozhodnutí, zda skutečně prezident po měsíci a půl svůj léčebný pobyt ukončí, by mělo padnout po kontrole jeho zdravotního stavu. Pražský hrad ani ÚVN propuštění nepotvrdily.

19:55
24. 11. 2021

„Lány nejsou Špicberky, doprava tam je vcelku jednoduchá. Samozřejmě je stát schopen zařídit péči o svého prezidenta i 30 kilometrů za Prahu,“ uvedl chirurg a člen Zemanova konzilia Pavel Pafko pro televizi Prima.

Podle CNN Prima News by se Zeman mohl do ÚVN skutečně vrátit. Televize se odkazuje na šéfa konzilia, rektor Tomáše Zimu. „Do domácího léčení bude Zeman propuštěný zatím jen tzv. na propustku,“ zaznělo ve zprávách na Primě.

„Aby bylo zjištěno, jaké jsou schopnosti i možnosti té ošetřovatelské péče a samozřejmě i to, jak pan prezident na to bude reagovat. Já se domnívám, že kombinace péče v ÚVN třeba třeba s propustkou do Lán na několik dní je asi to nejvhodnější možné řešení,“ uvedl Zima s tím, že nemocnice není vězení a Zeman si přeje, aby byl v Lánech.

15:13
24. 11. 2021
!

Převoz do Ústřední vojenské nemocnice zachránil prezidentovi život. CNN Prima News to řekl šéf jeho konzilia, rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. „Přijel ve vážném stavu. Kdyby byl ve vážném stavu v Lánech ještě několik dní, tak by to mohl být problém,“ řekl Zima.

Prezidenta přivezla specializovaná sanitka v neděli 10. října. Lékaři ho okamžitě převezli na ARO.

Rektor Karlovy univerzity, lékař a vedoucí lékařského konzilia Tomáš Zima se na tiskové konferenci vyjádřil ke zdravotnímu stavu prezidenta Zemana
13:55
24. 11. 2021
!

Hradní kancléř Vratislav Mynář svolal na čtvrteční odpoledne tiskovou konferenci. Blesk Zprávy ji přinesou v přímém přenosu. Téma brífinku neupřesnil.

13:38
24. 11. 2021
!

Mluvčí ODS Václav Smolka Blesku potvrdil, že prezident Miloš Zeman jmenuje v pátek Petra Fialu premiérem. „Kancléř prezidenta republiky dnes potvrdil, že Petr Fiala bude jmenován premiérem v pátek. Konkrétní čas jmenování bude upřesněn během zítřka,“ řekl Blesku Smolka.

Prezident Miloš Zeman (vlevo) a lídr koalice Spolu a předseda ODS Petr Fiala
13:36
24. 11. 2021

Lékařské konzilium prezidentovi propuštění z nemocnice nedoporučovalo. „My se domníváme, že pan prezident by ještě hospitalizaci potřeboval,“ řekl šéf konzilia a rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

PPP150W ( 28. listopadu 2021 12:46 )

Tohle neuvěřitelně trapné a smutné divadlo naši zemi zviditelní na hodně dlouhou dobu. Neskutečné. Nikdy bych neřekl, že se nějaká vláda v čele s prezidentem k něčemu takovému sníží. To v sobě nemají špetku cti? A co hůř. Celá ta šaráda je živnou půdou pro nechutné a dehonestující reakce , které na sebe jistě nenechají dlouho čekat. Důstojnost úřadu prezidenta této země byla zašlapána na samé dno. Při tom stačilo, aby měl jeden jediný člověk špetku sebereflexe a nelpěl na něčem tak pomíjivém, jako je moc. Nemocný mocnář. Velmi smutné.

gogo56 ( 28. listopadu 2021 11:07 )

ten se na to třese Krhounek!!¨

kolotoc49 ( 28. listopadu 2021 10:46 )

jen at nám nejlepší prezident od špinavého převratu havla vydrží ještě dvacet let at potrápí slepenec křivá­ku,kmo­tru,u­dava­ču kde vyniká Gazdík neuvěřitelné zákeřný,křivák,zlo!

ingmarie ( 28. listopadu 2021 10:01 )

Seriál o prezidentu Zemanovi je nekonečný trapný bizár

hulmihosoudruhu ( 27. listopadu 2021 00:06 )

Nejeví známky virózy, ale jeví známky života?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa