Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Přehledně: Zeman strávil sedm týdnů v nemocnici. Vrátil ho tam covid, pak jmenoval Fialu

Aktualizováno -
28. listopadu 2021
13:15
Autor: kal, vei, vr, simao, for, ČTK - 
10. října 2021
12:10

Prezident Miloš Zeman strávil na podzim 2021 sedm týdnů v Ústřední vojenské nemocnici, což byla jeho zatím vůbec nejdelší hospitalizace v úřadu. Sanitka hlavu státu převezla z Lán do pražských Střešovic ve vážném stavu bezprostředně po volbách 10. října, aby se Zeman dostal zpět na zámek 25. listopadu. Obratem ho na nemocniční lůžko vrátila nákaza koronavirem, ale nakonec se prezident dostal na konci listopadu zpět do Lán, kde 28. listopadu jmenoval šéfa ODS Petra Fialu premiérem. Podívejte se na zásadní momenty v onlinu přenosu Blesk Zpráv.

  • Prezident Miloš Zeman se vrátil do nemocnice ve čtvrtek 25. listopadu jen pár hodin poté, co byl propuštěn. Při převzetí do domácí péče mu byl zjištěn covid.
  • Předchozí hospitalizace hlavy státu trvala přes sedm týdnů. Zeman byl převezen do ÚVN v neděli 10. října ve vážném stavu. Ve čtvrtek 4. listopadu přesunuli prezidenta z oddělení KARIM na standardní lůžko Rehabilitačního oddělení, v pondělí 15. listopadu se pak přesunul dál na běžné lůžko.
  • Politici začali řešit možný přesun pravomocí hlavy státu na premiéra a předsedu Sněmovny podle článku 66 ústavy v říjnu poté, co předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) oznámil, že prezident Zeman podle Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) nyní ze zdravotních důvodů není schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti.
  • V úterý 9. listopadu Senát uvedl, že pokud se stav prezidenta nezhorší a bude schopen jmenovat vládu, aktivaci článku 66 zatím řešit nebude. A prezident dal rozhovor Frekvenci 1 a pak i TV Nova.
  • Miloš Zeman se vrátil do ÚVN po necelých dvou týdnech, předtím ho propustili 22. září. Důvodem předchozí hospitalizace byla podle lékařů i Hradu jeho dehydratace i celkové vyčerpání, dostával infuze. Nicméně po návratu se začaly objevovat informace o tom, že Zeman trpí cirhózou jater.
  • Policie prověřuje, jestli někdo nefalšoval Zemanův podpis na dokumentu, kterým svolal jednání Sněmovny. A také to, zda nedošlo k trestnému činu neposkytnutí pomoci.
  • Prezident letos kvůli zdravotnímu stavu vůbec poprvé nevolil ve volební místnosti, ale přijela za ním komise přímo do zámku v Lánech. Hrad k tomu zveřejnil tři fotografie.

Video  Zeman: První rozhovor z nemocnice. O nechutenství prezidenta i Fialově vládě  - Frekvence 1
Video se připravuje ...

Hospitalizace prezidenta Zemana
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Andrej Babiš Andrej Babiš Jiří Ovčáček Jiří Ovčáček Miloš Vystrčil Miloš Vystrčil Miloš Zeman Miloš Zeman Petr Fiala Petr Fiala Policie ČR Policie ČR Poslanecká sněmovna Poslanecká sněmovna Senát ČR Senát ČR ÚVN ÚVN
Zobrazit nové zprávy
23:35
15. 10. 2021

Vážení čtenáři, děkujeme, že jste s námi i v průběhu dnešního dne online sledovali dění kolem hospitalizace a zdravotního stavu prezidenta republiky Miloše Zemana.

V informování budeme pokračovat i o víkendu – přihlásíme se už zítra v ranních hodinách. Prozatím se s vámi rozloučíme a popřejeme dobrou noc.

22:55
15. 10. 2021

„Pan prezident je úžasný člověk, statečný, moudrý. Jediné, co je pro mne teď důležité, je uzdravení pana prezidenta. A dál budu hrází těm, kteří zlořečí. Nechť si zlobu vybíjí na mně,“ vzkázal občanům prostřednictvím svého twitterového účtu mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček. Připojil i společný snímek s prezidentem Milošem Zemanem.

22:52
15. 10. 2021

Přinášíme přehled dnešního dění kolem hospitalizace prezidenta republiky Miloše Zemana a úzce souvisejícího povolebního uspořádání v České republice.

  • Návštěva předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka (ANO) v nemocničním pokoji prezidenta Miloše Zemana vyvolala kritiku i pochybnosti o jejím průběhu. Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN) uvedla, že šéfa dolní komory k Zemanovi na jednotku intenzivní péče ve čtvrtek přivedl hradní kancléř Vratislav Mynář bez vědomí ošetřujícího lékaře, návštěvu označila za nežádoucí událost a distancovala se od Vondráčkových výroků o zdravotním stavu hlavy státu. Vondráček od Zemana přinesl podepsané rozhodnutí o svolání zasedání nové Sněmovny na 8. listopadu, které pro první schůzi poslanců ale není nezbytně nutné – komora by se mohla 30 dní po volbách sejít i bez prezidenta. Šéf Sněmovny ve čtvrtek novinářům popisoval, že Zeman dokument podepsal přímo před ním, byl v dobré náladě a je schopen vykonávat úřad hlavy státu.
  • Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) oznámil, že prezidentská kancelář neodpověděla Senátu na dotaz, zda je Zeman schopen zastávat úřad. Obrátil se proto na ÚVN. Co se týče pracovníků hradní kanceláře, není Zeman podle Vystrčila v dobrých rukou. Mynář ČTK sdělil, že hodlá po dohodě se Zemanovou rodinou začátkem příštího týdne veřejně vystoupit v reakci na informace, které se o prezidentovi šíří.
  • Premiér Andrej Babiš (ANO) pokládá Vondráčkovu návštěvu za chybu a chce její okolnosti vysvětlit. Současně dnes poprvé přímo potvrdil, že případné pověření prezidenta, aby jako šéf nejsilnější strany jednal o sestavení nové vlády, nepřijme. Je připraven se svým hnutím předat moc formující se koalici pěti stran v čele s předsedou ODS Petrem Fialou, která má v nově zvolené Sněmovně většinu 108 hlasů, a odejít s hnutím ANO do opozice.
  • Mluvčí vojenské nemocnice Jitka Zinke ještě ve čtvrtek pozdě večer uvedla, že Mynář přivedl Vondráčka k Zemanovi nečekaně a bez vědomí ošetřujícího lékaře. K prezidentovi může vzhledem k jeho zdravotnímu stavu podle nemocnice pouze vybraný úzký okruh jemu blízkých lidí, mezi které Vondráček v době návštěvy nepatřil. Nikdo ze zdravotnického personálu nebyl setkání přítomen, nemocnice okolnosti návštěvy prověřuje v interním šetření. Policie oznámila, že příště už prezidentova ochranka nikoho k Zemanovi bez vědomí ošetřujícího lékaře nepustí, vyhověla tak žádosti nemocnice.
  • Vondráček v dnešním prohlášení uvedl, že Zemana navštívil na jeho žádost zprostředkovanou Mynářem a byl přesvědčený o tom, že návštěva byla konzultovaná s nemocnicí i s ošetřujícím lékařem. Lékařům se omluvil a oznámil, že k prezidentovi až do pokoje ho zavedla policejní ochranná služba a na místě už byl Mynář. Takový průběh návštěvy ale zpochybnila policie a uvedla, že předsedu Sněmovny k prezidentu republiky nedoprovázela. „Pan předseda navštívil pana prezidenta v doprovodu hradního kancléře, který byl v té době již na místě,“ uvedla na Twitteru.
  • Vondráček poté v České televizi upřesnil, že policista ho vyzvedl u vchodu do pavilonu ÚVN a doprovodil na oddělení, Mynář ho pak přivedl k Zemanovi na pokoj. U setkání byl i ředitel hradního protokolu Vladimír Kruliš.
  • Na setkání se Zemanem čeká i šéf ODS a kandiát na premiéra Petr Fiala, který také o schůzku požádal. Má se konat až poté, co se Zeman z jednotky intenzivní péče přesune na standardní nemocniční pokoj.
  • Chování Vondráčka i Zemanových spolupracovníků kritizovali politici formující se vládní koalice. Podle lidovců by Vondráček měl symbolicky vyvodit odpovědnost a odstoupit z čela dosluhující Sněmovny, nechtějí ho ani ve vedení nově zvolené komory. Pracovníci prezidentské kanceláře podle Vystrčilova mínění činí kroky, s nimiž by Zeman ne vždy souhlasil. Zemanův mluvčí na Twitteru po briefingu senátorů uvedl, že jim jde o to zbavit prezidenta možnosti rozhodovat a jeho zdraví je nezajímá. Mynář večer uvedl, že se veřejně vyjádří počátkem příštího týdne.
  • Kvůli dění kolem Zemanovy hospitalizace padlo několik trestních oznámení. Lidé v nejbližším okolí prezidenta se podle nich mohli dopustit ublížení na zdraví z nedbalosti či přisvojení pravomoci úřadu a padělání prezidentových rozhodnutí.
22:45
15. 10. 2021

„Já tam nesrovnalostí cítím celou řadu. Pan předseda Sněmovny byl doveden hradní partičkou nebo kancléřem Mynářem na pokoj jako ovce a ono to tak trochu vypadá, že my všichni jsme teď ovce v rukou hradní partičky, která si hraje s touto demokracií a s touto zemí ve chvíli, kdy prezident má nejzávaznější prezidentské povinnosti a to je jmenování premiéra a nové vlády. Já bych chtěl vyzvat Hrad a pana Kruliše, protože podle mých informací existuje záznam o tom, že pan prezident ten dokument skutečně podepsal. Ať je to dokázáno, protože ten záznam existuje. A myslím, že to pánové z Hradu mohou potvrdit,“ komentoval aktuální situaci kolem prezidenta republiky místopředseda poslaneckého klubu STAN Petr Gazdík.

22:38
15. 10. 2021

„Pan prezident ten dokument podepisoval vleže, je to nemocný člověk, tak třeba není ten podpis úplně stoprocentní, ale je i záznam, jsou svědci. Já jsem dneska četl kousek komentáře ústavního experta, že by bylo dobré mít u takových úkonů svědky. No ale to bylo právě asi přání pana prezidenta, aby to podepsal přede mnou,“ sdělil Vondráček v Událostech, komentářích na ČT24. Upřesnil, že u podpisu kromě něj byl i kancléř Mynář a hradní protokolář Kruliš.

22:36
15. 10. 2021

„Žádné rozpory neexistují,“ odmítl šéf Sněmovny Vondráček. „Já jsem byl doveden na to oddělení a vykonal jsem návštěvu. Že se potom večer ozvala nemocnice s tiskovým prohlášením, to není vůči mně úplně fér,“ míní Vondráček.

„Pan policejní prezident považoval za nutné a nezbytné, aby se vyjádřil, že mě policista nepřiváděl na pokoj. Takže to bylo nepřesné vyjádření v té tiskové zprávě, člověk neuhlídá všechna slovíčka. (…) Ošetřující personál jsem potkal na chodbě. To, že nebyl v okamžiku podpisu nikdo z personálu – mimochodem bylo tam několik dalších lidí – na pokoji, opět to nelze přičítat mé osobě,“ dodal předseda Sněmovny ve vysílání České televize.

22:29
15. 10. 2021

Já jsem slyšel výzvu k rezignaci, ale vlastně jsem neslyšel ty důvody k ní. Pan Jurečka říkal, že je něco nepochopitelné. Já jsem dnes strávil celý den vysvětlováním postupu té návštěvy, takže když shrnu: byl jsem pozván, pan prezident projevil vůli, abych se s ním setkal, jako hlava státu, já jsem se s hlavou státu setkal, opravdu nikoho nenapadne v mé situaci, když přijdete do Ústřední vojenské nemocnice, převezme vás policista u vchodu, dovede na oddělení, pak jdete s panem kancléřem na pokoj, ošetřující personál tam byl, nikdo mě nezastavil. Nikdo mi neřekl ani slovo. Takže nepředpokládáte, že by bylo něco v nepořádku. Kdyby mě kdokoli oslovil, řekl, že něco není v pořádku, tak odejdu. (…) Jeden z těch motivů setkání bylo to, že ta informovanost není dobrá, že to pomůže i celkové situaci. Byl jsem k tomu i vyzývan některými politiky,“ řekl v Událostech, komentářích České televize předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) ke včerejší návštěvě prezidenta republiky Miloše Zemana na pokoji v ÚVN.

Návštěva vyvolala kritiku i pochybnosti o jejím průběhu. Mluvčí vojenské nemocnice Jitka Zinke ještě ve čtvrtek pozdě večer uvedla, že Mynář přivedl Vondráčka k Zemanovi nečekaně a bez vědomí ošetřujícího lékaře. Lidovci vyzvali předsedu Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) v souvislosti s jeho čtvrteční návštěvou hospitalizovaného prezidenta Miloše Zemana k odstoupení. 

Vondráček od Zemana přinesl podepsané rozhodnutí o svolání zasedání nové Sněmovny na 8. listopadu, které pro první schůzi poslanců ale není nezbytně nutné – komora by se mohla 30 dní po volbách sejít i bez prezidenta. Šéf Sněmovny ve čtvrtek novinářům popisoval, že Zeman dokument podepsal přímo před ním, byl v dobré náladě a je schopen vykonávat úřad hlavy státu.

21:49
15. 10. 2021

„Lidé, kteří se už dlouhá léta s panem prezidentem nesetkali, nespolupracují s ním, nebo dokonce pana prezidenta nenávidí, se teď najednou tváří jako největší znalci a příznivci Miloše Zemana,“ napsal na Twitteru mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Jde o poslední z řady tweetů, které od Ovčáčka následovaly po vystoupení předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS), který médiím sdělil, že dle jeho mínění „není prezident v dobrých rukou“.

20:51
15. 10. 2021

„Právě jsem řekl na Frekvenci 1 u Luboše Procházky, že nabídku pana prezidenta na pověření sestavit vládu nepřijmu. Půjdeme do opozice bez jediného pokusu. Nelpíme na žádných funkcích, nebudeme nic blokovat. Záleží mi na tom, aby naše země prosperovala jako za naší vlády,“ upřesnil své dnešní vyjádření předseda vlády Andrej Babiš (ANO) na svém twitterovém účtu.

20:44
15. 10. 2021

Kancléř prezidenta Vratislav Mynář hodlá po dohodě se Zemanovou rodinou počátkem příštího týdne veřejně vystoupit v reakci na informace, které se o prezidentovi šíří.

„Po dohodě s rodinou pana prezidenta se chystám na počátku příštího týdne veřejně vystoupit a vyvrátit lži, které se šíří,“ uvedl Mynář.

Vratislav Mynář při rozhovoru pro Blesk.
20:10
15. 10. 2021

Táži se nemocnice i profesora Zavorala jako lékaře, jak to s panem prezidentem je z hlediska jeho způsobilosti vykonávat svůj úřad. Očekávám, že pan ředitel nemocnice bude rychlejší, než je Kancelář prezidenta republiky,“ prohlásil Vystrčil.

Senátory podle něj nezajímá, s čím se prezident léčí, ale v jakém je stavu a jaká je prognóza jeho fungování jako hlavy státu. Zda například bude schopen přijmout demisi současné vlády, kterou dosluhující premiér Andrej Babiš (ANO) musí předložit po ustavující schůzi nové Sněmovny, která se v povolebním složení sejde poprvé 8. listopadu.

Video  
Video se připravuje ...
20:05
15. 10. 2021

Článek 66 je určen pro situaci, kdy je prezident v kómatu nebo unesen. Pokud by byl hrubě zneužit proti člověku, který normálně komunikuje a myslí, prezident se fakticky stane státním vězněm,“ míní hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Vyjádřil se tak na twitteru.

19:23
15. 10. 2021

Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář se k dnešnímu brífinku senátorů ještě nevyjádřil. Zemanův mluvčí na twitteru po tiskové konferenci uvedl, že jim jde o to zbavit prezidenta možnosti rozhodovat a jeho zdraví je nezajímá. „K tomu, aby pana prezidenta zcela izolovali, potřebují odstranit z jeho blízkosti každého, kdo je usvědčí ze lži,“ uvedl mimo jiné.

18:23
15. 10. 2021
!

Dosavadní premiér a šéf ANO Andrej Babiš by nepřijal pověření od prezidenta Miloše Zemana, aby jako lídr nejsilnější strany jednal o sestavení kabinetu. V rozhovoru pro Frekvenci 1 dnes prohlásil, že je se svým hnutím připraven předat bez obstrukcí vládu vznikající koalici pěti stran a přejít do opozice. Babiš už dřív naznačoval, že se zřejmě nepokusí složit vládu vzhledem k tomu, že pět dosud opozičních stran má v nové Sněmovně většinu 108 hlasů a s ANO nechtějí o vládním uspořádání jednat.

„Protibabišovský“ pětiblok je podle předsedy dosluhující vlády pevný, pověření jednat o novém kabinetu by proto od Zemana nepřijal. „Předáme to nové koalici a my budeme v opozici,“ řekl Frekvenci 1.

18:20
15. 10. 2021

„Pokud po osmém listopadu bude situace stejná, tak aktivace článku 66 je reálnou možností,“ řekl na dotaz médií předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Dodal, že pokud nejsou důvěryhodné informace ze strany hradní kanceláře, je povinností Senátu zjistit, jaká je skutečnost. Uvedl to na dotaz, zdali je správné předávat zodpovědnost za informování na lékaře. 

18:17
15. 10. 2021

„Já mám pocit, že sleduji v přímém přenosu absurdní drama s názvem: Jak dehonestovat pozici prezidenta a jeho samotného,“ uvedl na tiskové konferenci senátor Jiří Drahoš (STAN), který byl také sokem v prezidentských volbách proti Miloši Zemanovi. 

„Zajímé je, že prezident nevystupuje a jeho názor tlumočí,“ podotkl a rýpl si to sdílení žalmů, které rád píše na sociální sít mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. 

Senátor Jiří Drahoš na tiskové konferenci ke zdravotnímu stavu prezidenta Miloše Zemana (15.10.2021)
18:13
15. 10. 2021

Slovo si vzal na tiskové konferenci i senátor Jiří Oberfalzer, který zmínil, že se obává „rozviklání ústavního pořádku“. Především v souvislosti s tím, jak prezident podepisoval dokument o svolání Sněmovny na 8. listopad. „Tohle se většinou děje veřejně za přítomnosti kamer,“ konstatoval. 

Obává se, že by takové věci mohly být později napadnuté. 

Senátor Jiří Oberfalzer na tiskové konferenci ke zdravotnímu stavu prezidenta Miloše Zemana (15.10.2021)
18:12
15. 10. 2021

„Pan prezident je z hlediska lékařské péče ve skvělých rukou,“ poznamenal k Vystrčilovým slovům na Frekvenci 1 premiér Andrej Babiš (ODS). „Spolupracovníky jsem kdysi kritizoval ještě předtím, než kandidoval pan prezident, myslím, že nepotřebuji k tomu ještě víc říkat,“ uvedl Babiš. „Je potřeba počkat na to obobí, kdy pan prezident bude skutečně mít aktivní roli, v této chvíli ji nemá,“ podotkl premiér. „Samozřejmě on je nemocný, starají se o něj a uvidíme jak se to vyvine, zda se stav zlepší a jak to bude pokračovat dál,“ podotkl.

Vrátil se i k neděli, kdy Zemana viděl naposledy. „Bylo to plánované, já jsem věděl, že ve 12 tam přijede záchranka a že ho odvezou,“ tvrdí Babiš, který odmítá, že by Zemanovi volal záchranku on. „Hlavní problém jeho je, že nejí, je oslabenej. To hlavně řeší doktoři, pokud vím. Ale já nejsem oprávněnej,“ podotkl.

18:11
15. 10. 2021

Na tiskové konferenci svolanou organizačním výborem Senátu vystoupil i místopředseda Jiří Růžička (Top09+STAN). Ten zmínil, že jej ani nepřekvapilo, když nedostal Senát odpověď na otázku, jaká je prognóza u prezidenta Miloše Zemana.

„Že jsme nedostali odpověď od kancléře Vratislava Mynáře mě osobně vůbec nepřekvapuje, protože jsme z kanceláře za poslední měsíce a léta navyklí na nepřesné informace, na mlžení, polopravdy a někdy jasné nepravdy,“ konstatoval a připomněl i svolanou tiskovou konferenci, kde vystoupila manželka Zemana, Ivana Zemanová. 

„Jedinou odpovědí bylo, že ve středu tiskový mluvčí svolal tiskovou konferenci, kde jsme byli zvědaví, co se dozvíme a dozvěděli jsme se jen to, že je paní Zemanová smutná ze zdravotního stavu svého manžela, což je lidsky pochopitelné a že máme být ohleduplní. Pan prezident je člověk, také. A jako Miloš Zeman má samozřejmě právo na své soukromí, ale je zároveň prezientem této země a to je institut a institut musí jednat a v některých krocích je nenahraditelný,“ dodal Růžička, který si myslí, že by měla kancelář republiky „skončit s prapodivnou stínohrou“. 

Místopředseda Senátu Jiří Růžička na tiskové konferenci ke zdravotnímu stavu prezidenta Miloše Zemana (15.10.2021)
18:10
15. 10. 2021

„Já si myslím, že to bylo úplně zbytečné,“ uvedl na Frekvenci 1 Andrej Babiš (ANO) k Vondráčkově schůzce se Zemanem. „Nechápu, proč tam šel, vznikly z toho úplně šílené spekulace, je to velice nešťastné a je to zbytečné. Škoda, že se mě nezeptal, protože já čekám na schůzku u pana prezidenta,“ podotkl.

O tom, že Vondráček tvrdí, že šel do nemocnice v doprovodu policie a Policie ČR se od toho distancuje, Babiš uvedl: „To nám bude muset pan Vondráček vysvětlit na našem klubu. Musí se přece zeptat ředitele nemocnice. Nechápu to, proč tam šel, bylo to úplně zbytečné. Já říkám, že to není dobře a že to skutečně vrhá negativní stín na něho a já jsem mu i řekl, že to není dobře.“

17:59
15. 10. 2021

„Bohužel náš prezident není v dobrých rukou, pokud se bavíme o kanceláři prezidenta republiky,“ opřel se do hradní kanceláře šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

„Já osobně jsem přesvědčen, že pokud se bavíme a pokud mluvím o zaměstnancích kanceláře prezidenta, zejména nejvíce zmiňovaných, jsem přesvědčen, že pan prezident není v dobrých rukou. Není v dobrých rukou a nejsem si jistý, že všechny kroky, které jsou činěni, jsou s panem prezidentem konzultovány a že se všemi souhlasí,“ uvedl Vystrčil.

Podotkl, že tak, jak zná prezidenta, si myslí, že některé věci by neschválil „Respektive by s nimi nesouhlasil. Zda tomu tak je, nebo není se nemáme šanci se dozvědět,“ dodal. 

Předseda Senátu Miloš Vystrčil na tiskové konferenci ke zdravotnímu stavu prezidenta Miloše Zemana (15.10.2021)
17:51
15. 10. 2021

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) zmínil, že Senát je od počátku zdravotních problémů prezidenta republiky činný a slušný a dělal to, co mu ukládá Ústava. 

„My jsme slušně - a Senát je slušnou institucí - čekali, zda kancelář prezidenta republiky sama od sebe začne normálním, klasickým a přehledným způsobem informovat, o tom, zda prezident je či není způsobilý vykonávat úřad. Poté, co se tak nestalo tak někteří z nás k tomu kancelář prezidenta veřejně vyzvali,“ uvedl Vystrčil. 

Šéf horní komory připomněl i písemnou výzvu, kterou Senát zaslat hradní kanceláři v pondělí. „Dnes je pátek a odpověď jsme neobdrželi,“ konstatoval s tím, že Senát nepožadoval diagnózu ani detaily o léčení, ale tázal se na prognózu pacienta - a především tedy na to, zdali je Miloš Zeman schopen vykonávat svou funkci. Vystrčil prozradil, že po domluvě s dalšími státníky na organizačním výboru zaslali obdobný dopis do rukou ředitele ÚVN Miroslava Zavorala 

„Očekávám, že ředitel bude rychlejší, než je kancleář prezidenta republiky (...) Zajímá nás jediná věc a to je, jak to vypadá v současnosti a jaká je pronóza z hlediska fungováni pana prezidenta,“ zdůraznil. 

17:40
15. 10. 2021

„Na úvod, právě vzhledem k tomu, co se všechno objevuje zejména na sociálních sítích, ale publikují to i některá média, si dovolím zopakovat některá fakta a informace, která jsou platná a jsou někdy uváděná zkresleně,“ uvedl na začátku tiskové konference předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Vystrčil primárně zdůraznil, že až do 8. listopadu není nutný žádný krok prezidenta k tomu, aby vše fungovalo, jak má. „K tomu, aby normálně a standartně probíhala jednání vlády a následně se sešla Sněmovna na své ustavující schůzi, není potřeba žádný čin pana prezidenta. Jinými slovy, minimálně do 8. listopadu není nutný žádný krok prezidenta, aby vše fungovalo,“ podotkl.

„Druhá a třetí věc se týká článku 66. Aktivace článku a pokud aktivace bude / byla by úspěšná v Poslanecké sněmovně a v Senátu, nedochází k tomu, že by pan prezident přestával být prezidentem. Jeho pozice mu zůsvátá  - není to odovlání, ale je o tom, zdali je prezident způsobilý dělat práci, která mu z ústavy přináleží,“ vysvětlil šéf horní komory, který tak zdůraznil, že se vlastně jedná o ochranu prezidenta v případech, jako je ta stávající - a tedy například v době, kdy onemocní. 

Předseda Senátu Miloš Vystrčil na tiskové konferenci ke zdravotnímu stavu prezidenta Miloše Zemana (15.10.2021)
17:15
15. 10. 2021
!

Na tiskovou konferenci šéfa Senátu Miloše Vystrčila je vše již připravneo. Sledovat ji budete moci i na Blesk.cz živě zde

16:42
15. 10. 2021
!

Lidovci vyzvali předsedu Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) k odstoupení. Nebudou hlasovat ani pro jeho účast v předsednictvu nově formované dolní komory. Novinářům to dnes řekl předseda lidovců Marian Jurečka po jednání širšího vedení strany.

Vzhledem k mandátu, který současné Sněmovně, končí 21. října, jde podle něj o apel k symbolickému vyvození odpovědnosti. Lidovci chtějí podle Jurečky v koalici Spolu jednat o postupech, které by daly jasný standard pro komunikaci s nemocným prezidentem Milošem Zemanem. Čtvrteční Vondráčkovu návštěvu u hospitalizovaného prezidenta bez vědomí lékaře označil Jurečka za nepřijatelnou.

PPP150W ( 28. listopadu 2021 12:46 )

Tohle neuvěřitelně trapné a smutné divadlo naši zemi zviditelní na hodně dlouhou dobu. Neskutečné. Nikdy bych neřekl, že se nějaká vláda v čele s prezidentem k něčemu takovému sníží. To v sobě nemají špetku cti? A co hůř. Celá ta šaráda je živnou půdou pro nechutné a dehonestující reakce , které na sebe jistě nenechají dlouho čekat. Důstojnost úřadu prezidenta této země byla zašlapána na samé dno. Při tom stačilo, aby měl jeden jediný člověk špetku sebereflexe a nelpěl na něčem tak pomíjivém, jako je moc. Nemocný mocnář. Velmi smutné.

gogo56 ( 28. listopadu 2021 11:07 )

ten se na to třese Krhounek!!¨

kolotoc49 ( 28. listopadu 2021 10:46 )

jen at nám nejlepší prezident od špinavého převratu havla vydrží ještě dvacet let at potrápí slepenec křivá­ku,kmo­tru,u­dava­ču kde vyniká Gazdík neuvěřitelné zákeřný,křivák,zlo!

ingmarie ( 28. listopadu 2021 10:01 )

Seriál o prezidentu Zemanovi je nekonečný trapný bizár

hulmihosoudruhu ( 27. listopadu 2021 00:06 )

Nejeví známky virózy, ale jeví známky života?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa