Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Přehledně: Zeman strávil sedm týdnů v nemocnici. Vrátil ho tam covid, pak jmenoval Fialu

Aktualizováno -
28. listopadu 2021
13:15
Autor: kal, vei, vr, simao, for, ČTK - 
10. října 2021
12:10

Prezident Miloš Zeman strávil na podzim 2021 sedm týdnů v Ústřední vojenské nemocnici, což byla jeho zatím vůbec nejdelší hospitalizace v úřadu. Sanitka hlavu státu převezla z Lán do pražských Střešovic ve vážném stavu bezprostředně po volbách 10. října, aby se Zeman dostal zpět na zámek 25. listopadu. Obratem ho na nemocniční lůžko vrátila nákaza koronavirem, ale nakonec se prezident dostal na konci listopadu zpět do Lán, kde 28. listopadu jmenoval šéfa ODS Petra Fialu premiérem. Podívejte se na zásadní momenty v onlinu přenosu Blesk Zpráv.

  • Prezident Miloš Zeman se vrátil do nemocnice ve čtvrtek 25. listopadu jen pár hodin poté, co byl propuštěn. Při převzetí do domácí péče mu byl zjištěn covid.
  • Předchozí hospitalizace hlavy státu trvala přes sedm týdnů. Zeman byl převezen do ÚVN v neděli 10. října ve vážném stavu. Ve čtvrtek 4. listopadu přesunuli prezidenta z oddělení KARIM na standardní lůžko Rehabilitačního oddělení, v pondělí 15. listopadu se pak přesunul dál na běžné lůžko.
  • Politici začali řešit možný přesun pravomocí hlavy státu na premiéra a předsedu Sněmovny podle článku 66 ústavy v říjnu poté, co předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) oznámil, že prezident Zeman podle Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) nyní ze zdravotních důvodů není schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti.
  • V úterý 9. listopadu Senát uvedl, že pokud se stav prezidenta nezhorší a bude schopen jmenovat vládu, aktivaci článku 66 zatím řešit nebude. A prezident dal rozhovor Frekvenci 1 a pak i TV Nova.
  • Miloš Zeman se vrátil do ÚVN po necelých dvou týdnech, předtím ho propustili 22. září. Důvodem předchozí hospitalizace byla podle lékařů i Hradu jeho dehydratace i celkové vyčerpání, dostával infuze. Nicméně po návratu se začaly objevovat informace o tom, že Zeman trpí cirhózou jater.
  • Policie prověřuje, jestli někdo nefalšoval Zemanův podpis na dokumentu, kterým svolal jednání Sněmovny. A také to, zda nedošlo k trestnému činu neposkytnutí pomoci.
  • Prezident letos kvůli zdravotnímu stavu vůbec poprvé nevolil ve volební místnosti, ale přijela za ním komise přímo do zámku v Lánech. Hrad k tomu zveřejnil tři fotografie.

Video  Zeman: První rozhovor z nemocnice. O nechutenství prezidenta i Fialově vládě  - Frekvence 1
Video se připravuje ...

Hospitalizace prezidenta Zemana
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Andrej Babiš Andrej Babiš Jiří Ovčáček Jiří Ovčáček Miloš Vystrčil Miloš Vystrčil Miloš Zeman Miloš Zeman Petr Fiala Petr Fiala Policie ČR Policie ČR Poslanecká sněmovna Poslanecká sněmovna Senát ČR Senát ČR ÚVN ÚVN
Zobrazit nové zprávy
22:55
19. 10. 2021

Přinášíme souhrn dnešních událostí kolem dění v souvislosti s hospitalizací prezidenta republiky Miloše Zemana:

  • Policie ráno oznámila, že zahájí prošetřování možného protiprávního jednání, ve kterém lze spatřovat znaky trestných činů proti republice, a to v souvislosti s tiskovou konferencí vedení Senátu k prezidentovu zdravotnímu stavu. Kvůli způsobu informování o Zemanovi čelí prezidentská kancelář ostré kritice opozičních i vládních politiků. Vedoucího hradní kanceláře Vratislava Mynáře vyzval k rezignaci premiér Andrej Babiš (ANO) i jeho pravděpodobný nástupce v čele vlády Petr Fiala (ODS).
  • Politici začali řešit možný přesun pravomocí hlavy státu na premiéra a předsedu Sněmovny podle článku 66 ústavy poté, co předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) v pondělí oznámil, že prezident Zeman podle Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) nyní ze zdravotních důvodů není schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti. Dlouhodobá prognóza jeho zdravotního stavu je navíc krajně nejistá, a tím i možnost návratu k výkonu pracovních povinností v následujících týdnech. O tomto stanovisku nemocnice podle Vystrčila věděl od 13. října Mynář, který přesto o den později zprostředkoval setkání Zemana s předsedou končící Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO) kvůli podpisu rozhodnutí o prvním zasedání nové Sněmovny. Vondráčka ani jiné nejvyšší ústavní činitele o Zemanově stavu neinformoval.
  • Vondráček kvůli tomuto setkání se Zemanem na jednotce intenzivní péče ztratil důvěru i svého mateřského hnutí a nebude kandidátem ANO na funkci místopředsedy nové Sněmovny. Za chybu už dříve jeho jednání označil Babiš i další politici ANO.
  • Senát by o aktivaci článku 66 ústavy mohl jednat 5. listopadu, nově zvolená Poslanecká sněmovna o něco později, a to nikoliv už na ustavující schůzi začínající 8. listopadu. Ještě předtím si zákonodárci vyžádají aktuální informace vojenské nemocnice a lékařů, zda je Zeman schopen vykonávat úřad.
  • Pokud se zdravotní stav prezidenta nezlepší, budou lídři pěti stran, které formují budoucí většinovou vládní koalici, doporučovat svým zákonodárcům hlasovat pro přenesení pravomocí hlavy státu. Rezervovaně se k převodu kompetencí postavili zástupci ANO a SPD, kteří budou v nové Sněmovně v menšině. Šéf ANO Babiš by s aktivací článku 66 počkal až na dobu výměny vlády. Zeman je podle něj zatím v nemocnici krátce a jeho role z hlediska povolební situace nastane až v prosinci. Předseda SPD Tomio Okamura soudí, že je třeba postupovat obezřetně, aby politici nezavdávali podezření na ústavní puč a nezpůsobili destabilizaci země.
  • Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) vyzval Nejedlého, aby do sedmi dnů vrátil svůj diplomatický pas. Pokud tak neučiní, bude zneplatněn, uvedl. O tom, že by Nejedlý diplomatický pas mít neměl, hovořil dnes v Rádiu Impuls i Babiš. Nejedlý Deníku N sdělil, že diplomatický pas nepotřebuje, a pokud o to bude požádán, odevzdá ho. Nejedlý působí jako ekonomický poradce prezidenta a je označován za jednoho z klíčových mužů Zemanova okolí.
  • Dění kolem hospitalizace českého prezidenta Miloše Zemana se i dnes věnovala některá zahraniční média. Zpravodajský web BBC informoval mimo jiné o zahájení policejního vyšetřování pro podezření z trestných činů proti republice. Zemanovy zdravotní problémy a možné převedení části jeho pravomocí na Babiše a na šéfa dolní parlamentní komory jsou podle několika komentátorů komplikací z hlediska hladkého předání moci po sněmovních volbách.
22:51
19. 10. 2021

Děním kolem zdravotního stavu prezidenta republiky a jeho okolí se zabývají i české tajné služby civilní kontrarozvědka BIS i Vojenské zpravodajství (VZ). Mají údajně řešit to, zda zda hradní kancléř Vratislav Mynář nepochybil, když zadržoval informace o Zemanově stavu, píší Lidovky.cz.

21:33
19. 10. 2021

Dočasné odebrání prezidentských pravomocí Miloši Zemanovi „je zcela možné, ale nestane se tak dříve než 8. listopadu“, uvedla dnes ruská státní tisková agentura TASS ve zprávě opatřené titulkem Bitva u nemocničního pokoje.

Poznamenala přitom, že ve stávajícím Senátu českého parlamentu i v nové Poslanecké sněmovně převažují prezidentovi odpůrci. Deník Izvestija si v komentáři již klade otázku, jak se odchod Miloše Zemana z politické scény podepíše na vztazích Prahy s Moskvou a poznamenává, že to může být zelená pro politické síly, které si přejí zhoršení vztahů s Ruskem.

20:38
19. 10. 2021

Obě parlamentní komory si ještě před případným rozhodnutím o převodu pravomocí prezidenta vyžádají další zprávu od Ústřední vojenské nemocnice, zda Miloš Zeman nadále nemůže vykonávat povinnosti hlavy státu. Shodli se na tom dnes lídři parlamentních stran. 

19:38
19. 10. 2021

Ve vyjednávacím týmu hnutí ANO, který bude řešit složení orgánů nové Poslanecké sněmovny s koalicemi Spolu a Pirátů se Starosty a nezávislými, bude společně s Jaroslavem Faltýnkem místo aktuálního šéfa dolní komory Radka Vondráčka ministryně financí a předsedkyně klubu Alena Schillerová. Oznámila to na dnešní tiskové konferenci po zasedání klubu.

Vondráček podle Schillerové sám aktivně hlasoval pro změnu v týmu, neboť ho nechce zatěžovat dalšími debatami o své návštěvě prezidenta Miloše Zemana v Ústřední vojenské nemocnici. Vondráček dnes na jednání okolnosti návštěvy velmi detailně vysvětlil, klub ANO se za něj většinou hlasů postavil, dodala Schillerová.

18:46
19. 10. 2021

Za bezprecedentní označuje vývoj na české politické scéně rakouský bulvární list Kronen Zeitung, a to kvůli rýsujícímu se přechodnému přenesení části pravomocí hlavy státu na premiéra a na předsedu dolní parlamentní komory. Nejčtenější rakouský deník na svých internetových stránkách popisuje postup, jakým by se to mohlo stát, a připomíná, že v Senátu v jeho současném složení i v příští Poslanecké sněmovně mají většinu strany, které jsou vůči Zemanovi kritické.

18:13
19. 10. 2021

Dění kolem hospitalizace českého prezidenta Miloše Zemana se i dnes věnují některá zahraniční média. Zpravodajský web BBC v titulku své zprávy píše o „české bouři“ a informuje mimo jiné o zahájení vyšetřování pro podezření z trestných činů proti republice. Vícero zdrojů soudí, že Zemanovy zdravotní problémy a možné převedení části jeho pravomocí na premiéra Andreje Babiše a na šéfa dolní parlamentní komory jsou komplikací z hlediska hladkého předání moci po sněmovních volbách.

17:50
19. 10. 2021

Preuss se také vyjádřil k dnešnímu sdělení Policie ČR, která uvedla, že zahájí „prošetřování možného protiprávního jednání, ve kterém lze spatřovat znaky trestných činů proti republice.“

„To je velmi ostré vyádření. Musím se přiznat, že se zdráhám uvěřit, že by tu skutečně docházelo k takové trestné činnosti. Ale na druhou stranu, některé indicie, zejména ta vzpomínaná zpráva nemocnice, respektive ošetřujícího lékaře, navozuje ten dojem, že prezident republiky už nějakou delší dobu nevládne sám sebou do jisté míry. To by evokovalo, že někteří lidé, kteří se pohybují v jeho okolí, nejčastěji je zmiňován vedoucí Kanceláře prezidenta republiky (Vratislav Mynář), ale i další, třeba mohli nějakým způsobem využít nebo zneužít té situace,“ řekl ústavní právník a host Epicentra Blesku.

17:37
19. 10. 2021

Ty pravomoce, ke kterým je běžně potřeba takzvaná kontrasignace, tedy podpis premiéra, tak ty přecházejí právě na předsedu vlády a ten je poté vykonává přímo. Typicky to může být i ta pravomoc takzvané abolice, tedy zastavit trestní stíhání. A potom ty provomoce, které chceme záměrně držet od té vlády dál, tak ty přechází na toho předsedu Poslanecké sněmovny. A pak tam je ještě minoritní role předsedy Senátu, což se týká třeba vyhlašování voleb do Sněmovny,“ zmínil host dnešního Epicentra ústavní právník Ondřej Preuss. Dodal, že nejklíčovější pravomocí přecházející na šéfa dolní komory je jmenování předsedy vlády.

Pravomoc jmenování generálů naopak nepřechází na nikoho, řekl Preuss.

17:29
19. 10. 2021

„S velkou pravděpodobností to bude tak, že Senát bude hlasovat jako první, a pokud to usnesení o prezidentově zdravotním stavu získá tu nadpoloviční podporu, tak potom bude patrně hlasovat Sněmovna. Není tam předepsáno, do kdy musí hlasovat, takže to klidně může být až po týdnu nebo po dvou týdnech. A teprve až se vlastně setkají ty vůle obou komor, tak v tu chvíli už to má okamžitě ty účinky, kdy přechází ty pravomoce na předsedu vlády a předsedu Sněmovny,“ popsal mechanismus článku 66, jak k němu v dalších dnech a týdnech pravděpodobně dojde, ústavní právník Ondřej Preuss ve studiu Blesku.

17:20
19. 10. 2021

Já bych samozřejmě rád popsal, co nás v následujících dnech čeká, ale každá prognóza se může ukázat trošku nepřesná. Ale přeci jen – předpokládejme, že ten stav prezidenta republiky se žádným způsobem nezmění. (...) Klíčová věc je, že ta ústavní pravidla jsou nekonkrétní a otevřená. To je záměr, protože my předem neznáme ty situace, jaké můžou být, a ten článek 66 nereflektuje jenom zdravotní problémy prezidenta, ale třeba i únos nebo zajetí prezidenta republiky,“ míní ústavní právník Ondřej Preuss v Epicentru Blesku.

16:31
19. 10. 2021

„Jednání bylo konstruktivní, všichni předsedové se dostavili. Všichni by byli raději, kdyby ta situace byla standardní,“ řekl po jednání zástupců Senátu a sněmovních stran předseda horní komory Miloš Vystrčil. 

„Nálezy, které jsou obsažené v té zprávě vojenské nemocnice, byly shledány všemi jako velmi závažné a shodli jsme se na tom, že ta situace vyžaduje řešení s tím, že někteří byli ochotni o nějakém řešení debatovat, jiní se stavěli k těm návrhům spíše rezervovaně,“ dodal Vystrčil. 

Zdrženliví přitom měli být podle šéfa Senátu zástupci hnutí ANO, tedy Andrej Babiš, a také SPD, tedy Tomio Okamura. 

„Z hlediska Senátu i zástupců některých stran zastoupených ve Sněmovně bylo zřejmé, že abychom přistoupili k aktivaci článku 66 Ústavy, tak by se tak mělo stát i s tím, že bude získána aktualizace zdravotního stavu pana prezidenta, abychom měli jistotu, že aktivujeme článek 66 za tím účelem, abychom nahradili kompetence pana prezidenta na určitý čas právě z toho důvodu, že je nemůže nebo není schopen vykonávat,“ dodal Vystrčil. 

Podle šéfa Senátu by také obě komory měly hlasovat o této věci v termínech, které sobě budou blízké. Sám předpokládá, že Sněmovna by se k tomu mohla dostat někdy okolo 10. listopadu, tedy po své ustavující schůzi. 

 

16:18
19. 10. 2021
!

Hradní kancléř Vratislav Mynář odmítl výzvy k rezignaci.

Na stránkách Pražského hradu uvedl, že jediný, kdo má kompetenci ho odvolat, je prezident Miloš Zeman. 

„Prezidentem republiky je Miloš Zeman, který mě do funkce jmenoval a jako jediný má právo mě odvolat. K výrokům jakýchkoliv politiků se nebudu vyjadřovat,“ napsal Mynář krátké prohlášení. 

 

14:46
19. 10. 2021

Sněmovna a Senát si před rozhodnutím o převodu pravomocí prezidenta vyžádají další zprávu nemocnice, že Zeman nadále nemůže zastávat svůj úřad.

Předsedové koalic, které spolu chtějí sestavit vládu, novinářům po jednání postupně řekli, že budou svým poslancům s největší pravděpodobností doporučovat, aby hlasovali pro aktivaci zvláštního článku ústavy. 

15:23
19. 10. 2021

Jednání zástupců Senátu a Poslanecké sněmovny o aktivaci článku 66 Ústavy ČR se chýlí podle informací Blesk Zpráv ke svému závěru. Jednotliví představitelé by měli přijít říct novinářům svá stanoviska a závěry schůzky. 

14:59
19. 10. 2021

„Hm, senátoři si vybrali 5. listopadu – den Guye Fawkese – za datum své volby o článku 66, který by zprostil stonajícího prezidenta Zemana moci. Náhoda? NEMYSLÍM SI,“ tweetuje pražský zpravodaj BBC Rob Cameron. Onoho dne si Britové připomínají pokus o bombový atentát na Sněmovnu lordů a krále Jakuba I. Tzv. Spiknutí střelného prachu neuspělo, Guy Fawkes byl přistižen u zásob výbušniny a s dalšími vzbouřenci popraven. Datum je ve Spojeném království státním svátkem, slaví se ohňostroji.

„Klídek, trollové, dělám si srandu,“ dodal pro jistotu Cameron, aby snad někdo jeho jazyk ve stylu konspiračních teorií nebral vážně.

14:26
19. 10. 2021

„Včera jsme slyšeli nějaký mediální výstup pana předsedy Senátu. Určitě se chceme bavit o tom, jakým způsobem postupovat dál, jakým způsobem synchronizovat ty případné kroky obou komor parlamentu,“ řekl při příchodu na politická jednání předseda hnutí STAN Vít Rakušan. Do Senátu dorazil v doprovodu předsedy Pirátské strany Ivana Bartoše. 

„Na té schůzce budou zástupci všech parlamentních stran, tedy i pan Okamura i pan Babiš, který změnil svou rétoriku, kterou užíval před volbami i těsně po volbách. Myslím, že teď jedná správným postupem,“ komentoval aktuální politické jednání ještě před setkáním všech politiků Bartoš. 

14:15
19. 10. 2021

„Jdeme jednat o té situaci, která je velmi vážná,“ řekl při příchodu na jednání v Senátu šéf ODS a lídr koalice spolu Petr Fiala. Přišel v doprovodu předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky a předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové. 

„Je to něco, kdy se dostáváme na pole Ústavy, které je zatím nevyzkoušené, neznámé a můsíme postupovat velmi opatrně a šetrně, aby stát byl funkční a všechny instituce pracovaly tak, jak mají,“ dodal Fiala. Čas na jednání je podle šéfa ODS do 8. listopadu. Nutná je podle něj dohoda napříč politickým spektrem. 

„Nejednáme o nějaké banálnosti, ke které se dá vyjadřovat silnými větami,“ uzavřel Fiala za koalici spolu. 

 

14:05
19. 10. 2021

Na vile hradního kancléře Vratislava Mynáře v pražských Strašnicích se objevil přilepený papír se vzkazem „Lhář“, zjistil Blesk.

Na vile kancléře Vratislava Mynáře se objevil přilepený vzkaz: Lhář (19. října 2021) Na vile kancléře Vratislava Mynáře se objevil přilepený vzkaz: Lhář (19. října 2021)
14:06
19. 10. 2021

V Senátu začala schůzka zástupců horní komory parlamentu a zástupců sńěmovních stran k postupu před jednáním komor o převedení prezidentských pravomocí. 

„Vyslechnu si návrh Senátu a koalice, která ovládá celý stát,“ řekl při příchodu novinářům předseda hnutí ANO a premiér Andrej Babiš. 

13:16
19. 10. 2021

Zaměstnanci hradní kanceláře si podle senátora Zdeňka Hraby udělali z posledních událostí vlastní show. 

„Vystupování prezidentské kanceláře v čele s V. Mynářem je strašlivé a vzbuzuje čím dál větší pochybnosti. Je zjevné, že si z celé kauzy udělali vlastní show. Je to strašná ostuda a dehonestace úřadu prezidenta, ale i celé země. Rezignace pana Mynáře je rozhodně na místě,“ reagoval na twitteru. 

13:13
19. 10. 2021

Prezident Miloš Zeman odbdržel přání brzkého uzdravení od německého prezidenta. Uvedl na svém twitterovém účtu mluvčí české hlavy státu Jiří Ovčáček. Na dotazy zaslané redakcí Blesk Zprávy nereagoval. 

13:07
19. 10. 2021

Prezidentův poradce Martin Nejedlý přijel na Pražský hrad. Co bude nyní dělat, novinářům neřekl. „To je hloupá otázka,“ reagoval jen.

Prezidentův poradce Martin Nejedlý na Hradě (19. 10. 2021) Prezidentův poradce Martin Nejedlý na Hradě (19. 10. 2021) Prezidentův poradce Martin Nejedlý na Hradě (19. 10. 2021)
13:03
19. 10. 2021

„Výzva k rezignaci Vratislava Mynáře je od Andreje Babiše krokem k prezidentské kandidatuře,“ míní šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Upozornila ale, že pravocníci hradní kanceláře se chovají celou dobu stejně. „Tehdy premiér odvahu neměl, protože prezidenta potřeboval. Odvážný a rázný jen, když je to levné,“ dodala Pekarová Adamová na svém twitterovém účtu. 

12:58
19. 10. 2021
!

Nejedlý by neměl dál mít diplomatický pas

Podle premiéra Andreje Babiše by měl poradce prezidenta Martin Nejedlý přijít o diplomatický pas. Babiš to řekl Rádiu Impuls. Aktivitu by měl podle předsedy vlády vyvinout ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD). Babiš ho zaúkoloval už ráno. 

 

PPP150W ( 28. listopadu 2021 12:46 )

Tohle neuvěřitelně trapné a smutné divadlo naši zemi zviditelní na hodně dlouhou dobu. Neskutečné. Nikdy bych neřekl, že se nějaká vláda v čele s prezidentem k něčemu takovému sníží. To v sobě nemají špetku cti? A co hůř. Celá ta šaráda je živnou půdou pro nechutné a dehonestující reakce , které na sebe jistě nenechají dlouho čekat. Důstojnost úřadu prezidenta této země byla zašlapána na samé dno. Při tom stačilo, aby měl jeden jediný člověk špetku sebereflexe a nelpěl na něčem tak pomíjivém, jako je moc. Nemocný mocnář. Velmi smutné.

gogo56 ( 28. listopadu 2021 11:07 )

ten se na to třese Krhounek!!¨

kolotoc49 ( 28. listopadu 2021 10:46 )

jen at nám nejlepší prezident od špinavého převratu havla vydrží ještě dvacet let at potrápí slepenec křivá­ku,kmo­tru,u­dava­ču kde vyniká Gazdík neuvěřitelné zákeřný,křivák,zlo!

ingmarie ( 28. listopadu 2021 10:01 )

Seriál o prezidentu Zemanovi je nekonečný trapný bizár

hulmihosoudruhu ( 27. listopadu 2021 00:06 )

Nejeví známky virózy, ale jeví známky života?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa