Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Přehledně: Zeman strávil sedm týdnů v nemocnici. Vrátil ho tam covid, pak jmenoval Fialu

Aktualizováno -
28. listopadu 2021
13:15
Autor: kal, vei, vr, simao, for, ČTK - 
10. října 2021
12:10

Prezident Miloš Zeman strávil na podzim 2021 sedm týdnů v Ústřední vojenské nemocnici, což byla jeho zatím vůbec nejdelší hospitalizace v úřadu. Sanitka hlavu státu převezla z Lán do pražských Střešovic ve vážném stavu bezprostředně po volbách 10. října, aby se Zeman dostal zpět na zámek 25. listopadu. Obratem ho na nemocniční lůžko vrátila nákaza koronavirem, ale nakonec se prezident dostal na konci listopadu zpět do Lán, kde 28. listopadu jmenoval šéfa ODS Petra Fialu premiérem. Podívejte se na zásadní momenty v onlinu přenosu Blesk Zpráv.

  • Prezident Miloš Zeman se vrátil do nemocnice ve čtvrtek 25. listopadu jen pár hodin poté, co byl propuštěn. Při převzetí do domácí péče mu byl zjištěn covid.
  • Předchozí hospitalizace hlavy státu trvala přes sedm týdnů. Zeman byl převezen do ÚVN v neděli 10. října ve vážném stavu. Ve čtvrtek 4. listopadu přesunuli prezidenta z oddělení KARIM na standardní lůžko Rehabilitačního oddělení, v pondělí 15. listopadu se pak přesunul dál na běžné lůžko.
  • Politici začali řešit možný přesun pravomocí hlavy státu na premiéra a předsedu Sněmovny podle článku 66 ústavy v říjnu poté, co předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) oznámil, že prezident Zeman podle Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) nyní ze zdravotních důvodů není schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti.
  • V úterý 9. listopadu Senát uvedl, že pokud se stav prezidenta nezhorší a bude schopen jmenovat vládu, aktivaci článku 66 zatím řešit nebude. A prezident dal rozhovor Frekvenci 1 a pak i TV Nova.
  • Miloš Zeman se vrátil do ÚVN po necelých dvou týdnech, předtím ho propustili 22. září. Důvodem předchozí hospitalizace byla podle lékařů i Hradu jeho dehydratace i celkové vyčerpání, dostával infuze. Nicméně po návratu se začaly objevovat informace o tom, že Zeman trpí cirhózou jater.
  • Policie prověřuje, jestli někdo nefalšoval Zemanův podpis na dokumentu, kterým svolal jednání Sněmovny. A také to, zda nedošlo k trestnému činu neposkytnutí pomoci.
  • Prezident letos kvůli zdravotnímu stavu vůbec poprvé nevolil ve volební místnosti, ale přijela za ním komise přímo do zámku v Lánech. Hrad k tomu zveřejnil tři fotografie.

Video  Zeman: První rozhovor z nemocnice. O nechutenství prezidenta i Fialově vládě  - Frekvence 1
Video se připravuje ...

Hospitalizace prezidenta Zemana
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Andrej Babiš Andrej Babiš Jiří Ovčáček Jiří Ovčáček Miloš Vystrčil Miloš Vystrčil Miloš Zeman Miloš Zeman Petr Fiala Petr Fiala Policie ČR Policie ČR Poslanecká sněmovna Poslanecká sněmovna Senát ČR Senát ČR ÚVN ÚVN
Zobrazit nové zprávy
18:20
18. 10. 2021

Končící předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) si trvá na svém, že prezident Miloš Zeman byl v kondici, která nenasvědčovala tomu, že by nebyl schopen vykonávat svůj úřad. „Teď se dozvídám, že tam byly nějaké okolnosti, o kterých jsem nebyl informován,“ komentoval zprávu o prognóze léčení Miloše Zemana šéf Sněmovny v ČT. 

„Věděl naprosto, co podepisuje, a ještě o tom žertoval. Ten úkon považuji naprosto v pořádku,“ reagoval dál Vondráček na fakt, že měl před ním Miloš Zeman podepsat svolání zasedání nové Poslanecké sněmovny. „Učinil ústavou předpokládaný krok v mé přítomnosti,“ je přesvědčený Vondráček, který je původním povoláním právník. 

I Vondráček se začíná po zveřejnění informací klonit k možnosti, že bude potřeba aktivovat článek 66 Ústavy ČR. O přenesení pravomocí prezidenta na jiné ústavní činitele ale podle Vondráčka nerozhodne určitě stávající Sněmovna, které končí mandát 21. října. 

„Stará Sněmovna už to určitě dělat nebude. Není to reálné ani žádoucí. Mělo by to příslušet už nové Sněmovně. Měli bychom s tím nakládat velmi opatrně. Týká se to nás všech, týká se to také celé České republiky a jejího působení navenek,“ míní Vondráček. 

Podle předsedy Vondráčka je ale k celé situaci také potřeba přistupovat citlivě. „Prognóza je krajně nejistá, i proto bych poprosil o diskrétnost,“ dodal předseda Sněmovny. 

Situaci by podle Vondráčka pomohlo, kdyby se k ní mohl vyjádřit samotný prezident. 

„Třeba prezident bude mít sílu a prostor a sám se k tomu vyjádří. To by bylo úplně nejlepší,“ přál si Vondráček. 

Hradní kancléř odpoledne na tiskové konferenci kritizoval šéfa Senátu Miloše Vystrčila, který se obrátil dopisem na vedení Ústřední vojenské nemocnici s odhadem prognózy. Šéf Sněmovny se ho ale zastal. „Myslím, že pan Vystrčil se choval velmi korektně v této situaci. Nemyslím, si, že hrál nějaké hry,“ dodal Vondráček. 

„Jestli mu jeho aktuální stav nedovolí pracovat, tak doufám, že to bude pan prezident, kdo to rozsekne,“ dokončil své vyjádření Vondráček. 

6:34
18. 10. 2021

Dobré ráno, i dnes pro vás budeme sledovat novinky z hospitalizace prezidenta Miloše Zemana. Celou situaci, včetně neoprávněného vstupu dosluhujícího šéfa Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) na pokoj, okomentoval pro Blesk jeho předchůdce Milan Uhde.

„To je něco tak nehorázného. Jde o přízračné chování, protože naznačuje a jasně říká, že člověk, který se takhle chová, nejenom, že nerespektuje režim jednotky intenzivní péče, a to zná opravdu každý advokát, kterým pan Vondráček byl a je. Ale že nerespektuje pravidla moudrého a rozumného mravního chování a nerespektuje ani zákony této republiky. Je to všechno v rukou lidí, kteří obklopují pana prezidenta a to jsou lidé podobného ražení,“ uvedl. 

22:45
15. 10. 2021

„Já tam nesrovnalostí cítím celou řadu. Pan předseda Sněmovny byl doveden hradní partičkou nebo kancléřem Mynářem na pokoj jako ovce a ono to tak trochu vypadá, že my všichni jsme teď ovce v rukou hradní partičky, která si hraje s touto demokracií a s touto zemí ve chvíli, kdy prezident má nejzávaznější prezidentské povinnosti a to je jmenování premiéra a nové vlády. Já bych chtěl vyzvat Hrad a pana Kruliše, protože podle mých informací existuje záznam o tom, že pan prezident ten dokument skutečně podepsal. Ať je to dokázáno, protože ten záznam existuje. A myslím, že to pánové z Hradu mohou potvrdit,“ komentoval aktuální situaci kolem prezidenta republiky místopředseda poslaneckého klubu STAN Petr Gazdík.

22:38
15. 10. 2021

„Pan prezident ten dokument podepisoval vleže, je to nemocný člověk, tak třeba není ten podpis úplně stoprocentní, ale je i záznam, jsou svědci. Já jsem dneska četl kousek komentáře ústavního experta, že by bylo dobré mít u takových úkonů svědky. No ale to bylo právě asi přání pana prezidenta, aby to podepsal přede mnou,“ sdělil Vondráček v Událostech, komentářích na ČT24. Upřesnil, že u podpisu kromě něj byl i kancléř Mynář a hradní protokolář Kruliš.

22:36
15. 10. 2021

„Žádné rozpory neexistují,“ odmítl šéf Sněmovny Vondráček. „Já jsem byl doveden na to oddělení a vykonal jsem návštěvu. Že se potom večer ozvala nemocnice s tiskovým prohlášením, to není vůči mně úplně fér,“ míní Vondráček.

„Pan policejní prezident považoval za nutné a nezbytné, aby se vyjádřil, že mě policista nepřiváděl na pokoj. Takže to bylo nepřesné vyjádření v té tiskové zprávě, člověk neuhlídá všechna slovíčka. (…) Ošetřující personál jsem potkal na chodbě. To, že nebyl v okamžiku podpisu nikdo z personálu – mimochodem bylo tam několik dalších lidí – na pokoji, opět to nelze přičítat mé osobě,“ dodal předseda Sněmovny ve vysílání České televize.

22:29
15. 10. 2021

Já jsem slyšel výzvu k rezignaci, ale vlastně jsem neslyšel ty důvody k ní. Pan Jurečka říkal, že je něco nepochopitelné. Já jsem dnes strávil celý den vysvětlováním postupu té návštěvy, takže když shrnu: byl jsem pozván, pan prezident projevil vůli, abych se s ním setkal, jako hlava státu, já jsem se s hlavou státu setkal, opravdu nikoho nenapadne v mé situaci, když přijdete do Ústřední vojenské nemocnice, převezme vás policista u vchodu, dovede na oddělení, pak jdete s panem kancléřem na pokoj, ošetřující personál tam byl, nikdo mě nezastavil. Nikdo mi neřekl ani slovo. Takže nepředpokládáte, že by bylo něco v nepořádku. Kdyby mě kdokoli oslovil, řekl, že něco není v pořádku, tak odejdu. (…) Jeden z těch motivů setkání bylo to, že ta informovanost není dobrá, že to pomůže i celkové situaci. Byl jsem k tomu i vyzývan některými politiky,“ řekl v Událostech, komentářích České televize předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) ke včerejší návštěvě prezidenta republiky Miloše Zemana na pokoji v ÚVN.

Návštěva vyvolala kritiku i pochybnosti o jejím průběhu. Mluvčí vojenské nemocnice Jitka Zinke ještě ve čtvrtek pozdě večer uvedla, že Mynář přivedl Vondráčka k Zemanovi nečekaně a bez vědomí ošetřujícího lékaře. Lidovci vyzvali předsedu Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) v souvislosti s jeho čtvrteční návštěvou hospitalizovaného prezidenta Miloše Zemana k odstoupení. 

Vondráček od Zemana přinesl podepsané rozhodnutí o svolání zasedání nové Sněmovny na 8. listopadu, které pro první schůzi poslanců ale není nezbytně nutné – komora by se mohla 30 dní po volbách sejít i bez prezidenta. Šéf Sněmovny ve čtvrtek novinářům popisoval, že Zeman dokument podepsal přímo před ním, byl v dobré náladě a je schopen vykonávat úřad hlavy státu.

13:28
15. 10. 2021
!

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) uvedl, že prezidenta Miloše Zemana navštívil v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) na jeho žádost zprostředkovanou hradním kancléřem Vratislavem Mynářem. V dnešním prohlášení Vondráček také sdělil, že byl přesvědčený o tom, že návštěva byla konzultovaná s nemocnicí i s ošetřujícím lékařem.

„Celá situace mě mrzí, byla to chyba a chápu rozladění vedení ÚVN. I když ředitel nemocnice jistě ví, že to není o mé osobě, tak přesto se jemu i dalším ošetřujícím lékařům omlouvám,“ napsal v prohlášení Vondráček. 

13:12
15. 10. 2021

Šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO) uvedl, že do nemocnice přijel za prezidentem, od vstupu ho k prezidentovi zavedla policejní ochranná služba. Kancléř Vratislav Mynář už byl prý na místě. Zároveň zopakoval, že před ním vlastnoručně podepsal rozhodnutí o svolání zasedání Sněmovny. 

12:01
14. 10. 2021

Hrad například na středu slíbil důležité prohlášení o dalším postupu prezidenta v povolebním vyjednávání. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček nakonec jen potvrdil, že se Zeman sejde s lídrem koalice SPOLU Petrem Fialou, který o schůzku požádal. Fiala chce s prezidentem mluvit ve chvíli, kdy bude přeložen z oddělení intenzivní medicíny na standardní lůžko. „Určitě co se týká komunikace, to snad vidí každý. Ale je to přání pana prezidenta, a když jde o lidské zdraví, tak tam ta diskrétnost je na místě. A i z toho lidského hlediska tam každý si jistě přeje uzdravení, ač je či není příznivcem, a to je celé. Opravdu záleží na panu prezidentovi,“ vysvětlil šéf Sněmovny Radek Vondráček.

11:37
14. 10. 2021

Nedostatečnou komunikaci Hradu o stavu hlavy státu prý Vondráček s kancléřem Vratislavem Mynářem neřešil. Vondráček ale nečeká, že se na ní něco změní. „Ta komunikace, jak je nastavená, to už je rozjetý vlak. Já nevím, jestli se na tom ještě dokáže něco změnit. Já jsem tu schůzku neměl dlouhou, věnovali jsme se jiným věcem,“ řekl na dotaz Blesku.

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček při odchodu z Pražského hradu Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček při odchodu z Pražského hradu
09:31
14. 10. 2021

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) míří na Pražský hrad za kancléřem prezidenta Vratislavem Mynářem. Mluvit by měli mimo jiné o zasedání nově zvolené Sněmovny. Svolává ji prezident, a to tak, aby bylo zahájeno nejpozději 30. den po dni voleb. Neučiní-li tak, sejde se dolní komora třicátý den po dni voleb.

PPP150W ( 28. listopadu 2021 12:46 )

Tohle neuvěřitelně trapné a smutné divadlo naši zemi zviditelní na hodně dlouhou dobu. Neskutečné. Nikdy bych neřekl, že se nějaká vláda v čele s prezidentem k něčemu takovému sníží. To v sobě nemají špetku cti? A co hůř. Celá ta šaráda je živnou půdou pro nechutné a dehonestující reakce , které na sebe jistě nenechají dlouho čekat. Důstojnost úřadu prezidenta této země byla zašlapána na samé dno. Při tom stačilo, aby měl jeden jediný člověk špetku sebereflexe a nelpěl na něčem tak pomíjivém, jako je moc. Nemocný mocnář. Velmi smutné.

gogo56 ( 28. listopadu 2021 11:07 )

ten se na to třese Krhounek!!¨

kolotoc49 ( 28. listopadu 2021 10:46 )

jen at nám nejlepší prezident od špinavého převratu havla vydrží ještě dvacet let at potrápí slepenec křivá­ku,kmo­tru,u­dava­ču kde vyniká Gazdík neuvěřitelné zákeřný,křivák,zlo!

ingmarie ( 28. listopadu 2021 10:01 )

Seriál o prezidentu Zemanovi je nekonečný trapný bizár

hulmihosoudruhu ( 27. listopadu 2021 00:06 )

Nejeví známky virózy, ale jeví známky života?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa