Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Přehledně: Zeman strávil sedm týdnů v nemocnici. Vrátil ho tam covid, pak jmenoval Fialu

Aktualizováno -
28. listopadu 2021
13:15
Autor: kal, vei, vr, simao, for, ČTK - 
10. října 2021
12:10

Prezident Miloš Zeman strávil na podzim 2021 sedm týdnů v Ústřední vojenské nemocnici, což byla jeho zatím vůbec nejdelší hospitalizace v úřadu. Sanitka hlavu státu převezla z Lán do pražských Střešovic ve vážném stavu bezprostředně po volbách 10. října, aby se Zeman dostal zpět na zámek 25. listopadu. Obratem ho na nemocniční lůžko vrátila nákaza koronavirem, ale nakonec se prezident dostal na konci listopadu zpět do Lán, kde 28. listopadu jmenoval šéfa ODS Petra Fialu premiérem. Podívejte se na zásadní momenty v onlinu přenosu Blesk Zpráv.

  • Prezident Miloš Zeman se vrátil do nemocnice ve čtvrtek 25. listopadu jen pár hodin poté, co byl propuštěn. Při převzetí do domácí péče mu byl zjištěn covid.
  • Předchozí hospitalizace hlavy státu trvala přes sedm týdnů. Zeman byl převezen do ÚVN v neděli 10. října ve vážném stavu. Ve čtvrtek 4. listopadu přesunuli prezidenta z oddělení KARIM na standardní lůžko Rehabilitačního oddělení, v pondělí 15. listopadu se pak přesunul dál na běžné lůžko.
  • Politici začali řešit možný přesun pravomocí hlavy státu na premiéra a předsedu Sněmovny podle článku 66 ústavy v říjnu poté, co předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) oznámil, že prezident Zeman podle Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) nyní ze zdravotních důvodů není schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti.
  • V úterý 9. listopadu Senát uvedl, že pokud se stav prezidenta nezhorší a bude schopen jmenovat vládu, aktivaci článku 66 zatím řešit nebude. A prezident dal rozhovor Frekvenci 1 a pak i TV Nova.
  • Miloš Zeman se vrátil do ÚVN po necelých dvou týdnech, předtím ho propustili 22. září. Důvodem předchozí hospitalizace byla podle lékařů i Hradu jeho dehydratace i celkové vyčerpání, dostával infuze. Nicméně po návratu se začaly objevovat informace o tom, že Zeman trpí cirhózou jater.
  • Policie prověřuje, jestli někdo nefalšoval Zemanův podpis na dokumentu, kterým svolal jednání Sněmovny. A také to, zda nedošlo k trestnému činu neposkytnutí pomoci.
  • Prezident letos kvůli zdravotnímu stavu vůbec poprvé nevolil ve volební místnosti, ale přijela za ním komise přímo do zámku v Lánech. Hrad k tomu zveřejnil tři fotografie.

Video  Zeman: První rozhovor z nemocnice. O nechutenství prezidenta i Fialově vládě  - Frekvence 1
Video se připravuje ...

Hospitalizace prezidenta Zemana
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Andrej Babiš Andrej Babiš Jiří Ovčáček Jiří Ovčáček Miloš Vystrčil Miloš Vystrčil Miloš Zeman Miloš Zeman Petr Fiala Petr Fiala Policie ČR Policie ČR Poslanecká sněmovna Poslanecká sněmovna Senát ČR Senát ČR ÚVN ÚVN
Zobrazit nové zprávy
23:15
20. 10. 2021
!

Přehled událostí okolo zdraví prezidenta Miloše Zemana za středu 20. 10. 2021

  • Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) by bylo vhodné odložit udělování vyznamenání 28. října, pokud prezident Miloš Zeman není ceremonie schopen.„Určitě žádné vyznamenání nebudu předávat, nebylo by to vhodné. Mělo by se to odložit,“ uvedl premiér Babiš pro CNN Prima News. Za nevhodné považuje také to, aby vyznamenání předával hradní kancléř Vratislav Mynář. „Potom, co všechno předvedl,“ řekl Babiš.
  • „Čekám v této věci na rozhodnutí pana prezidenta,“ řekl ke konání slavnostního ceremoniálu Blesk Zprávám ředitel hradního protokolu Vladimír Kruliš. Ve středu večer žádné nové informace podle svých slov neměl. Rozhodnout se musí v řádu dnů.
  • Řada osobností i politiků neměla ve středu ještě ani pozvánku na slavnostní ceremoniál, který by se měl na Pražském hradě uskutečnit už příští čtvrtek. „Pozvánka zatím nedorazila, termín je v kalendáři rezervován,“ reagoval na dotaz Blesk Zpráv mluvčí vicepremiérky a ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) Michal Žurovec. „Nemám zatím žádné informace o formátu 28.10.,“ doplnil vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) pro Blesk Zprávy.
  • Odpoledne navštívila v nemocnici svého muže opět první dáma Ivana Zemanová. Zdržela se zhruba půl hodiny.
  • Premiér Andrej Babiš kontrasignoval – tedy připodepsal podle svých slov zhruba třicet dekretů pro oceněné státním vyznamenáním. „Podepsal jsem ten návrh vyznamenání dnes a vrátil Pražskému hradu. Jak to proběhne, ještě tu informaci nemám. Je to v režii pana prezidenta, respektive Kanceláře prezidenta,“ řekl Babiš novinářům.
  • Babiš potvrdil, že na dekretech bylo Zemanovo podpisové razítko. „Je tam razítko pana prezidenta,“ řekl premiér novinářům. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček v minulosti přitom tvrdil, že prezident dekrety podepsal.
  • „Pan prezident pracuje v Lánech, včera se věnoval přípravám oslav 28. října, podepsal dekrety vyznamenaných. V pátek se pan prezident chystá volit. Podrobnosti oznámíme zítra odpoledne. Pan prezident se též připravuje na povolební vyjednávání, už vzniká plán schůzek,“ ujišťoval Ovčáček veřejnost 6. 10. na svém twitterovém účtu. 
  • Předesda KDU-ČSL Marian Jurečka chce navrhnout, aby zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana posoudilo lékařské consilium. 
  • Podle premiéra Andreje Babiše bylo v plánu, že sanitka převeze prezidenta do nemocnice v neděli 10. října. Situace se ale vyvinula jinak, než byl plán. „Mělo to být původně ve tři, ale nějak to urychlili,“ řekl Babiš na tnLive.  „Ten zdravotní stav nebyl příliš dobrý,“ doplnil Babiš k povolebnímu setkání s prezidentem na zámku v Lánech. 

Tímto se s vámi pro dnešek loučíme. Dění okolo hlavy státu budeme sledovat i ve čtvrtek. Vše podstatné se dočtete v naší online reportáži. 

Dobrou noc přeje redakce Blesk Zpráv. 

22:57
20. 10. 2021

Bývalý český eurokomisař a pozdější europoslanec Pavel Telička kritizuje udělení diplomatického pasu neoficiálnímu ekonomickému poradci prezidenta Martinu Nejedlému. Není spokojen ani s vyjádřením šéfa české diplomacie Jakuba Kulhánka (ČSSD), podle kterého nešlo Nejedlému diplomatický pas odebrat ve chvíli, kdy prezident létal na zahraniční cesty.

„Docela mě baví poslouchat ministra Kulhánka, jak zdůvodňuje odebrání diplomatického pasu Nejedlému. Měl ho pro doprovod prezidenta na zahraniční cesty a když ten teď necestuje… Ne, nikdy ten pas mít neměl, resp. mu měl být odebrán dávno,“ reagoval Telička na twitteru.

Eurovolby 2019: Teličkovo hnutí Hlas získalo v eurovolbách 2,36 procenta hlasů a Brusel nedobylo Eurovolby 2019: Teličkovo hnutí Hlas získalo v eurovolbách 2,36 procenta hlasů a Brusel nedobylo
22:52
20. 10. 2021

„Já vůbec nevím, co se odehrává v hlavách současných úředníků Kanceláře prezidenta republiky, protože jejich interpretace ústavy i zákonů, zejména zákona o státních vyznamenáních i zákona o KPR, je pro mne velmi vzdálená,“ komentoval aktuální situaci okolo ceremoniálu ke státním vyznamenáním v České televizi bývalý kancléř Václava Havla Ivo Mathé.

22:08
20. 10. 2021

Jak to bude vypadat při státním svátku, zda někdo předá státní vyznamenání, nebo ne, netuší ani končící vicepremiér, ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček.

„Nemám zatím žádné informace o formátu 28. 10.,“ reagoval ve středu pro Blesk Zprávy.

Kdo vše Blesk Zprávám potvrdil, že zatím ještě z Pražského hradu nedostal pozvánku na ceremoniál, si můžete přečíst v článku:

Babiš odklepl návrhy vyznamenání, obsahovaly razítko Zemana. Prezident je ale měl podepsat

21:50
20. 10. 2021

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka chce navrhnout, aby zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana posoudilo lékařské konzilium.

„Nechci, aby v části veřejnosti vznikl dojem, že chce vítěz voleb za každou cenu zbavit prezidenta pravomocí,“ řekl zástupce koalice Spolu webu Aktuálně.cz.

19:45
20. 10. 2021

Razítko, nebo podpis?

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) je na dekretech ke státním vyznamenáním razítko s podpisem prezidenta Miloše Zemana.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček přitom těsně před volbami tvrdil, že prezident dekrety podepsal.

„Pan prezident pracuje v Lánech, včera se věnoval přípravám oslav 28. října, podepsal dekrety vyznamenaných. V pátek se pan prezident chystá volit. Podrobnosti oznámíme zítra odpoledne. Pan prezident se též připravuje na povolební vyjednávání, už vzniká plán schůzek,“ ujišťoval Ovčáček 6. 10. na svém twitterovém účtu.

18:14
20. 10. 2021

Podle premiéra Andreje Babiše byl převoz prezidenta plánovaný na neděli 10. října po jeho návštěvě v Lánech. „Mělo to být původně ve tři, ale nějak to urychlili,“ řekl Babiš na TN Live. „Ten zdravotní stav nebyl příliš dobrý,“ řekl Babiš k povolebnímu setkání s prezidentem na zámku v Lánech.

Zeman podle premiéra do nemocnice původně nechtěl. „Přesvědčoval ho hlavně pan Zavoral,“ řekl Babiš v rozhovoru.

„To, že jsem nic neřekl, neznamená, že jsem něco zatajil,“ odmítl Babiš kritiku, proč ujel zadním vchodem lánského zámku a proč neřekl dříve, že mu prezident přislíbil pokus k sestavení vlády.

Babiš zároveň znovu kritizoval návštěvu předsedy Sněmovny Radka Vondráčka v nemocnici u Zemana. Měl si prý zjistit dostatek informací. I Babiš údajně usiloval o schůzku s prezidentem, ale nemocnice byla proti.

„Nedostal jsem termín, protože pan Zavoral mi řekl, že ho budu moct navštívit, až bude přeložený na normální pokoj. Škoda že pan Vondráček nezavolal. Neměl dobré informace a pan kancléř mu to neřekl,“ řekl Babiš TN Live.

Podle premiéra není důvod Vondráčkovi nevěřit, že by prezident podepsal dokument o svolání Sněmovny. Sám ale neví, zda má Vondráček získat kandidaturu do vedení Sněmovny.

„Pan Vondráček dostal na klubu obrovskou podporu. Je jasné, že média ty chyby neodpouštějí. Ale ano, Faltýnek šel na Vyšehrad, skončil jako místopředseda ANO, Hnilička jel do Teplic, kde nedodržovali covidová opatření, skončil. Vondráček má ale největší zkušenosti, pracoval dobře, klub ale rozhodne o našich nominacích 2. listopadu,“ dodal končící premiér a šéf hnutí ANO.

„Já mu věřím, že tam šel v dobré víře, podpořit pana prezidenta, vidět ho. Spíš se pak ukázalo, že to z nějakých důvodů pravděpodobně kancléř zorganizoval, ale vneslo to ještě větší neklid do společnosti i opozice,“ vrátil se Babiš ještě k návštěvě Vondráčka u prezidenta na jednotce intenzivní péče.

Premiér také připomněl, že výhrady k Zemanovu týmu na Hradě měl také před prezidentskou volbou. To, že se podepsaným dokumentem ke svolání schůze Sněmovny zabývá policie, považuje Babiš za přehnané. „Myslím, že je to přehnaná reakce, myslím, že nedošlo k ničemu nezákonnému, věřím kolegovi Vondráčkovi, že tam k ničemu nedošlo,“ dodal.

Babiš potvrdil, že si chce nechat poslanecký mandát a že si otevře poslaneckou kancelář v Roudnici nad Labem. Zda bude kandidovat na prezidenta, jasně neřekl, ale ani neodmítl. „Není to teď důležité,“ řekl Babiš pro TN Live.

17:24
20. 10. 2021

Podle informací Blesk Zpráv premiér Andrej Babiš (ANO) nechce předávat vyznamenání na Pražském hradě 28. října kvůli kancléři Mynářovi. V úterý ho totiž vyzval k rezignaci, nyní s ním proto odmítá cokoliv řešit.

17:03
20. 10. 2021

Premiér Babiš podepsal podle svých slov asi třicet (neví přesně) návrhů na udělení státních vyznamenání. Někteří mají dostat ocenění posmrtně. Dekrety mají ale jen razítko s podpisem prezidenta, ne vlastnoruční podpis.

„Je to návrh pana prezidenta. Ta jména si to zaslouží. Je tam vícero lidí in memoriam. Je to dojemné gesto. Kolik jich bylo? Možná třicet. Nepočítal jsem to,“ řekl Babiš k návrhům.

„Je tam razítko pana prezidenta,“ doplnil premiér na dotaz, zda mají dekrety vlastnoruční podpis hlavy státu.

16:54
20. 10. 2021

Kandidátka na předsedkyni Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) je přesvědčená, že se musí najít řešení, aby osobnosti, které se zasloužily o stát, mohly převzít o státním svátku udělená ocenění.

„Andrej Babiš říká, že teď prezidenta nepotřebujeme, na druhou stranu tvrdí, že když prezident nemůže udělit vyznamenání, máme ceremoniál opět o rok odložit. To si ale osobnosti, které se zasloužily o stát, nezaslouží. Musíme najít řešení, aby ocenění mohla být předána,“ napsala na twitterový účet.

16:40
20. 10. 2021

Premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci po jednání vlády znovu potvrdil, že podepsal dektrety pro oceněné, kteří mají dostat 28. října při státním svátku státní vyznamenání. Jak bude vypadat a jestli vůbec bude v tento den tradiční slavnostní ceremoniál na Pražském hradě, ale premiér podle svých slov v tuto chvíli neví.

„Podepsal jsem ten návrh vyznamenání dnes a vrátil Pražskému hradu. Jak to proběhne, ještě tu informaci nemám. Je to v režii pana prezidenta, respektive Kanceláře prezidenta,“ řekl Babiš novinářům.

15:18
20. 10. 2021

První dáma Ivana Zemanová odešla z návštěvy prezidenta republiky a svého manžela Miloše Zemana, který je hospitalizován v ÚVN.

První dáma Ivana Zemanová odchází z návštěvy prezidenta republiky a svého manžela Miloše Zemana, který je hospitalizován v ÚVN (20. 10. 2021) První dáma Ivana Zemanová odchází z návštěvy prezidenta republiky a svého manžela Miloše Zemana, který je hospitalizován v ÚVN (20. 10. 2021) První dáma Ivana Zemanová odchází z návštěvy prezidenta republiky a svého manžela Miloše Zemana, který je hospitalizován v ÚVN (20. 10. 2021)
14:46
20. 10. 2021

První dáma Ivana Zemanová jde navštívit prezidenta republiky a svého manžela Miloše Zemana, který je hospitalizován v ÚVN.

První dáma Ivana Zemanová jde navštívit prezidenta a svého manžela Miloše Zemana, který je hospitalizován v ÚVN (20. 10. 2021) První dáma Ivana Zemanová jde navštívit prezidenta a svého manžela Miloše Zemana, který je hospitalizován v ÚVN (20. 10. 2021)
13:52
20. 10. 2021

Za rozumný označil na tiskové konferenci zákonodárců Spolu Babišův návrh odložit ceremoniál předseda sněmovního klubu občanských demokratů Zbyněk Stanjura. „Žádné zmeškání nehrozí, loni z důvodů covidu také vyznamenání předána nebyla, nedostávejme se do nějakých bizarních absurdních situací,“ doplnil předseda klubu lidovců Marek Výborný.

13:45
20. 10. 2021
!

Přestože se epidemická situace zhoršuje, platná opatření by na rozdíl od loňského roku konání umožňovala. Omezují konání hromadných akcí na maximálně 1000 lidí ve vnitřních prostorách. Pořadatelé mají povinnost u všech účastníků zkontrolovat bezinfekčnost, tedy potvrzení o očkování, prodělané nákaze nebo negativním testu.

Státní vyznamenání 28. října 2019: Miloš Zeman
13:07
20. 10. 2021

Pozvánku na Hrad nemá na 28. října zatím ani ministr kultury Lubomír Zaorálek. „Pozvánku nemám, zkusím to dnes zvednout na vládě,“ napsal Blesk Zprávám.

Příchod na jednání vlády: Ministr kultury Lubomír Zaorálek (10.5.2021)
12:35
20. 10. 2021

Právníci oslovení ČTK považují za vhodné odložit předávání vyznamenání, aby nehrozilo zpochybnění možného Zemanova pověření, ať je předá někdo jiný.

12:15
20. 10. 2021
!

Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl pro Českou televizi, že kontrasignoval seznam vyznamenaných, který mu dodala Kancelář prezidenta republiky. A kteří měli dostat ocenění 28. října na slavnostním ceremoniálu na Hradě. Babiš je nicméně pro to, aby hradní sláva proběhla v pozdějším termínu - až bude prezidentovi Miloši Zemanovi lépe.

11:52
20. 10. 2021
!

Kvůli předávání státních vyznamenání a oslavám 28. října vyrazil za prezidentem Milošem Zemanem do Ústřední vojenské nemonice (ÚVN) hradní kancléř Vratislav Mynář, uvedl iDnes.cz.

10:55
20. 10. 2021
!

Roman Prymula, který má dostat vyznamenání za loňské zvládnutí první vlny covidu, oficiální pozvání na ceremoniál nemá. „Jen ústní,“ řekl ve středu dopoledne Blesk Zprávám. Nemá podle svých slov ani informace o tom, jak by mohlo předávání metálů popřípadě probíhat. „Nemám,“ zareagoval jen.

„Pozvánka zatím nedorazila, termín je v kalendáři rezervován,“ reagoval na dotaz Blesk Zpráv mluvčí vicepremiérky a ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) Michal Žurovec.

„Nemám zatím žádné informace o formátu 28.10.,“ doplnil vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) pro Blesk Zprávy.

Vyznamenání za svého manžela má s ročním odstupem převzít také Ivana Gottová. Ani ona neví, zda má na Hrad při státním svátku přijít. „Paní Gottová žádnou pozvánku nedostala,“ potvrdila Blesk Zprávám mluvčí Gottovy rodiny Aneta Stolzová.

Prezident Miloš Zeman a jeho poradce Roman Prymula
10:30
20. 10. 2021
!

Ředitel hradního protokolu Vladimír Kruliš Blesk Zprávám řekl, že čeká na rozhodnutí prezidenta Zemana, zda se ceremoniál uskuteční, nebo jakou formou budou vyznamenání předána. Rozhodnout se musí v řádu dnů.

„Čekám v této věci na rozhodnutí pana prezidenta,“ řekl ČTK ředitel hradního protokolu Vladimír Kruliš. Aby bylo možné ceremoniál uspořádat, muselo by rozhodnutí padnout v řádu dnů. Způsob předání ocenění záleží na rozhodnutí prezidenta. Může například stanovit někoho, kdo za něj vyznamenání předá, rozhodnout se také může ceremonii odložit. Konat by se pak mohlo i v jiný den než 28. října. Vyznamenání mohou být také odeslána poštou.

Hradní protokolář Vladimír Kruliš
10:23
20. 10. 2021
!

„Určitě žádné vyznamenání nebudu předávat, nebylo by to vhodné. Mělo by se to odložit,“ uvedl premiér Babiš pro CNN Prima News. Za nevhodné považuje také to, aby vyznamenání předával hradní kancléř Vratislav Mynář. „Potom, co všechno předvedl,“ řekl Babiš.

9:55
20. 10. 2021
!

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) by bylo vhodné odložit udělování vyznamenání 28. října, pokud prezident Miloš Zeman není ceremonie schopen. Předávat je osobně nechce, zopakoval pro CNN Prima News názor, který už předtím řekl Blesku.

Monika Babišová s manželem - premiérem Andrejem Babišem na Hradě během předávání státních vyznamenání 2019 (28.10.2019)
8:05
20. 10. 2021

Na sociálních sítích se objevil nový vzkaz hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka:

„Milí přátelé, stále píšete moc krásná přání panu prezidentovi, ba co více, přibývá jich. Neustávají modlitby. Jste panu prezidentovi velkou posilou a vzpruhou. Jsem vám všem moc vděčný. Vy jste Česká republika, na kterou můžeme být hrdí.“

7:03
20. 10. 2021

Pražský hrad odjakživa nebezpečně opíjí mocí. I prezident Miloš Zeman, jeho kancléř Vratislav Mynář a poradce Martin Nejedlý se proto občas chovají, jako by se vznášeli nad zákony. Zemanova hospitalizace v nemocnici a hradní mlčení o jeho zdravotním stavu ale může z prezidenta záhy udělat bezmocného muže bez prezidentských pravomocí. Ironie je, že za to případně může nejvíc poděkovat Mynářovi, píše v komentáři pro Blesk Zprávy Petr Holec.

Petr Holec komentuje aktivaci ústavního článku 66 a roli hradního kancléře Vratislava Mynáře.

PPP150W ( 28. listopadu 2021 12:46 )

Tohle neuvěřitelně trapné a smutné divadlo naši zemi zviditelní na hodně dlouhou dobu. Neskutečné. Nikdy bych neřekl, že se nějaká vláda v čele s prezidentem k něčemu takovému sníží. To v sobě nemají špetku cti? A co hůř. Celá ta šaráda je živnou půdou pro nechutné a dehonestující reakce , které na sebe jistě nenechají dlouho čekat. Důstojnost úřadu prezidenta této země byla zašlapána na samé dno. Při tom stačilo, aby měl jeden jediný člověk špetku sebereflexe a nelpěl na něčem tak pomíjivém, jako je moc. Nemocný mocnář. Velmi smutné.

gogo56 ( 28. listopadu 2021 11:07 )

ten se na to třese Krhounek!!¨

kolotoc49 ( 28. listopadu 2021 10:46 )

jen at nám nejlepší prezident od špinavého převratu havla vydrží ještě dvacet let at potrápí slepenec křivá­ku,kmo­tru,u­dava­ču kde vyniká Gazdík neuvěřitelné zákeřný,křivák,zlo!

ingmarie ( 28. listopadu 2021 10:01 )

Seriál o prezidentu Zemanovi je nekonečný trapný bizár

hulmihosoudruhu ( 27. listopadu 2021 00:06 )

Nejeví známky virózy, ale jeví známky života?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa