Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Přehledně: Zeman strávil sedm týdnů v nemocnici. Vrátil ho tam covid, pak jmenoval Fialu

Autor: kal, vei, vr, simao, for, ČTK - 
28. listopadu 2021
13:15

Prezident Miloš Zeman strávil na podzim 2021 sedm týdnů v Ústřední vojenské nemocnici, což byla jeho zatím vůbec nejdelší hospitalizace v úřadu. Sanitka hlavu státu převezla z Lán do pražských Střešovic ve vážném stavu bezprostředně po volbách 10. října, aby se Zeman dostal zpět na zámek 25. listopadu. Obratem ho na nemocniční lůžko vrátila nákaza koronavirem, ale nakonec se prezident dostal na konci listopadu zpět do Lán, kde 28. listopadu jmenoval šéfa ODS Petra Fialu premiérem. Podívejte se na zásadní momenty v onlinu přenosu Blesk Zpráv.

  • Prezident Miloš Zeman se vrátil do nemocnice ve čtvrtek 25. listopadu jen pár hodin poté, co byl propuštěn. Při převzetí do domácí péče mu byl zjištěn covid.
  • Předchozí hospitalizace hlavy státu trvala přes sedm týdnů. Zeman byl převezen do ÚVN v neděli 10. října ve vážném stavu. Ve čtvrtek 4. listopadu přesunuli prezidenta z oddělení KARIM na standardní lůžko Rehabilitačního oddělení, v pondělí 15. listopadu se pak přesunul dál na běžné lůžko.
  • Politici začali řešit možný přesun pravomocí hlavy státu na premiéra a předsedu Sněmovny podle článku 66 ústavy v říjnu poté, co předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) oznámil, že prezident Zeman podle Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) nyní ze zdravotních důvodů není schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti.
  • V úterý 9. listopadu Senát uvedl, že pokud se stav prezidenta nezhorší a bude schopen jmenovat vládu, aktivaci článku 66 zatím řešit nebude. A prezident dal rozhovor Frekvenci 1 a pak i TV Nova.
  • Miloš Zeman se vrátil do ÚVN po necelých dvou týdnech, předtím ho propustili 22. září. Důvodem předchozí hospitalizace byla podle lékařů i Hradu jeho dehydratace i celkové vyčerpání, dostával infuze. Nicméně po návratu se začaly objevovat informace o tom, že Zeman trpí cirhózou jater.
  • Policie prověřuje, jestli někdo nefalšoval Zemanův podpis na dokumentu, kterým svolal jednání Sněmovny. A také to, zda nedošlo k trestnému činu neposkytnutí pomoci.
  • Prezident letos kvůli zdravotnímu stavu vůbec poprvé nevolil ve volební místnosti, ale přijela za ním komise přímo do zámku v Lánech. Hrad k tomu zveřejnil tři fotografie.

Video  Zeman: První rozhovor z nemocnice. O nechutenství prezidenta i Fialově vládě  - Frekvence 1
Video se připravuje ...

Hospitalizace prezidenta Zemana
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Andrej Babiš Andrej Babiš Jiří Ovčáček Jiří Ovčáček Miloš Vystrčil Miloš Vystrčil Miloš Zeman Miloš Zeman Petr Fiala Petr Fiala Policie ČR Policie ČR Poslanecká sněmovna Poslanecká sněmovna Senát ČR Senát ČR ÚVN ÚVN
Zobrazit nové zprávy
22:45
11. 10. 2021

Děkujeme za pozornost, kterou věnujete našemu online přenosu. Zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana a vše, co s ním souvisí, budeme sledovat zase od úterního rána.

22:15
11. 10. 2021

Takto to dnes vypadalo před Ústřední vojenskou nemocnicí. Na místě stále hlídkuje policie.

U ÚVN hlídkuje policie. U ÚVN hlídkuje policie. U ÚVN hlídkuje policie.
21:42
11. 10. 2021

Ústavní právník Jan Kysela pro Seznam Zprávy řekl, že Česku v souvislosti s aktuálním stavem prezidenta bezprostředně nehrozí ústavní krize. Prezidentova role bude podle něj důležitá hlavně po ustanovení nové Sněmovny. „Po ustavující schůzi Poslanecké sněmovny vláda do rukou prezidenta podává demisi a ten ji pověřuje vládnutím do jmenování nové vlády. Třetí úkon je jmenování nového premiéra. Nebude-li prezident v lepší kondici, než se zdá být, že je teď, tak tam by to byl problém. Tam by byl na tahu parlament, aby obě komory přijaly usnesení, že prezidentovi ve výkonu funkce brání závažné důvody. Pak by přešly pravomoce na premiéra a předsedu Sněmovny,“ vysvětlil Kysela.

Ústavní právník Jan Kysela
21:15
11. 10. 2021

Pojďme si stručně shrnout, co všechno se dnes dělo kolem prezidenta Miloše Zemana

  • Hlava státu je už druhý den hospitalizovaná v Ústřední vojenské nemocnici v pražských Střešovicích, leží na Klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny
  • Stav Miloše Zemana je stabilizovaný, uvedla mluvčí nemocnice Jitka Zinke
  • Prezidenta navečer navštívila manželka Ivana s dcerou Kateřinou
  • Kancelář prezidenta dosud nezveřejnila bližší informace o Zemanově klinickém stavu ani jeho primární diagnózu
  • Premiér Andrej Babiš Blesk Zprávám potvrdil, že středeční jednání s prezidentem na téma povolební situace v Česku byla zrušena
  • Kvůli Zemanovu zdravotnímu stavu o schůzku zatím nebude ani žádat lídr vítězné koalice SPOLU Petr Fiala
  • Mezi senátory se objevují hlasy, že by se kvůli stavu prezidenta Miloše Zemana mělo přistoupit k jednání o článku 66 Ústavy ČR, který upravuje možné pozastavení kompetencí hlavy státu. Senátní ústavní komise se sejde 19.října
20:17
11. 10. 2021

Zdraví českého prezidenta dál sledují i světová média. Americká CNN píše o tom, že Miloš Zeman je ve stabilizovaném stavu, a rozebírá jeho roli v povolebním vyjednávání. Agentura Reuters informuje, že kvůli prezidentovým potížím se vyjednávání opozdí.

19:27
11. 10. 2021
!

Prezidenta Miloše Zemana dnes v nemocnici navštívila první dáma Ivana s dcerou Kateřinou. Fotoreportér Blesku je zachytil při odchodu.

Prezidenta Miloše Zemana navštívila v nemocnici manželka Ivana s dcerou Kateřinou. (11.10.2021) Prezidenta Miloše Zemana navštívila v nemocnici manželka Ivana s dcerou Kateřinou. (11.10.2021) Prezidenta Miloše Zemana navštívila v nemocnici manželka Ivana s dcerou Kateřinou. (11.10.2021)
19:04
11. 10. 2021

Zdravotní stav a způsobilost prezidenta stále vévodí sociálním sítím. „Panu prezidentovi přeji brzké uzdravení. Nicméně je nutné začít řešit chod úřadu a také povolební situaci. Pokud prezident není schopný vykonávat svůj úřad, pak se nabízí několik řešení,“ napsal na twitteru bez dalších podrobností europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

18:15
11. 10. 2021

Lékař Pavel Pafko, který v roce 1996 operoval někdejšího prezidenta Václava Havla, tvrdí, že Miloš Zeman je v současné době neschopný výkonu funkce. „Pan prezident je momentálně hospitalizován na jednotce intenzivní péče ve střešovické nemocnici. Všichni pacienti, kteří jsou hospitalizováni, jsou práce neschopni. A mohu tak říci, že pan prezident je hospitalizován, a je tedy práce neschopný. Tím se myslí práce, kterou normálně vykonává. Stejně jako když je chirurg práce neschopný, tak neoperuje. Když je prezident v tomto stavu, tak nedává žádné projevy, nepřijímá diplomaty, má mnoho funkcí, které nemůže vykonávat, když leží na jednotce intenzivní péče,“ řekl Pafko pro server Seznam Zprávy.

17:31
11. 10. 2021

Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády označil za předčasnou a necitlivou snahu některých senátorů o aktivaci článku 66 Ústavy, podle kterého by nemocný prezident mohl dočasně přijít o kompetence, pokud by na to kývla nadpoloviční většina poslanců i senátorů.

Havlíček řekl, že se Zemanem minulý týden hovořil. „Ve středu. Řešili jsme technické věci spojené s chodem resortu. Vždycky si s ním zavolám řádově jednou za tři týdny, za měsíc,“ poznamenal. Dodal, že věcně probírali agendu.

Za debatou o článku 66 cítí politický tlak a snahu o zviditelnění. Má to za nevkusné. „Navíc si myslím, že to je i zbytečné, protože nikde nikdo nesdělil, že se nebude řešit povolební situace standardními nástroji,“ řekl. „Není nikde a nikým potvrzeno to, že by to měl být dlouhodobý stav, který by znemožňoval v tuto chvíli výkon funkce,“ dodal vicepremiér.

Volby 2021: Karel Havlíček přijel do volebního štábu hnutí ANO na pražském Chodově (9. 10. 2021)
17:14
11. 10. 2021

Pražský hrad připravuje ceremoniál předávání státních vyznamenání 28. října v podobném formátu jako dříve. Všichni ocenění již byli osloveni a rozhodnutí o udělení nebo propůjčení státních vyznamenání prezident Miloš Zeman už dříve podepsal. ČTK to dnes sdělil ředitel hradního protokolu Vladimír Kruliš. Pozvánky pro hosty je podle něj potřeba rozeslat asi týden před slavnostním večerem, aby se stihlo jejich doručení. Loňský ceremoniál se neuskutečnil kvůli pandemii koronaviru. Letošní konání ohrožuje zdravotní stav prezidenta.

Podle Kruliše Pražský hrad chystá ceremoniál 28. října ve standardním formátu. "Samozřejmě s tím, že budeme operativně reagovat na všechny okolnosti, které mohou nastat - tím myslím zejména covidovou situaci, která v loňském roce uspořádání znemožnila," napsal Kruliš ČTK. Dodal, že všechny letošní laureáty již Pražský hrad oslovil.

16:53
11. 10. 2021

Jeden ze Zemanových protikandidátů, senátor Marek Hilšer, se už v předstihu vyslovil pro dočasné odebrání kompetencí nemocnému prezidentovi. „Jako člověk přeji Miloši Zemanovi brzké uzdravení. Jako lékař ale vím, že přinejmenším nějakou dobu nemůže vykonávat svůj úřad. Jako senátor proto s respektem k Ústavě v této nestabilní době podpořím dočasný přechod prezidentského úřadu na premiéra a předsedu Sněmovny,“ napsal na twitter.

16:32
11. 10. 2021

Prezident Miloš Zeman podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) v neděli před svou hospitalizací nepověřil premiéra Andreje Babiše (ANO) sestavováním vlády. „S tím, že se to bude řešit později, až pan prezident bude ve stavu, kdy nebude nemocný a kdy na to bude mít zázemí,“ uvedl po pondělním jednání vlády. Víkendová schůzka premiéra s prezidentem v Lánech podle něj byla osobní. „Nebyla to diskuse spojená se zásadnějším povolebním vyjednáváním,“ dodal.

15:51
11. 10. 2021

Vláda navrhla prezidentu Miloši Zemanovi jmenování šesti vojáků do generálských hodností. Povýšen by měl být náčelník Vojenské policie Miroslav Murček, velitel 21. základny taktického letectva Jaroslav Míka nebo ředitel Ředitelství speciálních sil ministerstva obrany Ladislav Rebilas. ČTK to dnes sdělil Jakub Fajnor z tiskového oddělení ministerstva obrany. O jmenování generálů rozhoduje prezident Miloš Zeman. Zda se letos akt k 28. říjnu vzhledem ke zdravotnímu stavu prezidenta uskuteční, není jasné.

15:12
11. 10. 2021
!

„Konec váhání, v zájmu republiky není vhodná doba na falešný sentiment. Zachovejme si lidské ohledy k těžce nemocnému člověku, ale zajistěme, aby fungoval výkon pravomocí prezidenta republiky. Miloš Zeman toho výkonu evidentně schopen není,“ napsal na twitteru exministr Miroslav Kalousek (TOP 09).

14:45
11. 10. 2021

Olomoucký arcibiskup Jan Graubner po volbách uvedl, že voliči dali nový impuls k dalšímu směřování země a gratuloval vítězům voleb. „V této souvislosti si dovoluji vyjádřit naději na pokojné a fungující povolební uspořádání, kde hlas křesťanů bude nezanedbatelný a dobře slyšitelný. Volbami ovšem naše účast na dění ve společnosti neskončila, zvlášť ne pro nás křesťany,“ upozornil arcibiskup.

„Vyzývám proto v první řadě k modlitbě za prezidenta republiky, v níž mu vyprošujme uzdravení a současně sílu plnit pro dobro celé společnosti zásadní úkoly hlavy státu v této důležité době,“ vzkázal v prohlášení Graubner.

Olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Olomoucký arcibiskup Jan Graubner.
14:15
11. 10. 2021

Kvůli nejasnému zdravotnímu stavu prezidenta se 19. října sejde senátní ústavní komise k možnostem, jak zajistit výkon pravomocí hlavy státu.

„Panu prezidentovi přeji brzké uzdravení, ale jsme v situaci, kdy je potřeba mít jasně vyříkané postupy, pokud by k brzkému uzdravení nedošlo. Nemůžeme si dovolit paralýzu ústavních institucí právě v důsledku možných komplikací hlavy státu. Řešit to budeme v Senátu 10. října,“ uvedl na Twitteru senátor za STAN Zdeněk Hraba.

13:14
11. 10. 2021
!

Platí, že je prezident Zeman připraven jmenovat zástupce nejsilnější strany a hnutí? „V pravý čas se jistě pan prezident vyjádří. Nyní nebudu do situace vstupovat komentářem,“ napsal Blesk Zprávám prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

12:58
11. 10. 2021

Podle zpravodajky ČTK budovu, ve které je prezident léčen, hlídají uniformovaní policisté, v okolí stojí několik policejních vozů. Průchod kolem pavilonu policisté neumožňují. Novináři nesmí v areálu nemocnice natáčet.

12:39
11. 10. 2021
!

Zářijovou hospitalizaci Zemana ve své analýze zmínil pražský zpravodaj BBC, podle kterého ji prezidentova kancelář prezentovala jako plánovanou návštěvu nemocnice kvůli dehydrataci a vyčerpání. Podle zjištění Radiožurnálu ale strávil osm dní v nemocnici kvůli tekutině v dutině břišní.

„Pan Ovčáček zveřejnil prohlášení, v němž odmítl tato tvrzení jako lži a dezinformace, motivované politickým aktivismem a nenávistí vůči Zemanovi. Ale děsivé záběry prezidenta převezeného do nemocnice – zjevně v bezvědomí, s hlavou, kterou mu drží ochranka, a doprovází ho manželka s dcerou – nezmírní v době politického vakua obavy veřejnosti,“ uvedla BBC.

12:12
11. 10. 2021
!

„Povolební vyjednávání není zdržováno, protože je věcí parlamentních stran. Na ústavní úlohu prezidenta republiky teprve dojde,“ uvedl k odkladům scůzek Zemana s Babišem a spol. hradní mluvčí Jiří Ovčáček pro Blesk Zprávy.

12:10
11. 10. 2021
!

Server Politico podobně jako další evropská média spojuje politickou budoucnost premiéra Andreje Babiše se zdravotním stavem českého prezidenta Miloše Zemana. Zemanův zdravotní stav uvrhnul sestavení nové vlády do „limba“, které potrvá, než se situace vyjasní, napsalo Politico.

Francouzský deník Le Monde uvedl, že Zemanova hospitalizace přerušila vytvoření nové vlády. Situaci podle listu navíc komplikuje fakt, že prezident už před volbami slíbil, že jmenováním vlády pověří lídra strany, která získala nejvíce hlasů, nikoli koalici. Tou je Babišovou hnutí ANO.

„Česká republika čelí politickým otřesům a možnému mocenskému vakuu poté, co její premiér a miliardář Andrej Babiš utrpěl překvapivou porážku ve volbách do sněmovny a jeho nejmocnější stoupenec a jediný potenciální zachránce Miloš Zeman byl převezen do nemocnice, zřejmě kvůli vážné nemoci,“ napsal list The Guardian. Podle listu má prezidentův stav přímý vliv na Babišovo přežití v politice.

Deník The Times ke zdravotnímu stavu prezidenta poznamenal, že Zeman, je „silný kuřák a pijan, který má cukrovku a je upoután na invalidní vozík. Jeho zdraví je předmětem spekulací od té doby, co strávil osm dnů v nemocnici“.

12:05
11. 10. 2021
!

O Zemana pečuje tým zdravotníků specializovaných na intenzivní péči. Léčebný plán stanovuje konzilium specialistů na jeho dílčí zdravotní potíže, uvádí ČTK.

„Pan prezident Miloš Zeman je hospitalizován na Klinice anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze (1. LF UK) a ÚVN, kde o něj pečuje tým zdravotníků specializovaných na intenzivní péči,“ napsala mluvčí ÚVN Jitka Zinke. „Léčebný plán pana prezidenta stanovuje lékařské konzilium ÚVN složené ze specialistů na dílčí zdravotní problémy pacienta,“ dodala.

12:04
11. 10. 2021
!

„Teď skutečně počkám, myslím si, že je to lidsky pochopitelné. Nevíme, jak vážný je zdravotní stav pana prezidenta. Když je na jednotce intenzivní péče, asi není možné se s ním scházet. Vyčkám, až budou zprávy o tom, že se zdravotní stav pana prezidenta zlepšil, což mu přeji. Pak samozřejmě budu rád, když se budeme moci setkat, je to důležité pro všechny další kroky, které je v České republice potřeba udělat,“ uvedl pro ČTK lídr Spolu a předseda ODS Petr Fiala.

12:02
11. 10. 2021
!

„Schůzka ve středu nebude,“ napsal v SMS Andrej Babiš Blesku k původně plánovanému povolebnímu setkání a jednání premiéra s prezidentem Milošem Zemanem.

11:57
11. 10. 2021

Politolog Jakub Charvát míní, že s ohledem na povolební vyjednávání by se nabízelo, aby informace o stavu prezidenta Zemana nějakým způsobem byla. „Možná je to právně nevymáhatelné, ale určitě by mohla být ta komunikace mnohem více transparentní a mohlo by být zřejmé, jestli pan prezident je schopen třeba se aktivně zapojit do těch jednání, případně jaká je prognóza jeho zdravotního stavu do těch následujících dnů, protože teď jsou tam nějaké kroky, které je potřeba, aby učinil,“ uvedl v ČT.

Politolog Jakub Charvát

PPP150W ( 28. listopadu 2021 12:46 )

Tohle neuvěřitelně trapné a smutné divadlo naši zemi zviditelní na hodně dlouhou dobu. Neskutečné. Nikdy bych neřekl, že se nějaká vláda v čele s prezidentem k něčemu takovému sníží. To v sobě nemají špetku cti? A co hůř. Celá ta šaráda je živnou půdou pro nechutné a dehonestující reakce , které na sebe jistě nenechají dlouho čekat. Důstojnost úřadu prezidenta této země byla zašlapána na samé dno. Při tom stačilo, aby měl jeden jediný člověk špetku sebereflexe a nelpěl na něčem tak pomíjivém, jako je moc. Nemocný mocnář. Velmi smutné.

gogo56 ( 28. listopadu 2021 11:07 )

ten se na to třese Krhounek!!¨

kolotoc49 ( 28. listopadu 2021 10:46 )

jen at nám nejlepší prezident od špinavého převratu havla vydrží ještě dvacet let at potrápí slepenec křivá­ku,kmo­tru,u­dava­ču kde vyniká Gazdík neuvěřitelné zákeřný,křivák,zlo!

ingmarie ( 28. listopadu 2021 10:01 )

Seriál o prezidentu Zemanovi je nekonečný trapný bizár

hulmihosoudruhu ( 27. listopadu 2021 00:06 )

Nejeví známky virózy, ale jeví známky života?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa