Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Přehledně: Zeman strávil sedm týdnů v nemocnici. Vrátil ho tam covid, pak jmenoval Fialu

Aktualizováno -
28. listopadu 2021
13:15
Autor: kal, vei, vr, simao, for, ČTK - 
10. října 2021
12:10

Prezident Miloš Zeman strávil na podzim 2021 sedm týdnů v Ústřední vojenské nemocnici, což byla jeho zatím vůbec nejdelší hospitalizace v úřadu. Sanitka hlavu státu převezla z Lán do pražských Střešovic ve vážném stavu bezprostředně po volbách 10. října, aby se Zeman dostal zpět na zámek 25. listopadu. Obratem ho na nemocniční lůžko vrátila nákaza koronavirem, ale nakonec se prezident dostal na konci listopadu zpět do Lán, kde 28. listopadu jmenoval šéfa ODS Petra Fialu premiérem. Podívejte se na zásadní momenty v onlinu přenosu Blesk Zpráv.

  • Prezident Miloš Zeman se vrátil do nemocnice ve čtvrtek 25. listopadu jen pár hodin poté, co byl propuštěn. Při převzetí do domácí péče mu byl zjištěn covid.
  • Předchozí hospitalizace hlavy státu trvala přes sedm týdnů. Zeman byl převezen do ÚVN v neděli 10. října ve vážném stavu. Ve čtvrtek 4. listopadu přesunuli prezidenta z oddělení KARIM na standardní lůžko Rehabilitačního oddělení, v pondělí 15. listopadu se pak přesunul dál na běžné lůžko.
  • Politici začali řešit možný přesun pravomocí hlavy státu na premiéra a předsedu Sněmovny podle článku 66 ústavy v říjnu poté, co předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) oznámil, že prezident Zeman podle Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) nyní ze zdravotních důvodů není schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti.
  • V úterý 9. listopadu Senát uvedl, že pokud se stav prezidenta nezhorší a bude schopen jmenovat vládu, aktivaci článku 66 zatím řešit nebude. A prezident dal rozhovor Frekvenci 1 a pak i TV Nova.
  • Miloš Zeman se vrátil do ÚVN po necelých dvou týdnech, předtím ho propustili 22. září. Důvodem předchozí hospitalizace byla podle lékařů i Hradu jeho dehydratace i celkové vyčerpání, dostával infuze. Nicméně po návratu se začaly objevovat informace o tom, že Zeman trpí cirhózou jater.
  • Policie prověřuje, jestli někdo nefalšoval Zemanův podpis na dokumentu, kterým svolal jednání Sněmovny. A také to, zda nedošlo k trestnému činu neposkytnutí pomoci.
  • Prezident letos kvůli zdravotnímu stavu vůbec poprvé nevolil ve volební místnosti, ale přijela za ním komise přímo do zámku v Lánech. Hrad k tomu zveřejnil tři fotografie.

Video  Zeman: První rozhovor z nemocnice. O nechutenství prezidenta i Fialově vládě  - Frekvence 1
Video se připravuje ...

Hospitalizace prezidenta Zemana
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Andrej Babiš Andrej Babiš Jiří Ovčáček Jiří Ovčáček Miloš Vystrčil Miloš Vystrčil Miloš Zeman Miloš Zeman Petr Fiala Petr Fiala Policie ČR Policie ČR Poslanecká sněmovna Poslanecká sněmovna Senát ČR Senát ČR ÚVN ÚVN
Zobrazit nové zprávy
11:15
28. 11. 2021
!

"Vážený pane prezidente, děkuji vám, že jste mě v této složité situaci na základě výsledků voleb do Poslanecké sněmovny jmenoval předsedou vlády v ČR. Děkuji vám také, že jsem měl možnost předat vám seznam kandidátů a kandidátek, které podle článku 68 Ústavy ČR navrhuji na členy nové vlády. Jsem přesvědčen, že brzy budeme mít vládu, která bude silná, stabilní. Máme k tomu zavazující mandát od občanů," uvedl Petr Fiala po svém jmenování premiérem.

"Mohu vám slíbit, že udělám všechno pro to, aby to byla vláda změny pro budoucnost, aby to byla vláda, která provede tuto zemi tou složitou aktuální situací, vyřeší palčivé problémy, které nás dnes sužují, ale která také provede potřebné změny pro dobrou budoucnost našich občanů a jejich dětí. Vážený pane prezidente, věřím v naší dobrou spolupráci a ještě jednou vám děkuji," dodal Fiala.

Akt jmenování předsedy vlády ukončil závěrečným slovem kancléř Vratislav Mynář, Miloše Zemana zdravotník ve "skafandru" opět odváží.

Prezident Miloš Zeman jmenoval na zámku v Lánech předsedou vlády šéfa ODS Petra Fialu. Prezident Miloš Zeman jmenoval na zámku v Lánech předsedou vlády šéfa ODS Petra Fialu. Miloš Zeman jmenoval Petra Fialu v l8nech premiérem (28.11.2021) Prezident Miloš Zeman jmenoval na zámku v Lánech předsedou vlády šéfa ODS Petra Fialu.
10:58
28. 11. 2021

Petr Fiala (ODS) je již v Lánech připraven ke svému jmenování. Společně s ním v místnosti stojí kancléř Vratislav Mynář a protokolář Vladimír Kruliš.

Petr Fiala (ODS) před jmenování premiérem v Lánech (28.11.2021)
10:26
28. 11. 2021

Do areálu zámku v Lánech již přijel předseda ODS a lídr koalice Spolu Petr Fiala. Prezident Zeman ho má jmenovat novým předsedou vlády v 11:00.

Kameramani a fotografové, kteří budou akt zaznamenávat, jsou podle zpravodajky ČTK nyní testování na koronavirus.

12:48
26. 11. 2021

Podívejte se na celou tiskovku Petra Fialy (ODS) k nedělnímu plánovanému jmenování premiérem v Lánech a hospitalizaci prezidenta Zemana s covidem v ÚVN. 

 

Video  
Video se připravuje ...
11:48
26. 11. 2021
!

Předseda ODS a lídr volební koalice SPOLU Petr Fiala potvrdil na brífinku v Poslanecké sněmovně, že ho prezident v neděli jmenuje premiérem. 

„Jsem rád, že pan prezident si uvědomuje závažnost situace,“ řekl na tiskové konferenci novinářům budoucí premiér Petra Fiala (ODS).

Mluvčí Miloše Zemana Jiří Ovčáček dnes oznámil, že prezidenta pustí v sobotu z nemocnice a v neděli v 11 hodin jmenuje Fialu premiérem. Fiala je kvůli tomu podle svých slov od čtvrtečního večera „v intenzivním kontaktu“ s Kanceláří prezidenta republiky.

„Jak bude to jmenování probíhat, se upřesní dnes a během zítřka,“ dodal Fiala.  „Předpokládám, že dojde k nastavení pravidel po dohodě s ošetřujícím lékařem, hlavní hygieničkou a Kanceláří prezidenta republiky,“ doplnil šéf ODS.

„Předpokládám také, že na tomto nedělním jmenování bude také prostor pro jednání s panem prezidentem,“ věří budoucí premiér, který chce v Lánech s prezidentem také stanovit jasný harmonogram a termín pro jmenování vlády.

Fiala věří, že nový kabinet bude mít Česko okolo 15. prosince.

„Jakýkoliv posun za tuto hranici by byl určitě nedobrou zprávou,“ doplnil Fiala s tím, že nová vláda je připravena převzít odpovědnost co nejdřív.

Fiala měl být jmenovaný premiér už dnes v poledne na Zámku v Lánech. Ústavní akt ale oddálil pozitivní test prezidenta Zemana na covid-19. Kvůli tomu včera skončil opět v nemocnici. 

Předseda ODS a lídr koalice Spolu Petr Fiala (ODS) po návštěvě u prezidenta Miloše Zemana (17. 11. 2021)
11:04
26. 11. 2021
!

Předseda ODS a kandidát volební koalice SPOLU na premiéra Petr Fiala svolal na 11:30 tiskovou konferenci. Sledovat ji budete moci ZDE.

Původně měl být jmenovaný premiérem už dnes. Kvůli opětovné hospitalizaci Miloše Zemana, který je covid pozitivní, ho ale prezident jmenuje až v neděli. V sobotu by měl být přitom Zeman propuštěný z nemocnice. 

13:38
24. 11. 2021
!

Mluvčí ODS Václav Smolka Blesku potvrdil, že prezident Miloš Zeman jmenuje v pátek Petra Fialu premiérem. „Kancléř prezidenta republiky dnes potvrdil, že Petr Fiala bude jmenován premiérem v pátek. Konkrétní čas jmenování bude upřesněn během zítřka,“ řekl Blesku Smolka.

Prezident Miloš Zeman (vlevo) a lídr koalice Spolu a předseda ODS Petr Fiala
18:52
18. 11. 2021

Lídři koalice Spolu stojí za nominacemi na ministry, jak je ve středu prezidentovi Miloši Zemanovi předložil předseda ODS pověřený skládáním vlády Petr Fiala. Prezident ve středu večer uvedl, že předpokládá, že bude vetovat návrh na jednoho ministra. Jméno neuvedl, kandidáta ale osobně nezná. Už před středou se spekulovalo o tom, že Zeman by nemusel souznít s pirátským kandidátem na ministra zahraničí Janem Lipavským. Předseda Pirátů Ivan Bartoš dnes ČTK napsal, že nemá informaci o tom, kdo je sporným kandidátem. Připomenul také, že Fiala po schůzce se Zemanem jasně řekl, že za nominacemi i všemi jmény stojí. Lipavský odmítl, že právě on je "problémovým" kandidátem, jehož ministerské angažmá plánuje prezident vetovat, řekl serveru Novinky.cz.

16:50
17. 11. 2021
!

„Pan prezident mě informoval, že jmenování mě do funkce ve vládě by mělo proběhnout v pátek 26. listopadu na zámku v Lánech,“ řekl předseda ODS Petr Fiala po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem ve vojenské nemocnici.

Poté by se chtěl Zeman setkat se všemi kandidáty na ministry. „Sdělil mi výhrady k jednomu jménu,“ dodal Fiala k seznamu kandidátů na ministry. Jméno ale sdělit nechtěl. „Nejsem připraven uvažovat o náhradníkovi, jsem přesvědčen, že ta jména jsou kvalitní,“ reagoval pak Fiala na dotaz Blesk Zpráv.

16:10
17. 11. 2021

Podívejte se, jak si Fiala cestou za Zemanem prohrábl i svou kštici.

Předseda ODS a lídr koalice Spolu Petr Fiala (ODS) dorazil do ÚVN za prezidentem Milošem Zemanem (17. 11. 2021) Předseda ODS a lídr koalice Spolu Petr Fiala (ODS) dorazil do ÚVN za prezidentem Milošem Zemanem (17. 11. 2021) Předseda ODS a lídr koalice Spolu Petr Fiala (ODS) dorazil do ÚVN za prezidentem Milošem Zemanem (17. 11. 2021)
15:51
17. 11. 2021

Za prezidentem Milošem Zemanem dorazil předseda ODS a lídr koalice Spolu Petr Fiala. Schůzku mají naplánovanou na 16:00.

Předseda ODS a lídr koalice Spolu Petr Fiala (ODS) dorazil do ÚVN za prezidentem Milošem Zemanem (17. 11. 2021) Předseda ODS a lídr koalice Spolu Petr Fiala (ODS) dorazil do ÚVN za prezidentem Milošem Zemanem (17. 11. 2021) Předseda ODS a lídr koalice Spolu Petr Fiala (ODS) dorazil do ÚVN za prezidentem Milošem Zemanem (17. 11. 2021) Předseda ODS a lídr koalice Spolu Petr Fiala (ODS) dorazil do ÚVN za prezidentem Milošem Zemanem (17. 11. 2021) Předseda ODS a lídr koalice Spolu Petr Fiala (ODS) dorazil do ÚVN za prezidentem Milošem Zemanem (17. 11. 2021)
11:07
17. 11. 2021

„Naše dvě koalice, pět politických stran je připraveno převzít prakticky okamžitě vládu v České republice. To je to, co řeknu panu prezidentovi, a samozřejmě mu představím seznam kandidátů na členy vlády. Doufám, že ze schůzky vyjde jasný harmonogram jmenování vlády,“ poznamenal Fiala. „Nemůžeme si dovolit dlouhé předávání vlády,“ dodal s tím, že kabinet Andreje Babiše (ANO) už zjevně rozhodovat nechce.

Lídři koalice Spolu v čele s Petrem Fialou na Národní třídě (17. 11. 2021) Lídři koalice Spolu v čele s Petrem Fialou na Národní třídě (17. 11. 2021)
11:05
17. 11. 2021

Šéf ODS a lídr koalice Spolu Petr Fiala na Národní třídě potvrdil, že prezidentovi Miloši Zemanovi odpoledne na schůzce v Ústřední vojenské nemocnici předal seznam kandidátů do nové vlády. Od prezidenta čeká harmonogram pro jmenování nové vlády. „Situace se vládě vymyká z ruky,“ uvedl Fiala s odkazem na koronavirovou situaci.

13:46
16. 11. 2021

Návštěvu u prezidenta potvrdil i předseda ODS Petr Fiala na twitteru. Zmínil, že situace je vážná a je zapotřebí rychle převzít zodpovědnost. „Jsme připraveni převzít odpovědnost. Situace je vážná, je potřeba, aby co nejdříve vznikla vláda, která vládne s důvěrou. V tomto smyslu budu ve středu informovat pana prezidenta, předložím mu návrh nominací na členy vlády,“ uvedl. 

14:25
15. 11. 2021

Předseda ODS a lídr Spolu Petr Fiala se setká s prezidentem Milošem Zemanem v Ústřední vojenské nemocnici ve středu v 16:00.  Mluvčí ODS Václav Smolka Blesk Zprávám řekl, že jedním z témat by mělo být i personální obsazení nově vznikající vlády.

15:48
11. 11. 2021

Fiala dnes České televizi řekl, že začátkem příštího týdne by měl prezidenta navštívit premiér Andrej Babiš (ANO). „Někdy v průběhu příštího týdne bych ho měl navštívit já,“ doplnil. Na jednání plánuje Zemanovi představit personální obsazení kabinetu. „Do pondělí budeme domluveni na všech jménech. Veřejnost by se je měla dozvědět poté, co je představím prezidentovi,“ uvedl.

14:39
9. 11. 2021

Šéf ODS Petr Fiala přijal pověření sestavením vlády, které obdržel od prezidenta Miloše Zemana. „Dnes jsem od prezidenta republiky Miloše Zemana obdržel oficiální pověření k jednání o sestavení vlády. Toto pověření jsem přijal. V následujících dnech budu pokračovat v jednáních s koaličními partnery o definitivní podobě vlády,“ uvedl na twitteru.

11:56
8. 11. 2021

Lídr nové vládní koalice Spolu a Pirátů a STAN Petr Fiala (ODS) nemá signály o tom, že by prezident Miloš Zeman nesouhlasil s kandidáty uskupení na ministry. Zatím je ani nezná, uvedl při dnešním podpisu koaliční smlouvy. Se Zemanem jednal v sobotu prostřednictvím videokonference. Kandidát na premiéra očekává dodržení ústavních postupů od všech ústavních činitelů.

I v případě, že by se prodloužila ustavující schůze Sněmovny, je podle Fialy reálné, že skončí v tomto týdnu. Vzápětí by mohl podat demisi končící kabinet hnutí ANO a ČSSD, předpokládá. V příštím týdnu by pak mohl znovu jednat s prezidentem, tentokrát osobně, očekává.

„Nepředbíhejme a nepočítejme s tím, co ani nemusí nastat,“ uvedl k dotazu na možné výhrady prezidenta k nominantům, kteří by se měli ujmout ministerstev. „Nemám žádný signál, že by prezident váhal, zatím je ani nezná,“ uvedl s tím, že tato etapa jednání ho teprve čeká. Ústava podle něj mluví poměrně jasně. Je to předseda vlády, kdo předkládá návrh ministrů a prezident ho má akceptovat, uvedl. „Věřím, chci věřit, že všichni ústavní činitelé jsou si vědomi, jaká je jejich role,“ uzavřel.

Koalice Spolu a PirStan podepsaly koaliční smlouvu (8.11.2021) Koalice Spolu a PirStan podepsaly koaliční smlouvu (8.11.2021) Podpis koaliční smlouvy Spolu a PirSTAN (8.11.2021) Koalice Spolu a PirStan podepsaly koaliční smlouvu (8.11.2021)
14:51
6. 11. 2021

Podívejte se na záznam celého brífinku Petra Fialy.

Video  
Video se připravuje ...
13:50
6. 11. 2021

Pověření o sestavování nové vlády zatím nemá Petr Fiala (ODS) dané ústavou, rozhovor ale podle Fialy probíhal tak, že Zeman s Fialou počítá. „V tomto duchu se celý tento rozhovor odvíjel,“ konstatoval. 

Předseda ODS Petr Fiala po jednání s prezidentem Milošem Zemanem (6.11.2021)
13:48
6. 11. 2021

Konkrétní jména ministrů sice Petr Fiala (ODS) s prezidentem Milošem Zemanem zatím neřešil, nechce ale předbíhat s tím, že by mohly být problémy s jednotlivým obsazením. „Prezident má právo se s nimi setkat a diskutovat s nimi o správě jednotlivých resortů,“ komentoval na dotaz médií Fiala s tím, že Zeman projevil přání se s kandidáty setkat osobně. 

Na dotaz Blesk Zpráv, zdali se dostali k programovému prohlášení, Fiala uvedl, že se jednalo jen o půlhodinový hovor.

13:46
6. 11. 2021

Prezident Miloš Zeman se sejde s kandidátem na premiéra Petrem Fialou (ODS) poté, co přijme z rukou současného premiéra Andreje Babiše (ANO) demisi. Informoval o tom Fiala na tiskové konferenci poté, co mluvil se Zemanem formou videokonference.

„Je tu časový prostor, nepochybně. Musí proběhnou ustavující schůze, musí Andrej Babiš podat demisi,“ konstatoval Fiala s tím, že si je prezident vědom politické situace a nechce jmenování nové vlády komplikovat. „Jak jsem říkal, teprve na příštím setkání předložím seznam konkrétních kandidátů na ministry."

Předseda ODS Petr Fiala po jednání s prezidentem Milošem Zemanem (6.11.2021) Předseda ODS Petr Fiala po jednání s prezidentem Milošem Zemanem (6.11.2021)
13:41
6. 11. 2021

Podle předsedy ODS Petra Fialy byl prezident Miloš Zeman „takový, jak ho zná z dřívějška“. 

„Je si plně vědom svých úkolů a toho, co má z hlediska Ústavy proběhnout a co mají další ústavní činitelé vykonávat,“ konstatoval Fiala poté, co s hlavou státou absolvoval půlhodinový hovor. 

10:38
6. 11. 2021

Jednání prezidenta se šéfem ODS a kandidátem na premiéra Petrem Fialou je v plánu kolem 13:00. Fiala pak vystoupí na krátkém brífinku. Blesk zprávy přinesou tiskovou konferenci v přímém přenosu.

12:37
5. 11. 2021

Kandidát koalice Spolu na premiéra Petr Fiala (ODS) uvítal slova prezidenta Miloše Zemana, že je připraven ho jmenovat premiérem. Napsal to ČTK. V sobotu bude Fiala hlavu státu prostřednictvím videokonference informovat o shodě formující se koalice Spolu a PirSTAN na hlavních programových principech a připravenosti co nejdříve sestavit novou vládu. Česko je podle něj ve složité ekonomické i epidemiologické situaci a potřebuje novou vládu s jasným mandátem vycházejícím z výsledků voleb.

„Budu prezidenta informovat o tom, že zástupci obou koalic se dokázali velice rychle shodnout na hlavních programových principech a že jsou připraveni co nejdřív sestavit funkční vládu. V této souvislosti vítám sdělení pana prezidenta Zemana, že je připraven mne jmenovat do funkce premiéra a udělat všechny ústavní kroky, které jsou nezbytné pro vytvoření nové vlády,“ uvedl Fiala.

PPP150W ( 28. listopadu 2021 12:46 )

Tohle neuvěřitelně trapné a smutné divadlo naši zemi zviditelní na hodně dlouhou dobu. Neskutečné. Nikdy bych neřekl, že se nějaká vláda v čele s prezidentem k něčemu takovému sníží. To v sobě nemají špetku cti? A co hůř. Celá ta šaráda je živnou půdou pro nechutné a dehonestující reakce , které na sebe jistě nenechají dlouho čekat. Důstojnost úřadu prezidenta této země byla zašlapána na samé dno. Při tom stačilo, aby měl jeden jediný člověk špetku sebereflexe a nelpěl na něčem tak pomíjivém, jako je moc. Nemocný mocnář. Velmi smutné.

gogo56 ( 28. listopadu 2021 11:07 )

ten se na to třese Krhounek!!¨

kolotoc49 ( 28. listopadu 2021 10:46 )

jen at nám nejlepší prezident od špinavého převratu havla vydrží ještě dvacet let at potrápí slepenec křivá­ku,kmo­tru,u­dava­ču kde vyniká Gazdík neuvěřitelné zákeřný,křivák,zlo!

ingmarie ( 28. listopadu 2021 10:01 )

Seriál o prezidentu Zemanovi je nekonečný trapný bizár

hulmihosoudruhu ( 27. listopadu 2021 00:06 )

Nejeví známky virózy, ale jeví známky života?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa