Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Přehledně: Zeman strávil sedm týdnů v nemocnici. Vrátil ho tam covid, pak jmenoval Fialu

Aktualizováno -
28. listopadu 2021
13:15
Autor: kal, vei, vr, simao, for, ČTK - 
10. října 2021
12:10

Prezident Miloš Zeman strávil na podzim 2021 sedm týdnů v Ústřední vojenské nemocnici, což byla jeho zatím vůbec nejdelší hospitalizace v úřadu. Sanitka hlavu státu převezla z Lán do pražských Střešovic ve vážném stavu bezprostředně po volbách 10. října, aby se Zeman dostal zpět na zámek 25. listopadu. Obratem ho na nemocniční lůžko vrátila nákaza koronavirem, ale nakonec se prezident dostal na konci listopadu zpět do Lán, kde 28. listopadu jmenoval šéfa ODS Petra Fialu premiérem. Podívejte se na zásadní momenty v onlinu přenosu Blesk Zpráv.

  • Prezident Miloš Zeman se vrátil do nemocnice ve čtvrtek 25. listopadu jen pár hodin poté, co byl propuštěn. Při převzetí do domácí péče mu byl zjištěn covid.
  • Předchozí hospitalizace hlavy státu trvala přes sedm týdnů. Zeman byl převezen do ÚVN v neděli 10. října ve vážném stavu. Ve čtvrtek 4. listopadu přesunuli prezidenta z oddělení KARIM na standardní lůžko Rehabilitačního oddělení, v pondělí 15. listopadu se pak přesunul dál na běžné lůžko.
  • Politici začali řešit možný přesun pravomocí hlavy státu na premiéra a předsedu Sněmovny podle článku 66 ústavy v říjnu poté, co předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) oznámil, že prezident Zeman podle Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) nyní ze zdravotních důvodů není schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti.
  • V úterý 9. listopadu Senát uvedl, že pokud se stav prezidenta nezhorší a bude schopen jmenovat vládu, aktivaci článku 66 zatím řešit nebude. A prezident dal rozhovor Frekvenci 1 a pak i TV Nova.
  • Miloš Zeman se vrátil do ÚVN po necelých dvou týdnech, předtím ho propustili 22. září. Důvodem předchozí hospitalizace byla podle lékařů i Hradu jeho dehydratace i celkové vyčerpání, dostával infuze. Nicméně po návratu se začaly objevovat informace o tom, že Zeman trpí cirhózou jater.
  • Policie prověřuje, jestli někdo nefalšoval Zemanův podpis na dokumentu, kterým svolal jednání Sněmovny. A také to, zda nedošlo k trestnému činu neposkytnutí pomoci.
  • Prezident letos kvůli zdravotnímu stavu vůbec poprvé nevolil ve volební místnosti, ale přijela za ním komise přímo do zámku v Lánech. Hrad k tomu zveřejnil tři fotografie.

Video  Zeman: První rozhovor z nemocnice. O nechutenství prezidenta i Fialově vládě  - Frekvence 1
Video se připravuje ...

Hospitalizace prezidenta Zemana
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Andrej Babiš Andrej Babiš Jiří Ovčáček Jiří Ovčáček Miloš Vystrčil Miloš Vystrčil Miloš Zeman Miloš Zeman Petr Fiala Petr Fiala Policie ČR Policie ČR Poslanecká sněmovna Poslanecká sněmovna Senát ČR Senát ČR ÚVN ÚVN
Zobrazit nové zprávy
12:18
16. 11. 2021

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček upřesnil na twitteru, že prezidentka Slovenska Zuzana Čaputová dorazí ve 12:20.

11:00
16. 11. 2021

Prezident Zeman jmenoval z nemocnice dalších 15 soudců

Soudcovská unie dříve v souvislosti s hospitalizací vyjádřila obavy spojené s tím, že by se jmenování nových soudců nestihlo do konce letošního roku. V takovém případě by totiž kandidáti zřejmě museli znovu procházet výběrem. Ministerstvo spravedlnosti k tomu tehdy uvedlo, že obavy Soudcovské unie nesdílí. Podle informací úřadu má Zeman v plánu jmenovat všech 50 navržených soudců.

10:34
16. 11. 2021

Prezident Miloš Zeman uděloval před hospitalizací milosti. Jedna z nich mířila i k podnikateli Pavlovi Podroužkovi. Časem se ale ukázalo, že Podroužka začala stíhat policie kvůli krácení daní a jeho aktivity neodpovídaly údajně tíživému zdravotnímu stavu. Nyní se dostává na světlo další nejasná okolnost. 

Podle serveru iRozhlas.cz žádala o milost Podroužky jeho matka, a to ještě předtím, než jej začala policie stíhat. „Uvádí, že má starost o život a zdraví obviněného, protože je ve špatném zdravotním stavu, což se podle ní neslučuje s možností eventuálního výkonu nepodmíněného trestu odnětí svobody,“ píše se v dokumentu ministerstva spravedlnosti. Žádost byla na Hrad doručena 8. června 2021. Stáhání ale kriminalisté obnovili až o 13 dní později. 

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček uvedl, že není obvyklé žádat o milost dříve, než je člověk obviněn. Jak se ale shodují experti, milost platí. 

8:46
16. 11. 2021

Slovenská prezidentka navštíví Zemana ve 12:00, naposledy se oficiálně setkali v Lánech u příležitosti setkání V4. Zuzana Čaputová ale byla v České republice víckrát, tentokrát to bude její pátá návštěva. Naposledy se potkala s brněnskou primátorkou Markétou Vaňkovou, s předsedou Ústavního soudu Pavlem Rychetským a předsedou Senátu Milošem Vystrčilem v roce 2020. 

Čaputová blahopřála Zemanovi k státnímu svátku
07:00
16. 11. 2021

Pěkné ráno, také dnes budeme sledovat vše, co se týká hospitalizace a zdraví prezidenta Miloše Zemana online. Se Zemanem se dnes v Ústřední vojenské nemocnici v Praze (ÚVN) setká slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Do ÚVN, kde se Zeman léčí, slovenská prezidentka přijede po poledni. Na schůzku s českou hlavou státu bude mít podle pravidel nastavených nemocnicí půl hodiny. Přijímání návštěv Zemanovi umožnil pondělní přesun z rehabilitačního oddělení na lůžko dlouhodobé péče. V pondělí odpoledne se již takto setkal s premiérem Andrejem Babišem (ANO), ve středu přijme předsedu ODS Petra Fialu, kterého pověřil jednáním o sestavení nové vlády.

23:25
15. 11. 2021

Děkujeme za pozornost našemu online zpravodajství o hospitalizaci prezidenta Miloše Zemana a vším, co s ní souvisí. Jako je jmenování nové vlády koalic Spolu a PirSTAN. Veřejnost mohla po měsící prezidenta konečně znovu vidět - na snímku s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO), který byl Zemanovou první návštěvou po přeložení na nový pokoj. Zítra sem dorazí i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. A můžeme jen doufat, že se hradní tým podělí o fotografii i s ní. V online zpravodajství budeme i zítra pokračovat.

Prezident Miloš Zeman (vlevo) a premiér v demisi Andrej Babiš (ANO)
23:15
15. 11. 2021

Piráti schválili koaliční smlouvu a vstup strany do vlády, což je důležité i pro prezidenta Miloše Zemana, který bude mít před jmenováním pod drobnohledem i jejich kandidáty na ministry. Rozhodlo o tom celostátní fórum strany, oznámilo vedení Pirátů. Koaliční kabinet chtějí společně vytvořit koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Piráti se Starosty a nezávislými (STAN). Pro koaliční smlouvu bylo 82,1 procenta hlasujících. ČTK to dnes sdělila mluvčí strany Karolína Sadílková. Hlasování v anketě doprovázela velmi vysoká účast, zúčastnilo se jí přes 90 procent oprávněných členů a členek. Piráti byli poslední, kteří z pětikoalice účast ve vládě neschválili.

Koalice Spolu a PirSTAN podepsaly vládní dohodu a program před týdnem ve Sněmovně. Smlouvu ještě před podpisem podpořila širší vedení Starostů a nezávislých, občanských demokratů, TOP 09 i lidovců. Pirátské předsednictvo pověřilo šéfa strany Ivana Bartoše, aby před hlasováním o ratifikaci dokument podepsal.

Ke koaliční smlouvě se při hlasování vyjádřila valná většina Pirátů, výsledky ale do večera nebudou
21:40
15. 11. 2021
!

Za prezidentem Milošem Zemanem mohou od pondělí návštěvy. Musejí ale dodržovat přísný režim. Jak to v nemocnici u lůžka hlavy státu chodilo do teď a co se mění, popsala pro Blesk Zprávy mluvčí ÚVN Jitka Zinke:

  • Pan prezident byl na KARIM do 4. listopadu, kdy byl přemístěn na oddělení rehabilitace.

Na oddělení rehabilitace byl režim návštěv, pro akutní lůžka tedy platilo:

  • Návštěvy pacientů (od 3. 11. 2021) - akutní lůžka (včetně intenzivních): Návštěvy jsou do odvolání zrušeny.
  • Individuálně a v odůvodnitelných případech byla po dohodě s vedoucím nebo ošetřujícím lékařem návštěva možná při splnění všech podmínek platných pro dlouhodobá a sociální lůžka.

Od pondělí 15. 11. 2021 je pan prezident přemístěn na oddělení dlouhodobé péče, kde je režim umožňující návštěvy.

Pro všechny návštěvy, bez výjimky, zde platí hygienicko-epidemická opatření vedoucí k minimalizaci rizika nákazy covidem-19, což jsou pravidla Návštěvy pacientů - dlouhodobá péče a sociální lůžka (DVM, ODP, OŠEP).

Návštěva pacienta je umožněna při splnění následujících kritérií u osob navštěvujících pacienta ÚVN:

  • Osoba nejeví příznaky covidu-19, případně jiného respiračního onemocnění.
  • Po celou dobu návštěvy musí mít nasazenu ochranu úst a nosu (respirátor FFP2 nebo obdobný prostředek).
  • Návštěva na oddělení proběhne pouze na pokoji, kde je pacient hospitalizován.
  • Návštěva může trvat max. 30 minut, přičemž u pacienta během návštěvy mohou být přítomny max. dvě osoby.
  • Návštěva musí doložit jedno z O-T-N kritérií (očkování/testování PCR/prodělaná nemoc).

Táž pravidla platí od pondělí 15. 11. 2021 pro návštěvy pana prezidenta.

V pondělí byl jako první návštěva u prezidenta premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). V úterý navštíví svůj český protějšek u nemocničního lůžka slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Ve středu pak zamíří za Milošem Zemanem zřejmě příští český premiér Petr Fiala (ODS).

17:42
15. 11. 2021
!

Zeman jednal s Babišem třicet minut v sedě. Prezident podle premiéra v demisi i dnes po přeložení na pokoj dlouhodobé péče úřadoval. 

„Pan prezident úřaduje normálně, myslím, že dnes podepsal několik zákonů i soudců,“ přiblížil dnešní den Zemana ve vojenské nemocnici Babiš. 

Zeman je podle něj v dobré kondici. 

„Když jsem ho navštívil naposledy, tak byl na lůžku, dnes seděl. Od toho 10. října je to neuvěřitelná pozitivní změna,“ zhodnotil Babiš setkání s prezidentem Zemanem, které bylo patrně poslední, které v roli premiéra s prezidentem absolvoval. 

Babiš podal demisi vlády 11. listopadu po ustavující schůzi nové Poslanecké sněmovny. 

Kdy by mohl prezident jmenovat nového premiéra, se prý dnes Babiš od Zemana nedozvěděl. 

„Řekl mi, že vše projedná s panem Fialou,“ dodal jen končící premiér Babiš.

Video  
Video se připravuje ...
17:38
15. 11. 2021

„Prezident republiky Miloš Zeman přijal v pondělí dne 15. listopadu 2021 v Ústřední vojenské nemocnici předsedu vlády v demisi Andreje Babiše,“ informovala kancelář prezidenta o návštěvě Babiše jednou větou. 

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) po setkání s prezidentem Milošem Zemanem v ÚVN (15. 11. 2021)
17:30
15. 11. 2021
!

Babiš po schůzce se Zemanem. 

Prezident Miloš Zeman je podle premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) v dobré stavu. 

„Jsem překvapen, jak se mu zlepšil zdravotní stav a jak je na tom dobře,“ řekl premiér v demisi po schůzce v ÚVN, která trvala zhruba 30 minut. 

„Je to dobrá zpráva,“ pokračoval Babiš s tím, že prezident je ve stejném stavu, v jakém ho potkával před jeho hospitalizací na společných pravidelných setkáních. „Strávil jsem s ním třicet minut a mám z toho radost,“ dodal premiér před novináři na krátkém brífingu před Ústřední vojenskou nemocnicí. 

Jak bude vypadat další politický vývoj, projedná prezident Zeman ve středu s Petrem Fialou. 

„Pan prezident další postupy projedná s příštím premiérem,“ dodal Babiš. 

Premiér podle svých slov informoval Zemana o práci končící vlády. „Naše vláda pracuje, pracuje normálně, byl bych rád, kdyby někteří přestali mluvit o tom, že neřešíme covid. Kdo říká, že ten vir zastaví, tak lže,“ dodal Babiš, který prý dnes ve své nově otevřené poslanecké kanceláři v Roudnici nad Labem přesvědčil starší paní, aby se šla nechat očkovat. 

„Zkrotit epidemii nezvládne nikdo. Jde o ochranu lidí,“ míní končící premiér. 

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) po setkání s prezidentem Milošem Zemanem v ÚVN (15. 11. 2021) Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) po setkání s prezidentem Milošem Zemanem v ÚVN (15. 11. 2021) Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) po setkání s prezidentem Milošem Zemanem v ÚVN (15. 11. 2021) Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) po setkání s prezidentem Milošem Zemanem v ÚVN (15. 11. 2021)
17:27
15. 11. 2021

„Milí přátelé, pozdravuji vás z Ústřední vojenské nemocnice, kde již mohu přijímat návštěvy. A tak jsem dnes přijal předsedu vlády v demisi Andreje Babiše. Zítra přivítám slovenskou prezidentku Zuzanu Čaputovou, ve středu předsedu ODS Petra Fialu,“ uvedl prezident Zeman na svém facebooku.

17:20
15. 11. 2021

Sledujte tiskovou konferenci premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) po návštěvě u prezidenta Miloše Zemana.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) po setkání s prezidentem Milošem Zemanem v ÚVN (15. 11. 2021)
17:15
15. 11. 2021
!

První foto Zemana z běžného pokoje. 

Tiskový mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček zveřejnil na twitteru fotografii hlavy státu z nemocnice. Na pokoji je s ním premiér Andrej Babiš. 

„Prezident republiky Miloš Zeman přijal v pondělí dne 15. listopadu 2021 v Ústřední vojenské nemocnici předsedu vlády v demisi Andreje Babiše,“ připsal Ovčáček na twitteru. 

Babiš má na schůzku s prezidentem 30 minut.V úterý má za Zemanem dorazit slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, ve středu pak kandidát na premiéra, předseda ODS Petr Fiala.

Prezident Miloš Zeman (vlevo) a premiér v demisi Andrej Babiš (ANO)
17:06
15. 11. 2021
!

Babiš je u Zemana. 

U prezidenta Miloše Zemana by měl být v tuto chvíli v Ústřední vojenské nemocnici už premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). 

Oba politici se vidí poprvé od 10. října, kdy Babiš přijel těsně po volbách za prezidentem na zámek v Lánech. Jen pár minut po jeho rychlém odjezdu zadním vchodem odvezla sanitka Zemana do ÚVN. Od té doby byl prezident hospitalizovaný na jednoctce KARIM. 

Právě dnes ho lékaři přesunuli na lůžko dlouhodobé péče. Podle nemoničních pravidel může být u těchto pacientů návštěva maximálně půl hodiny, a to jen v počtu dvou osob.  

16:10
15. 11. 2021
!

„Stav prezidenta Miloše Zemana je příznivý a zlepšuje se,“ uvedl pro ČT šéf prezidentova lékařského konzilia a bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Bývalý rektor Karlovy univerzity, lékař a vedoucí lékařského konzilia Tomáš Zima se na tiskové konferenci vyjádřil ke zdravotnímu stavu prezidenta Zemana
14:33
15. 11. 2021

Prezident podle Hradu podepsal v nemocnici hned sedm zákonů. Mimo jiné:

  • Novelu zákona o EIA, která zpřesňuje platnost stanoviska MŽP. Má to usnadnit výstavbu dvou úseků dálnic.
  • Změny, podle kterých lidem, kteří při sportovních utkáních použijí pyrotechniku, bude hrozit pokuta až 100 000 korun a zákaz vstupu na stadiony.
  • Novelu, díky které policisté, celníci a také obecní strážníci získají právo zajistit vozidlo kvůli dluhům řidičů za dřívější pokuty.
14:25
15. 11. 2021

Předseda ODS a lídr Spolu Petr Fiala se setká s prezidentem Milošem Zemanem v Ústřední vojenské nemocnici ve středu v 16:00.  Mluvčí ODS Václav Smolka Blesk Zprávám řekl, že jedním z témat by mělo být i personální obsazení nově vznikající vlády.

14:05
15. 11. 2021

Hrad upřesnil čas návštěvy slovenské prezidentky Zuzany Čaputové u prezidenta Miloše Zemana. Setkají se v úterý v poledne, tedy o hodinu dříve, než se původně plánovalo, informuje mluvčí Jiří Ovčáček.

První oficiální návštěva prezidentky Slovenska v ČR (20.6.2019). Zuzana Čaputová s Milošem Zemanem
13:37
15. 11. 2021

Návštěva u prezidenta musí mít podle ÚVN nasazenu ochranu úst a nosu, nesmí mít příznaky respiračního onemocnění a musí se prokázat dokončeným očkováním, proděláním onemocnění covid-19 nebo platným testem.

„Vždy je žádoucí konzultovat vhodnost termínu a času návštěvy s ošetřujícím personálem, aby návštěva byla plánována vhodně pro pacienta, mimo dobu, kdy probíhají například vyšetření, stravování, hygiena a podobně,“ dodala mluvčí Jitka Zinke.

Jako první dnes za Zemanem přijede Babiš, a to v 17:00 před večerním jednáním vlády. Od převozu prezidenta do nemocnice 10. října spolu mluvili pouze telefonicky.

12:00
15. 11. 2021
!

Prezident Miloš Zeman byl dnes v Ústřední vojenské nemocnici v Praze (ÚVN) přeložen na lůžko dlouhodobé péče. Důvodem je především to, aby mohl přijímat návštěvy. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí ÚVN Jitka Zinke. Návštěvy budou moct trvat nanejvýš 30 minut a musí dodržovat stanovená opatření proti šíření epidemie.

11:00
15. 11. 2021

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček potvrdil na sociálních sítích návštěvy, které očekává prezident. Kromě premiéra Andreje Babiše se za Milošem Zemanem chystá také slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Návštěva je v plánu v úterý ve 13:00.

8:19
15. 11. 2021

Premiér Andrej Babiš (ANO) se s prezidentem setká primárně kvůli podání demise. Dosluhujícího premiéra vystřídá předseda ODS Petr Fiala. V současnosti probíhají povolební vyjednávání mezi koalicí Spolu a koalicí PirSTAN. Piráti ale řeši problémy se svým koaličním partnerem. Šéf STAN Vít Rakušan zdůraznil, že si velmi přeje, aby Piráti v hlasování všech členů koaliční smlouvu odsouhlasili.

Podívejte se na předmět sporu v článku Blesk Zpráv

Ustavující schůze Sněmovny: Vít Rakušan (STAN) (10.11.2021)
07:50
15. 11. 2021

Za prezidentem Milošem Zemanem dorazí hned dnes navečer končící premiér Andrej Babiš (ANO). „Dostal jsem povolení od nemocnice. Těším se na něj, protože jsem ho neviděl od 10. října, jenom jsme spolu mluvili telefonicky,“ řekl Babiš. Po telefonu spolu předseda vlády s prezidentem hovořili v pátek 5. listopadu. Babišova návštěva v ÚVN je avizovaná kolem 17:00, tedy ještě předtím, než zasedne vláda. Případný výstup Babiše po návštěvě přinesou Blesk Zprávy v přímém přenosu.

07:30
15. 11. 2021

Pěkné ráno, také dnes budeme vše kolem zdraví a hospitalizace prezidenta Miloše Zemana sledovat online.

Hlava státu je v ÚVN už šestý týden. Prezident by dnes měl být přeložen na oddělení dlouhodobé péče, kde bude moci omezeně přijímat návštěvy.

Zeman byl v posledních dnech na rehabilitačním oddělení, kam za ním jeho blízcí či spolupracovníci až na výjimky nemohli, protože nemocnice zakázala návštěvy kvůli epidemii covidu-19. Mluvčí ÚVN Jitka Zinke ČTK minulý týden napsala, že důvodem dnešního přesunu hlavy státu jsou právě návštěvy. „Na lůžkách dlouhodobé péče jsou návštěvy možné, pochopitelně za striktního dodržení protiepidemických opatření závazných pro veškeré návštěvy,“ uvedla.

PPP150W ( 28. listopadu 2021 12:46 )

Tohle neuvěřitelně trapné a smutné divadlo naši zemi zviditelní na hodně dlouhou dobu. Neskutečné. Nikdy bych neřekl, že se nějaká vláda v čele s prezidentem k něčemu takovému sníží. To v sobě nemají špetku cti? A co hůř. Celá ta šaráda je živnou půdou pro nechutné a dehonestující reakce , které na sebe jistě nenechají dlouho čekat. Důstojnost úřadu prezidenta této země byla zašlapána na samé dno. Při tom stačilo, aby měl jeden jediný člověk špetku sebereflexe a nelpěl na něčem tak pomíjivém, jako je moc. Nemocný mocnář. Velmi smutné.

gogo56 ( 28. listopadu 2021 11:07 )

ten se na to třese Krhounek!!¨

kolotoc49 ( 28. listopadu 2021 10:46 )

jen at nám nejlepší prezident od špinavého převratu havla vydrží ještě dvacet let at potrápí slepenec křivá­ku,kmo­tru,u­dava­ču kde vyniká Gazdík neuvěřitelné zákeřný,křivák,zlo!

ingmarie ( 28. listopadu 2021 10:01 )

Seriál o prezidentu Zemanovi je nekonečný trapný bizár

hulmihosoudruhu ( 27. listopadu 2021 00:06 )

Nejeví známky virózy, ale jeví známky života?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa