Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Babiš nesl Zemanovi láhev koňaku. V Lánech řešili zdražování i drahé emisní povolenky

Aktualizováno -
27. září 2021
21:13
Autor: simao, ČTK - 
27. září 2021
18:20

Prezident Miloš Zeman dostal od premiéra Andreje Babiše (ANO) k úterním narozeninám lahev koňaku. Babiš po dnešním setkání s hlavou státu na lánském zámku novinářům řekl, že je prezident po nedávné hospitalizaci v pořádku. Tvrdý alkohol ale nyní konzumovat podle něho nemůže.

Oba politici se potkali poprvé po více než týdenní hospitalizaci Zemana ve střešovické nemocnici. Podle Pražského hradu byl do vojenské nemocnice převezen na plánovaný pobyt. Lékaři hlavě státu nenašli život ohrožující onemocnění, zjistili u něj ale dehydrataci a mírné vyčerpání.

Babiš ho v nemocnici navštívil před týdnem ve čtvrtek, mluvili spolu kromě zdravotního stavu také o aktuálních politických otázkách nebo o inflaci.

“Pan prezident je v pořádku. Myslím, že se mu daří dobře a těší se na volby,” řekl dnes Babiš. V úterý na státní svátek prezident oslaví sedmasedmdesáté narozeniny. „Dárek je stále stejný. Je to koňak, který má stejné stáří jako pan prezident. Ale pan prezident si ho odložil, protože teď nemůže konzumovat tvrdý alkohol,” uvedl ministerský předseda.

Babiš opět proti zvyšování sazeb ČNB

Právě inflace, tedy obecné zdražování, bylo podle Babiše hlavním tématem jeho dnešní debaty se Zemanem. Premiér zopakoval, že není zastáncem toho, aby Česká národní banka ve snaze o snížení inflace zvyšovala úrokové sazby. Byť je centrální banka nezávislá, podle Babiše by měla s takovými kroky počkat.

Dnes přišla v Lánech řeč na energie. Babiš se totiž vyslovil pro stanovení horní hranice ceny emisních povolenek, které táhnou vzhůru i ceny energií. Po schůzce se Zemanem řekl, že se bude snažit, aby o tom jednala EU.

Video  Zdražování v Česku a vyšší ceny energií: Co na to politici?  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

Emisní povolenky a spekulace s nimi

Studie Evropské komise z loňského roku podle premiéra uváděla, že cena povolenek v roce 2025 by měla být 26 eur a v roce 2030 pak 30 eur a o pět let později 50 eur. „Skutečnost je taková, že dnes se emisní povolenky obchodují za 60 eur. Jsou předmětem spekulativního kapitálu,“ řekl Babiš. Jejich cena má podle něho přímý dopad na energetické a průmyslové firmy a na cenu elektřiny.

Babiš bude chtít, aby evropští lídři na neformálním summitu 5. a 6. října aktivovali článek povolenkové směrnice, který podle premiéra předpokládá, že cenový výkyv je nutné řešit. Soudí, že členské státy by měly stanovit cenový koridor. „To znamená, že by mělo být určené zastropování emisních povolenek,“ uvedl premiér, který míní, že na summitu by se mělo diskutovat také o společném nákupu zemního plynu v souvislosti s naplněností zásobníků a jeho rostoucí cenou.

Zeman zpět v Lánech po peripetiích ve špitále

Zeman byl z péče propuštěn ve středu, následně se v Lánech setkal se zástupci vlády a opozice. Předseda SPD Tomio Okamura přes prezidenta vzkázal Babišovi, že podmínkou při případném jednání o vládě je pro jeho stranu zákon o referendu včetně možnosti hlasování o vystoupení z Evropské unie, případně z NATO.

Právě blížící se volby mohou být jedním z témat debaty mezi Zemanem a Babišem. Prezident v minulosti opakovaně řekl, že sestavením vlády pověří vítěze voleb. Předpokládá se, že nejsilnější stranou bude Babišovo ANO.

Video  Andrej Babiš se v UVN potkal s prezidentem Zemanem.  - Blesk: David Malík
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

luder ( 30. září 2021 11:57 )

Hele Piráte! Máš nějaký špatný nervy; že by z blížící se vaší povolební prohry? S tím nic nenaděláš a nějakej knírkatej? To je tvoje bujná fantazie, hnido! Hahahahaha, posero!

luder ( 30. září 2021 11:49 )

A to mu měl přinést flašku minerálky nebo mléka? Asi!

marvel ( 28. září 2021 15:06 )

luder: "Milý"pablbe, když už bliješ o jakémsi umění zaujmout, tak např. knírkatý Áda přesně splňuje tvoje požadavky. No nečum, rudo-hnědý hemoroide!

sarina ( 28. září 2021 10:05 )

luder

sarina ( 28. září 2021 10:00 )

Nalepil jsi to ke všem článkům, ale pozdě, příští neděli bude zase.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa