Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Zeman zůstává v nemocnici, Babiš prolomil mlčení Hradu. Klaus bude hospitalizován do pátku

Aktualizováno -
15. září 2021
14:59
Autor: Mii, ČTK, Jakub Kopřiva, Jakub Veinlich - 
14. září 2021
11:41

Prezident Miloš Zeman byl v úterý hospitalizován v pražské Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) a zůstal tu i ve středu. O hospitalizaci informoval web Novinky.cz, podle něj by měla hlava státu v péči lékařů zůstat déle. Oficiální vyjádření Hrad k Zemanově hospitalizaci nedal ani ve středu, nicméně premiér Andrej Babiš (ANO) pro rádio Impuls uvedl, že prezidentův stav není vážný a že do nemocnice nastoupil po dohodě s lékaři. Fotografové Blesku navečer zastihli první dámu Ivanu Zemanovou, která do ÚVN dovezla tašku s věcmi a květinu. Podle České televize se vrátila i ve středu a je v pavilonu C5. Podle Aktuálně.cz jde o náhlou hospitalizaci, podle serveru byl prezident v nemocnici už minulý pátek.

V úterý do stejné nemocnice zamířil i exprezident Václav Klaus. Ten se od víkendu potýká s problémy s vysokým tlakem, byl zde proto chvíli hospitalizován. Do ÚVN se pak rychle vrátil. Mluvčí Klausova institutu Petr Macinka pro Blesk uvedl: „Podle ošetřujících lékařů by prezident Klaus mohl být z nemocnice propuštěn koncem týdne. Víkend snad již bude trávit doma.“

Jak uvedly Novinky.cz, prezident do nemocnice dorazil v úterý krátce po 11. hodině dopolední. Zemana doprovodila i jeho choť Ivana, která byla přítomna ještě před prezidentskou kolonou. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček zatím důvody hospitalizace prezidenta nekomentoval, na zaslané SMS neodpověděl, stejně jako kancléř Vratislav Mynář. „Nic,“ odpověděl na dotaz Blesku, co se stalo.

Zemanová přivezla i květinu

Zemanův pobyt v nemocnici nicméně potvrdila mluvčí ÚVN Jitka Zinke. „Mohu potvrdit, že pan prezident Zeman byl hospitalizován v ÚVN,“ uvedla pro Blesk s tím, že další podrobnosti ohledně zdravotního stavu pacienta není oprávněna sdělit. Hrad oficiální vyjádření médiím neposkytl. Zemanův poradce Martin Nejedlý tvrdí, že se prezident podrobí plánované prohlídce. „Slyšel jsem pana prezidenta, že se domlouvá přes svého kancléře a tajemníka, aby dohodl termín na pravidelnou prohlídku,“ uvedl pro iRozhlas.cz.

První dáma Ivana Zemanová se v nemocnici objevila znovu v úterý navečer. Fotografové Blesku ji zachytili u jednoho z pavilonů. V doprovodu ochranky přivezla tašku s věcmi, vak, do kterého se dávají obleky, a nesla také pokojovou květinu. A přijela pak i ve středu.

Podle Aktuálně.cz byl Zeman v nemocnici už minulý pátek, jeho úterní hospitalizace je podle serveru náhlá. Nepřetržitou péči mu měl doporučit jeho lékař Miroslav Zavoral.  

Babiš pokáral Ovčáčkovo mlčení

Brzké uzdravení popřál hlavě státu na twitteru premiér Andrej Babiš (ANO). „Moc teď myslím na pana prezidenta Zemana a přeju mu vše dobré, ať je brzy zdravý, plný sil a elánu. ÚVN je podle mě to nejlepší pracoviště v naší zemi a jsem rád, že je v těch nejlepších rukou,“ napsal v úterý premiér.

Podle šéfa vlády není vhodně, že mluvčí Hradu Jiří Ovčáček ohledně prezidentova zdravotního stavu mlčí. „Bylo by lepší, kdyby pan mluvčí dal nějakou pozitivní zprávu. Já mu snad sám napíšu, aby to udělal,“ řekl Babiš rádiu Impuls.

Video Zemanovo zdraví: Proč se za něj Schillerová modlí? A co další politici? - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

Podle Andreje Babiše zároveň není potřeba spekulovat o tom, jaký zdravotní problém prezident má. „Já jsem o zdravotním stavu prezidenta informován. Nastoupil do nemocnice na základě dohody s lékaři, žádné obavy nejsou na místě. Zdravotní stav není vážný,“ dodal ministerský předseda.

Tomu, že by se jednalo o něco vážného, nenasvědčuje ani středeční chování Zemanova nejbližšího okolí. Manželka Ivana, dcera Kateřina a kancléř Mynář byli v Lánech přitomni na charitativním tenisovém turnaji Lány Open a nešetřili úsměvy. Zároveň od prezidenta vyřídili pozdrav. 

Zeman se se zdravotními problémy potýká dlouho. Trpí neuropatií dolních končetin, kvůli které se uchýlil na invalidní vozík. Loni si také zlomil ruku, kterou mu lékaři museli operovat a kterou měl několik měsíců v ortéze. O rok dříve v ÚVN zůstal čtyři dny na rekondičním pobytu. Trpěl i cukrovkou, ale ta mu podle jeho slov „odešla“.

Klaus zatížený vysokým tlakem

Do stejné nemocnice dnes dorazil i Zemanův kamarád a bývalý prezident Václav Klaus. V jeho případě je návštěva spojena s vysokým tlakem, byl kvůli němu o víkendu hospitalizován. Nemocnici opustil v pondělí odpoledne, ovšem v úterý se vrátil – Novinky.cz uvádějí, že proto, že lékaři mají o jeho stav stále obavy.

Osmdesátiletý exprezident neměl v minulosti zdravotní problémy často. Jeho zdraví bylo sledováno v roce 2008, kdy podstoupil operaci kyčelního kloubu. V roce 2012 se podrobil operaci šedého zákalu. Na konci letošního února onemocněl covidem-19. Po přednášce pro studenty Vysoké školy ekonomické se nechal otestovat na koronavirus a výsledek byl pozitivní. Po vyšetření v nemocnici se odjel léčit domů.

Klaus se v minulosti opakovaně vyslovoval proti vládním opatřením, která mají zamezit šíření koronaviru. Na veřejnosti několikrát vystupoval bez ochrany obličeje, kvůli říjnovému vystoupení před Obecním domem v Praze dostal na konci ledna pokutu 10 000 korun od pražské hygienické stanice. Pokutu zaplatil, ale k pražskému městskému soudu podal kvůli pokutě žalobu na ministerstvo zdravotnictví.

Video  Jiří Ovčáček o zdraví prezidenta  - Blesk TV
Video se připravuje ...

sarina ( 16. září 2021 06:31 )

Samozřejmě že to roztírám ale taky nepíšu o sobě, ale o vás. To vy máte obavu jaký bude mít prezident plat když je v dva dny ve špitále.

sarina ( 16. září 2021 04:22 )

dodatek: Havel využíval prezidentský plat od prosince 89-2003!!!

sarina ( 16. září 2021 04:08 )

Je to prezidentský plat a co si s ním udělá je jeho věc a ostatních zbytečná starost i kdyby neposílal ani korunu. Zbytečně vyhozené peníze jsou platy senátorů, ale ty jak vidět nevadí zato prezident je dva dny ve špitále a už taková starost o plat. Báli jste se i o plat Havla, ten byl X krát operován a po nemocnicích častěji jak v úřadu a to nikoho netankovalo? Koho zajímalo jestli dostává plat když neúřaduje???

PPP150W ( 15. září 2021 23:39 )

Tys bručel s ním, že máš tak přesné informace? Jen žvaníš.

PPP150W ( 15. září 2021 23:37 )

Lžeš! Zeman, pokud vůbec, tak posílá 60 000. Plat činil v r. 2019 270 000,-Kč.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa