Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Hrozí provokace Islámského státu a co sliby Tálibánu? Exministr Kohout varoval po jednání v Kataru

Autor: simao - 
23. srpna 2021
23:05

Býval ministrem zahraničí, dnes je náměstkem na tomto resortu. Jan Kohout byl přitom vyslán do Kataru, aby se setkal s těmi, kdo jednají a pravděpodobně i dál budou jednat s politickým křídlem Tálibánu. V České televizi v pondělí večer prozradil část z toho, co v Kataru zjistil. A potvrdil, že se nyní čeká především na to, zda Tálibán dostojí svým slibům, které proklamoval. Kohout však přidal i jedno varování týkající se Islámského státu, na který není radno zcela zapomínat.

„Všichni jsou v očekávání toho, zda skutečně Tálibán ty sliby, které učinil ohledně inkluzivní vlády, lidských práv, zachování práv žen a dívek na vzdělání a práci, amnestii pro všechny státní úředníky... jestli k tomu dojde,“ poznamenal v Událostech, komentářích na ČT náměstek ministra zahraničí Jan Kohout.

Primární je podle něj si v tuto chvíli uvědomit, že Afghánistán potřebuje vládu. „V tuto chvíli je tam bezvládí,“ podotkl zkušený náměstek ministra Jakuba Kulhánka.

Upozornil na to, že Tálibán je na seznamu teroristických organizací. „My se tu dostáváme do složité situace,“ podotkl náměstek. V tuto chvíli není důvod podle něj jednat s Tálibánem, jednat by se s ním mělo až v momentě, kdy vznikne konkrétní vláda v Kábulu, která bude naplňovat sliby dané mezinárodnímu společenství. „V mých očích to v tuto chvíli není partner,“ podotkl směrem k Tálibánu. „My můžeme soudit podle činů, nikoliv podle slov. Zatím máme slova, nemáme činy,“ pokračuje Kohout.

Hrozí ozbrojená provokace ISIS?

Složitost situace však tkví dle Kohouta i v tom, že Tálibán, byť ovládl většinu území Afghánistánu, není jedinou ozbrojenou silou v této oblasti. A k problémům tak může dojít. 

Já si myslím, že v tuto chvíli si bojovníci Tálibánu dávají velký pozor, aby se nedostali do kontaktu a natož do ozbrojeného soupeření s americkými vojáky. Na druhou stranu nemůžeme vyloučit to, že - a v minulosti se to i stávalo - že Islámský stát nebo jiné skupiny budou chtít vyprovokovat nějaký konflikt. A může to být pod falešnou vlajkou,“ varoval Kohout, podle kterého však konfrontace v tuto chvíli rozhodně není zájmem Tálibánu, což pochytil nyní i v Kataru, kam byl vyslán jednat v rámci afghánské krize.

Tálibán nyní primární dohody drží, podotkl náměstek. „S Tálibánem jsem nejednal, jednal jsem především s lidmi, kteří se s Tálibánem setkávali, setkávají a pravděpodobně setkávat budou,“ uvedl v ČT.

Chtěl od nich vědět, jak čtou složitou politickou situaci, záměry politického křídla Tálibánu a to, jak moc se dá či nedá slibům Tálibánu věřit.

Cílem Kohoutovy mise však bylo i něco jiného. „Byl jsem vyslán proto, abychom otevřeli případný další komunikační kanál, který bychom otevřeli v některých situacích krizových, humanitárních a dalších. Kdybychom potřebovali nějakým způsobem řešit nějakou situaci uvnitř Afghánistánu, máme kanály, kterými můžeme dosáhnout toho, aby ta situace byla řešena ve prospěch toho občana, občanky, o kterou se bude jednat,“ dodal náměstek.

Video  Zeman o Tálibánu: S teroristy se nejedná  - Blesk TV
Video se připravuje ...

viho ( 24. srpna 2021 15:30 )

Vypadá to, že všichni ti diplomaté, mezinárodní síly, bezpečnostní poradci, rekonstrukční týmy, "neziskové" organizace, atd. si z Afghánistánu udělaly slušný dvacetiletý mejdan z peněz daňových poplatníků a teď když prasklo, že tam vlastně nic nevyřešily, budou klidně jednat i s ďáblem Talibanem, jenom aby si udržely tok peněz a teplá místečka. Však EU už zvýšila pomoc Afghánistánu na čtyřnásobek, opět z peněz daňových poplatníků EU a nikoho se neptala, i když se ukazuje, že sypání peněz do Afghánistánu ničemu nepomáhá, jenom financuje a podporuje další islamisty.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa