Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Prezident bez tajného telefonu? „V normální zemi vyloučené,“ diví se Zemanovi exšéf tajné služby

Autor: Jakub Veinlich - 
24. srpna 2021
05:00

Informace prezidenta Miloše Zemana v nedělním rozhovoru pro Blesk, že je odposlouchávaný, vyvolaly řadu otázek. Jednou z nich je i to, že prezident nemá vlastní mobil a půjčuje si k hovorům telefon od poradce bez bezpečnostní prověrky s vazbami na státy, které Česko například vyřadilo z tendru na dostavbu jaderné elektrárny. Podle bývalého šéfa vojenského zpravodajství Karla Randáka by něco takového nebylo v normální zemi běžné. V rozhovoru pro Blesk Zprávy zmínil i to, že BIS může odposlouchávat klidně i prezidenta, před tím ho prý ani imunita nechrání.

Už na začátku roku 2013 po prvním kole prezidentské volby mluvil o tom, že používá mobilní telefon jen výjimečně. „Používám aligátor, ten má takové červené tlačítko. A já takový aligátor používám pouze tehdy, když jedu na běžky v zimě a říkám si, co když si zlomím nohu a nechci umrznout, tak stisknu to červené tlačítko. Jinak ho nepoužívám,“ řekl tehdy Zeman pro TV Prima s tím, že mu tlačítkový telefon pořídili jeho přátelé.

Kdo chce dnes s prezidentem České republiky mluvit přes přímou telefonní linku, má smůlu. Od světa je prakticky odříznutý. Telefony mu „třídí“ kancléř Vratislav Mynář. Zeman totiž tvrdí, že telefon vůbec nemá. Občas prý používá i telefon svého ekonomického poradce Martina Nejedlého, kterého měla odposlouchávat BIS. Prezident tak viní informační službu, že odposlouchávala i hlavu státu, proto chtěl odvolat jejího šéfa Michala Koudelku.

„Odposlechy probíhají přes mobilní telefony. Já, jak víte, telefon mobilní ani jiný nemám, takže když se s těmito spolupracovníky bavím, tak jsem odposloucháván i já,“ tvrdí Zeman. Prezidentovi měl premiér Babiš říct, že odposlechy zastaví. Prý se tak nestalo.

Video  Zeman o BIS i Koudelkovi: Odposlouchávají i mě!  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Kvůli tomu se sejde ve čtvrtek sněmovní Komise pro kontrolu činnosti BIS. Zeman tvrdí, že slib od premiéra dostal za přítomnosti kancléře. „Mohu potvrdit to, co říkal pan prezident. Seděl jsem u toho rozhovoru, kdy tato záležitost, kterou zmínil pan prezident, zazněla,“ potvrdil Vratislav Mynář v pondělí Blesk Zprávám.

To, že prezident nevlastní mobilní telefon, zarazilo například předsedkyni sněmovního výboru pro obranu a místopředsedkyni Stálé komise pro kontrolu vojenského zpravodajství a poslankyni ODS Janu Černochovou.

„Otočím to. Jak je možné, že prezident republiky nepoužívá bezpečný a zabezpečený telefon a půjčuje si telefon od nezaměstnance Pražského hradu bez bezpečnostní prověrky? Prezident republiky tím ohrožuje nejenom bezpečnost svojí, ale i celé země,“ napsala na svůj twitterový účet. „Andreji Babiši, kupte mu telefon, pls,“ dodala.

Že prezident nevlastní mobilní telefon a využívá k hovorům vypůjčený přístroj, zarazilo i někdejšího šéfa vojenského zpravodajství Karla Randáka.„Předpokládám, že i pan prezident jako nejvyšší ústavní činitel by tokový telefon měl vlastnit,“ řekl v rozhovoru pro Blesk Zprávy.

Randák: Zeman bez svého telefonu se nemůže divit

Blesk Zprávy: Bývá v praxi běžné, že hlava státu, nebo jinak vysoce postavený ústavní činitel nemá svůj vlastní zabezpečený mobilní telefon?

Karel Randák: Jak vidíte, u nás je možné všechno. Ale v normálně fungující zemi je to v podstatě vyloučené. Nebo mělo by to být vyloučené. I u nás takové telefony existovaly a já pevně věřím, i když jsme z této branže dávno pryč, že stále ještě existují.

Předpokládám, že i pan prezident, jako nejvyšší ústavní činitel, by tokový telefon měl vlastnit. Jestli ho neumí používat a neumí s ním zacházet, je samozřejmě věc jiná. Vyžaduje to určitou technickou znalost, jak zakryptovat příslušný hovor atd.

Ve světě je tato praxe běžná.

Ale zákony to nijak neupravují, jen je to běžná bezpečnostní praxe?

Ne, zákony to neupravují. Na druhou stranu je pak ale úsměvné vyjádření pana prezidenta, že je odposlouchávaný, protože ať už policie, nebo tajná služba nasazují nějaké odposlechy, tak je nenasazuje na jméno, ale na konkrétní dané číslo daného telefonu. Jestliže tedy ten odposlech byl nasazený legálně, a já věřím, že to tak určitě bylo, se svolením příslušného předsedy senátu vrchního soudu, a byl použitý, jak se mluví na pana Nejedlého, a prezident používá jeho telefon, tak se nemůže divit, že je odposlouchávaný.

A obecně, i kdyby byl odposlouchávaný z nějakého závažného důvodu prezident? Je tato praxe možná i u něj?

Prezident není ze zákona trestně odpovědný, to je pravda. Ale je to člověk jako každý jiný. Nemá v tomto směru tedy žádná privilegia pro dodržování zákonů. Takže jestliže by i u něj existovalo podezření z nějaké nelegální činnosti, nebo z něčeho podobného, tak by mohl být takový odposlech samozřejmě schválený i na jeho telefon.

S tím tedy, že by se jen konstatovalo porušení zákona a nebyl by souzen, je to tak?

Samozřejmě, protože má imunitu. Odposlechy se nasazují buď podle zákona o policii, nebo zákona o zpravodajských službách. Trochu se to liší. Policie nasazuje odposlechy v okamžiku, kdy už existují nějaké důkazy a páchání nezákonné činnosti a je založen trestní spis. Zpravodajská služba toto respektovat nemusí, ta nasazuje odposlechy už v případě podezření z páchání nezákonné činnosti. Ale musí to být samozřejmě schválené příslušným soudcem.

Jak si vysvětlujete ty rozpory mezi vyjádřeními prezidenta Miloše Zemana a premiéra Andreje Babiše (ANO)? Zeman tvrdí, že mu Babiš slíbil, že odposlechy zastaví, ale nestalo se tak. Premiér se brání tím, že žádnou takovou pravomoc nemá a ani neví, koho zpravodajská služba odposlouchává.

V tomto případě, i když je ta situace celá zvláštní, věřím panu premiérovi. Pan prezident je známý tím, že speciálně svými výroky o bezpečnosti dokáže překroutit skutečnost neuvěřitelným způsobem. Podobně to relativně nedávno ukázal, když prohlásil, že jen on je vrchním velitelem ozbrojených sil, a tudíž že pod něj spadá i policie, protože je to ozbrojený sbor. Přesně to je typický příklad toho, jak si Miloš Zeman dokáže přizpůsobit podle svého znění nějakých paragrafů, zákonů, nebo znění nařízení i ústavního pořádku. Prezident je z ústavy vrchním velitelem ozbrojených sil, kterými je myšlená armáda.

A s těmi odposlechy BIS je to podobné. Jestliže k nim opravdu došlo a já bych i věřil, že došlo, tak pokud by byl pan prezident jen trochu vnímavý k tomu, jak zákon funguje, co premiér může a nemůže, tak by si musel být vědom toho, že žádá premiéra o absolutní pitomost. Neexistuje žádná pravomoc premiéra, aby vstoupil do živého svazku BIS nebo kterékoliv zpravodajské služby a prováděl zásahy či ovlivňoval práci příkazy o zastavení atd. To prostě jen tak nejde.

Miloš Zeman také naznačoval, že z ústavních činitelů není odposlouchávaný jen on a že prý jsou takto vysoce postavení státníci také snadno vydíratelní...

Neexistuje snad v žádném státě ústavní činitel, který by nemohl být odposloucháván, nebo snad fyzicky sledován v případě, že by u něj existovalo důvodné podezření, že páchá něco nekalého nebo nelegálního. Žádný člověk v našem státě takovou imunitu nemá. Co se týká vydíratelnosti, kterou se teď prezident ohání, i u dalších ústavních činitelů, tak ta by měla být také vyloučená, pokud neděláte nic nelegálního, nebo nezákonného. Pokud děláte něco protizákonného, tak samozřejmě jste vydíratelný, ale v tom případě je to vaše pitomost. Ale nemůžete se ohánět imunitou.

A druhá věc, kterou si nedovedu už vůbec přestavit, to už bychom byli opravdu nějaká banánová republika…Nedovedu si představit, že kdyby ředitel tajné služby, v tomto případě Michal Koudelka, nějaké podobné informace měl, že by je k nějakému vydírání použil. Zákon vás váže k mlčenlivosti, že informace, které jste se dozvěděl ve služebním poměru, nesmíte nikdy nikde použít.

Mohou tajné služby nějak pracovat s hovory, které se netýkají věci, ke které byly odposlechy soudem povolené?

Správně by měl být takový rozhovor vymazaný a neměl by být archivovaný. To se týká pak třeba i rozhovorů pana Nejedlého s jeho manželkou, popřípadě milenkou. A to se týká i například hovorů, kdyby s telefonem pana Nejedlého nakládal prezident Zeman a volal si například s Vladimirem Putinem. Takový hovor by neměl být archivován.

Uvádí BIS v nějakých svých zprávách, které pak případně dostávají i vybraní ústavní činitelé, včetně prezidenta i ministrů, monitorování konkrétních čísel, nebo jde jen o obecnou informaci?

BIS a každá tajná služba předkládá své výroční zprávy. Ty mají dvě podoby. Jedna je pro veřejnost, kterou známe všichni, můžeme si ji přečíst na webu, bohužel vždy s minimálně ročním zpožděním, což mi přijde neuvěřitelné, ale to je věc jiná. A pak existuje utajovaná podoba této zprávy, která je konkrétnější, ale rozhodně se v takové zprávě neuvádí konkrétní odposlouchávaná čísla, už vůbec ne jména. Může tam být ale uvedena souvislost, že vysoce postavený úředník, nebo blízký spolupracovník prezidenta vykonává tu a tu činnost. Jak ta informace ale byla získána, tam určitě uvedeno nebude.

Jaký může mít podle vás výsledek tato kauza, ve které se řeší pozice Michala Koudelky v čele BIS a která vyvolala zatím přestřelku mezi prezidentem Zemanem a premiérem Babišem?

Já myslím, že to bude jako u všech podobných kauz. Vyšumí to a pak to zapadne. Chvíli se o tom bude psát, chvíli se o tom bude mluvit, sejde se sněmovní Komise pro kontrolu BIS, předvolají si pana Koudelku, ten jim asi řekne, jak to bylo. Jestli existují nějaká zákonná povolení atd. Zjevně tu ale pro tyto případy chybí nějaký nezávislý kontrolní orgán. Ne politické těleso, jako je právě tato komise, ale měl by tu být nějaký nezávislý kontrolní orgán, ke kterému by se fakticky mohl ředitel té dané služby dovolat nějaké spravedlnosti a předložit k posouzení například i otevřený svazek. Mělo by jít ale o nepolitiky.

Video  Zeman o teroristech z Tálibánu, BIS a odposlouchávání či "nadlidech" a snobech ve Varech. Podívejte se na záznam celého pořadu S prezidentem v Lánech 
Video se připravuje ...

Zdenek ( 25. srpna 2021 10:30 )

Rozhovor – Skandál kolem odposlechů či monitorování milionů Evropanů, včetně německé kancléřky či francouzského prezidenta, americkou Národní bezpečnostní agenturou (NSA) vyvolává zvláště na starém kontinentu velké protesty a emoce. Bývalý šéf české civilní rozvědky (Úřad pro zahraniční styky a informace – ÚZSI) Karel Randák nicméně říká: „Pokud nechcete, aby vás někdo odposlouchával anebo četl vaše maily, tak se odstěhujte do lesa, zahoďte mobily, počítače a žijte tam jako poustevník. Pokud ale žijete například v Praze, tak jste permanentně sledovaná osoba: jste pod kamerovým systémem, je možné zpětně dohledat, kudy jste chodil s mobilním telefonem... a to nemluvím o e-mailové poště, kam se může policie s povolením soudu nabourat.“

Takže se máme smířit s tím, že šmírování se stává součástí našeho života?

Karel Randák: Já to přece neobhajuji. Je se snažím vysvětlit, že žijeme ve zcela jiné době než před patnácti lety a musíme některé věci akceptovat – ať se nám to líbí, či ne. A snažím se to říkat narovinu.

To od vás také očekávám.

K. R.: Víte, celá ta aféra s odposlechy a sledováním mi připadá jako přefouknutý humbuk okolo něčeho, co všichni dávno věděli, anebo alespoň tušili... a najednou jsou z toho až s přispěním bývalého pracovníka NSA pana Snowdena v teatrálním šoku. Rád bych připomněl následující fakt: prací tajných služeb – rozvědky i kontrarozvědky – bylo odedávna a v budoucnu také bude získávání informací všemi možnými prostředky. Na druhé straně ale rozumím lidem, že odmítají, aby byl někdo schopen je monitorovat a sledovat jejich pohyb.

.......

Zdenek ( 25. srpna 2021 10:28 )

Generálmajor Karel Randák - no, fakt TO ssedi ... jeste v roce 2013 p l a c a l - Takže se máme smířit s tím, že šmírování se stává součástí našeho života?

Karel Randák: Já to přece neobhajuji. Je se snažím vysvětlit, že žijeme ve zcela jiné době než před patnácti lety a musíme některé věci akceptovat – ať se nám to líbí, či ne. A snažím se to říkat narovinu. 11.2013 - Karel Randák: Žijeme v době odposlechů a Velkého bratra- "Rozhovor s bývalým šéfem české civilní rozvědky" -

JINK UDESNE - ze p o s l o u c h a m e - cloveka, ktery MAKAL - byl vojákem z povolání. Po roce 1989 //bylo mu 34let// působil jako zpravodajský důstojník Federální bezpečnostní informační služby, od roku 1993 Bezpečnostní informační služby (BIS), kde se specializoval na ekonomické kauzy a boj proti organizovanému zločinu.

JINAK - STB - Státní bezpečnost (zkratka StB, hovorově estébáci) byla československá politická policie, zpravodajská služba, která byla ihned od svého vzniku v roce 1945 pod kontrolou KSČ - Z A N I K L A !!??!! v roce 1990 - pak jako Federální bezpečnostní informační služba /FBIS/
Vznik 1. července 1991 Zánik 31. prosince 1992 NO A PAK se TO StB dodne tvari jako B I S - Bezpečnostní informační služba (BIS) - Vznik 24. listopadu 1992 (BIS ČR)
30. července 1994 (BIS)....

sarina ( 24. srpna 2021 17:11 )

To se moc pleteš milej zlatej humor s toho dělá badot jak píše o PREZIDENTOVI ČR. Názory jsou různé a nemusí se líbit všem.

žanyn ( 24. srpna 2021 15:44 )

Zatím jsem neviděl, že by jim BIS skládala účty či že by tam byly nějaké prověrky. A o složení oněch komisí také nevíme nic. Okamura či Skála tam jistě nejsou....

žanyn ( 24. srpna 2021 15:41 )

A kdo by měl BIS kontrolovat? Ursula von der Leyen či CIA? Kolonií snad ještě nejsme a nadnárodní stát ve státě snad taky nechceme....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa