Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sněmovna, nebo holubník? Desítky poslanců nepřišly do práce! Zítra rozhodnou o důchodech

Autor: Tomáš Belica, Jakub Tomek - 
29. července 2021
11:35

Oni si už opravdu dělají, co chtějí... Včerejší mimořádné schůze Sněmovny se v nejlepším momentě zúčastnilo maximálně 110 z dvou set poslanců. Přes osm desítek zákonodárců se z jednání omlouvalo. A zbytek? Ti se s vysvětlováním absence neobtěžovali! Již zítra přitom mají poslanci probrat mimořádné navýšení důchodů o 300 korun měsíčně nad zákonnou valorizaci. A už teď je jisté, že senioři mají nášup téměř jistý. Mimořádný bonus navrhla vláda ANO a ČSSD a se svými hlasy pravděpodobně přispěchají i další strany. 

Hned na úvod včerejší mimořádné schůze, kde se měl mj. řešit osud dětských skupin nebo prodloužení otcovské dovolené, přečetl šéf Sněmovny Radek Vondráček (47, ANO) omluvenky. A nebylo jich málo.

Z různých důvodů se z jednání omluvilo v jeden moment až 84 zákonodárců včetně poslanců ministrů. Zákonodárců bylo ale tak málo, že se málem schůzi ani nepodařilo zahájit. V jednu chvíli se jich v jednacím sále sešlo nanejvýš 110, v průběhu se jejich počet ještě více snižoval. Nakonec se ale plánované body povedlo schválit. A kde byl zbytek dvousetčlenného sboru?

Průběžně jsem četl další omluvy. Takže nemám k dispozici v tuto chvíli žádnou přesnou statistiku. Samozřejmě když je někdo nepřítomný a neomluvil se, tak je neomluvený,“ napsal Blesku Vondráček. Sněmovna měla ještě schvalovat zpřísnění výplaty dávek, na to ale včera nedošlo.

Kvůli rekonstrukci hlavního jednacího sálu, která by měla trvat do září, zasedali včera poslanci v menších náhradních prostorách. I ty však jsou schopny pojmout všech 200 zákonodárců! Kdyby byli v práci...

Poslanci zasedli uprostřed prázdnin účast nebyla valná Poslanci zasedli uprostřed prázdnin účast nebyla valná | Infografika Blesku

 

V pátek proberou důchody

Již v pátek je pak v plánu další mimořádná prázdninová schůze. A řešit se na ní budou důchody. Zákonná valorizace navýší od ledna automaticky starobní důchody o 450 korun. Už teď je jasné, že senioři dostanou plošně ještě 300 korun měsíčně navíc. S bonusem pro ně tak menšinové vládě mají pomoci komunisté i SPD. Obě strany ale navrhují přidat ještě větší částku, a to rovnou pětistovku. Návrh ale kvůli rekordním schodkům státnímu rozpočtu vláda nepodporuje.

Strážkyně státní kasy Alena Schillerová (56, za ANO) navrhuje pro příští rok hospodaření státu s mínusem 390 miliard. Pokud tedy neprojde zvýšení o 500 korun, tři stovky navíc budou mít důchodci jisté.

Pravice proti

Kabinet premiéra Andreje Babiše (66, ANO) se ale nemůže opřít o hlasy pravicových stran. Podle nich na takové zvyšování stát nemá peníze. „Vláda chce rozhazovat peníze, které bohužel nemáme. Výdaje státu za současné vlády šíleně nabobtnaly a státní rozpočet je mimo ekonomickou realitu,“ řekla Blesku šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová (36). Příspěvek 300 korun by totiž měl v příštím roce státní kasu vyjít na 10,6 miliardy. A vhodná doba na zvyšování důchodů není ani podle občanských demokratů.

Chce to reformu

Jednání Sněmovny o důchodech přičítá hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda v zalíbení se voličům před nadcházejícími volbami. „Řešením by měla být systémová změna financování penzí, která by zlepšila vyhlídku udržitelnosti veřejných financí – tedy pořádná důchodová reforma. Nesystémové přihazování nad rámec valorizace postrádá ekonomické opodstatnění a racionalitu,“ napsal Blesku s tím, že příjmy důchodců nebyly na rozdíl od podnikatelů kvůli covidu nijak poníženy. „Naopak se loni koncem roku dočkali takzvaného rouškovného ve výši 5000 korun na hlavu,“ dodal. Pokud zákon zítra projde, bude o něm muset ještě hlasovat Senát.

Co nově zamířilo do Senátu

Dětské skupiny dál i pro starší

Dětské skupiny budou nadále i pro starší děti a na jesle se nezmění. Poslanci upravili spornou vládní novelu, podle níž měly z dětských skupin vzniknout jesle, tedy zařízení pro nejmenší dětí.

Předloha, která zakotví financování dětských skupin včetně příspěvku rodičů, nyní zamíří k projednání do Senátu. Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (40, ČSSD) by se také měly snížit příspěvky rodičů. Úhrada rodičů na dítě do tří let by činila nejvýše 4000 korun měsíčně, přičemž předloha předpokládá pravidelnou valorizaci. Na starší dítě by hranice platby určena nebyla.

Dvoutýdenní otcovská

Do Senátu po včerejšku míří také novela zákona o nemocenském pojištění. Ta po zásahu poslanců Pirátů, STAN, ANO, KDU-ČSL, SPD a TOP 09 počítá s prodloužením otcovské dovolené na 14 dní. Novela také zmírňuje nároky na ošetřovné.

V případě ošetřovatelského volna se zkracuje doba, kterou musí člověk, jenž má být ošetřován, strávit v nemocnici. Volno na péči o příbuzné může trvat až 90 dnů, členové rodiny se na něm mohou střídat. Z nemocenského pojištění dostávají 60 procent základu svého příjmu. Nyní si mohou o volno požádat lidé s nemocenským pojištěním na péči o člověka, který strávil aspoň týden v nemocnici, nově by to měly být čtyři dny.

Video  Babiš bouřil ve Sněmovně: Megapodvod! Nesmysl! Likvidace Babiše! Nechceme v Česku multikulturní, ekofonatický Pirátostan  - PSP ČR
Video se připravuje ...

wenzel trousil ( 1. srpna 2021 11:08 )

K "DEmokraqcii" patri i "Lidske pravo" -nechodit do prace.. JE treba stanovit vysku davek pro neprizpusobive poslance at ma Okamura redost!

hades ( 29. července 2021 20:32 )

Nevážení tupouni z redakce.

Poslanci nejsou zaměstnanci.


Tedy do práce nechodí, i když jsou ve sněmovně.

jajas ( 29. července 2021 19:57 )

Škoda, že neměl "připomínku" pan poslanec Volný. Tentokrát si tam mohl "mlčet" celé hodiny...!

strejda777 ( 29. července 2021 18:15 )

Nejhorší na té jejich "práci" je, že za ty svoje kecy, zákony, vládní nařízení, směrnice a usnesení nenesou žádnou odpovědnost. Pokud se v praxi zjistí, že je něco špatně, tak nelze nikoho potrestat. Na rozdíl od běžných pracujících občanů. Ani pokuty nejsou ochotni platit....to je prostě práce snů!

jajas ( 29. července 2021 17:59 )

No jo, asi počítají s tím, že budou zítra dlouho jednat, tak se na to dneska "vyprdli" a "nabírají síly". Kdyby to tak dělali běžní pracující, tak to by tak hladce neprošlo......Navíc není jisté, že se zítra doberou nějakého výsledku, takže by to byl další den bez výkonu a výsledku. Bezva práce! Za ty prachy!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa