Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Babiš slíbil, že řekne pravdu. V nové knize útočí na Piráty, ti na něj podali žalobu

Aktualizováno -
16. července 2021
10:08
Autor: ČTK, simao - 
15. července 2021
23:00

Premiér Andrej Babiš (ANO) vydal novou knihu s názvem Sdílejte, než to zakážou! Obsahuje mj. jeho vizi obnovy Česka po koronavirové pandemii nebo kritiku opozičních Pirátů, kteří na něj nyní podali žalobu. Babiš tvrdí, že kandiduje naposledy. Dodává ovšem, že do Sněmovny. V minulosti se spekulovalo i o tom, že by se Babiš mohl ucházet v budoucnu o prezidentský post. V knize se Babiš vrací i k řadě momentů dosavadního průběhu pandemie covidu. Včetně vyhazovu Romana Prymuly.

„Zítra řeknu pravdu.“ Premiér Andrej Babiš na sítě ve čtvrtek umístil tajemný vzkaz a vyvolal vlnu spekulací. A také posměšků s ohledem na tento výrok ve stylu, že jindy patrně premiér pravdu neříká. „Už to do zítra nevydržím, tady to máte,“ vzkázal ve čtvrtek večer a vytasil novou knihu. V rámci kampaně před volbami do Sněmovny 2021 přišel Babiš s knihou „Sdílejte, než to zakážou!“. Podtitul má „Přečti si pravdu!“.

Kniha vyšla prozatím elektronicky, brzy je v plánu též vydání audioknihy. V srpnu bude dostupná v tištěné verzi v nákladu 300 000 výtisků. Obsahuje 450 stran a dalších 32 stran fotografických příloh.

Ohlédnutí za pandemií. Včetně výměny Prymuly

„V téhle knížce je všechno. Návštěva Bílého domu. Migrace. Nové a doteď tajné projekty naší armády. Je tam hodně věcí, co jsem ještě nikomu neřekl,“ tvrdí Babiš hned v úvodu a dodává: „Je to naposled, co kandiduju do Sněmovny. A myslím, že moje éra je ta nejúspěšnější v polistopadové historii České republiky.

Pozastavuje se obsáhle i nad obdobím pandemie. Přestože covid nezmizí, přinesl dle něj i dobré věci. Očistné. „Trávil jsem víkendy doma s rodinou, máme od té doby rodinné obědy. Moje žena skvěle vařila. Byli jsme si blízko,“ tvrdí Babiš.

Vrací se však i k těžkým chvílím, které během pandemie zažil. „23. říjen. Šílený den. Ministr zdravotnictví a největší expert na pandemii v zemi, profesor Roman Prymula, jde na schůzku. Do restaurace. Do restaurace Rio's na Vyšehradě. Musel jsem ho vyměnit. Šlo o princip,“ vzpomíná na momenty, kdy Prymulu přistihli na vyšehradské schůzce fotografové Blesku.

Video  Snímky, které usvědčily Prymulu: V hospodě vlastním opatřením navzdory!  - Marek Pátek, Martin Hykl, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Babiš útočí na Piráty

Mezi tématy knihy je mj. to, proč jsou podle Babiše Piráti zrádci země a největším nebezpečím, které Česku aktuálně hrozí. Opoziční strana už dříve avizovala, že na předsedu vlády podá žalobu kvůli jeho výroku, že Piráti chtějí lidem zdaňovat přebytečné metry bytů a nastěhovat do domácností migranty. Premiér dříve odmítl vyhovět předžalobní výzvě Pirátů a za slova se omluvit.

Útoky na Piráty přitom mají v případě Babiše jasný důvod - koalice Piráti + STAN je značným ohrožením pro Babišovy volební ambice, v řadě průzkumů již pro sebe uzmula první místo před Babišovým ANO.

Piráti podali na Babiše žalobu

Předvolební spor mezi Babišem a Piráty přitom nabyl i právních rozměrů. Piráti totiž podali ke Krajskému soudu v Praze žalobu na premiéra, který podle nich šířil na twitteru lži, že Piráti chtějí zdaňovat přebytečné metry bytů a nastěhovat lidem do domácností migranty. Mluvčí Pirátů Karolína Sadílková připomněla, že Piráti nejprve chtěli věc řešit mimosoudní cestou, premiér to ale odmítl.

„Premiér o Pirátech dlouhodobě lže, protože se bojí, že po následujících volbách přijde o moc a peníze, které dlouhodobě čerpá z kapes daňových poplatníků. Hlavní problém ovšem je, že se neštítí výmysly strašit běžné lidi, kteří už tak mají kvůli pandemii obav přehršle,“ uvedl v tiskové zprávě předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. Premiér podle něj „nesmí jednat jako vrchní dezinformátor a děsit vlastní občany, tomu je nutné se v zájmu lidí postavit“.

Spor vznikl kvůli debatě nad sdílenou ekonomikou. Babiš se ve Sněmovně ohradil proti Pirátům se slovy: „My nechceme sdílet naši zemi“. V knize svých vizí přitom před několika lety psal, že lidé budou brzy sdílet automobily, byty a chaty. Rozdíl pak vysvětloval tím, že mu jde o dobrovolné sdílení. „Ne povinně, jak to mají v plánu Piráti, co chtějí nejdřív mapovat byty, zdanit přebytečné metry a pak vám tam někoho nastěhovat. Nejlíp nějakého migranta,“  napsal na twitteru. V polovině června Babiš uvedl, že se nemá za co omlouvat, Piráti to podle něj moc dobře vědí.

Babiš o Pirátech: Nemají žádný problém s migranty

Nyní Babiš ve své nové knize uvádí: „Kvóty jsme odmítli, příště musíme být ještě pozornější a připravenější. Co když Brusel a ostatní evropští politici budou zase sedět s rukama v klíně, až půjde znovu do tuhého? Máte obavy? Já jo. Hlavně z toho, že naši zemi převezmou Piráti. Evidentně nemají žádný problém s migranty,“ uvedl.

„Piráti o dobrovolném přijímání migrantů záměrně nemluví a snaží se odvádět pozornost tvrzením, že odmítají povinné kvóty. Bodejť by ne, když jsem je s Viktorem Orbánem zarazil. A nakonec snad to úplně nejzávažnější. Piráti usilují o to, aby o migraci nerozhodovala česká vláda, ale bruselští byrokrati,“ tvrdí Babiš a dodává: „Musíme se ubránit sami. Tvrdě a nekompromisně.“

V reakci na dění kolem žaloby Babiš ČTK a televizi Nova řekl, že se na žalobu těší, protože ukáže, co Piráti dělají. Babiš dál tvrdí, že Piráti chtějí změnit systém hlasování v evropských radách na většinový, což by poškodilo zájmy Česka a vedlo ke ztrátě svrchovanosti země. „Oni tady pravděpodobně si chodí pro nějaké příkazy do Evropského parlamentu, který by samozřejmě rád vedl tuto zemi,“ uvedl.

Babišův nápad: Tisícovka ke dni matek a babiček

Babiš v nové knize též zveřejňuje své nové vize - včetně toho, jak chce dosáhnout toho, že metr nového bytu v ČR bude stát 16 000 korun, jak chce obnovit zemi po covidu, jak bude bránit národní zájmy, jak se podle něj Česko stane kosmickou velmocí nebo jak chce zvýšit porodnost.

Dochází i na kuriózní nápady. „Tak mě napadá, že by vůbec nebylo špatné vyhlásit takový Den českých matek a babiček. Jo, já vím, že máme Svátek matek. Vím, že máme Mezinárodní den žen. Ale ani jeden z těch dnů není státní svátek. A nejsou naše. Nejsou české. Jsou mezinárodní, má je celý svět a je to něco, k čemu jsme se jenom připojili. Nic, co bychom vymysleli a měli jenom my. I proto to chci. Den českých matek a babiček. Den, kdy mají ženy volno a pracují jen muži. A když nad tím přemýšlím, tak chci i ženám něco dát. Jako správný populista vám to hned nastřelím. Týden v lázních zdarma pro každou ženu k jejím 70. narozeninám. A každé ženě, která je v důchodu, chci dát v Den českých matek a babiček odměnu. Taková tisícovka by se šikla, co říkáte?“ píše Babiš v knize.

Své nápady premiér popsal v knize i před předchozími parlamentními volbami v roce 2017. Publikace O čem sním, když náhodou spím obsahovala jeho vizi Česka do roku 2035. Psalo se v ní mimo jiné o stavbě vysokorychlostní železnice a dálnic, o omezení počtu poslanců nebo o zavedení přímé volby starostů. Nic z toho se za dosavadní Babišovy vlády nestihlo.

Babiš v červnu také v rámci kampaně adresoval dopis občanům, v němž vypočítává úspěchy své vlády. Ve Sněmovně nedávno premiér sdělil, že s distribucí a reklamou stál kolem šesti milionů korun a zaplatí ho hnutí ANO. Distribuce dopisu je podle předsedy vlády předmětem reklamace, neboť někteří občané ho údajně nedostali a dopisy končily v kontejnerech na odpad. Veřejnost premiér každou neděli oslovuje také skrze pořad na sociálních sítích Čau lidi.

Video  Babiš vyrazil po rozvolnění do hospody: Zajděte na pivo, vyzýval Čechy  - Facebook - A. Babiš
Video se připravuje ...

denisz ( 19. července 2021 01:10 )

Jeho první knihu jsem si se zájmem přečetl, byla to vize nastupujícího politiky. V druhé knize asi vysvětlí všechny ty domněnky, spiklenecké teorie i lži, kterými Piráti a demoblok zahlcují své příznivce už roky a kteří to nekriticky šíří. Jsou skálopevně přesvědčení, že vše je pravda a odmítají o tom polemizovat. Babiš se v knize dále zamýšlí i nad lidmi v Česku a co je ještě potřeba zvládnout, pokud bude mít příležitost.

PetPet ( 18. července 2021 15:19 )

Podle mne by měli politici chodit do řádných důchodů jako každý člověk a k tomu si brigádničit. Třeba psát knihu. To by ale nesměli být tak hrabiví. O své rodiny zjevně nestojí, jinak se věnují v takovém věku jim, co jim dluží. Zabezpečení takovým mamonem není to pravé.

PetPet ( 18. července 2021 15:15 )

Vy tu pane k článku také nic neuvádíte, jen naberete dech a žvaníte k druhým s použitím schvácených emotikon.

marmat ( 18. července 2021 13:46 )

Takovej troll"pokrok"-to je tady už zaběhlý komik -ale proč mrhá talentem tak demonstrativně na diskuzi a neudělá "Kontra sbírku svých fejkovin" ?
Pokud tu jeho posedlou, urážející prudu podporuje místní admin, asi je vše OK,
nebo ne?
A když se napije, jako v pátek večer, je pro opozici doslova "k nezaplacení"?!

marmat ( 18. července 2021 12:51 )

strejda777: Trošičku jim došlo, že jejich Anti-Babiš "vygeneroval"
stejně jako u bumerangu - "ránu mezi oči" !?
Jinak vše koresponduje 100% se zákonem karmy.
Podle přísloví: "Co zaseješ-to taky sklidíš!"

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa