Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Přehledně: Konec roušek ve třídách s výjimkami i testů ve firmách. A změny u kultury i bazénů

Aktualizováno -
8. června 2021
07:55
Autor: ČTK, simao, trm, Nikola Forejtová - 
7. června 2021
07:20

Školáci ve většině Česka mohou od úterý odložit roušky. Vláda kývla na to, že už nebudou povinné, netýká se to ale zatím Libereckého, Jihočeského a Zlínského kraje. Blesk Zprávám to potvrdil vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Kabinet také sjednotil pravidla pro kulturu a restaurace. Od úterý se tak zvýší kapacita na 1000 diváků uvnitř a 2000 venku. Rozvolnění se týká i bazénů, wellness a saun, které mohou nově naplnit až 50 procent kapacity. Od 1. července pak skončí povinné testování ve firmách. Vláda také schválila na pondělním jednání parametry státního rozpočtu na příští rok se schodkem 390 miliard korun, oznámila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Co všechno vláda schválila:

  • Konec roušek ve školách s výjimkou Libereckého, Jihočeského a Zlínského kraje. Děti je mohou odložit ve třídách, ve společných prostorech jsou dál povinné.
  • K prokázání bezinfekčnosti budou od úterý všude platit všechny druhy testů na koronavirus včetně samotestů nebo čestné prohlášení.
  • Roušky mohou odložit i lidé v práci, pokud mají své konkrétní pracovní místo.
  • Od 1. července nebude povinné pravidelné testování na koronavirus v zaměstnání ani u živnostníků. Testy nebudou potřeba ani ve školách, což se může týkat třeba letních termínů zkoušek na univerzitách.
  • Zvyšuje se kapacita pro kulturní představení na 1000 lidí uvnitř a 2000 venku.
  • Zvyšuje se kapacita pro bazény, sauny a wellness, a to až na 50 procent.
  • Česko otevře 21. června bez omezení pro turisty z EU a Srbska, platit budou jen pravidla pro testování či očkování.
  • Zlevní PCR testy pro samoplátce. Nově stanovilo ministertvo zdravotnictví maximální cenu na 614 korun, dosud byla 1310 korun.

K prokázání bezinfekčnosti budou všude platit všechny druhy testů včetně samotestů nebo čestné prohlášení.

„Ve všech oblastech se sjednocují pravidla - už to nebude tak, že někde stačí pouze laboratorní test, někde potvrzení od zaměstnavatele či čestné prohlášení - nově od zítřka budou veškeré tyto možnosti testování a samozřejmě potvrzení o očkování,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Další možností, jak bezinfekčnost prokázat, je potvrzení o prodělání nemoci v posledních šesti měsících nebo uplynutí nejméně 22 dní od podání první dávky vakcíny. Kromě potvrzení, které dostanou lidé na očkovacím či testováním místě, si mohou certifikát stáhnout také z webu Očkovací portál občana.

Nepohodlné roušky ve školách končí

Vláda se také zabývala nošením roušek ve školách. Nakonec kabinet rozhodl, že povinné roušky skončí všude s výjimkou Libereckého, Zlínského a Jihočeského kraje. Podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) budou i nadále povinné o přestávkách a ve společných prostorech.

„U škol vycházíme z incidence v rámci jednotlivých krajů, kdy ta incidence je 25 případů na 100 tisíc obyvatel za sedm dní,“ uvedl Vojtěch. 

Roušky se také nebudou vyžadovat u všech předškoláků. Odložit je mohou i studenti při zkouškách.

Roušky nebudou muset nosit lidé v zaměstnání, pokud mají své místo. „Netýká se to společných prostor, jako jsou šatny, jídelny apod.,“ dodal Vojtěch.

Od července kromě škol, které čekají prázdniny, končí podle Vojtěcha také povinné testování ve firmách. „S účinností od 1. července 2021 se také ruší všechna povinná pravidelná testování v zaměstnání, u osob samostatně výdělečně činných a ve školách,“ uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Vláda postupně rozvolňuje opatření proti šíření nákazy spolu s tím, jak epidemie koronaviru ustupuje.

260 milionů na doučovací kempy

Kabinet také kývl na navýšení peněz na letní doučovací kempy. Původně na ně mělo jít 100 milionů korun, nakonec to bude 260 milionů.  Peníze by měly stačit pro všechny žadatele o podporu. Vyplývá to z materiálu ministerstva školství, který dnes schválila vláda. ČTK to řekla mluvčí úřadu Aneta Lednová.

Letní doučovací kempy by podle ministerstva měly pomoci snížit nerovnosti v přístupu ke vzdělávání a podpořit duševní zdraví školáků po dlouhotrvající výuce na dálku v důsledku pandemie koronaviru.

Místopředseda Asociace dětské rekreace Roman Houška minulý týden ČTK řekl, že pořadatelé kempů budou mít na jejich přípravu málo času. Rozhodnutí o přidělení dotace pořadatelé podle asociace stále nemají. Podle Houšky tak bude velmi obtížné sehnat dostatek dětí pro účast a splnit požadavky vypsaného dotačního programu. Ministerstvo školství ve čtvrtek uvedlo, že rozhodnutí o dotacích bude vydávat do 14 dnů.

Rozvolnění v kultuře

Rozvolnění se dočká kultura. U vnitřních akcí se může nově nově účastnit 1000 lidí a venkovních 2000 lidí. Také tato úprava platí od úterý. Na kulturních akcích bude možné konzumovat občerstvení formou bufetu nebo bufetu s obsluhou s výjimkou konzumace v hledišti.

Prodávat občerstvení je zásadní zejména pro provozovatele multikin, podle nichž je fungování multikina bez prodeje občerstvení ztrátové. Na údajně diskriminační podmínky pro kulturu ve srovnání třeba s restauracemi si minulý týden stěžoval ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Při zvýšení maximálního možného počtu návštěvníků od 8. června zatím stále bude platit, že je možné naplnit jen polovinu hlediště venku i uvnitř. Od 14. června pak bude kapacita venku už bez omezení, pro vnitřní sály stále budou moci pořadatelé využít jen polovinu kapacity. Uvnitř budou moci i nadále být jen usazení diváci, venku bude možné od 14. června prodávat i lístky na stání s tím, že na každého diváka musí vyjít čtyři metry čtvereční.

Česko otevírá turistům z EU a Srbska

„Pokud jde o ochranná opatření, tedy ta, která se vztahují k přeshraničnímu styku. Zde jsme udělali změny, týkající se zakotvení možnosti aby lidi z EU mohli do ČR od 21. června jezdit bez omezení,“ uvedl. 

Podobný režim aktuálně platí pro občany Slovenska, Polska, Německa, Rakouska, Maďarska, Slovinska či Chorvatska. Do Česka mohou přijet bez omezení, pokud jsou alespoň 22 dní po podání první dávky vakcíny proti covidu-19, což bude platit nyní pro celou EU a Srbsko. Lidé musí být schopni očkování doložit národním certifikátem. „Počítáme s tím, že od 1. 7. budu uznávány covid pasy,“ řekl Vojtěch. 

Testy pro samoplátce výrazně zlevní

Od úterý také platí nová maximální cena testů pro samoplátce, oznámil na twitteru Vojtěch. Nově je stanovaná na 614 korun plus 200 korun za odběr u PCR, dosud to bylo 1310 korun. U antigenních to je nově 201 korun namísto 351. „V současné době má každý hrazené dva PCR a čtyři antigenní testy měsíčně. Kromě toho chceme, aby i další testy, které si lidé hradí sami, byly cenově co nejdostupnější, protože jsou podmínkou pro vstup do služeb, na akce, do zdravotnických a sociálních zařízení i pro cestování,“ napsal Vojtěch. 

Našponovaný rozpočet

Prioritami rozpočtu jsou podle ministerstva financí úspory na provozu státu včetně propuštění úředníků, investice za 189 miliard korun, růst důchodů o 758 Kč, zachování nižšího patnáctiprocentního zdanění zaměstnanců či zvýšení slevy na poplatníka o 3000 Kč.

Vláda podle Schillerové základní parametry včetně obřího schodku schválila, ministerstvo financí jej teď ještě rozpracuje.

Letos je schválen schodek 500 miliard korun a loni hospodaření státu ovlivněné dopady pandemie vykázalo deficit 367,4 miliardy korun.

Necovidová agenda: Denní pokuta za Turów

Ministři životního prostředí Richard Brabec (ANO) a zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) mají sjednat mezivládní dohodu s Polskem ohledně hnědouhelného dolu Turów, který je předmětem sporů. Schválila to dnes vláda, oznámil Brabec na tiskové konferenci. Smlouva podle něj bude obsahovat nejen finanční kompenzace.

Zároveň kabinet uložil vládnímu zmocněnci pro zastupování České republiky před Soudním dvorem EU Martinu Smolkovi, aby navrhl uložení penále Polsku ve výši pět milionů eur (zhruba 127 milionů korun) denně kvůli tomu, že v rozporu s uloženým předběžným opatřením bezodkladně nezastavila těžbu hnědého uhlí v dole.

Soud EU v květnu Polsku na žádost České republiky nařídil, aby okamžitě přerušilo veškeré práce v dole nedaleko českých hranic. Polský premiér Mateusz Morawiecki ale veřejně oznámil, že Polsko nařízení „samozřejmě nedodrží“, neboť by pro jeho zemi mělo velmi negativní důsledky.

Video  Babiš bouřil ve Sněmovně: Megapodvod! Nesmysl! Likvidace Babiše! Nechceme v Česku multikulturní, ekofonatický Pirátostan  - PSP ČR
Video se připravuje ...

xiioma ( 8. června 2021 09:58 )

Takže podle rozhodnutí vlády roušky ve třídě během výuky ne, ale o přestávkách ano.

Nezklamali!

dietr ( 7. června 2021 21:20 )

Děláte si z nás blázny? Mám dojem, že roušky jsou zrušené už několik měsíců. Nařízené jsou respirátory.

Ksel ( 7. června 2021 19:53 )

Dost už bylo rouškově-respirátorového fetišismu ! Vyznavače dogmat z koronavirové věrouky popohnat před soud.

František Los ( 7. června 2021 19:39 )

A na podzim další vlna další lockdown, ta dovolená se všem velmi vyplatí, nepoučitelné stádo

xiioma ( 7. června 2021 19:27 )

Babiš hraje zase na předvolební notu?
Nebýt blížících se voleb, tak by se nějakými rouškami ve školách vůbec nezabýval.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa