Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zeman dal milost neplatiči alimentů. Po propuštění se bude starat o dcerku, které zemřela matka

Autor: ČTK - 
1. června 2021
15:03

Prezident Miloš Zeman omilostnil muže odsouzeného za zanedbání povinné výživy. Chce mu umožnit péči o nezletilou dceru, jejíž matka nedávno zemřela. ČTK to dnes v tiskové zprávě sdělil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Zeman dosud udělil 19 milostí, v druhém funkčním období deset.

Dnes omilostněný muž trpí několika chronickými onemocněními, která ale nejsou tak závažná, aby splnila již dříve Zemanem nastavené podmínky udělování milostí. Prezident se podle mluvčího rozhodl muže omilostnit především z humanitárních důvodů vzhledem k nepříznivé rodinné situaci. „Je třeba vytvořit podmínky, aby mohl pečovat o svoji nezletilou dceru, jejíž matka v minulých dnech podlehla závažnému onkologickému onemocnění,“ uvedl Ovčáček.

Zeman omilostněnému muži prominul zbytek nepodmíněného trestu vězení a další podmíněný trest odnětí svobody, které dostal za zanedbání povinné výživy. „Prezident republiky dále přihlédl k tomu, že omilostněný již delší dobu běžné výživné hradí, a k tomu, že udělení milosti nemá na jeho povinnost uhradit dlužné výživné žádný vliv,“ poznamenal mluvčí.

Návrh na milost Zemanovi předložila ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). Zeman už před prezidentskými volbami v roce 2013 řekl, že milosti bude dávat jen ve striktně omezeném okruhu humanitárních případů. Jako podmínky si stanovil, že pachatel nesmí mít na svědomí závažný trestný čin, musí mít závažné zdravotní problémy a zajištěné rodinné zázemí.

Prezident Zeman, který je ve funkci od března 2013, dosud udělil 19 milostí. Nynější milost je desátá během jeho druhého funkčního období.

Před volbami v roce 2013 Zeman řekl, že nebude udělovat milosti s výjimkou striktně omezeného okruhu humanitárních případů. Udílení milostí převedl v prosinci 2013 na ministerstvo spravedlnosti, které žádosti posuzuje a Hradu předkládá jen ty, jež splňují Zemanem stanovené podmínky – pachatel nesmí mít na svědomí závažný trestný čin, musí mít závažné zdravotní problémy a zajištěné rodinné zázemí.

Velkou pozornost vzbudilo v květnu 2017 udělení milosti pro Jiřího Kajínka, který si odpykával doživotí za dvojnásobnou vraždu. Kajínek byl propuštěn po 23 letech strávených ve vězení. Milost byla udělena pod podmínkou, že se Kajínek nedopustí do sedmi let trestného činu. Později se Zeman vyjádřil, že další takovou milost by už neudělil.

Michal Snobl ( 1. června 2021 20:25 )

Dobytek si vycachtal lachtana nechtěl platit aliky a nelíbilo se mu cachtat lachtany druhým. Tak se Milouš rozhodl o milost.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa