Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Šéf ČT Dvořák žene radní Lipovskou na policii. A Rada ČT chce na ředitele televize posudek

Aktualizováno -
19. května 2021
21:00
Autor: sova, ČTK - 
19. května 2021
18:30

Generální ředitel České televize Petr Dvořák podal trestní oznámení na radní ČT Hanu Lipovskou. Chce tak bránit dobré jméno ČT a svou pověst. Ohlásil to během úterního zasedání rady. Lipovská jej podle jeho slov mimo jiné obvinila, že ji ohrožuje na životě. Lipovská to odmítla. Trestní oznámení je podle ní způsob, jak moci nahlížet do cizího trestního spisu. A Rada České televize chce zadat právní posudek, zda byl generální ředitel ve střetu zájmů a jak má rada postupovat v těchto konfliktech. Radní budou zpracovatele posudku vybírat ze tří subjektů, které jim do týdne navrhne vedení rady. Rozhodli o tom na středečním zasedání.

Podle Dvořáka veřejné aktivity Lipovské v posledních týdnech překročily rámec působnosti člena rady a dostaly se na úroveň osobních útoků. „Na jejích soukromých profilech a v rámci jejích individuálních aktivit se objevují nepodložená a nepravdivá sdělení o mojí osobě, často spojující informace, jež získala v rámci výkonu funkce v radě, s vlastními mystifikačními interpretacemi. Podle některých otevřených zdrojů jsem byl paní radní do policejního protokolu dokonce označen jako osoba, která ji ohrožuje na životě. To je nepřípustné,“ uvedl Dvořák.

Lipovská uvedla, že tvrzení, že ji chce Dvořák umlčet nebo že ji chce zlikvidovat, nikdy neřekla. „Takovéto nesmyslné a hloupé nařčení, které znělo dokonce ze zpravodajství naší veřejnoprávní televize, opravdu z mých úst nikdy nezaznělo,“ dodala.

Lipovská: Byla jsem informována, že Dvořák vypovídal

„To, že přijde trestní oznámení, bylo jasné od začátku. Já jsem byla velmi dobře informovaná o tom, že se pan generální ředitel dostavil v doprovodu právníka na policii a chtěl vypovídat v téhle věci. Takové podání trestního oznámení může mít tři důvody: buď je happeningové, prostě někoho dehonestovat, rozmazat, říct, že tady nemá co dělat. Nebo může vést k nahlédnutí do spisu," zaznělo od Lipovské.

Zaujatost paní Lipovské mou osobou jde tak daleko, že svá vystoupení a kroky neomezuje na půdu Rady ČT, ale dokonce sama pod hlavičkou Rady oslovuje veřejné či jiné instituce, u nichž fakticky poškozuje moje jméno dezinterpretacemi a účelově tvořenými konstrukcemi,“ pokračoval dál Dvořák.

Dvořák: Nemůžu Lipovskou vnímat jako nestrannou

Šéf televize uvedl, že Lipovská jako radní oslovuje veřejné i jiné instituce, u nichž fakticky poškozuje jeho jméno dezinterpretacemi a účelově tvořenými konstrukcemi, které neodpovídají skutečnosti. „Není pro mě už proto možné, abych dokázal vystoupení paní radní Lipovské v rámci oficiálních zasedání Rady ČT vnímat jako nestranná, považuji je naopak za podjatá,“ dodal. Její jednání podle něho narušuje důstojnost funkce člena rady.

Členkou Rady ČT je Lipovská od loňského května. Počátkem letošního dubna Lipovská obvinila ředitele ČT Dvořáka ze střetu zájmů kvůli tomu, že vlastní podíl ve společnosti Gopas, od které si televize objednala školení. Střet zájmů, za který by mu hrozilo odvolání z čela televize, Dvořák odmítl. Žádné nedostatky v obchodních vztazích ČT se školící firmou Gopas následně nezjistila dozorčí komise Rady ČT.

Lipovská se na výsledek trestního oznámení těší

„Tady poprvé po deseti letech začala tato rada dělat svoji práci. Ono je to vyklízení chlívu. Jsou tam věci nepříjemné a bolavé. Údajně kdekterý radní dostává hory, doly, černý les. Možná, že trestní oznámení bude vyšetřováno, možná, že mě sněmovna odvolá, je to úplně jedno. Těším se na výsledek trestního oznámení,“ dodala ještě členka Rady ČT a ekonomka.

Lipovskou do rady nominovala Česká biskupská konference (ČBK). Její předseda Jan Graubner minulý týden Lipovskou vyzval k rezignaci, protože podle něj její činnost v radě vyvolává dojem, že hájí zájmy některých konkrétních skupin a osob. Za Lipovskou se naopak postavil kardinál Dominik Duka.

Posudek na Dvořáka do pátku

Radní by měli autora posudku vybírat e-mailovým hlasováním do příštího pátku. Vybranému subjektu zadá zakázku vedení České televize.

Posudek má vyhodnotit, zda Dvořák při souběhu výkonu funkcí v ČT a spoluvlastnictvím a členstvím v orgánech počítačové školy Gopas porušil zákon o ČT nebo jiné zákony a kodex a statut ČT. Dále má osvětlit, zda může mít příjmy od firmy, která s ČT obchoduje, a jestli by neměl podávat majetkové přiznání podle zákona o střetu zájmů. Posudek by měl také určit, jestli se Rada ČT řídí jenom zákonem o ČT nebo i dalšími právními normami, například zákonem o střetu zájmů.

Video  Takto radní České televize hlasovali o odměnách pro přítomného generálního ředitele Petra Dvořáka. Podívejte se, kdo zvedl ruku pro "nulu" a kdo odsouhlasil víc než milion a půl. Hlasování doprovázel drobný zmatek. (24. 6. 2020)  - Blesk Zprávy, Sabina Dračková
Video se připravuje ...

Staroduchodce ( 21. května 2021 10:43 )

AIiAIice: Podle tvé značky mám víc jak ty , omezená hlavo.

Pollo ( 20. května 2021 13:51 )

Jen retard neumí připojit reakci ke komentáři, k němuž patří. Zato slovník svědčí o velikosti ducha.

Staroduchodce ( 20. května 2021 08:25 )

Ministr propagandy, prý bývalí, soudruh Dvořák, který nepřímo ovládá ČR, stále kope. Doufá, že když vydrží do voleb a možná bude vládnout ve jménu možných vítězů, na základě současných průzkumů a prakticky podpory, na věčné časy.

PPP150W ( 20. května 2021 07:48 )

V případě paní Lipovské bych se zajímal o to, proč nepožívá důvěry ani té instituce, která ji na tento post navrhla. To o něčem svědčí. Ať už je postup Rady ČT jakýkoli a má k němu své důvody, jednání pí. Lipovské se tak trochu t tohoto procesu vymyká a zavání přílišnou osobní horlivostí a spěchem. Možná by stálo za to vědět, zda jde paní Lipovské skutečně jen a pouze o dobré jméno ČT. Osobně v její nepříliš dobře zvládnuté hysterii okolo Dvořáka spíš vidím jistou nedočkavost a očekávání osobního prospěchu po jeho odstoupení. A jelikož na tento post ona sama očividně nemá, mohla by k němu pomoci někomu, kdo její služby později ocení.

karel ( 19. května 2021 23:54 )

Karierniho bolsevika Dvoraka musime v trafice podrzet za kazdou cenu. Snad se Milion za Chvilku zase sejde a udela poradnou demosku

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa