Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš: Nikdo nebude vracet žádné peníze. Zeman u střetu zájmů čeká na soudní verdikt

Autor: ČTK - 
25. dubna 2021
15:26

Pravidelná účast premiéra Andreje Babiše (ANO) na jednáních Evropské rady, tedy předsedů vlád a prezidentů zemí šestadvacítky, nevykazuje známky, že by byl bojkotován. Uvedl to dnes prezident Miloš Zeman v televizi Prima v souvislosti se zveřejněním auditní zprávy Evropské komise o premiérově střetu zájmů. Rozhodnutí podle Zemana připadá soudním orgánům.

Babiš je podle zprávy ve střetu zájmů, protože ovládá svěřenské fondy, do nichž vložil svůj majetek. Zpráva tak i po vyjádření českých úřadů potvrzuje dříve publikovaná zjištění. Dotace ze strukturálních fondů Evropské unie, které dostaly firmy z bývalého Babišova holdingu Agrofert od 9. února 2017, jsou proto podle závěru auditorů neoprávněné a společnost je má vrátit.

„To jestli je, nebo není ve střetu zájmů, nemůže posuzovat premiér ani já, ale ti, kteří mají právo se vyjadřovat. A to jsou soudní orgány,“ uvedl Zeman.

„Už jsem to vysvětlovat několikrát a znovu opakuju, že Česká republika ani nikdo jiný nebude vracet žádné peníze. České zákony může posuzovat a rozhodovat český soud, čeští soudci, nikdo jiný,“ řekl Babiš ve videu k auditu zvěřejněném na twitteru.

Prezident se zájmem čeká, jak dozorující žalobce Jaroslav Šaroch rozhodne o kauze kolem dotací na stavbu farmy Čapí hnízdo. Policie požádala o další prodloužení lhůty pro vyšetřování kauzy, v níž je premiér obviněn. Lhůta byla stanovena do 15. května. Termín však nemusí být konečný. Lhůta pro vyšetřování byla v minulosti prodloužena několikrát, naposledy byla stanovena do konce února. Babiš dlouhodobě odmítá, že by se kolem farmy dělo cokoli nezákonného. Stejně tak odmítá jakýkoli střet zájmů.

Podstatou kauzy je, že farma Čapí hnízdo původně patřila Babišovu holdingu Agrofert, v prosinci 2007 se přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Na tu by jako součást Agrofertu neměla nárok. Po několika letech se společnost pod Agrofert vrátila. Babiš vlastnil holding do února 2017, pak jej vložil do svých svěřenských fondů.

Video  Zemanův projev z vozíku: Prolomil mlčení o Vrběticích, promluvil o ruských agentech i BIS 
Video se připravuje ...

žanyn ( 25. dubna 2021 19:34 )

Celá ta dotační politika mi připadá jako účelová pro spory. Prostě kdo dává,má vědět komu a proč. A když dává unie, tak ať dává konkretně subjektu bez vlivu stáru a jeho vedení a pak si řeší odpovědnost jak svých dárců - úředníků, tak obdarovaných. A nebo když to dá konkretnímu státu, tak ať je jen a pouze na něm kam a komu to strčí. A pak tedy drží hubu. Vždyt u miliardářů - dárců (pan Soroš) to tak nejak běhá běžně. APP. On dary státu jako celku málokdy dává....

user ( 25. dubna 2021 18:26 )

Tak on to vymyslel už hrabě Metternich a od té doby se akorát mění režim, ale forma nikoliv.

e.lesanova ( 25. dubna 2021 17:57 )

Že před volbami opozice začne střečkovat jako pominutá bylo jasné, ale co dokola vylézá za podpásovky, je mnohdy přes čáru...vypadá to, že šmejdi, udavači, váleční štváči a pitomci z řad našich politiků nikdy nejsou schopni dohlédnout konců svých špinavostí...pro koryto DOSLOVA vše, co??

user ( 25. dubna 2021 17:53 )

Hloupost Pirátů a TOPkaru je v tom, že tento verdikt říká že : Agrofertu vyplacené dotace českým ROPem jsou podle EU zprocesovane špatně podle pravidel EU. Pro tupce, špatně je vztah EU vs ČR, nikoliv ČR vs Agrofert. Český zákon neurcuje kdo jmenuje statutární orgány Svereneckeho fondu. Jde o chybu poslanců co zákon přijaly. Babiš si stále I nyní může jmenovat klidně svého klokana a bude to plně v souladu s Českou legislativou.
Dotace proplacene ROPem Afrofertu, zcela v pořádku dle platných předpisů, si Česká republika narokuje v EU. Zde už však pravidla pro dotace vidí jako střet zájmů, nikoliv trestní čin. Jde primárně o harmonizaci našich a EU pravidel, což je práce poslanců.

hafblaf ( 25. dubna 2021 17:46 )

Vracet? Umí brát a stále má málo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa